Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2010-τεύχος 366                              

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ


Η συμμετοχή της Ελλάδας στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι με έναν ενεργό ρόλο που θα είναι διακριτός και σαφώς θα ανοίγει προοπτικές στην ανάπτυξη, αποτελεί χωρίς αμφισβήτηση έναν βασικό στόχο της κυβέρνησης. Όσο και να αποτελεί στοιχείο έριδας μεταξύ των οικονομικών «σχολών» ο  τρόπος και οι διαδικασίες επίτευξής του, εκείνο που δεν επιτρέπει καμία αμφιβολία είναι ο λόγος που συντρέχει και κάνει καθοριστική, την ενίσχυση της διεθνούς μας παρουσίας.
Δε χρειάζονται ερμηνείες πολλές ούτε δύσκολες προσεγγίσεις για να καταλάβει κανείς ότι η επαναφορά της χώρας στην «πρώτη γραμμή» επιδιώκεται με κάθε τρόπο,  όχι για κανένα άλλο λόγο παρά για μια και μονάχα προσδοκία: να φύγει από τη καθημερινή θέση που έχει περιέλθει και περιγράφεται ιδανικά από το γνωστό:  «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται».
Η προσπάθεια της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά προσφάτως στις εργασίες των Ετήσιων Συνόδων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ολοκληρώθηκαν στην Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ.
Εκεί συζητήθηκε  η πορεία της υλοποίησης των σχεδίων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας οι οποίες συνδράμουν στην αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.. 
Την Ελλάδα εκπροσώπησε  ελληνική αντιπροσωπεία από στελέχη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και παράλληλα αναπληρωτή διοικητή στην Παγκόσμια Τράπεζα κ. Ιωάννη Δρυμούση. Στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εργασιών κρίσιμη συνάντηση ήταν αυτή που η ελληνική αντιπροσωπεία μαζί με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Houerou, αρμόδιο για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, συζήτησαν την δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών επενδυτικών προγραμμάτων στα οποία θα συμμετάσχουν ελληνικοί αρμόδιοι κρατικοί φορείς και ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας. Και αυτό αποτελεί δείγμα της προσπάθειας να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα η χώρα διεθνώς. Να έλθει στο προσκήνιο και να μπει σε τροχιά εξωστρέφειας.
Στην λογική αυτή ήταν ενταγμένη και η συζήτηση για αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου στην Ελλάδα μέσα από βασικούς άξονες πρωτοβουλιών που αφορούν: την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών και την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Παράλληλα η ελληνική αντιπροσωπεία συ συνεργασία με τους αρμόδιους συντελεστές εξέτασε την εξέλιξη της δημοσιονομικής προσαρμογής που η Ελλάδα επιχειρεί και μάλιστα αναφέρεται αρμοδίως ότι δέχθηκε θετικά σχόλια από εθνικές αντιπροσωπείες και οικονομολόγους των διεθνών οργανισμών για την προσπάθεια που καταβάλλεται.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κατά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της Ομάδας Σύνταξης της Ετήσιας Έκθεσης για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον (WB Doing Business Report), παρουσιάστηκαν οι ελληνικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της επιχειρηματικότητας μέσω ειδικών πολιτικών. Εκεί συζητήθηκε η θεσμοθέτηση της ίδρυσης επιχείρησης σε μία μέρα καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης βιομηχανικών επιχειρήσεων και τεχνικών επαγγελμάτων. Είναι σημαντικό ότι κατά τη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Οργανισμού (IFC), εξετάστηκε η δυνατότητα που υπάρχει ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο διάχυσης τεχνογνωσίας στον τομέα των ΣΔΙΤ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Πρέπει να επισημανθεί ότι όλα τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό με τις άλλες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε επίπεδο μικροοικονομίας και όλες τις προσπάθειες χρηματοδότησης καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια από την κυβέρνηση γίνεται, και η επαναφορά στην πρώτη γραμμή μπορεί να κατακτηθεί αρκεί να συνεχιστεί χωρίς ανακοπή και κυρίως χωρίς αλλαγή πλεύσης.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΧΡΕΩΝΕΙ ΛΑΘΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ARYAM VAZQUEZ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: ME ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
BANKING MONEY CONFERENCE 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-LOGISTICS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-DEFENSYS 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ TEXAS HOLD EM POKER
ΦΑΚΕΛΟΣ SPRIDER STORES
ΦΑΚΕΛΟΣ JUMBO
ΦΑΚΕΛΟΣ CRETA FARMS
FXCM HELLAS: ONLINE TRADING ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ INTERCATERING
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site