Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2010-τ.365                              

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 75η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ75η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ
ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στον αντίποδα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας βρέθηκε απέναντι σε μια σημαντική, θετική πρόκληση, που θα διαμορφώσει τις ευκαιρίες του για το μέλλον


 


από τον Γιώργο Καλούμενο


Η καινοτομία και η πράσινη ανάπτυξη ήταν το κεντρικό μήνυμα της φετινής, 75ης ΔΕΘ. Οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει η υιοθέτηση των πράσινων τεχνολογιών, ιδιαίτερα σε μια χώρα με το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι αδιαμφισβήτητες και. η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θέλησε να καταδείξει αυτές τις προοπτικές, αλλά και να προδιαγράψει τη συνολικότερη στρατηγική με την οποία σχεδιάστηκαν πολλές από τις εκθεσιακές της δραστηριότητες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Helexpo κ. Πάρις Μαυρίδης: «Η Helexpo φιλοδοξεί να φέρει τους τρόπους υιοθέτησης των νέων πράσινων τεχνολογιών πιο κοντά στις επιχειρήσεις. Να συμβάλλει στη συνειδητοποίηση των επιχειρήσεων ότι πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στην κινητοποίησή τους ώστε να αναπτυχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Καινοτομία και Πράσινη Ανάπτυξη» αναπτύχθηκαν οι παρακάτω δράσεις με στόχο την ενημέρωση των 250.000 επισκεπτών της Δ.Ε.Θ. για τις εφαρμογές της Πράσινης Ανάπτυξης στην καθημερινότητά τους:
- Διαμορφώθηκε η πράσινη πύλη της Δ.Ε.Θ. την οποία θα συνθέσουν 20.000 φυτά σε ειδική σκαλωσιά,
- Παρουσιάστηκε, σε συνεργασία με την εταιρία Artemide, το μοναδικό στον κόσμο δένδρο ηλιακής ενέργειας, το οποίο θα παραχθεί εμπορικά από τον Οκτώβριο,
- Εγκαταστάθηκε ένα, επισκέψιμο, βιοκλιματικό σπίτι,
- Παρουσιάστηκαν φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτρικά-ενεργειακά ποδήλατα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να οδηγήσουν.
- Λειτούργησαν ηλιακά περίπτερα ενημέρωσης του κοινού για τις δυνατότητες που παρέχει η πράσινη ανάπτυξη
- Τέλος, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε ειδική ημερίδα, σχετική με το θέμα, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και διακεκριμένων επιστημόνων και επιχειρηματιών (βλ. σχετικό πρόγραμμα).


ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Στον αντίποδα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας βρίσκεται απέναντι σε μια σημαντική, θετική πρόκληση, που θα διαμορφώσει τις ευκαιρίες του για το μέλλον. «Με όχημα τη ΔΕΘ δρομολογείται μια ευρεία αναπτυξιακή παρέμβαση για τη Θεσσαλονίκη, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, την ανάπτυξη αυτοτελών συνεδριακών υποδομών, αλλά και τη δημιουργική ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού χώρου στο κέντρο της πόλης, όπου θα αναπτυχθούν ήπιες δράσεις και ένας πράσινος πνεύμονας στη διάθεση των πολιτών», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Γιάννης Κωνσταντίνου.
Η προετοιμασία για την υλοποίηση των στόχων αυτών έχει ήδη ξεκινήσει, με την προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, ώστε η διαδικασία να κινηθεί με ταχύτητα και να μην χαθεί άλλος χρόνος στο εγχείρημα της αναβάθμισης του εκθεσιακού ρόλου της Θεσσαλονίκης, το οποίο ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ευρύτερη ανάπτυξή της. Η πρόκληση αυτή δημιουργεί από μόνη της μια αισιοδοξία την οποία θέλουμε να διοχετεύσουμε στη φετινή Γενική Έκθεση, που θα σηματοδοτήσει άλλωστε και το νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO ΑΕ, κ. Πάρις Μαυρίδης, από την πλευρά του σημειώνει ότι «η διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής εταιρείας με διεθνείς όρους και η ισχυροποίηση της ηγετικής της θέσης στην Ελλάδα, αποτελούν τους βασικούς στόχους της HELEXPO, και για αυτό και η εταιρεία προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην αποτύπωση του μέλλοντός της. Εξάλλου, σε φάση τελικής επεξεργασίας βρίσκεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο, το τελικό κείμενο της προκήρυξης για την ανεύρεση Τεχνικού Συμβούλου μαζί με τον οποίο θα προσδιορίσουμε τη νέα επιχειρηματική ταυτότητα της HELEXPO, ταυτότητα με την οποία θα προχωρήσουμε στην ανεύρεση στρατηγικού εταίρου. Ενός, δηλαδή, διεθνή διοργανωτή εκθέσεων με εμπειρία και δικτύωση στο διεθνές εκθεσιακό γίγνεσθαι και με τον οποίο θα αναζητήσουμε στη συνέχεια τον βέλτιστο τρόπο συνεργασίας».


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ 75η ΔΕΘ
Η ΔΕΘ ΑΕ είχε την οργανωτική ευθύνη για την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κατά το πρώτο διήμερο της Γενικής Έκθεσης, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός της  χώρας στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα  της παρουσίας του στη Γενική Έκθεση είχε ως εξής: Το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, στις 9:30 π.μ., τελέσθηκε η παρουσία του κ. Πρωθυπουργού και  χοροστατούντος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμου, αγιασμός στα γραφεία της HELEXPO. Αμέσως μετά, στις 10:00, οι διοικήσεις της ΔΕΘ ΑΕ και της HELEXPO ενημέρωσαν τον κ. Πρωθυπουργό για τη φετινή διοργάνωση και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στον εκθεσιακό φορέα. Στις 10:45 ακολούθησε η καθιερωμένη επίσκεψή του στους χώρους της 75ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20:00, ο  κ. Παπανδρέου θα εκφώνησε ομιλία στο  Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης». Η επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, με συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του «Ι. Βελλίδης» στις 13:00.


ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
1. Η Ελλάδα έχει πέσει στην 83η θέση στην ανταγωνιστικότητα. Πέσαμε 14 θέσεις στην κατάταξη διαφθοράς μέσα σε ένα χρόνο. Στις κατατάξεις επιχειρηματικότητας η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση των χωρών του ΟΟΣΑ.
2. Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε ένα πακέτο στήριξης, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρόμοιο δάνειο δεν έχει ξαναπάρει ποτέ στην ιστορία άλλη χώρα.
3. Ξαναβλέπουμε τους νέους μας να παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς.
4. Το 2011, θα έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.
5. Θεσπίσαμε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, λογοδοτώντας στους πολίτες για το πού πάει κάθε ευρώ δημόσιας δαπάνης.
6. Ψηφίστηκε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, για να εγγυηθούμε συντάξεις για όλους και για τις μελλοντικές γενιές.
7. Με έναν νέο εκλογικό νόμο, που κόβει τον ομφάλιο λώρο πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
8. Δίνουμε ώθηση στην επιχείρηση, που προσπαθεί να επιβιώσει, επιταχύνοντας τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών.
9. Στους δείκτες σχολείων, η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος.
10. Οι μεγάλες αλλαγές θα θεραπεύσουν και την πίεση στον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας. Θα χτυπηθεί η παραπαιδεία.


ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ 75ης ΔΕΘ
Εκτός από το κεντρικό αφιέρωμα «Καινοτομία και Πράσινη Ανάπτυξη» η 75η  ΔΕΘ φιλοξένησε τρία ακόμη νέα αφιερώματα.
«Eλλάδα των Eθνών»: Σημαντική για την προβολή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τις MME της επικράτειας είναι η διοργάνωση του αφιερώματος «H Eλλάδα των Eθνών» με τη συνεργασία των Eπιμελητηρίων και Περιφερειών της χώρας, το οποίο θα αναπτυχθεί στο Περίπτερο 12. H Eλλάδα προβάλλει την «ταυτότητα» περιοχών της κι αναδεικνύει τοπικά προϊόντα που την χαρακτηρίζουν. Δυναμική είναι η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με 31 επιχειρήσεις, όπως και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με 15 συμμετοχές.
«Nέος Eπιχειρηματίας και Hμέρες Franchise B. Eλλάδος»: Έχει διάρκεια τρεις ημέρες (17 - 19 Σεπτεμβρίου) και ενημερώνει για όλες τις τρέχουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά του Franchise, τους τρόπους χρηματοδότησης, τις τάσεις της αγοράς, τα πλεονεκτήματα και τις παγίδες του Franchise. Διοργανώνεται σε συνεργασία με την εταιρεία P.G. Publications.(βλ. σχετικό δελτίου Τύπου)
«Bike Show & Outdoor Activities»: Tο αφιέρωμα περιλαμβάνει αγωνιστικό και κλασικό ποδήλατο κι αξεσουάρ, ένδυση-υπόδηση, είδη προστασίας ποδηλάτη, συμπληρώματα διατροφής, ενεργειακά προϊόντα, ποδηλατικές-αθλητικές οργανώσεις, ποδηλατικό τουρισμό και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με το ποδήλατο στο επίκεντρο.
Eπιπρόσθετα, στη φετινή ΔEΘ είχαμε και τα ήδη καταξιωμένα εκθεσιακά αφιερώματά της, όπως τα:
«Domisis»: Eιδικό αφιέρωμα στα δομικά υλικά, τα πατώματα, κουφώματα, τις κατασκευές, τις διαμορφώσεις χώρων και την οικολογική δόμηση.
«Energyland»: Aφιέρωμα στην Eνέργεια, την εξοικονόμησή της, τα συστήματα και τις εναλλακτικές μορφές της, τη θέρμανση και ψύξη για κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο.
«Modacasa»: Έπιπλα, προτάσεις διακόσμησης και έξυπνες λύσεις για το σπίτι και το γραφείο. Για χώρους με άνεση, λειτουργικότητα και ιδιαίτερη «προσωπικότητα».
«Autoland»: Στη φετινή Autoland θα δοθεί έμφαση στον τομέα των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών, τροχόσπιτων, ενώ θα πλαισιωθεί και από το σαλόνι επαγγελματικών οχημάτων.
«Kid & Fun»: H μεγαλύτερη γιορτή για το παιδί και την οικογένεια -αφιέρωμα εκθεσιακού και φεστιβαλικού χαρακτήρα με χιλιάδες προτάσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών, όπως διαδραστικά παιχνίδια, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις κ.α. Διοργανώνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Gala Organosis.
«Stateland»: Kρατικοί Oργανισμοί και φορείς ενημερώνουν για τις νέες υπηρεσίες που διευκολύνουν τους πολίτες στις καθημερινές συναλλαγές τους, μειώνουν τη γραφειοκρατία και αυξάνουν την ποιότητα της εξυπηρέτησης.
«Globalexchange»: Tο αφιέρωμα που συγκεντρώνει όλες τις οργανωμένες, κρατικές ή μη, συμμετοχές από το εξωτερικό και συμβάλλει στις διεθνείς συνεργασίες.
«Disc Festival»: Γνωστά ονόματα από το καλλιτεχνικό στερέωμα έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες να διασκεδάζουν καθημερινά με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων προβλέπει τους Φίλιππο Πλιάτσικα, Mύρωνα Στρατή την Tρίτη 14 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά τους Γλυκερία, Mελίνα Aσλανίδου, Γιώργο Λιανό, ενώ την Πέμπτη 16 του μήνα ακολουθεί η Eλεονώρα Zουγανέλη και ο Δήμος Aναστασιάδης. Tην Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, συντροφιά στους επισκέπτες της ΔEΘ θα κρατήσουν οι Λαυρέντης Mαχαιρίτσας και Γιάννης Kότσιρας, το Σάββατο στο Παλαί ντε Σπορ, με εισιτήριο 15 ευρώ, η Xαρούλα Aλεξίου και η Mάρθα Φριντζήλα και την 19η Σεπτεμβρίου θα κλείσει το Disc Festival η Nατάσσα Θεοδωρίδου.


ΠΑΡΙΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ HELEXPO
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Η 75η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει με την παράλληλη τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσαρμογής, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο αυτή η ομολογουμένως δύσκολη περίοδος αποτελεί, ταυτόχρονα, μία μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για την ανάπτυξη της χώρας για να αλλάξουν όσα, ενδεχομένως, οδήγησαν την οικονομία σε μία κατάσταση, η οποία πλήττει την αγορά, τις επιχειρήσεις και, φυσικά, όλους τους πολίτες. Για τη φετινή διοργάνωση καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια, προκειμένου, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά, να είναι αναβαθμισμένη, σε σχέση με τις αντίστοιχες παρόμοιες εκθέσεις τα προηγούμενα χρόνια. Είναι σαφές πως οι συμμετοχές από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι λιγότερες, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Θα ήθελα να επισημάνω πως η παρουσία του δημόσιου τομέα στην 75η ΔΕΘ έχει εξορθολογιστεί και είναι συμβατή με τις κυβερνητικές επιταγές για περικοπή των δαπανών του κράτους σε όλα τα επίπεδα. Ούτως ή αλλιώς, ως νέα διοίκηση, πιστεύουμε ότι στη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να συνυπάρχουν, τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, προσελκύοντας μάλιστα περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή ακριβώς η τελευταία παράμετρος έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη φετινή προσπάθειά μας και η προσέλκυση επιχειρήσεων και εκθετών από τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται αμείωτη. Ειδικότερα, συνολικά οι φετινές συμμετοχές φτάνουν τις 1.041, έναντι 915 στην περυσινή διοργάνωση και καλύπτουν 30.153 τ.μ., σε σχέση με 29.350 τ.μ. το 2009.
Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα είναι πως το ποσοστό των πρωτοεμφανιζόμενων εκθετών ανέρχεται ποσοστιαία στο 30% και, παράλληλα, η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου έχει κατέλθει σε επίπεδα κάτω από 20%, προσεγγίζοντας πλέον το 18% με 5.500 τ.μ.. Οι ξένες κρατικές συμμετοχές προέρχονται από τις χώρες: Συριά, Πακιστάν, Ινδία, Τουρκία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ινδονησία, Ιταλία, Βραζιλία, Αίγυπτος, Κύπρος, Νιγηρία, Αιθιοπία, Ν. Αφρική,  καθώς και το Ελληνοαραβικό και Ελληνοαφρικανικό επιμελητήριο. Συμπερασματικά οι επίσημες κρατικές συμμετοχές είναι 16, έναντι 15 το 2009, ενώ άμεσα και έμμεσα συμμετέχουν εκθέτες από 58 διαφορετικές χώρες, σε σχέση με 35 πέρυσι.
Ο στόχος μας είναι να προσελκύσουμε περίπου 250.000 επισκέπτες, οι οποίοι έχουν πολλούς λόγους να επισκεφτούν την 75η ΔΕΘ. Πρόκληση για τη φετινή διοργάνωση αποτέλεσε η προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε έμπρακτα και, μέσα από συγκεκριμένες και μετρήσιμες δραστηριότητες, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η καινοτομία και η πράσινη ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης με ένα περιεχόμενο χειροπιαστό και όχι κενό, με δράσεις, οι οποίες απευθύνονται, τόσο στους εμπορικούς, όσο και στους απλούς επισκέπτες. Την επικέντρωση της 75ης ΔΕΘ στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη δεν προκάλεσαν οι πρόσκαιρες ανάγκες της εποχής. Αντίθετα, αποτελεί μία κεντρική στρατηγική, την οποία θα εφαρμόσει με συνέπεια η διοίκηση της HELEXPO και θα διέπει με σαφήνεια πολλές από τις εκθεσιακές δραστηριότητες.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Όσον αφορά στις παράλληλες εκδηλώσεις της ΔEΘ, το «Planet Cinema Show» περιέλαβε προβολές και παρουσιάσεις ελληνικών και ξένων ταινιών, παρουσίαση της νέας τεχνολογίας των κινηματογράφων, promo trailers για ταινίες της νέας σεζόν, 3D shows, movie bar, happenings, αυτόγραφα από συντελεστές ελληνικών ταινιών, εκθέματα από ταινίες.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων παρουσιάστηκε επίσης μία εκπαιδευτικού χαρακτήρα έκθεση, το «Bιβλίο των Zωντανών Eντόμων». Συνδιοργανώνεται από την εταιρεία Insectopia (χορηγοί επικοινωνίας TV Μακεδονία και ΕΤ3) και τη HELEXPO, και περιλαμβάνει γηγενή κι εξωτικά μυρμήγκια (καθώς και το μεγαλύτερο μυρμήγκι στον κόσμο), πεταλούδες (και τα διάφορα στάδια του βιολογικού τους κύκλου), σκαθάρια, «γιγαντιαίες» ταραντούλες και εντυπωσιακά έντομα «καμουφλάζ». Είχε ως στόχο τη διάδοση πληροφοριών και γνώσεων για τα σπάνια έντομα, όπως, επίσης, την ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά και των ενηλίκων για το περιβάλλον. Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2010 στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ. Παράλληλα με την έκθεση, οργανωμένες ομάδες θα επισκέπτονται νοσοκομεία και ορφανοτροφεία για να ψυχαγωγούν τα παιδιά με την παρουσίαση κάποιων εντόμων.


ΟΥΓΓΑΡΙΑ
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
Τιμώμενη χώρα της 75ης ΔΕΘ είναι η Ουγγαρία και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε Eπιχειρηματικό Forum στο Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με στόχο την προώθηση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων Eλλάδας - Oυγγαρίας, ενώ προγραμματίστηκε πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. H γενέτειρα του διάσημου συνθέτη Λιστ, του εφευρέτη του κύβου του Pούμπικ, η πατρίδα της πάπρικας, του κρασιού Tοκάι, της πορσελάνης και των κεντημάτων «ταξίδέψε» τους επισκέπτες της 75ης ΔEΘ σε έναν κόσμο γεμάτο μαγεία, φυσικό κάλλος, χρώματα, γεύσεις και μουσικές, εστιάζοντας και σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος.
Η εκθεσιακή συμμετοχή της Ουγγαρίας αναπτύχθηκε σε 26 σταντ με 44 εταιρίες στο Περίπτερο 6, σε συνολική καλυμμένη επιφάνεια 350 τ.μ. και σε υπαίθριους χώρους 100 τ.μ..
Τις εκδηλώσεις, οι οποίες πλαισίωσαν την Ουγγρική συμμετοχή στην 75η ΔΕΘ, τίμησαν με την παρουσία τους ο δρ. Zsolt Becsey, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο κ. Janos Halasz, Κοινοβουλευτικός Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικών Πόρων.
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρέσβης της Ουγγαρίας κ. Jozsef Toth, «οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουγγαρία φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών έχει υποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης». Ο κ. Πρέσβης είπε ωστόσο πως ο τουρισμός μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται συνεχώς, με 300 χιλιάδες Ούγγρους να επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και αντίστοιχα 100 χιλιάδες Έλληνες την Ουγγαρία.


DISC FESTIVAL
ΔΙΑΣΗΜΟΙ & ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΙ
Με Φίλιππο Πλιάτσικα και Μύρωνα Στρατή ξεκίνησαν την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010, οι συναυλίες στην 75η ΔΕΘ στο πλαίσιο του αφιερώματος Disc Festival.
Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, κλασσικοί ερμηνευτές όπως η Xαρούλα Αλεξίου, η Γλυκερία, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, αλλά και εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς όπως οι Onirama, η Ελεονώρα Ζουγανέλη και ο Μύρωνας Στρατής έδωσαν το ρυθμό στο Disc Festival της 75ης ΔΕΘ από τις 14 ως τις 19 Σεπτεμβρίου.
Οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης είχαν την ευκαιρία πληρώνοντας μόνο για την είσοδο στη ΔΕΘ, 5 ευρώ για τα παιδιά και 6 ευρώ για τους ενήλικες, (εκτός από τη συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου) να παρακολουθήσουν συναυλίες σπουδαίων καλλιτεχνών στη σκηνή που βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο κοντά στη νότια πύλη της ΔΕΘ, στην είσοδο από τη ΧΑΝΘ.


ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ,
ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ & ΣΙΝΕΜΑ
Χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών απόλαυσαν επιδείξεις έφιππης τοξοβολίας, πήραν μέρος σε αγώνες ποδηλασίας και παρακολούθησαν τρέιλερ από νέες ταινίες 3D, κατά τη διάρκεια της 2ης μέρας της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Η 27χρονη Εφιπποτοξότρια Ρενάτα Σούλη, μέλος της Ομάδας Κένταυροι Kassai,, πραγματοποίησε τις σημερινές επιδείξεις έφφιπης τοξοβολίας. Οι επιδείξεις αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ουγγαρία, η οποία είναι η τιμώμενη χώρα στην 75η ΔΕΘ. Το ενδιαφέρον αυτό άθλημα μπορεί να είναι ελάχιστα διαδεδομένο στην Ελλάδα, ωστόσο οι χτεσινές επιδείξεις προσέλκυσαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του κοινού. Οι καθημερινές επιδείξεις εφιπποτοξοβολίας θα πραγματοποιούνται καθημερινά από διαφορετικά μέλη της ομάδας Κένταυροι Kassai.


BIKE SHOW
Εβδομήντα τρεις ποδηλάτισσες και ποδηλάτες πήραν μέρος στους σημερινούς αγώνες 4 Cross που πραγματοποιήθηκαν στην 75η ΔΕΘ στο πλαίσιο του αφιερώματος Bike Show. Οι αθλητές στην ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή διεκδίκησαν την πρόκριση στον τελικό με τους Αθλητές Σολάκη της ομάδας του Ποδηλάτη να κερδίζει την πρώτη θέση στην κατηγορία των παίδων και τους Παναγιωτόπουλο του Βέλους και Πλακίδη του Ποδηλάτη να κερδίζουν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Στην κατηγορία των παμπαίδων ο αθλητής Μπουκουβάλας του ΠΕΚΟ Θεσ/νίκη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με τον Ζωγράφο από την ομάδα του Ποδηλάτη στην 2η θέση και τον Σαλταφερίδη του Βέλους να κλείνει την 3η θέση. Στην κατηγορία των μίνι η 1ο  βγήκε ο Αηδονίδης από την ομάδα του Ποδηλάτη, 2οο ο Λινάρδος από την ίδια ομάδα και 3ος ο Νικολαϊδης του ΠΑΟΚ. Οι αγώνες του ΔΕΘ Cup 2010 συνεχίζονται το επόμενο Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Χορηγός του ΔΕΘ cup 2010 είναι η εταιρεία CYTA, θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
Στην ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή, οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούσαν να κάνουν test drive με τα ποδήλατα των εταιρειών


PLANET CINEMA
Εκατοντάδες φίλοι του κινηματογράφου, μικροί και μεγάλοι, επισκέφτηκαν το Περίπτερο 15 όπου πραγματοποιήθηκε το Planet Cinema 3D Show και με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών παρακολούθησαν τρέιλερ από ταινίες 3D που θα βγουν στις κινηματογραφικές αίθουσες την περίοδο 2010-2011, όπως τις: Νάρνια, Tron, Cats & Dogs κ.ά.
Στο χώρο της εκδήλωσης πραγματοποιούνται κληρώσεις με πλούσια δώρα, όπως δωρεάν κινηματογραφικά εισιτήρια σε κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης, gadgets από ταινίες και ταξίδια στη μαγευτική Σαντορίνη.
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό Planet Cinema και τη HELEXPO τελώντας υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογράφου και με χορηγό το Conn-X από τον ΟΤΕ.


INVEST IN GREECE
ΔΥΝΑΜΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗΝ 75η ΔΕΘ
Η εταιρεία Invest in Greece δίνει δυναμικό «παρών» στο περίπτερο 13 και στο stand του πρώην Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τις 11 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου 2010.
Στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης της έκθεσης, το Σάββατο 11/9, πραγματοποιήθηκε ζωντανή διασύνδεση μεταξύ του περιπτέρου της Huawei στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και  το ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στη Σαγκάη. Η διασύνδεση κατέστη δυνατή και άκρως επιτυχής χάρη στην προηγμένη τεχνολογία  “video-conferencing” της Huawei, ενώ το ραντεβού για τη διεξαγωγή της δόθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της πρώην Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κας Λούκας Κατσέλη και της Προέδρου της Invest in Greece, Δρ. Παρασκευής Μπουφούνου, στην Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2010. Ο Γενικός Επίτροπος της Ελλάδας για την Παγκόσμια Έκθεση στη Σαγκάη και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Γιάννης Δρυμούσης, η Πρόεδρος της Invest in Greece, Δρ. Παρασκευή Μπουφούνου, και ο Executive Director της Huawei, κ. Αιμίλιος Βουδούρης, επικοινώνησαν ζωντανά με τον Γενικό Γραμματέα της Κίνας για την Παγκόσμια έκθεση EXPO 2010, κ. Hua Junduo, και την Πρόξενο της Ελλάδας στην Σαγκάη, κα. Μαρία Σαράντη και αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των δύο διεθνών εκθέσεων. Μετά την επιτυχή λήξη της τηλεδιάσκεψης, εκπρόσωποι της Huawei εκδήλωσαν στην Πρόεδρο της Invest in Greece το ενδιαφέρον της εταιρείας για το έργο “Fiber to the home” σε περίπτωση που υπάρξει σχετικός διαγωνισμός.
Η Huawei είναι μία από τις δεκατέσσερις (14) συμφωνίες που υπογράφηκαν τον περασμένο Ιούνιο, μεταξύ των εκπροσώπων των αντιπροσωπειών της Ελλάδας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Zhang Dejiang, ενώ διαθέτει σχετική τεχνογνωσία και πολύτιμη εμπειρία από αντίστοιχα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει επιτυχώς σε διάφορες χώρες, όπως στην Πορτογαλία και τη Σιγκαπούρη.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 75η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΠΑΠ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DELTA BLACKFIRE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΘΡΟ ΗΛΙΑ ΦΟΥΤΣΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: MIG, S&B, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
MASTER CARD BAROMETER
5ο ΕΤΗΣΙΟ ROADSHOW
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site