Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2010-τ.365                              

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ


Αχτίδα φωτός οι επιχειρήσεις με διεθνή δραστηριότητα, οι οποίες όμως είναι λίγες για να σηκώσουν ολόκληρο το βάρος της κρίσης.


 


από τον Ανδρέα Αναστασίου


Η έκβαση της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων που διενήργησε στα μέσα Σεπτεμβρίου το Δημόσιο και κυρίως το (όχι απογοητευτικό, αλλά ούτε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό) επιτόκιο που διαμορφώθηκε κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, τη βραχυπρόθεσμη τάση της Σοφοκλέους, σε συνδυασμό και με την τάση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Οι διεργασίες στον τραπεζικό χώρο, φυσικά, παίζουν κι αυτές τον σημαντικό ρόλο τους.
Ακόμη, το γεγονός της συμμετοχής στελεχών της Τρόικας στα road shows του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών προς μεγάλους ξένους επενδυτές, επίσης δημιουργεί προϋποθέσεις κάποιας επί πλέον χρηματιστηριακής “ηλιαχτίδας”, ώστε να υπάρξει κάποια συνέχεια στην ανοδική τάση που είχε εκδηλωθεί στις αρχές του μηνός.
Ακόμη και αν αυτό καταστεί δυνατό, όμως, οι εκτιμήσεις για την μεσοπρόθεσμη τάση δεν είναι αισιόδοξες. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται, οπότε οι συζητήσεις περί των πιθανοτήτων (ή της ανάγκης) για αναδιάρθρωση δεν πρόκειται να σταματήσουν. Επακόλουθο των συζητήσεων αυτών δεν μπορεί παρά να είναι η παράταση της αβεβαιότητας, την οποία αισθάνονται οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα είτε να απογειώσουν είτε να βυθίσουν τις τιμές στο Χ.Α.


ΛΟΓΙΑ & ΕΡΓΑ
Πρωθυπουργικές ομιλίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πολιτικές υποσχέσεις ή συγχαρητήρια της Τρόικας στον ελληνικό λαό και στην ηγεσία του, μικρή και παροδική μόνο επίδραση μπορούν να έχουν στην επενδυτική διάθεση, στην οποία σοβαρή και παρατεταμένη επίδραση μπορούν να έχουν μόνο χειροπιαστά γεγονότα και οι “ψυχροί” πλην εύγλωττοι αριθμοί. Ήδη, οι επιδόσεις που οι τραπεζικοί τίτλοι της Σοφοκλέους είχαν στα μέσα Σεπτεμβρίου (οπότε δεν έδειξαν να “συγκινούνται” από τη νέα συμφωνία της Βασιλείας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις ευρωπαϊκές αγορές) ήταν ενδεικτικές της αντιμετώπισης αυτής.
Αναλυτές της αγοράς στρέφουν, πλέον, την προσοχή τους προς τις επιδόσεις που οι ελληνικές εισηγμένες μπορεί να έχουν στη διάρκεια του 2011. Δυστυχώς για την Σοφοκλέους, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν δικαιολογούν αισιοδοξία. Εταιρείες με δραστηριότητα ακόμη και σε χώρους κατά παράδοσιν “αμυντικούς” ή ανθεκτικούς στην κρίση μέχρι αυτή τη στιγμή (π.χ. τρόφιμα, τυχερά παιχνίδια – στοιχηματισμός κ.ά.), εκφράζουν τώρα ανησυχία για την επόμενη χρονιά, υπό το φως του ότι μια Ελλάδα με αυξανόμενη ανεργία και μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα δεν θα είναι δυνατό να στηρίξει τις επιχειρήσεις της. Αχτίδα φωτός οι επιχειρήσεις με σημαντική εξαγωγική και γενικώς διεθνή δραστηριότητα, οι οποίες όμως είναι πολύ λίγες για να σηκώσουν επάνω τους ολόκληρο το βάρος της κρίσης.
Το επενδυτικό σκηνικό, λοιπόν, θα παραμείνει ρευστό και αβέβαιο, με την πτωτική τάση να επικρατεί μεσοπρόθεσμα και με περιστασιακά ανοδικά “τινάγματα”, επ’ αφορμή ενδεχομένων επιτυχών εγχειρημάτων αποκρατικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων... παρηγορητικών κινήσεων. Τα λόγια του πρωθυπουργού περί “επανάστασης”, “μεταμόρφωσης” κ.λπ. Είναι ευπρόσδεκτα. Οι αγορές, όμως, θα συγκινηθούν μόνον (εάν και) εφ’ όσον διαπιστώσουν ότι αυτά διαθέτουν και πρακτικό αντίκρυσμα.


ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με το δεξί και με χαμόγελα για τη Σοφοκλέους, αφού οι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις έκαναν ένα πολύ μικρό διάλειμμα διόρθωσης για να συνεχίσουν με νέο κύκλο ανόδου, ο οποίος απέδωσε στο Γενικό Δείκτη κέρδη περί το 7,5%, ενώ στο δείκτη του τραπεζικού κλάδου κέρδη που προσέγγισαν το 10%.
Η επενδυτική διάθεση, ως είθισται στις χρηματιστηριακές αγορές, μάλλον δεν διαμορφωνόταν τόσο από τα πραγματικά γεγονότα (πολλά από τα οποία δεν μπορούν να θεωρηθούν θετικά) όσο από τις προσδοκίες για καλύτερη πορεία στο κοντινό μέλλον. Οι επί της ουσίας εξελίξεις, βλέπετε, περιελάμβαναν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, η πλειονότητα των οποίων είχε είτε ζημίες είτε σημαντικά μειωμένα κέρδη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Για πρώτη φορά, το άθροισμα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών του Χ.Α. -που κατά τεκμήριο συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες της χώρας- ήταν αρνητικό και μάλιστα κατά 1,37 δισ. ευρώ έναντι κερδών 3,1 δισ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη, όμως, έπεσε στα μαλακά και σχεδόν απορροφήθηκε από το Χ.Α. καθώς ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Παρά, μάλιστα, το γεγονός πως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν προς το ότι τα αποτελέσματα και του δευτέρου εξαμήνου δεν πρόκειται να είναι πολύ διαφορετικά.
Η πραγματικότητα αυτή, λοιπόν, δείχνει ότι η αγορά έχει μάλλον προεξοφλήσει αρκετά απαισιόδοξα σενάρια για την ελληνική οικονομία και αγορά, οπότε αντιδρά θετικά όποτε υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν καταστρεφόμαστε. Οι ενδείξεις αυτές ήρθαν με την επιτυχή έκβαση και του δεύτερου τεστ της Ελλάδας έναντι της Τρόικας, η οποία έτσι ενέκρινε τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης του σχετικού δανεισμού.


ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Την ίδια ώρα, η αγορά περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον να δει πού θα οδηγήσουν οι διεργασίες που συντελούνται στον τραπεζικό κλάδο και πώς ο τελευταίος θα αναδιαρθρωθεί μετά την εκδήλωση των προθέσεων όλων των “παικτών” στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η προσδοκία συγκρότησης ενός ή δύο πολύ ισχυρών ελληνικών πόλων, ικανών να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο διεθνές σκηνικό, είναι αυτή που δίνει ανοδική ώθηση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Προσδοκία η οποία, όμως, δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ ακόμη, αν οι επενδυτές δεν διαπιστώσουν ότι οι μεγάλες τράπεζες πράγματι κάνουν κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δίπλα στους κατ’ εξοχήν οικονομικούς παράγοντες, που διαμόρφωναν το κλίμα στην αγορά, προστέθηκε για λίγο και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Η νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος “υπόσχεται” ακόμη μεγαλύτερη φροντίδα στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη. Και ο ανασχηματισμός, ως εκ τούτου, είχε κάποια θετική επίδραση στο επενδυτικό ηθικό, παρ’ ότι -λόγω του ανοδικού σερί που είχε προηγηθεί- το διορθωτικό διάλειμμα που ακολούθησε ήταν αναμενόμενο. Το δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες ήταν άλλωστε ισχυρό.
Στις τράπεζες, λοιπόν, η επενδυτική προσοχή για το επόμενο διάστημα, παράλληλα με -πιθανές προς ιδιωτικοποίηση- δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς επίσης (για να διδαχθούμε κάτι και από τα αποτελέσματα εξαμήνου) στις εισηγμένες με έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό, καθώς και σε αυτές που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον χώρο των στοιχημάτων και των τυχερών παιχνιδιών.
Η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα μετά τις διακοπές είχε ξεκινήσει ανοδικά αλλά με πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών, καθώς -όπως δείχνει και ο τζίρος- οι επενδυτές δεν ανυπομονούσαν να τοποθετηθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η σχετική αισιοδοξία που εκδηλώθηκε στην αγορά (η οποία -σύμφωνα με πολλούς αναλυτές- δεν ήταν επαρκώς δικαιολογημένη) βασιζόταν αφ’ ενός στα καλύτερα των αναμενόμενων -αν και πολύ χαμηλότερα των περυσινών- αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, καθώς και στις προσδοκίες για σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο των τραπεζικών συγχωνεύσεων και εξαγορών.


ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΟ ΤΤ
Οι ίδιοι παράγοντες αναμένεται να δώσουν τον τόνο και σε άλλες συνεδριάσεις, καθώς οι φήμες και τα σενάρια περί παρασκηνιακών και άλλων κινήσεων και διεργασιών μεταξύ Ελλήνων τραπεζιτών μάλλον θα παραμείνουν ζωντανές. Είναι όμως και το διεθνές επενδυτικό κλίμα, στο οποίο επικρατεί η επιφυλακτικότητα, το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί επί μακρόν. Πλαγιοανοδική με διαλείμματα διόρθωσης αναμένεται, λοιπόν, η τάση της Σοφοκλέους για το επόμενο διάστημα, με σοβαρές πιθανότητες εξάρσεων σε περιπτώσεις που κάποια κίνηση σχετική με τις πιθανολογούμενες συγχωνεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δείχνει ότι οι εν λόγω προσδοκίες καθίστανται περισσότερο πιθανές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο τίτλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένεται να συγκεντρώνει αρκετό από το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστικών προτιμήσεων φαίνεται ότι θα αφορά κυρίως στο τραπεζικό κλάδο. Εξαιρέσεις στην παραπάνω τάση θα είναι λίγοι τίτλοι μεγάλων εισηγμένων με έντονη εξαγωγική και διεθνή δραστηριότητα, όπως η Coca Cola 3E, ή οι μετοχές μεταλλουργικών εταιρειών, εφ’ όσον συνεχίζεται η ανάκαμψη της παραγωγής στις χώρες με μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα.
Ολίγοι Έλληνες επενδυτές, λοιπόν, κινούνται μετριοπαθώς γύρω από τις τραπεζικές μετοχές, επιδιώκοντας να τοποθετηθούν σε αυτές στις τρέχουσες τιμές και με στόχο να αποκομίσουν σημαντικό όφελος σε μικρό διάστημα, όταν οι φήμες και προκαταρκτικές διεργασίες λάβουν σάρκα και οστά, με επακόλουθο να δοθεί σοβαρή ανοδική ώθηση στις μετοχές των τραπεζών που θα πρωταγωνιστήσουν, αλλά -ως θετική παρενέργεια- και στις υπόλοιπες του κλάδου.
Στη συνέχεια, και ενώ το γενικό επίπεδο κερδοφορίας των εισηγμένων της Σοφοκλέους θα είναι πολύ χαμηλότερο του περυσινού, ο βαθμός επιτυχίας των διεργασιών στον τραπεζικό χώρο και -μάλλον- οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα μεσολαβήσουν ίσως δώσουν επίσης κάποια πνοή στο ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές του Χ.Α., χωρίς πάντως να μπορεί κανείς να αναμένει θεαματικές εξελίξεις. Τη στιγμή, μάλιστα, που οι προοπτικές που διαγράφονται και για το επόμενο έτος (με την ανεργία να ανεβαίνει, την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να μειώνεται και την εγχώρια αγορά να συνεχίζει βαλτωμένη) δεν είναι διόλου θετικές.


ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η Αξία Συναλλαγών του Αυγούστου 2010 έφτασε τα 1.719,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 25% σε σχέση με τη συναλλακτική δραστηριότητα του Ιουλίου 2010 που ήταν 2.287,4 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον Αύγουστο 2009 που η αξία συναλλαγών ήταν 4.174,6 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 59%.
Αντίστοιχα, η Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών του Αυγούστου 2010 ήταν 78,15 εκατ. ευρώ, μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουλίου 2010 (104 εκατ. ευρώ) και μειωμένη της αντίστοιχης του Αυγούστου 2009 (198,8 εκατ. ευρώ).
Ο αριθμός των Ενεργών Μερίδων για το μήνα Αύγουστο ανήλθε στις 41.616 έναντι 48.415 κατά τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστος 2009: 73.570).
Τον Αύγουστο 2010 δημιουργήθηκαν 1.467 Νέες Μερίδες Επενδυτών έναντι 3,393 νέων Μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.
Η Κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 31/8/2010 υπολογίστηκε στα 60,7 δισ. ευρώ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Ιουλίου 2010 που ήταν 65,2 δισ. ευρώ, σημείωσε μείωση της τάξης του 6,9% ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Αυγούστου 2009 που ήταν 92,1 δισ. ευρώ, η ποσοστιαία μείωση έφτασε το 34,1%.
Η κεφαλαιοποίηση για τις μετοχές που συνθέτουν το δείκτη FTSE/ATHEX 20 έφθασε τα 41,9 δισ. ευρώ (μείωση 7,1% από τον προηγούμενο μήνα), το δείκτη FTSE/ATHEX Liquid Mid τα 5,6 δισ. ευρώ (μείωση 9,8%) και το δείκτη FTSE/ATHEX SmallCap 80 τα 2,2 δισ. ευρώ (μείωση 5,1%).


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
Τον Αύγουστο 2010 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές της τάξης των 23,62 εκατ. ευρώ. Οι εκροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (77,26 εκατ. ευρώ) και υπεράκτιες εταιρίες (10,67 εκατ. ευρώ), ενώ εισροές εμφάνισαν τα ξένα νομικά πρόσωπα (50,9 εκατ. ευρώ) και τα ξένα φυσικά πρόσωπα (13,41 εκατ. ευρώ).
Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους 24,74 εκατ. ευρώ, οι οποίες προέρχονται από Έλληνες ιδιώτες (37,08 εκατ. ευρώ), από Ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (15,43 εκατ. ευρώ) και από το Δημόσιο Τομέα (0,71 εκατ. ευρώ), ενώ εκροές εμφάνισαν οι Ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες (28,48 εκατ. ευρώ).
Τα υπόλοιπα 1,11 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται ως εκροές από Λοιπούς Επενδυτές, αφορούν Μερίδες στις οποίες δεν έχει καταχωρηθεί από τους αρμόδιους Χειριστές ΣΑΤ συγκεκριμένη χώρα φορολογικής κατοικίας.
Οι ξένοι επενδυτές τον Αύγουστο 2010 πραγματοποίησαν το 38,8% των συναλλαγών (τον Ιούλιο 2010 πραγματοποίησαν το 44,3% των συναλλαγών, ενώ τον Αύγουστο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 46,6% των συναλλαγών). Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Αύγουστο 2010 πραγματοποίησαν το 39,6% των συναλλαγών (τον Ιούλιο 2010 πραγματοποίησαν το 32,8% των συναλλαγών, ενώ τον Αύγουστο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 33,9% των συναλλαγών). Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές (ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες) τον Αύγουστο 2010 πραγματοποίησαν το 19,5% των συναλλαγών (τον Ιούλιο 2010 πραγματοποίησαν το 21,3% των συναλλαγών, ενώ τον Αύγουστο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 15,6% των συναλλαγών).


ΞΕΝΟΙ & ΕΛΛΗΝΕΣ
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 31/8/2010 σημείωσε αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έφθασε σε ποσοστό το 49,3%. Τον Αύγουστο 2009 η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν στο 48,4%. Οι Έλληνες επενδυτές στις 31/8/2010 κατείχαν το 49,4% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 31/8/2010 έκλεισε στις 1555,41 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 7,53% από το κλείσιμο της 30ης Ιουλίου 2010.


ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ
Ενώ, όπως προαναφέρθηκε, τα αποτελέσματα εξαμήνου των περισσοτέρων εισηγμένων καθώς και το καθαρό άθροισμά τους ήταν κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά, υπήρχαν και εταιρείες του Χ.Α. που αποδείχθηκαν ανθεκτικές στην κρίση, με κάποιες από αυτές μάλιστα όχι μόνο να διατηρούν τις επιδόσεις τους κοντά στα περυσινά επίπεδα, αλλά και να τις βελτιώνουν σημαντικά. Οι περισσότερες από αυτές έχουν έντονη διεθνή δραστηριότητα, ενώ κάποιες είχαν θετικά αποτελέσματα από τη σχέση δολαρίου / ευρώ. Οι Coca Cola 3Ε, Frigoglass, ΕΛΒΑΛ και Σαράντης είναι χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα. Άλλες ανάλογες περιπτώσεις ήταν:
Έλτον Χημικά: Αύξηση κύκλου εργασιών και διατήρηση κερδοφορίας στα περυσινά επίπεδα.
Κανάκης: Επέκταση δραστηριοτήτων σε νέες αγορές.
Καραμολέγκος: Αύξηση τζίρου και κερδοφορίας.
Καράτζης: Θετικές συναλλαγματικές διαφορές.
Καρέλιας: Αύξηση πωλήσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και θετικά αποτελέσματα από τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου / ευρώ.
Κρι Κρι: Μεγάλη αύξηση εξαγωγών.
Μαθιός Πυρίμαχα: Θετική επίδραση της βουλγαρικής θυγατρικής.
Μάρμαρα Κυριακίδη: Πλούσια δραστηριότητα στην Ασία.
ΜΕΤΚΑ: Σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και μεγάλα έργα στην Τουρκία.
Πλαστικά Κρήτης: Αναθέρμανση διεθνούς ζήτησης και θετικά αποτελέσματα από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.
Πλαστικά Θράκης: Αναθέρμανση διεθνούς ζήτησης και θετικά αποτελέσματα από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.
Crown Hellas Can: Τη μειωμένη εγχώρια ζήτηση εξισορρόπησαν αυξημένες πωλήσεις της ισπανικής θυγατρικής.
Cyclon: Αύξηση εξαγωγών και αριθμού πρατηρίων.
Eurodrip: Αύξηση κύκλου εργασιών από τις δραστηριότητες στην Τουρκία, τη Βόρειο Αφρική, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Αφρική, το Ιράν κ.α.
Inform Λύκος: Η θετική διαφορά προκύπτει από την επιτυχημένη εξαγορά της Austria Card.
Mevaco: Αυξημένες παραγγελίες από την Frigoglass.
MLS: Ισχυρή ρευστότητα, αύξηση κερδών.
S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Αναθέρμανση διεθνούς ζήτησης, μείωση χρηματοοικονομικών εξόδων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Τράπεζες ΤΤ, Εθνική, Eurobank, Alpha, Κύπρου, Marfin Popular
Κρατικές ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ
Τυχερά παιχνίδια ΟΠΑΠ, Intralot
Ορυκτά - Μέταλλα Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Τιτάν
Ενέργεια Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Motor Oil
Τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ, Forthnet, Hellas On Line
Ακίνητα Pasal, Eurobank Properties, Lamda Development, Trastor
Κατασκευές Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ
Εμπορικές Jumbo, Fourlis, Πλαίσιο
Λοιπές Coca Cola 3Ε, MIG


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
Pasal, Byte, Μινέρβα, Folli-Follie, Κανάκης, Autohellas


ΣΧΟΛΙΑ


ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η δρομολόγηση διαδικασιών εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό χώρο προδιαθέτει για καλή πορεία των σχετικών τίτλων, καθώς οι ενοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων και η συγκρότηση ισχυρών και διεθνώς ανταγωνιστικών ομίλων ήταν απαίτηση των καιρών και της αγοράς. Διαφαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο θα φροντίσουν να θωρακισθούν κεφαλαιακά, αλλά και ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες που θα τους επιτρέπουν επεκτατικές κινήσεις.
Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τους τραπεζικούς τίτλους ήδη αναθερμάνθηκε, ενώ δεν λείπουν και οι ενδείξεις ότι μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού (χρηματοπιστωτικοί αλλά και επενδυτικοί, από χώρες της ΕΕ αλλά και εκτός αυτής) θα ήθελαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποιες κινήσεις. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα τραπεζικά χαρτιά -δεδομένης και της προηγούμενης μεγάλης υποχώρησης των τιμών τους- φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Η δραστική αναδιάρθρωση που επιχειρείται στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα θεωρείται ότι θα ευνοήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με επακόλουθο τη σχετική αύξηση του ενδιαφέροντος και για τις μετοχές των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.


ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Νέες άδειες εν όψει και λανσαρίσματα νέων παιχνιδιών, αλλά και είσοδος του ΟΠΑΠ σε νέους τομείς (διαδικτυακό στοίχημα) θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα διαμορφώσουν ένα ενδιαφέρον τοπίο με έντονη κινητικότητα και υψηλούς τζίρους. Ο συγκεκριμένος κλάδος, άλλωστε, έχει διαχρονικά δείξει ότι συγκαταλέγεται στους “αμυντικούς”, ήτοι ότι δεν επηρεάζεται από γενικότερες κρίσεις, ίσως επειδή ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις ο κόσμος έχει ανάγκη να αγοράζει ελπίδα.


ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ
Σε μετοχές εταιρειών που έχουν κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς οι προβλέψεις για την ζήτηση στο εγχώριο πεδίο είναι απαισιόδοξες, αλλά η διαδικασία της ανάκαμψης είναι ήδη ορατή σε πολλές άλλες χώρες. Τέτοιες εταιρείες είναι εξ ορισμού οι μεταλλουργικές όπως οι εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίος και του Ομίλου Βιοχάλκο, καθώς και οι Αλουμύλ και Alco Hellas, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία σε ξένες αγορές.ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


ΑΤΕ BANK
Ευνοϊκή επίπτωση στην πορεία της μετοχής της ΑΤΕ Bank είχε η πρόταση του επικεφαλής της Θεόδωρου Πανταλάκη υπέρ μιας συγχώνευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την Attica Bank και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αντί της πώλησής της στην Τράπεζα Πειραιώς. Εξ άλλου, η κυβέρνηση έχει προτρέψει τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις που θα οδηγήσουν σε ισχυρότερους ομίλους ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα την οικονομική κρίση και την αδυναμία χρηματοδότησής τους από τις αγορές.


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου η μετοχή της ΕΤΕ οι οποίες μάλιστα «διαχύθηκαν» και στο υπόλοιπο ταμπλό. Αναλυτές της αγοράς ωστόσο αφ’ ενός αξιολογούν ως θετική την πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου τόσο για την ίδια όσο και για το σύνολο της αγοράς, αφ’ ετέρου σχολιάζουν ότι οι όροι της αύξησης κεφαλαίου είναι ευνοϊκοί για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και εκτιμούν ότι ενδεχόμενη εκτόνωση των πιέσεων στην μετοχή της ΕΤΕ θα επιτρέψει και σε άλλους τίτλους του Χ.Α. να ανακάμψουν.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Σημαντικές απώλειες είχε η μετοχή της Τράπεζας σε κάποιες συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη. Πάντως στόχοι της Τράπεζας, εξακολουθούν να είναι η ATE Bank και το Τ.Τ., για την εξαγορά των ποσοστών του δημοσίου προσφέρει 701 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Την πρόταση αξιολογεί ομάδα συμβούλων, από τις Lazard, HSBC και Deutsche Bank, που έχει προσλάβει η ελληνική κυβέρνηση.


COCA - COLA 3Ε
Η εταιρεία  εγκαινίασε επισήμως στο βιομηχανικό πάρκο Knockmore Hill, στη Βόρεια Ιρλανδία μια νέα, ενεργειακά αποδοτική μονάδα εμφιάλωσης, με πλήρως αυτοματοποιημένη αποθήκη και κέντρο επισκεπτών προσανατολισμένο στην εκεί κοινότητα. Η μονάδα αξίας 130 εκατ. ευρώ απασχολεί 600 άτομα και έχει δυνατότητα παραγωγής μεγάλης ποικιλίας μη αλκοολούχων ποτών που στη συνέχεια διακινούνται σε όλη την ιρλανδική νήσο.


ΟΠΑΠ
Τη νέα «αρχιτεκτονική» δράσεων της ΟΠΑΠ Α.Ε. με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και την εικόνα της μέσα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον, ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού. Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου της εταιρείας, Χ. Σταματόπουλου και του διευθύνοντος συμβούλου, Γ. Σπανουδάκη, έγινε σαφής αναφορά στις βασικές προτεραιότητες της ΟΠΑΠ για τους επόμενους μήνες με κύριο άξονα την ενίσχυση του προφίλ και της ανταγωνιστικότητας των παιχνιδιών ώστε να αυξηθεί η προσέλευση πελατών στα αποκλειστικά σημεία πώλησης της εταιρείας.


ΣΙΔΕΝΟΡ
Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των θυγατρικών εταιρειών της Σιδενόρ, "ΕΡΛΙΚΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΡΜΑΤΩΝ Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία" και "ΕΤΑΛ Α.Ε. Ανώνυμος Εταιρία Επεξεργασίας Μετάλλων" (θυγατρικών κατά 98,92% και 98,43% αντίστοιχα), η οποία πραγματοποιήθηκε με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.


JUMBO
Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τις πωλήσεις των δύο πρώτων μηνών της τρέχουσας οικονομικής χρήσης Ιούλιος 2010-Ιούνιος 2011 της Jumbo, καθώς ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων είναι σύμφωνος με το στόχο της διοίκησης για ετήσια αύξηση των πωλήσεων 2%. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις του Σεπτεμβρίου που περιλαμβάνουν την έναρξη της σχολικής περιόδου είναι σημαντικές για το πρώτο τρίμηνο καθώς αντιπροσωπεύουν το 10% των ετήσιων πωλήσεων.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για το Τ.Τ. στα 4 ευρώ ανά μετοχή από 3,5 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Proton Bank με έκθεσή της στις 3/9, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "neutral". Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για "ανθεκτικές" λειτουργικές επιδόσεις.


ALAPIS
Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την πρωτοπόρο εταιρεία στον κλάδο αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος - Synthetic Genomics προχώρησε η Alapis S.A..Η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας έγινε με Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Proton Bank - η οποία και στηρίζει το όλο εγχείρημα - από τους Συνδιευθύνοντες Συμβούλους της Alapis κ.κ. Περικλή Λιβά και Στυλιανό Κυμπαρίδη.


J&P ΑΒΑΞ
Κάμψη κερδών και εσόδων εμφάνισε ο όμιλος της J&P Άβαξ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την μητρική να εμφανίζει αντίθετες τάσεις. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, για το α’ εξάμηνο του 2010, σε επίπεδο ομίλου τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 45% και διαμορφώθηκαν στα 10,57 εκατ. ευρώ από τα 19,32 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2009. Αντίθετα, σε επίπεδο μητρικής τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 3,86 εκατ. ευρώ από τα 1,90 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Παράλληλα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε στα 391,4 εκατ. ευρώ από τα 459,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 14,8%, ενώ ο κύκλος εργασιών της μητρικής ενισχύθηκε 1,4% στα 202,9 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 75η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΠΑΠ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DELTA BLACKFIRE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΘΡΟ ΗΛΙΑ ΦΟΥΤΣΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: MIG, S&B, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
MASTER CARD BAROMETER
5ο ΕΤΗΣΙΟ ROADSHOW
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site