Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2010-τεύχος 366                              

Γιάννης Βερμισσώ, Διευθυντής ΣύνταξηςΧΡΕΩΝΕΙ ΛΑΘΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΤο ζητούμενο της ανάπτυξης αρχίζει να μοιάζει με αέριο που αφενός διαχέεται και παράλληλα δεν πιάνεται..
 
Παντού, και όλοι μιλούν γι΄ αυτήν με λόγια επαινετικά και εκφράζουν προσδοκίες, και αδημονούν να παρουσιαστεί.
Οι αγορές κεφαλαίων και χρήματος, οι επιχειρηματίες, οι πολιτικοί, οι πολίτες, οι μικροί και μεγάλοι έμποροι όλοι αναμένουν την πολυπόθητη ανάπτυξη που θα φέρει ώθηση στην οικονομία..
Το κράτος βασίζεται σε αυτήν –την ανάπτυξη-. Οι  στρατηγικές που χαράσσονται από τα κυβερνητικά επιτελεία στηρίζονται στην ανάπτυξη και θεωρούν ότι οι σχεδιασμοί γίνονται για να την υπηρετήσουν.  Ο πολιτικός λόγος αναφέρεται κολακευτικά και προτάσσει την σημασία που έχει –η ανάπτυξη- για τη χώρα.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν συστατικό στοιχείο-την ανάπτυξη-  για την εκκίνηση μιας νέας εποχής στην αγορά. Οι Βρυξέλες και τα κέντρα της εκτιμούν ότι η επανεκκίνηση της Ελλάδος προϋποθέτει ότι θα συνοδευτεί με την ανάπτυξη. Πρόκειται λοιπόν για ένα συστατικό στοιχείο των πάντων…
Μέσα στο νεφέλωμα αυτό λοιπόν που δημιουργείται αναφύεται και ένα ερώτημα: Πως θα έλθει η ανάπτυξη.
Θα καπνίσουν φουγάρα στον ελληνικό ουρανό; Θα δημιουργηθούν βιομηχανίες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων; Θα δημιουργηθούν μονάδες σύγχρονες που θα ασχολούνται με αυτά που απαιτούν οι καιροί και σχετίζονται με την ανακύκλωση, την αειφόρο ανάπτυξη. Μήπως θα γίνει εξόρυξη πετρελαίου; Μήπως δημιουργηθεί ένα νέο κύμα ανάπτυξης, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της αγροτικής οικονομίας; Μήπως ο Αστακός;  Μήπως το λιμάνι του Πειραιά ή μήπως οι κινέζοι επενδυτές. Μήπως, μήπως, μήπως…
Αυτά σίγουρα θα μπορούσαν να φέρουν ανάπτυξη αλλά σαφώς  κάποια δε γίνονται, κάποια άλλα συμφωνήθηκαν στα λόγια και απέχουν από την πράξη και κάποια πολύ λιγότερα «τρέχουν» δειλά αλλά μοιάζουν αδύναμα για να προκαλέσουν κίνημα ανάπτυξης. Ετσι, τα περισσότερα μπορεί να φαντάζουν και ουτοπικά.
Ωστόσο, ακόμα και σε επίπεδο οράματος δεν παύουν να αποτελούν διεξόδους ανάπτυξης ασχέτως αν δεν υφίστανται στην πράξη και δεν συνοδεύονται από αντίστοιχους χειρισμούς.  Ισως μοναδικό στοιχείο κινητικότητας να αποτελεί ο τουρισμός που σαφώς αναπτύχθηκε –σε υποδομές- και είναι μια μεγάλη δυνητική πηγή εσόδων για τη χώρα. Ωστόσο δεν ψάχνουμε για έσοδα αλλά για ανάπτυξη. Διότι, μπορεί η ανάπτυξη να φέρει έσοδα, αλλά τα έσοδα δε φέρνουν ανάπτυξη. Και το παράδειγμα είναι οι χειρισμοί του κράτους εδώ και ένα χρόνο που στοχεύουν στην άντληση εσόδων. Από φόρους, από περικοπές, από πρόσθετες επιβαρύνσεις. Αυτή η προσπάθεια που ομολογουμένως είναι επίπονη και στοιχίζει ακριβά σε πολίτες, αλλά και πολιτικούς, δεν φέρνει ανάπτυξη. Αντίθετα όσο περνά ο χρόνος, τόσο μεγαλώνει η ανυπομονησία και αρχίζει να έρχεται και η απογοήτευση. Η καθυστέρηση φέρνει γκρίνια, απόρριψη, και χρεώνει λάθη. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΧΡΕΩΝΕΙ ΛΑΘΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ARYAM VAZQUEZ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: ME ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
BANKING MONEY CONFERENCE 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-LOGISTICS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-DEFENSYS 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ TEXAS HOLD EM POKER
ΦΑΚΕΛΟΣ SPRIDER STORES
ΦΑΚΕΛΟΣ JUMBO
ΦΑΚΕΛΟΣ CRETA FARMS
FXCM HELLAS: ONLINE TRADING ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ INTERCATERING
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site