Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2010-τ.365                              

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ
ΤΩΝ DEALS
Σημαντικότατη παρατήρηση σχετικά με τα αποτελέσματα εξαμήνου των μεγάλων τραπεζών ήταν πως είναι ευτύχημα ότι αυτές έχουν επεκταθεί σε ξένες αγορές, αφού ήταν ακριβώς η δραστηριότητά τους σε αυτές που «γλύκανε» τις επιδόσεις τους. Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας τα τουρκικά κέρδη ήταν αρκετά ώστε να υπερκαλύψουν τις ελλαδικές ζημιές.από τον Ανδρέα Αναστασίου


Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και η έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου από την Εθνική Τράπεζα, σε συνδυασμό με την πώληση -εκ μέρους της Τράπεζας- ποσοστού της συμμετοχής της στην κερδοφόρο τουρκική θυγατρική της Finansbank, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσων ασχολούνται με την ελληνική τραπεζική αγορά. Παράλληλα, οι διεργασίες, επίσημες, παρασκηνιακές ή και ως «ασκήσεις επί χάρτου», με αντικείμενο τις ήδη εκδηλωθείσες και τις αναμενόμενες κινήσεις στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, προσελκύουν επίσης το ενδιαφέρον των αμέσως ή εμμέσως εμπλεκομένων, ήτοι των τραπεζιτών, των μεγάλων (περιλαμβανομένου του κράτους) και των μικρότερων μετόχων, των εγχώριων και διεθνών επενδυτών εν γένει, των αναλυτών της αγοράς κ.λπ.
Σημαντική εξέλιξη του Σεπτεμβρίου, σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή αλλά με άμεσο ενδιαφέρον και για τα ελλαδικά πιστωτικά ιδρύματα, ήταν η Βασιλεία ΙΙΙ, ήτοι οι νέοι κανόνες σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια και άλλους παράγοντες της λειτουργίας των τραπεζών, οι οποίοι συμφωνήθηκαν –μετά από μακρά διαπραγμάτευση- από τη διεθνή κοινότητα, η οποία προέβη σε μεταρρύθμιση του γνωστού, παγκόσμιου κανονιστικού πλαισίου ανταποκρινόμενη στις νέες συνθήκες που επικρατούν και στη νέα εμπειρία που αποκτήθηκε μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.
Στο πλαίσιο του στενότερου ενδιαφέροντος των επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών, τα οποία ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, δεν ικανοποίησαν ως απόλυτα μεγέθη αλλά και συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα περυσινά, πλην όμως ούτε απογοήτευσαν, καθώς είχαν υπάρξει προβλέψεις και για ακόμη χειρότερα. Σημαντικότατη παρατήρηση σχετικά με τα αποτελέσματα αυτά των μεγάλων τραπεζών ήταν πως είναι ευτύχημα ότι αυτές έχουν επεκταθεί σε ξένες αγορές, αφού ήταν ακριβώς η δραστηριότητά τους σε αυτές που «γλύκανε» τις επιδόσεις τους. Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας τα τουρκικά κέρδη ήταν αρκετά ώστε να υπερκαλύψουν τις ελλαδικές ζημιές. Δεν προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, το ότι τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις και περαιτέρω επέκταση στην τουρκική αγορά, στρατηγική κίνηση που δεν αποκλείεται να βρει και άλλους μιμητές στην Ελλάδα, αφού πρώτα όμως «κατασταλάξει» το σκηνικό στην εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά.


ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει πιεσμένη, είναι ωστόσο διαχειρίσιμη από τη στιγμή που θα συνεχιστούν το πρόγραμμα εγγυήσεων από το κράτος και οι διευκολύνσεις από την ΕΚΤ.
Όσον αφορά στην κρατική παρουσία στις τράπεζες, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για διατήρηση και ενίσχυση του κρατικού πυλώνα, η έκθεση όμως αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα το Δημόσιο να πωλήσει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής του. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «μπορεί να συμπεριλαμβάνει και πιθανή πώληση ενός σημαντικού μέρους των κυβερνητικών συμφερόντων στις τράπεζες, με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, στις οποίες θα μπορούν να λάβουν μέρος τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι επενδυτές», αναφέρει η έκθεση.


ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙΙ
Το πακέτο των μέτρων δημιουργεί νέο ελάχιστο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο 4,5%, υπερδιπλάσιο δηλαδή από το ισχύον 2%, με 2,5% επί πλέον περιθώριο ασφαλείας. Πρακτικά, το όριο τίθεται στο 7%, καθώς οι τράπεζες, των οποίων τα κεφάλαια εμπίπτουν στη ζώνη του «μαξιλαριού», θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στην καταβολή μερισμάτων και μπόνους. Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2019.
Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι κεντρικοί τραπεζίτες και αξιωματούχοι, ήταν αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, για το πώς θα καταστεί λιγότερο ευάλωτος ο τραπεζικός κλάδος σε ενδεχόμενους μελλοντικούς χρηματοοικονομικούς «κραδασμούς».
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της ομάδας διαπραγμάτευσης, χαρακτήρισε τη συμφωνία «θεμελιώδη ενίσχυση των διεθνών κεφαλαιουχικών κανόνων. Η συνεισφορά τους στη μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη θα είναι ουσιαστική».
Οι σκληρότεροι κεφαλαιουχικοί κανόνες θεωρούνται κρίσιμοι για την αποτροπή μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης. Οι τραπεζίτες όμως είχαν προειδοποιήσει πως εάν οι νέοι κανόνες ήταν υπερβολικά αυστηροί ή με πολύ σύντομη περίοδο προσαρμογής, τότε θα υπήρχαν εμπόδια στην ανάπτυξη της πίστωσης, γεγονός που θα οδηγούσε σε μείωση της ανάπτυξης της οικονομίας και θα στοίχιζε θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές δηλώνουν ότι οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν στον νέο κανόνα του 7% χωρίς να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίων. Η ομάδα της Βασιλείας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για τη θέσπιση επί πλέον προϋποθέσεων για τις μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες, που έχουν μεγάλη συστημική σημασία.


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΑΝΤΛΕΙ 2,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Κατά 2,8 δισ. ευρώ ενισχύει τα κεφάλαια της  η Εθνική Τράπεζα. Από τα χρήματα αυτά, το 1,8 δισ.ευρώ θα αντληθεί από τις αγορές, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ενώ η τράπεζα φιλοδοξεί να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικού πακέτου περίπου 20% της Finansbank μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος της τράπεζας είναι να ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της επάρκεια και παράλληλα να αποπληρώσει το δημόσιο ως προς τμήμα των προνομιούχων μετοχών, ύψους 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορεί να χορηγήσει μέρισμα και να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στο πεδίο των εξελίξεων στον τραπεζικό χώρο.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την υλοποίηση του συνολικού Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ περίπου θα έχουν ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση του Βασικού Δείκτη Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) σε 13,4% και του Βασικού Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier 1) σε 14,6%.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την κίνηση της Εθνικής «Εξαιρετικά θετική εξέλιξη», λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες που «θα ενισχύσουν τη θέση τους στο διεθνές περιβάλλον».
Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης περιλαμβάνει:
* Την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου, η οποία θα είναι πλήρως εγγυημένη και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2010, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 631 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω της έκδοσης 121,4 εκατ. νέωνκοινών μετοχών με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ.
Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές, και μέσω Έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1.184 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης 227,6 εκατ. Ομολογιών μετατρέψιμων σε 227,6 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ σε αναλογία 3 Μετατρέψιμες Ομολογίες για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές μετοχές.
* Τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Finansbanκ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση νέων όσο και υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας. Η ΕΤΕ σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Finansbank το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η διάθεση μετοχών της Finansbank θα γίνει το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας υπόψη των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και αφού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΑΜΕΣΟ ΣΧΕΔΙΟ -
ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΗΝ FINANSBANK
Δεν υπάρχει κανένα άμεσο σχέδιο για εξαγορά ή συγχώνευση με άλλη τράπεζα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές. «Δεν έχουμε άμεσα σχέδια για συγχώνευση ή εξαγορά. Δεν συζητούμε με άλλες τράπεζες» είπε ο κ. Ταμβακάκης, διαψεύδοντας τα σενάρια που πυροδότησαν στην αγορά τα σχέδια της τράπεζας για την ενίσχυση των κεφαλαίων της με 2,8 δισ. ευρώ.
Σχετικά με τη συμμετοχή στην τουρκική τράπεζα Finansbank, τόνισε ότι η ΕΤΕ δεν θέλει να την πωλήσει εξολοκλήρου, ενώ η πώληση του 20% εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011. «Δεν πουλάμε τη Finansbank, πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή την οποία και θα διατηρήσουμε, σε μία οικονομία που εμφανίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη», είπε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ ανέφερε ότι η τράπεζα θα καταθέσει άμεσα (μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου) το αίτημα για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει. «Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα λάβουμε την απάντηση, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσει», σημείωσε.


EUROBANK
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Περισσότερο αισθητή την παρουσία της στην αγορά της Τουρκίας προτίθεται να κάνει η Eurobank. Η θυγατρική της, Τekfenbank, άνοιξε πέντε νέα καταστήματα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, διαθέτοντας πλέον δίκτυο 51 καταστημάτων. Η Tekfenbank σχεδιάζει να έχει 80 καταστήματα το 2011, 110 το 2012, 140 το 2013 και 200 το 2014, ώστε να επιτύχει πλήρη γεωγραφική κάλυψη της χώρας. Στόχος είναι να εδραιωθεί η παρουσία του ομίλου στην Τουρκία, επειδή είναι μια χώρα που εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, θετικές προοπτικές και σημαντικά δημογραφικά στοιχεία.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης κυμαίνεται περί το 40%, ενώ το ΑΕΠ αυξάνεται με 11%. Τα δάνεια στην Τουρκία φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 320 δισ. ευρώ, στοιχείο που καταδεικνύει τον χαμηλό βαθμό μόχλευσης. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Tekfenbank για το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 19,4 εκατ. λίρες.
Η Eurobank ελέγχει τη θυγατρική της κατά 70% ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στον τουρκικό όμιλο Tekfen, έναν από τους πιο σημαντικούς ομίλους εταιρειών στην Τουρκία, που δραστηριοποιείται σε 11 χώρες του κόσμου, σε τομείς όπως οι κατασκευές, η εκμετάλλευση ακινήτων και η αγροτική οικονομία. Το συνολικό ενεργητικό της Tekfenbank ανέρχεται σε 4,3 δισ. λίρες.


ALPHA BANK
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ NOMURA
Σε υποβάθμιση της σύστασης για την Εθνική Τράπεζα σε "neutral" από "buy" και σε αναβάθμιση της σύστασης για την Alpha Bank σε "buy" από "reduce" προέβη η Nomura σε έκθεσή της της 9ης Σεπτεμβρίου για τις ελληνικές τράπεζες. Ο οίκος σημειώνει ότι παραμένει αρνητικός για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ενώ προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων κερδοφορίας κατά 48% στην περίοδο 2010 - 2012. Ωστόσο, αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha με βάση την αποτίμηση και την έκθεση της τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα, θέτοντας υψηλότερη τιμή-στόχο στα 7 ευρώ.
Παράλληλα, υποβαθμίζει την Εθνική σε "neutral" ανεξαρτήτως της αύξησης κεφαλαίου αλλά με βάση την εικόνα της κερδοφορίας της, όπως διευκρινίζει σχετικά, ενώ μειώνει την τιμή-στόχο στα 9 ευρώ από 13 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΜΚ.
H Nomura διατηρεί "neutral" για την Eurobank, μειώνοντας το στόχο κατά 15% στα 6 ευρώ από 7,1 ευρώ, ενώ μειώνει και την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,6 ευρώ από 5,2 ευρώ, μια μείωση κατά 31%.


NOMURA
ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Ενώ η Nomura εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, αφήνει περιθώριο για δημιουργία αξίας στις τράπεζες, σε περίπτωση που γίνουν συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων, με την πρόσθετη αξία να ανέρχεται έως και στο 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής τους. Η Nomura, για κάθε πιθανή συγχώνευση, υπολόγισε τις συνέργιες στο 11% του κόστους των νέων σχημάτων και την αξία των συνεργιών αυτών τη συσχέτισε με τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των εμπλεκόμενων τραπεζών.
* Τη μεγαλύτερη αξία (κατά 40% επί της κεφαλαιοποίησης) θα προκαλούσε μια συγχώνευση μεταξύ της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.
* Πάνω από 35%, αλλά κάτω από 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης, θα ήταν η αξία που θα προέκυπτε είτε από τη συγχώνευση Πειραιώς, ΑΤΕbank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είτε από τον «γάμο» μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.
* Πρόσθετη αξία που αντιστοιχεί στο 34% της κεφαλαιοποίησής τους θα προέκυπτε από το deal μεταξύ Alpha και Eurobank.
* 31% από μια ενδεχόμενη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank.
* 30% από την ένωση Εθνικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ΑΤΕbank.
Η Nomura διευκρινίζει ότι η ανάλυση αυτή αποτελεί μερική προσέγγιση της πραγματικότητας, καθώς δεν συνεξετάζει τα ειδικότερα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν κάθε πιθανή συγχώνευση ούτε συνεκτιμά τις όποιες άλλες πιθανές συνέργιες ή κόστος.


ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ
ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ
Τη συνένωση όλων των κρατικών τραπεζών σε ένα σχήμα πρότεινε ο διοικητής της Atebank, Θεόδωρος Πανταλάκης και αποδέχτηκαν οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης. Ο κ. Πανταλάκης προτείνει τη συγχώνευση της Atebank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της Attica Bank, αλλά και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε στη ΔΕΘ την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης σχετικά με τη δημιουργία ισχυρού τραπεζικού σχήματος υπό τη σκέπη του δημοσίου. Οι τραπεζίτες ωστόσο, δε φάνηκαν ικανοποιημένοι από την ομιλία του Πρωθυπουργού, την οποία θεώρησαν ασαφή. Οι σύμβουλοι των HSBC, Lazard και Deutsche Bank έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου για να παραδώσουν τη μελέτη τους, στην οποία θα περιλαμβάνεται η αποτίμηση των κρατικών τραπεζών, αλλά και προτάσεις για το μέλλον τους.
Στην κυβέρνηση επικρατούν δύο «σχολές». Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι όλα είναι πιθανά, ενώ άλλα στελέχη τάσσονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων τραπεζών υπέρ της πρότασης Πανταλάκη, για συνένωση όλων των κρατικών τραπεζών, επειδή θεωρούν ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένας πραγματικά ισχυρός τραπεζικός πυλώνας.


«ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
Η κίνηση της Εθνικής αντικειμενικά πυροδοτεί νέα σενάρια για συγχωνεύσεις στην τραπεζική αγορά. Οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζιτών είναι συνεχείς, ενώ οι απ’ ευθείας συζητήσεις που φέρονται να είχαν οι κ.κ. Γ. Κωστόπουλος και Σπ. Λάτσης τροφοδότησαν σενάρια συγχώνευσης της Αlpha με τη Εurobank, τα οποία συνοδεύτηκαν από σενάρια προσέγγισης Εθνικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώνονται από τις εμπλεκόμενες τράπεζες, θεωρείται όμως ότι όλοι συζητούν με όλους. Σε εκκρεμότητα παραμένει άλλωστε η πρόταση εξαγοράς της συμμετοχής του Δημοσίου σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι 701 εκατ. ευρώ.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΩΣΙΒΙΟ
ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ
Στα 146 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το α΄ 6μηνο του 2010. Το θετικό πρόσημο στα κέρδη της ΕΤΕ διαμορφώθηκε εξαιτίας της ανάπτυξης μεγεθών που παρουσίασε η θυγατρική της στην Τουρκία Finansbank (κέρδη 251 εκατ. ευρώ, δηλαδή +8% σε σχέση με το α΄ 6μηνο 2009) καθώς στο εγχώριο πεδίο η τράπεζα είχε ζημιές της τάξης των 159 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω απομειώσεων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 249 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 272 εκατ. ευρώ στο α’ 6μηνο του 2009). και από την κατά +55% αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε 467 εκατ. ευρώ.
Συνολικά η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να αυξήσει την προ προβλέψεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων κερδοφορία της κατά 6% και κυρίως να διατηρήσει την υψηλή ρευστότητά της και την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια, θωρακίζοντας παράλληλα τον ισολογισμό της με αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες ανήλθαν σε 649 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 31% έναντι του α΄ 6μήνου του 2009.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ειδικά στο β΄ 3μηνο ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 21 εκατ. το προηγούμενο 3μηνο, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των ζημιών από διαπραγματευτικές πράξεις και της μη επανάληψης έκτακτων φόρων που επιβάρυναν το α΄ 3μηνο.


EUROBANK
ΑΝΕΚΑΜΨΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ
& Η ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ
Παρά τη δυσμενή συγκυρία και την επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, ο όμιλος Eurobank EFG διατήρησε ικανοποιητική κερδοφορία καθώς και υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα το Α΄ εξάμηνο του 2010. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 2%, οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3% και τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 6,5% το Α΄ εξάμηνο του 2010 έναντι του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου.
Με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού, ο Όμιλος σχημάτισε αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη να υποχωρήσουν σε €95εκ. το Α’ εξάμηνο του 2010, από €169εκ. πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα θετικές, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €12εκ., έναντι ζημιών €26εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ως αποτέλεσμα αφενός μεν της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και αφετέρου της ισχυρής παρουσίας του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 11,8% στο τέλος του Α΄ εξαμήνου, από 11,5% ένα χρόνο πριν.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €1,2δισ. το Α’ εξάμηνο του 2010, αυξημένα κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Σε τριμηνιαία βάση τα έσοδα από τόκους υποχώρησαν σε €561εκ., από €592εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2010, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους καταθέσεων. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου του Ομίλου (έσοδα τόκων προς μέσο ενεργητικό) μειώθηκε σε 2,69% στο Α΄ εξάμηνο, από 2,78% που ήταν το Α’ τρίμηνο.


ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
Η Εμπορική Τράπεζα κατέγραψε για ένα ακόμη τρίμηνο καλύτερη της αναμενόμενης λειτουργική απόδοση, ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικής εμπορικής πολιτικής και των αποδοτικών μέτρων για τη συγκράτηση των εξόδων. Τα Καθαρά Έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,4% σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο του 2009, στα €368,4 εκατ., ενώ τα Μεικτά Λειτουργικά Κέρδη αυξήθηκαν κατά 71% σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο του 2009, στα €40 εκατ.
Η Εμπορική Τράπεζα συνέχισε την απρόσκοπτη παροχή χρηματοδότησης στα ελληνικά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, μέσω της ρευστότητας που απολαμβάνει ως μέλος της Credit Agricole, και ενίσχυσε το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο κατά 2%, σε επίπεδο τράπεζας, το οποίο ανήλθε στα €23 δισ., από €22,7 δισ. στο τέλος του 2009.
Σημειώνεται ότι περισσότερο πλέον από το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας αποτελείται από δάνεια προς επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα, η Εμπορική πέτυχε τη συγκράτηση της μείωσης του χαρτοφυλακίου των δανείων προς τους ιδιώτες -τάση μείωσης που έχει παρατηρηθεί ευρύτερα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο ως αποτέλεσμα της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας.


ALPHA BANK
ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Καθαρά κέρδη 100,2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων δευτέρου τριμήνου 296,2 εκατ. ευρώ είχε η Alpha Bank, ενώ τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής (stress tests) της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) επιβεβαιώνουν την ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση της Τράπεζας. Η ενδυνάμωση του Ισολογισμού, εξ άλλου, υποστηρίζει την ανάκαμψη της κερδοφορίας της.
Κύρια σημεία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Alpha Bank ήταν:
- Αξιοσημείωτη επίδοση στα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της CEBS με τον δείκτη Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) να ανέρχεται σε 8,22% μετά από την εφαρμογή του σεναρίου της δημοσιονομικής αναταραχής.
- Εστιασμένες ενέργειες στη διαχείριση του επενδυτικού μας χαρτοφυλακίου, το οποίο διαμορφώθηκε σε 7,2 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 1,4 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και αναλογεί σε 11% του ενεργητικού μας. Οι επενδύσεις σε Ελληνικά Ομόλογα ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ.
- Ισορροπημένη ρευστότητα, με περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) 2,3 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανέρχεται σε 14,5 δισ. ευρώ, περιοριζόμενη όμως σε 9,6 δισ. ευρώ όταν ληφθούν υπ’ όψιν οι καταθέσεις της Τράπεζας στη διατραπεζική αγορά.
- Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 6,9%3 και οι σωρευτικές προβλέψεις σε 1,9 δισ. ευρώ αντανακλώντας έναν ισχυρό δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 53%, χωρίς τις εξασφαλίσεις.
Σταθερή χρηματοοικονομική επίδοση παρά τις αντίξοες λειτουργικές συνθήκες:
- Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 9% σε 917 εκατ. ευρώ.
- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενισχύθηκε κατά 10 πόντους στο 2,7%.
- Τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 1.133 εκατ. ευρώ. Τα βασικά λειτουργικά έσοδα (εκτός των χρηματοοικονομικών) αυξήθηκαν κατά 5% σε 1.119 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις μειώθηκαν κατά 84,1 εκατ. ευρώ.
- Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 0,3%, μειωμένο σε 571 εκατ. ευρώ.
- Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 100,2 εκατ. ευρώ, μετά από προβλέψεις 421,3 εκατ. ευρώ.


ATE BANK
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Αυξημένα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων (+47,2% σε ετήσια βάση και +28,3% έναντι του προηγούμενου τριμήνου), τα υψηλότερα της τελευταίας πενταετίας, με το συνολικό αποτέλεσμα να επιβαρύνεται κυρίως λόγω αρνητικών αποτιμήσεων του εμπορικού χαρτοφυλακίου. Μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 2,3% σε ετήσια βάση και κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2010. Το περιθώριο επιτοκίου χορηγήσεων – καταθέσεων συνέχισε να βελτιώνεται κατά το Β’ τρίμηνο του 2010, ξεπερνώντας το 3,6%. Η ρευστότητα παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα με το λόγο χορηγήσεων προς καταθέσεις περίπου στο100%. Η ΑΤΕbank προτίθεται να προβεί, με τη στήριξη του βασικού της μετόχου, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΚΕΡΔΗ ΕΝΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Κατά το 1ο 6μηνο 2010 η οργανική κερδοφορία προ προβλέψεων του Ομίλου ενισχύθηκε κατά 14%, φτάνοντας τα €334 εκατ από €292 εκατ πέρυσι. Τη σημαντικότερη συμβολή είχαν τα καθαρά έντοκα έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν 12% σε ετήσια βάση στα €591 εκατ. Το λειτουργικό κόστος διατηρήθηκε στο επίπεδο του 1ου 6μήνου 2009, ενώ στόχος για το 2010 είναι το κόστος να διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του 2009. Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 30% φτάνοντας τα €268 εκατ από €207 εκατ το 1ο 6μηνο 2009, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων από προβλέψεις στο 50%. Συνέπεια των παραπάνω ήταν τα καθαρά κέρδη του 2ου τριμήνου 2010 να ανέλθουν σε €30 εκατ, χωρίς τον έκτακτο φόρο €28 εκατ που επιβλήθηκε στις ελληνικές επιχειρήσεις για τα κέρδη του 2009, έναντι €7 εκατ το 1ο τρίμηνο του έτους.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
ΖΗΜΙΕΣ ΛΟΓΩ
ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατά το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 30ής Ιουνίου 2010 παρουσίασε:
Αύξηση καθαρών επιτοκιακών εσόδων κατά 39,10% στα 180,63 εκατ. ευρώ, έναντι 129,86 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Αύξηση χορηγήσεων κατά 9,11% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και κατά 0,55% από την 31/12/2009 (ετησιοποιημένο 1,10%).
Αύξηση καταθέσεων κατά 3,39% από την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και κατά 0,46% από την 31/12/2009 (ετησιοποιημένο 0,92%).
Ικανοποιητική συγκράτηση λειτουργικών εξόδων (αύξηση κατά 2,81% από την αντίστοιχη περίοδο του 2009, στα 139,86 εκατ. ευρώ έναντι 136,04 εκατ. ευρώ.
Αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (κέρδη προ φόρων, μείον χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, προβλέψεις και αποσβέσεις) κατά 145,42%, στα 73,52 εκατ. ευρώ έναντι 29,96 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Προ φόρων ζημίες ύψους 39,75 εκατ. ευρώ έναντι προ φόρων κερδών 122,94 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009, κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης των αποτιμήσεων του χαρτοφυλακίου των επενδύσεων επί των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων.
Σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις 63,72% από 60,38% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και 63,67% την 31/12/2009.


MARFIN POPULAR BANK
ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε €60.8 εκατ. το α’ εξάμηνο 2010. Τα οργανικά κέρδη από τραπεζικές εργασίες ενισχύθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €143.8 εκατ. το α’ εξάμηνο 2010, υποδεικνύοντας την ισχυρή οργανική ανάπτυξη του Ομίλου και την ικανότητα του να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 24% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €355.1 εκατ. το α’ εξάμηνο 2010, αντικατοπτρίζοντας την επιτυχή εφαρμογή της πολιτικής διεύρυνσης του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου το οποίο σημείωσε αύξηση 26 μονάδες βάσης σε 1.80% το α’ εξάμηνο 2010.  Η σταθεροποίηση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων του 2010 επετεύχθη σε ένα περιβάλλον αυξημένου ανταγωνισμού, κυρίως λόγω των σημαντικών εκροών καταθέσεων από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.  Σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, ο Όμιλος πέτυχε αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους σε €178.7 εκατ. το β’ τρίμηνο 2010, 1.2% υψηλότερα έναντι του α’ τριμήνου 2010. Τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες παρέμειναν σταθερά σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €102.4 εκατ.
Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €25.3 δισ. στις 30 Ιουνίου 2010 σημειώνοντας αύξηση €1.4 δισ. από τις 31 Δεκεμβρίου 2009.  Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η άνοδος που σημείωσαν οι καταθέσεις Διεθνούς Τραπεζικής (International Business Banking) που αυξήθηκαν 30% σε ετήσια βάση και άγγιξαν τα €5.7 δισ.  Το γεγονός ότι η παραπάνω αύξηση επετεύχθη σε ένα περιβάλλον με σημαντικές εκροές από το σύνολο του Eλληνικού τραπεζικού συστήματος υποδεικνύει την ισχυρή θέση του οργανισμού τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε προϊοντικό επίπεδο.
Οι δείκτες πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) και κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκαν σε 9.8% και 11.5% αντίστοιχα στις 30 Ιουνίου 2010, ενισχυμένοι κατά 70 μονάδες βάσης και 30 μονάδες βάσης αντίστοιχα σε τριμηνιαία βάση.  Η διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης, ειδικά στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Ομίλου.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ
Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το α’ εξάμηνο 2010 σημείωσαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν σε €328 εκατ. και €163 εκατ. αντίστοιχα, αυξημένα κατά 27% και 10% αντίστοιχα έναντι του α’ εξαμήνου 2009. Παράλληλα σημειώθηκε θετική συνεισφορά στα κέρδη από όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν ετήσια αύξηση 28% και ανήλθαν σε €496 εκατ. το α’ εξάμηνο 2010, αποδεικνύοντας την ικανότητα του Συγκροτήματος να πετυχαίνει αυξημένα επαναλαμβανόμενα έσοδα ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Παράλληλα, το Συγκρότημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή θέση (δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 9,9%), ισχυρή ρευστότητα (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 83%) και ικανοποιητική υπό τις περιστάσεις ποιότητα χαρτοφυλακίου (ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 6,2%). Η κεφαλαιακή επάρκεια του Συγκροτήματος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, με τον ενδεικτικό (pro-forma) δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στις 30 Ιουνίου 2010 να ανέρχεται σε 11,2%.
Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2010 αποδεικνύουν την ορθότητα και την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου που ακολουθεί το Συγκρότημα. Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις του αρνητικού περιβάλλοντος, το Συγκρότημα συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία αυξάνοντας τα μεγέθη του στις κύριες αγορές, ενισχύοντας τον ισολογισμό του και πετυχαίνοντας αυξανόμενη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Παράλληλα, η επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση του Συγκροτήματος θα του προσφέρει πρόσθετη στρατηγική ευελιξία για αξιοποίηση της ρευστότητάς του ώστε να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διάφορες αγορές που δραστηριοποιείται.


ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΙΠΑΝ


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΤΕ
ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ
Παρά την ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία, τις έκτακτες επιβαρύνσεις από φόρους και τις σημαντικές απώλειες από την πτώση των τιμών των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρος στο πρώτο εξάμηνο ενός πολύ δύσκολου έτους, διατηρώντας υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, θωρακίζοντας, παράλληλα, τον ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις, εν όψει της επιδείνωσης των επισφαλειών στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας του προ προβλέψεων και διαπραγματευτικών ζημιών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, η οργανική κερδοφορία του ομίλου αυξήθηκε κατά 6%, απορροφώντας πλήρως έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, αποτιμητικές ζημίες και ιστορικά υψηλές προβλέψεις. Σε αυτές τις συνθήκες, η ανθεκτικότητα της οργανικής κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη δυναμική ανάπτυξη της Finansbank στην Τουρκία και τη σταθεροποίηση των οικονομιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, βελτιώνει τις προοπτικές κερδοφορίας για το υπόλοιπο του έτους.
Η επίδοση του ομίλου στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αποδεικνύει ότι η ισχυρή μας κεφαλαιακή βάση μπορεί να απορροφήσει τις επιπτώσεις ακραίων εξελίξεων στα μεγέθη επισφαλειών και της δημοσιονομικής συγκυρίας στη χώρα μας. Εν τούτοις, η παρούσα συγκυρία δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.


ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ALPHA BANK
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα έχει μπει σε μία περίοδο αλλαγής και μετασχηματισμού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έτυχαν θετικών σχολίων διεθνώς, που επιβεβαιώνουν την προσήλωση της χώρας στο τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και οικονομικής προσαρμογής. Η Alpha Bank, ως Τράπεζα αναφοράς, στηρίζει με την ισορροπημένη πολιτική της την προσπάθεια στηρίξεως της πελατείας της στις τρέχουσες συνθήκες.


ALAIN STRUB
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Η Εμπορική Τράπεζα το δεύτερο τρίμηνο του 2010 βελτίωσε περαιτέρω τη λειτουργική της απόδοση, ως αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής και των μέτρων συγκράτησης των εξόδων που υλοποιούμε. Επί πλέον, οι σωστά σχεδιασμένες διαδικασίες έγκρισης πιστώσεων, τις οποίες εφαρμόζουμε, μας έχουν επιτρέψει να διασφαλίζουμε το μικρότερο δυνατό κόστος κινδύνου για τα νέα μας δάνεια, το οποίο παρέμεινε σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο για ακόμα ένα τρίμηνο.
Η Εμπορική Τράπεζα κρατά τη δέσμευσή της για τη στήριξη μέσω χρηματοδότησης των ελληνικών νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ανάκαμψη και στην μακροχρόνια ανάπτυξη της Τράπεζας, και στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε μεταξύ άλλων σε εκπαίδευση του προσωπικού μας και σε νέες προσλήψεις στελεχών. Ως μέλος της Credit Agricole, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη Γαλλία, η Εμπορική, στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται, συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα, ασφάλεια, προϊόντα με προστιθέμενη αξία, αναβαθμισμένες υπηρεσίες και υπεύθυνη τραπεζική.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ATE BANK
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΒΑΣΗΣ
Ο Όμιλος της ΑΤΕbank κατά το Α’ εξάμηνο του 2010 παρέμεινε προσηλωμένος στην προσπάθεια θωράκισης του ισολογισμού του, εστιάζοντας στη διασφάλιση της ποιότητας του ενεργητικού και σχηματίζοντας αυξημένες προβλέψεις έναντι ενδεχόμενων μελλοντικών επισφαλειών. Παράλληλα, παρά τη σημαντική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, διατήρησε ικανοποιητική προ προβλέψεων κερδοφορία στις βασικές εργασίες του. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ο Όμιλος της ΑΤΕbank θέτει ως άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας και σύνθεσης του ισολογισμού, καθώς και την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος οργανωτικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης. Με αυτές τις ενέργειες, η Διοίκηση αποσκοπεί στη διασφάλιση των προοπτικών ανάπτυξης του Ομίλου και την ενεργό συμβολή του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ
To 2ο τρίμηνο του 2010 εξελίχθηκε σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για την ελληνική οικονομία. Η δημοσιονομική κρίση επέβαλε τελικά την ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τη δρομολόγηση παρεμβάσεων που για χρόνια εκκρεμούσαν. Η δυσκολία του εγχειρήματος, το οποίο σήμερα υλοποιείται στην Ελλάδα, δεν αναιρεί τη σημαντική ευκαιρία που αποτελεί για τη χώρα. Η διόρθωση χρόνιων αδυναμιών και η απελευθέρωση του σημαντικού αναπτυξιακού δυναμικού από αγκυλώσεις του παρελθόντος είναι ο πλέον σίγουρος δρόμος για οικονομική και κοινωνική ευημερία μακροπρόθεσμα.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δοκιμάστηκε, αλλά με βάση τα θεμελιώδη και τις συνετές επιλογές του κατά την περίοδο της έντονης ανάπτυξης, βρέθηκε να αντιμετωπίζει την κρίση θωρακισμένος. Στο 2ο  τρίμηνο 2010, ο Όμιλος Πειραιώς αντιμετώπισε αποτελεσματικά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος και κατάφερε να βελτιώσει την οργανική κερδοφορία του. Για το 2ο εξάμηνο του έτους με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανθεκτικότητα των επιδόσεων του Ομίλου.


ΚΛΕΩΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΤ
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑ STRESS TESTS
Από τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του 2010 προκύπτει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που πρόσφατα βρέθηκε στην πρώτη θέση των stress tests στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών, διαθέτει σταθερά την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, ισχυρή καταθετική βάση, χαμηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και πλεονάζουσα ρευστότητα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκε θεαματική αύξηση οργανικής κερδοφορίας, ενώ παράλληλα συγκρατήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα της Τράπεζας.
Στην κοσμογονία που συντελείται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική οικονομία, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εφαρμόζει κοινωνική και οικονομική πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση των καταθετών, την τόνωση των νοικοκυριών, ενώ σχεδιάζει άμεσα τη χρηματοδότηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με νέα προϊόντα. Η δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ήδη διαφαίνεται ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας αλλά και η βαρύτητα που δίνεται στην ανάπτυξη θα οδηγήσει σύντομα τη χώρα σε ανάκαμψη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στα τραπεζικά ιδρύματα των οποίων η κερδοφορία έχει επηρεασθεί. Είμαστε μια πλούσια χώρα, με δυνατότητες, άξιο ανθρώπινο δυναμικό και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ισχυρό, αποδεικνύει ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας γιατί επικεντρώνεται στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας και στη διοχέτευση χρήματος στον παραγωγικό ιστό.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΡ. ΚΥΠΡΟΥ
ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου στο β’ τρίμηνο σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, αποδεικνύουν ακόμη μία φορά την ορθότητα των στρατηγικών μας επιλογών, την αξιοπιστία του Συγκροτήματος, καθώς και την συνέπειά του με τους στόχους που έχει θέσει από την αρχή της χρονιάς.
Η υψηλή ρευστότητα, η ορθή διαχείριση κινδύνων, η ικανοποιητική και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και η ισχυρή κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος ήταν πάντα μέσα στις προτεραιότητές μας, γεγονός που αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα και αυτής της περιόδου αλλά και από τα αποτελέσματα του stress test που διεξήχθη πρόσφατα. Η κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος θα ενδυναμωθεί περαιτέρω και με την επερχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα το θωρακίσει ακόμη περισσότερο - σε ένα ευρύτερο περιβάλλον που συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα -, αλλά και θα του δώσει την δυνατότητα και την στρατηγική ευελιξία να εφαρμόσει τους στρατηγικούς του σχεδιασμούς και να επωφεληθεί από ευκαιρίες που υπάρχουν μπροστά του.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 75η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΠΑΠ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DELTA BLACKFIRE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΘΡΟ ΗΛΙΑ ΦΟΥΤΣΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: MIG, S&B, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
MASTER CARD BAROMETER
5ο ΕΤΗΣΙΟ ROADSHOW
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site