Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2010-τεύχος 366                              


ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ:
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


Αισιόδοξοι, αλλά συγκρατημένα, εμφανίζονται οι αναλυτές για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους.της Λίλιαν ΜαργαρίτηΕκτίμησή των αναλυτών είναι, ότι μία σειρά από παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην σταδιακή αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που επικράτησε κατά τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο εντός των θετικών μηνυμάτων εμπεριέχεται και ο αστάθμητος παράγοντας ο οποίος προκαλεί ποσοστό αβεβαιότητας για την θετική έκβαση των αγορών.
Στην βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών συνδράμουν πολλά γεγονότα και από διάφορα επίπεδα διεργασιών. Σε αυτά συγκαταλέγονται: οι προσδοκίες για απομάκρυνση του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η μείωση των spreads στην αγορά ομολόγων, τα θετικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου αλλά και οι ευνοϊκές δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ταυτόχρονα την δική του δυναμική επίδραση έχουν στην αγορά  οι μεγάλες επενδύσεις από το Κατάρ και την Κίνα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται σταδιακά να αποκτούν «βηματισμό».
Παράλληλα, η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, τα σενάρια για τις κυοφορούμενες συνεργασίες στον τραπεζικό κλάδο αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον και «ξύπνησαν» από το λήθαργο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποαποδίδει από τις αρχές του έτους σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Αγκάθι για το μέλλον του ΧΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, πιθανόν να αποτελέσει η αναθεώρηση από τη Eurostat του ελληνικού ελλείμματος του 2009, καθώς , διότι μπορεί να οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.


ΟΙ  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Όσον αφορά τα «φαβορί» για το τελευταίο δίμηνο του έτους αλλά και τις αρχές του 2011, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι τράπεζες, όσες πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις του κλάδου, π.χ. Ταχ. Ταμιευτήριο, οι τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ), όπου αναμένονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ο κλάδος διύλισης, ο τομέας υποδομών (π.χ. ΟΛΠ), εταιρίες του τουριστικού τομέα, καθώς και επιχειρήσεις με δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, π.χ. Coca Cola, Τιτάν, Μέτκα.  Ν. ΑΚΚΙΖΙΔΗΣ-Ν. ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ-ΧΡΗΜ/ΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΑΧΟΝ ΧΑΕΠΕΥ


 


Η συνολική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, η παραδοχή ότι υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της βοήθειας από ΔΝΤ-ΕΕ και οι σχεδιαζόμενες μεγάλες επενδύσεις από το Κατάρ και την Κίνα, οδηγούν στη βελτίωση των συνθηκών σε ότι αφορά τα επίπεδα κινδύνου της χώρας. Παράλληλα, η συνεπακόλουθη μείωση των spreads, οδηγεί σε αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος για την ελληνική αγορά.Η αρνητική δημοσιότητα για την Ελλάδα εξομαλύνεται με την τάση να μεταβάλλεται σε θετική, εφόσον βεβαίως συνεχιστεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς η πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας. Ωστόσο πηγή αστάθειας αποτελεί η αναθεώρηση από τη Eurostat του ελληνικού ελλείμματος, διότι δύναται να οδηγήσει σε επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.Η αποκλιμάκωση των spread ευνοεί σημαντικά τον κλάδο των τραπεζών, αφού πέρα από τη μη καταγραφή υποαξιών από την ομολογιακή αγορά, αυτομάτως ανοίγει και η διατραπεζική αγορά για τα πιστωτικά ιδρύματα, με άμεσες θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα τους. Η ρευστότητα αυτή είναι αναγκαίο να διοχετευτεί σε μεγάλο βαθμό στην πραγματική οικονομία, ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη και όχι να χρησιμοποιηθεί μόνο για την κάλυψη πιθανής έκρηξης των επισφαλειών. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη, έστω και με μικρούς αρχικά ρυθμούς ώστε να αποφευχθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Θυμίζουμε πως η κελτική οικονομία, παρουσιάζοντας βέβαια διαφορετικά ιδιοχαρακτηριστικά από την ελληνική, μετά από μικρή ανάκαμψη υπαναχώρησε σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.Η πορεία των δημοσίων εσόδων, τα έσοδα από τον τουρισμό και η πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν θα υπάρξει καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το -4% που προβλέπει η ΕΕ το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Το ύψος της ύφεσης που θα παρουσιάσει η ελληνική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα κρίνει τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης του έτους. Θα επηρεάσει δε, σημαντικά την πορεία του ελληνικού χρηματιστήριου, διότι αρκετές εισηγμένες εταιρίες παρουσιάζουν υψηλό βαθμό συσχέτισης της κερδοφορίας τους  με την πορεία του ΑΕΠ. Οι εισηγμένες εταιρίες για να αντιμετωπίσουν την δύσκολη αυτή περίοδο, προβαίνουν σε κινήσεις εξορθολογισμού του κόστους τους, με στόχο να δημιουργήσουν  ελεύθερες ταμειακές  ροές και να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους, στρατηγική βεβαίως που επιδεινώνει τους δείκτες κερδοφορίας τους. Ως εκ τούτου σημειώθηκε καθίζηση το α’ εξάμηνο του 2010 ωστόσο ο προσδοκόμενος δείκτης P/E παραμένει σε χαμηλά επίπεδα αφού διαμορφώνεται στο 12,58. Μικρή μάλιστα βελτίωση της κερδοφορίας καθιστά με βάση τον δείκτη αυτό, ακόμη πιο ελκυστικό το ελληνικό χρηματιστήριο. Την ελκυστικότητα του ΧΑ την διαπιστώνουμε, με βάση και τον πολλαπλασιαστή  τιμής προς λογιστική αξία, ο οποίος είναι ιδιαίτερα υποτιμημένος αφού διαμορφώνεται στο 0,67 αλλά και από τον δείκτη Κεφαλαιοποίηση ΧΑ/ΑΕΠ που κινείται πλέον κάτω από το 20%. 


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ


Στις επιλογές μας για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ξεχωρίζουμε από τον τραπεζικό κλάδο την Εθνική Τράπεζα, η οποία μετά  την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ισχυροποιήθηκε κεφαλαιακά εμφανίζοντας πλέον ευρωπαϊκά, ένα από τους καλύτερους δείκτες σε κεφαλαιακή επάρκεια. Η Finansbank συνεισφέρει και θα συνεχίσει να συνεισφέρει αρκετά στην κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας, αφού η τουρκική οικονομία εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και αναβαθμίζεται συνεχώς από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Παράλληλα το χρονικό σημείο που πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου θεωρούμε πως είναι το καλύτερο δυνατό και γιατί διότι παρέχει την ευελιξία, όποτε κριθεί σκόπιμο για την Εθνική Τράπεζα, να κινηθεί σε κινήσεις που θα τις προσδώσουν περαιτέρω συνέργιες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με την ισχυρή καταθετική του βάση και το εκτεταμένο δίκτυο στην ελληνική αγορά αποτελεί την εναλλακτική επιλογή για την εγχώρια τραπεζική αγορά. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια έχουν ισχυρή ταμειακή βάση, υψηλή μερισματική απόδοση και υγιή στοιχεία του ισολογισμού. Αποτελούν μια επίσης καλή επιλογή του χρηματοοικονομικού κλάδου, δεδομένου ότι παρατηρείται σταδιακή βελτίωση στο ελληνικό χρηματιστήριο και άρα αύξηση στους όγκους συναλλαγών, γεγονός που θα την ευνοήσει, ενώ  είναι πιθανόν να ισχυροποιηθεί από την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της  στις διεθνείς αγορές. Ο κλάδος της ενέργειας είναι ξεκάθαρα υποδεικνυόμενος, με τις προσδοκίες να είναι αυξημένες ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου. Από τις εταιρίες που ευνοούνται περισσότερο είναι η ΜΕΤΚΑ, η οποία έχει καλή γεωγραφική διασπορά των πωλήσεων της, ικανοποιητική ρευστότητα και σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τους Κινέζους στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και η γεωγραφική  θέση του λιμανιού καθιστούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς την πρώτη μας επενδυτική επιλογή στις υποδομές. Ολοκληρώνουμε τις επιλογές μας με τον  Τιτάνα που είναι από τις λίγες εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που παρουσίασαν αύξηση στα μεγέθη τους το πρώτο εξάμηνο του 2010. Οι  επενδύσεις  σε Αλβανία και Αίγυπτο αλλά και η προσδοκία για βελτίωση της οικοδομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αντισταθμίζουν την πτώση από τη μείωση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας. Σημειώνουμε πως η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται με προσδοκώμενο P/E στην περιοχή του 10 και χαμηλότερα κατά 20% από τη λογιστική του αξία.


ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ


Στο ελληνικό χρηματιστήριο όπως βλέπουμε υπάρχουν καλές επενδυτικές επιλογές. Ακολουθώντας και το παράδειγμα άλλων χωρών που πέρασαν  επιτυχώς τη δοκιμασία του ΔΝΤ εκτιμούμε πως το ΧΑ θα υπεραποδώσει έναντι των εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα χρηματιστήριο που ανήκει σε μία χώρα που έχει την στήριξη της ΕΕ της ΕΚΤ και αποτελεί μέλος και της Ευρωζώνης.  Ως εκ τούτου, το κλίμα στην χώρα μας το επόμενο δίμηνο το πιθανότερο είναι πως θα βελτιωθεί περαιτέρω. Οι αναταράξεις που βιώσαμε το προγενέστερο διάστημα θα έχουν τάση περιορισμού ενώ η εμπιστοσύνη των αγορών για την Ελλάδα θα αποκαθίσταται σταδιακά. Η διάρκεια του χρόνου βελτίωσης, καθώς και του βαθμού εμπιστοσύνης, θα κριθεί  ωστόσο από η δημοσιονομική προσαρμογή στο τομέα της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη θα έρθει από τον περιορισμό του κράτους την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την απλούστευση των διαδικασιών στον τομέα των επενδύσεων. Οι καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων στους παραπάνω τομείς πιστοποιούνται και από την μεσοπρόθεσμη οριζόντια κίνηση του ΓΔ στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η βελτίωση στο χρόνο λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης θα σηματοδοτήσει αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης του γενικού δείκτη από οριζόντια σε ανοδική. Αυτή η αλλαγή θα προεξοφλήσει αλλαγή και του μεσοπρόθεσμου κλίματος της ελληνικής οικονομίας και άρα μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών και πιθανή αποφυγή της βαθιάς ύφεσης στην ελληνική οικονομία. 


 


Β. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ BETA SECURITIESΗ πορεία της εγχώριας αγοράς εξαρτάται εν πολλοίς από της αντιμετώπιση από πλευράς τρόικας, των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας στο τελευταίο δίμηνο του έτους. Πρωταρχικό ρόλο, δηλαδή, θα παίξει η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 και σε πιο ποσοστό θα διαμορφωθεί τελικά, καθώς από αυτό εξαρτάται άμεσα η επίτευξη των στόχων του φετινού προγράμματος σταθερότητας. Σε ενδεχόμενη σημαντική αναθεώρηση του ελλείμματος, δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες για τη ζώνη του ευρώ, με τις γνωστές συνέπειες για τους τραπεζικούς τίτλους του ελληνικού χρηματιστηρίου. Έτσι, το ΧΑ εξακολουθεί να κινείται βάση του ελλείμματος και του προϋπολογισμού, με τις πιθανές επενδύσεις να παίξουν σαφώς σημαντικό ρόλο, εφόσον ανακοινωθούν.  Επενδυτικές Επιλογές Το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει την ιδιομορφία ότι είναι τραπεζοκεντρικό, με την έννοια του ότι για να κινηθεί έντονα είτε ανοδικά είτε πτωτικά θα πρέπει να κινηθούν ανάλογα οι τραπεζικοί τίτλοι. Με βάση τα σενάρια που επικρατούν μέχρι σήμερα, ίσως κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους υλοποιηθούν οι περιβόητες συγχωνεύσεις και εξαγορές, με πρωτεργάτη των εξελίξεων το ελληνικό δημόσιο. Έτσι, το Ταχ. Ταμιευτηρίο θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην έναρξη της συγκεντρωτισμούς της αγοράς. Επίσης, οι τράπεζες που δεν έχουν αντλήσει ρευστότητα, όπως η Εθνική με τη αύξηση κεφαλαίου, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουν νέους συσχετισμούς. Η Τράπεζα Κύπρου, διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς αφενός δεν έχει εξάρτηση από το ελληνικό δημόσιο και αφετέρου παρουσιάζει αξιόλογη κερδοφορία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες που υποφέρουν από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.Ο Μυτιληναίος, λόγω ανοδικής πορείας των commodities και και σε πιθανό ενδεχόμενο ενίσχυσης του δολαρίου, θα πρωταγωνιστήσει παρουσιάζοντας καλύτερο τελευταίο τρίμηνο. Ο ΟΠΑΠ είναι μία άλλη επιχείρηση όπου αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά το ιντερνετικό στοίχημα και το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.  Επίσης, με την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας και των τιμών του πετρελαίου, καλύτερες ημέρες μπορούν να γνωρίσουν και οι εταιρίες Μότορ Όιλ και Ελληνικά Πετρέλαια.


 


ΣΠ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
PhD ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ SOLIDUS AEΠΕΥ


Εξαιρετικά ενδιαφέρον παραμένει το επενδυτικό τοπίο ενώ η διεξαγωγή ασφαλούς προβλέψεως για την περαιτέρω πορεία της αγοράς κρίνεται επισφαλής. Ωστόσο, σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι έχει αυξηθεί, σε κάποιο βαθμό, η διάθεση για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων.Η επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας δημιουργεί ένα καλύτερο κλίμα. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργούν οι διαβεβαιώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού ότι τα κρατικά επενδυτικά funds θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές με εκδόσεις μακροπρόθεσμης διάρκειας ομολόγων. Παράλληλα ιδιαίτερα θετικές είναι οι δηλώσεις του κ. Στρος Καν του ΔΝΤ ότι η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ την περίοδο 2013 - 2015 με νέα μεγαλύτερης διάρκειας δάνεια είναι δυνατή. Επιπλέον, ενδιαφέροντα μηνύματα δίνει και η αγορά ομολόγων όπου έχει αρχίσει να «φλερτάρει» το αντίστροφο σενάριο από εκείνο της χρεοκοπίας. Αυτό προκύπτει και από την πτώση των spreads στα 10ετή και 5ετή ομόλογα ενώ οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίσει να δείχνουν ανοδική τάση. Θετικά είναι και τα δημοσιεύματα στον διεθνή οικονομικό τύπο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, ενώ η ελληνική αγορά υποαποδίδει από τις αρχές τους έτους σε σχέση με τις ξένες.Από την άλλη πλευρά, η μακροοικονομική οπτική της πραγματικότητας είναι κυρίαρχη. Ειδικότερα, η κυβερνητική πολιτική που επικεντρώνεται στην βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μέσω νέων φόρων και περικοπών επενδύσεων και λιγότερο μέσα από τον περιορισμό της σπατάλης δημιουργεί προβληματισμό. Τα δυσθεώρητα χρέη και ελλείμματα επίσης. Επιπλέον, η αναθεώρηση, από την Eurostat, του ελλείμματος βαραίνει αρνητικά. Όλα αυτά επηρεάζουν ευθέως τον παραγωγικό ιστό της χώρας.Κοινή διαπίστωση κατά το τελευταίο διάστημα είναι ότι έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον αυξημένης ανάληψης κινδύνων. Πόση διάρκεια θα έχει αυτή η τάση, θα εξαρτηθεί, εκτός των δικών μας δημοσίων οικονομικών, και από τις εξελίξεις στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης αλλά και από τις εκτιμήσεις για τη συνέχιση ή μη της ανατίμησης του ευρώ. Ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι η υψηλή μεταβλητότητα.Σε αυτό το περιβάλλον όπου ο «πυθμένας» σε οικονομικό επίπεδο εκτιμάται προς το τέλος του 2011, οι χρηματιστηριακές αγορές ως προεξοφλητικός μηχανισμός μπορούν να το ενσωματώσουν. Αυτό εφόσον επιτευχθεί και η λεγόμενη «πολιτική λύση» από το εξωτερικό.


ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, οι κλάδοι οι οποίοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο νέο σκηνικό είναι ο τουρισμός, οι υποδομές και η ενέργεια. Επιπλέον γεγονότα που θα πρέπει να ενσωματωθούν στην επενδυτική στρατηγική μας είναι οι επικείμενες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο και πιθανές νέες αυξήσεις κεφαλαίου από άλλες τράπεζες, οι πιθανές συμφωνίες σε μια σειρά επιχειρηματικούς κλάδους και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο σε τομείς όπως η ενέργεια και τα τυχερά παιχνίδια. Γενικά όσο η ελληνική αγορά βρίσκεται σε ύφεση προκρίνουμε τις μετοχές που έχουν σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπως η Coca Cola 3Ε, η ΜΕΤΚΑ, η Μότορ Όιλ και ο Τιτάν ή εταιρείες από τους λιγοστούς κλάδους που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης στην Ελλάδα (π.χ. ενέργεια-Τερνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος). Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που αγνοείται από την πλειοψηφία του επενδυτικού κοινού υπάρχουν αρκετές υποτιμημένες μετοχές. Επιλεκτικά να αναφέρουμε τις Mls, Infoquest, Revoil.Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΒSc, Ma ,MSc ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ MERIT ΧΑΕΠΕΥ


Στον τομέα της οικονομίας αναμένουμε να συνεχιστεί το κλίμα ύφεσης καθώς δεν υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που θα μπορούσαν να το αναχαιτίσουν. Για το σύνολο του 2010 αναμένουμε μια ύφεση της τάξεως του 4,5-5%, ενώ η ανεργία αναμένεται να κινηθεί μεταξύ του 12-13%. Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 7,8% στο τέλος του έτους  είναι δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος, ίσως όμως να χρειαστεί περαιτέρω  περικοπή των δημοσίων επενδύσεων. Όσον αφορά το χρηματιστήριο αναμένουμε να διατηρηθεί η μεταβλητότητα χωρίς όμως ακραίες διακυμάνσεις. Ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 1.400-1.780 μονάδων. Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια κίνηση προς την ισχυρή αντίσταση των 1.780 μονάδων, σύμφωνα με τη γνώμη μας, είναι κυρίως μια πτωτική κίνηση των spreads προς την περιοχή των 600-650 μονάδων και σταθεροποίηση τους εκεί, το οποίο θα μπορούσε να συνδυαστεί με περαιτέρω δηλώσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας και επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος. Τα παραπάνω μπορούν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εξέλιξη αρκετά ευνοϊκή για τις τράπεζες. Αντίθετα, αν οι στόχοι του Υπουργείου Οικονομικών δεν επιτευχθούν και η ύφεση αμβλυνθεί πολύ πιθανό να επιστρέψουμε στην ευρύτερη περιοχή των 1.400-1.450 μονάδων από την οποία ο δείκτης έχει αντιδράσει αρκετές φορές. Η στήριξη αυτή θεωρείται αρκετά ισχυρή και αναμένουμε να σπάσει μόνο εάν γίνει ορατό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στα αποτελέσματα του εννιαμήνου επίσης δεν περιμένουμε σοβαρές θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις με τα αποτελέσματα των τραπεζών να είναι ελαφρώς βελτιωμένα. 


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ


Ο κλάδος των τραπεζών θα είναι αυτός που θα δώσει την τάση στο ΧΑ, όπως άλλωστε συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Επισημαίνεται ότι η μεταβλητότητα του κλάδου κάνει την επένδυση σε τραπεζικές μετοχές να έχει αρκετό ρίσκο. Παρ’όλα αυτά από τον συγκεκριμένο κλάδο μπορούμε να επιλέξουμε τις τράπεζες που έχουν προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου: Εθνική, Κύπρου, Alpha Bank. Γενικά όσο η ελληνική αγορά βρίσκεται σε ύφεση προκρίνουμε τις μετοχές που έχουν σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπως η Coca Cola 3Ε, η ΜΕΤΚΑ, η Μότορ Όιλ και ο Τιτάν ή εταιρείες από τους λιγοστούς κλάδους που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης στην Ελλάδα (π.χ. ενέργεια-Τερνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος). Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που αγνοείται από την πλειοψηφία του επενδυτικού κοινού υπάρχουν αρκετές υποτιμημένες μετοχές. Επιλεκτικά να αναφέρουμε τις Mls, Infoquest, Revoil. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΧΡΕΩΝΕΙ ΛΑΘΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ARYAM VAZQUEZ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: ME ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
BANKING MONEY CONFERENCE 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-LOGISTICS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-DEFENSYS 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ TEXAS HOLD EM POKER
ΦΑΚΕΛΟΣ SPRIDER STORES
ΦΑΚΕΛΟΣ JUMBO
ΦΑΚΕΛΟΣ CRETA FARMS
FXCM HELLAS: ONLINE TRADING ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ INTERCATERING
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site