Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2010-τεύχος 366                              

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ


Με περίπου 1,4 τρις χρεογράφων που αφορούν επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα να λήγουν μέσα στην επόμενη τετραετία και με τις παραδοσιακές αγορές χρήματος να βρίσκονται ακόμα στην εντατική, η πορεία ανάκαμψης του κλάδου real estate σε Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή. Παρ’ όλα αυτά τοπικοί αγοραστές που διαθέτουν ρευστότητα, «οδηγούν» την ανάπτυξη προς την Ασία, ενώ προχωρούν σε επιλεκτικές αγορές τοπ ακινήτων στη Δύση.


Του Joti Mangat


Το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της ανάγκης άμεσης χρηματοδότησης της βιομηχανίας του real estate, και της «όρεξης» που έχει ο τραπεζικός τομέας για να της δανείσει χρήματα, θα ταλαιπωρεί τις κτηματαγορές σε Ευρώπη και Αμερική για πολλά ακόμη χρόνια. Αν και η αναχρηματοδότηση είναι διαθέσιμη, τα πολύ αυστηρά κριτήρια των τραπεζών έχουν μειώσει την πίστωση στη συγκεκριμένη αγορά. Σε αυτή τη φάση δεν είναι ξεκάθαρο το πότε η διαθεσιμότητα κεφαλαίων στην παγκόσμια κτηματαγορά θα φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα ενώ είναι αμφίβολο αν θα ξαναφθάσει ποτέ σε αυτά. Πέραν τούτου οι δυνάμεις της αγοράς που επιτάχυναν την διατλαντική ανάκαμψη του κλάδου, και αύξησαν σε σημαντικό βαθμό τον πλούτο των θεσμικών επενδυτών σε ακίνητα μέχρι το 2007, δύσκολα θα μπορέσουν να καθορίσουν τις εξελίξεις αυτή την περίοδο. Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν σήμερα μεγαλύτερη δυνατότητα να απορροφούν διαγραφές του κλάδου κτηματαγοράς από ότι δύο χρόνια πριν, συνεχίζουν να απορρίπτουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που θα μπορούσαν να αποκομίσουν από τη συγκεκριμένη αγορά. Η βασική διαφοροποίηση της σημερινής περιόδου σε σχέση με το 2008 είναι ότι η τωρινή κρατική υποστήριξη δίνει στους Αμερικανούς, Ευρωπαίους  και Βρετανούς δανειστές μεγαλύτερα περιθώρια να χαράξουν τη στρατηγική τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Μετά από χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής, και τρισεκατομμύρια δολαρίων επενδεδυμένα σε κρατικά και εθνικά σχήματα, οι ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών φαίνεται να έχουν μειωθεί.
Στη Βρετανία για παράδειγμα, όπου ο τραπεζικός δανεισμός στα επαγγελματικά ακίνητα ανέβηκε από το 20% των συνολικών μη χρηματοοικονομικών επιχειρηματικών δανείων το 2000 στο 40% το 2007, οι τοπικές αρχές αντιλήφθηκαν γρήγορα την επικινδυνότητα της κατάστασης. Ο Έρικ Άντλερ, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων real estate Ευρώπης, της Prudential Real Estate Investors (PREI), που εδρεύει στο Λονδίνο, παραδέχεται ότι η ιστορία σε αυτή την περίπτωση δεν θα επαναληφθεί. «Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι τράπεζες ξεπούλησαν τα απαξιωμένα χαρτοφυλάκια που διατηρούσαν σε επαγγελματικά ακίνητα σε τιμή που αντιστοιχούσε σε 25 σεντς ανά δολάριο και είδαν τα funds να παίρνουν στη συνέχεια ως ανταμοιβή τη μερίδα του λέοντος» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Με προβλήματα τόσο μεγάλα όσο τα σημερινά οι τράπεζες δεν αντέχουν να ρευστοποιήσουν με βάση τις σημερινές αξίες. Βλέπουμε από πλευράς τους φέτος τάσεις πραγματισμού».


ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Πουθενά ο πραγματισμός δεν είναι πιο έντονος από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η έκθεση στα ακίνητα «έθαψε» εκατοντάδες τράπεζες  και απειλεί εκατοντάδες άλλες. Στοιχεία της Foresight Analytics έδειξαν ότι οι αμερικάνικες τράπεζες όλων των μεγεθών παραμένουν σημαντικά εκτεθειμένες σε ότι αφορά το εμπορικό real estate και την αναλογία του στα tier 1 κεφάλαια τους, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίων και τις πωλήσεις ενεργητικού. Η συνολική δανειακή έκθεση σε ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των δανείων για κατασκευές και απόκτησης γης, έχει συρρικνωθεί κατά 200 δις δολάρια από τα 1,8 τρις στο πρώτο τρίμηνο του 2009 στα 1,6 τρις δολάρια στο αντίστοιχο φετινό τρίμηνο, όμως εξακολουθεί να αφήνει τον τραπεζικό κλάδο σημαντικά εκτεθειμένο κατά μέσο όρο στο 125% των Tier 1 κεφαλαίων του. Οι τράπεζες με συνολικό ενεργητικό πάνω από 100 δις δολάρια είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες  με ποσοστό 73% των κεφαλαίων Tier 1, τη στιγμή που οι τράπεζες με ενεργητικό από 100 εκατ. έως ένα δις δολάρια έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο με 278% του Τιερ 1 κεφαλαίου τους να είναι εκτεθειμένο σε δάνεια σε επαγγελματικά ακίνητα.
Επιπλέον οι αμερικανοί δανειστές πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν περίπου 1,4 τρις δολάρια που αφορά χρέη σε ακίνητα μέχρι το 2014, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων που αφορούν σε υποθηκευμένα ακίνητα. Από αυτά, τα 270 δις δολάρια λήγουν εντός του τρέχοντος έτους  μαζί με άλλα 300 εκατ. δολάρια που λήγουν το 2011. Η διεθνώς δημοφιλής πρακτική που ακολουθούν πολλές τράπεζες να τροποποιούν σιωπηλά  τα προβληματικά δάνεια που δεν μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν οικονομικά είναι ήδη γνωστή και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο.
Οι τράπεζες στις ΗΠΑ ακόμα διατηρούν δάνεια σε καθυστέρηση ή υπό διαγραφή ύψους 186 δις δολαρίων. Περισσότερα από τα μισά από αυτά αποτελούν αρνητικό κεφάλαιο για αυτές. Τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν ότι οι τράπεζες έχουν επεκτείνει τη διάρκεια του 60% των δανείων τους για την περίοδο 2010-2012 παρά το γεγονός της αύξησης κατά 5,7% του δείκτη καθυστερήσεων στα ενυπόθηκα δάνεια. «Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η αγορά αλλάζει πορεία, αλλά αυτό θα ήταν λάθος» αναφέρει ο Μάθιου Άντερσον, γενικός διευθυντής της Foresight. «Αν και η ποιότητα των δανείων δεν υποχωρεί με την ταχύτητα που συνέβαινε στο παρελθόν, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κάποιος ότι η ποιότητα τους βελτιώνεται».
Επισκιασμένος από αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια αναμόρφωσης, ο αμερικάνικος χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι τώρα εγκλωβισμένος σε μία μικρή δανειακή αγορά και σε μία συνεχώς αναμορφούμενη και δοκιμαζόμενη βιομηχανία. Μην μπορώντας να αντισταθούν  στις πιέσεις των ισολογισμών τους μία σειρά από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, και θεσμικοί επενδυτές, αυξάνουν βαθμιαία την οικονομική τους δραστηριότητα, σύμφωνα με την Mortgage Bankers Association, αν και η συνολική χρηματοπιστωτική αγορά, είναι σκιά του παλιού εαυτού της. Το φρέσκο χρήμα, σταθερά συνεχίζει να είναι διαθέσιμο στους υψηλής ποιότητας πελάτες των τραπεζών. Αντίθετα τράπεζες, μεσίτες και συμβουλευτικοί οργανισμοί που ήταν κάποτε προσανατολισμένοι στη δημιουργία νέων προϊόντων τώρα ασχολούνται με την αναμόρφωση, ανάπτυξη ή αποεπένδυση των παλαιών, μία διαδικασία που θα απασχολήσει την αγορά τουλάχιστον για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους ίδιους. Πάντως η κυβέρνηση του Ομπάμα έκανε εκτεταμένη χρήση κρατικών πόρων για να γιατρέψει τις πληγές..
 


              

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΧΡΕΩΝΕΙ ΛΑΘΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ARYAM VAZQUEZ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: ME ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
BANKING MONEY CONFERENCE 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-LOGISTICS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-DEFENSYS 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ TEXAS HOLD EM POKER
ΦΑΚΕΛΟΣ SPRIDER STORES
ΦΑΚΕΛΟΣ JUMBO
ΦΑΚΕΛΟΣ CRETA FARMS
FXCM HELLAS: ONLINE TRADING ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ INTERCATERING
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site