Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2010-τ.365                              

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY


ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΑ Η ΕΥΡΩΠΗ
Η αναπτυξιακή προοπτική της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ είναι και μία αντανάκλαση  των προσπαθειών που έχουν γίνει ώστε να κλείσει η ψαλίδα των απαιτήσεων που υπήρχε από τις  ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προκειμένου  να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.από τον Peter Lee


Τη στιγμή που η ροή κεφαλαίων «ταξιδεύει» προς ανατολάς οι Ευρωπαίοι εκδότες ομολόγων κατευθύνονται προς τη δύση, στις κεφαλαιαγορές των Ηνωμένων Πολιτειών για να κλείσουν τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί από την ευρωπαϊκή κρίση κρατικών ομολόγων. Η αμερικανική αγορά ομολόγων έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα προσαρμοστική και η νέα τάξη πραγμάτων που θέλει τις αποδόσεις στα ομόλογα να μην θεωρούνται δεδομένες, κάνει αυτό το χαρακτηριστικό της ιδιαίτερα σημαντικό.
Με το 40% των εκδόσεων ομολόγων στις ΗΠΑ να προέρχεται φέτος από ξένα κεφάλαια, οι Ευρωπαίοι, χτυπημένοι από την κρίση των κρατικών ομολόγων, βρήκαν ρευστότητα από την αμερικάνικη αγορά την οποία είχαν μεγάλη ανάγκη, και μάλιστα μακριά από τις δύσκολες δικές τους αγορές. Παρ’ ό,τι η μετανάστευση των αμερικανικών κεφαλαίων επιταχύνεται, η τάση αυτή είχε ξεκινήσει στην προ κρίσης εποχή. Η αντίληψη ότι η διασπορά κεφαλαίων δεν είναι απλά μία καλή ιδέα αλλά αναγκαιότητα, έφερε έναν αυξημένο αριθμό ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις κρατικές και ιδιωτικές αγορές ομολόγων των ΗΠΑ.
Όπως εξηγεί ο Λάρυ Γουίζνεκ επικεφαλής του τμήματος διεθνών χρηματοοικονομικών και ανάλυσης ρίσκου της Barclays Capital: «Ο κόσμος έχει αλλάξει για τους οικονομικούς διευθυντές των μεγάλων επιχειρήσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή θεωρείται φυσιολογικό να υπάρχουν αγοραστές από όλο τον κόσμο, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού ή πότε θα παρουσιαστεί η καλύτερη δυνατή ευκαιρία, ή πού θα πραγματοποιηθεί η επόμενη μεγάλη εξαγορά ή συγχώνευση ή ακόμα που θα παρουσιαστούν γεγονότα που θα οδηγήσουν σε μία υποτίμηση, η οποία θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε την κεφαλαιακή μας δομή. Πρέπει να εξασφαλίζεις συνεχώς ότι καμιά επενδυτική ομάδα ή όμιλος  δεν κερδίζει από σένα».
Η αμερικανική κεφαλαιαγορά έχει γίνει η προφανέστερη επιλογή για τους επενδυτές. Οι εκδόσεις ομολόγων μη αμερικανικών εταιρειών αφορούν το 40% του δείκτη συνολικών ομολογιακών εκδόσεων της Barclays, και το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 15% από ότι μία δεκαετία πριν. Το 2009 στις ΗΠΑ έγινε ρεκόρ εκδόσεων που έφτασαν τα 609 δισ. δολάρια έναντι 420 εκατ. δολαρίων που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Λίγες τράπεζες προβλέπουν ότι οι φετινοί ρυθμοί θα είναι αντίστοιχοι με τους περσινούς, αλλά λίγες πάλι αμφισβητούν ότι το ποσοστό δεν θα αυξηθεί. Ήδη μέχρι τον Ιούλιο έχουν εκδοθεί ομόλογα αξίας 321 δισ. δολαρίων. Πάντως, η αγορά ιδιωτικών τοποθετήσεων της κατηγορίας D βαίνει προς νέο ρεκόρ, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι αναζητούν τη διεύρυνση της επενδυτικής τους βάσης. Άλλη πρόσφατη εξέλιξη  είναι η ανάπτυξη της ελβετικής αγοράς εταιρικών ομολόγων, η οποία παραδοσιακά αξιολογείται ως ΑΑΑ, όπου οι εκδόσεις είχαν εκτοξευθεί το 2008 ωστόσο το ποσό αυτό μειώθηκε λόγω της ανάπτυξης της αμερικάνικης αγοράς.
Η αναπτυξιακή προοπτική της αγοράς των ΗΠΑ είναι και μία αντανάκλαση  των προσπαθειών που έχουν γίνει ώστε να κλείσει η ψαλίδα των απαιτήσεων που υπήρχε από τις  ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προκειμένου  να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Ο συντελεστής δυσκολίας για να συμβεί κάτι τέτοιο παλιότερα ήταν υπερβολικά μεγάλος» λέει ο Μαρκ Σνάιντερ, της JP Morgan Ν. Υόρκης. «Δέκα χρόνια νωρίτερα υπήρχαν σημαντικές διαφορές στους Ευρωπαίους σε ότι αφορά σε αυτά που παρουσίαζαν στους μετόχους τους και σε αυτά που αποτύπωναν στις ετήσιες εκθέσεις τους. Η  ψαλίδα αυτή έχει μικρύνει ταχύτατα τα τελευταία χρόνια».


ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Η διασπορά της χρηματοδότησης δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μία νέα ανακάλυψη αλλά είναι βιώσιμη σε μεσοπρόθεσμη βάση μόνο αν προσφέρει ανταγωνιστικό επιτόκιο. Οι αμερικάνικες αγορές μπόρεσαν να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, κυρίως λόγω μίας ανωμαλίας στις διεθνείς ισοτιμίες των αγορών swap. Οι εκδότες χρησιμοποιούσαν ως το βασικό swap για να ανταλλάξουν αποχαρακτηρισμένα ευρωομόλογα με δολάρια ΗΠΑ.
«Το βασικό swap έχει προσφέρει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους να δανείζονται με πλεονέκτημα και για όσο καιρό αυτό θα παραμένει σε ελκυστικά επίπεδα αυτοί θα συνεχίσουν να απευθύνονται στην αμερικανική αγορά» αναφέρει ο Τζιμ Ρόμπερτ επικεφαλής των υψηλής βαθμίδας προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Merill Lynch στη Ν. Υόρκη. Η βάση του swap έχει δουλέψει πολύ καλά και στα ομόλογα μικρής διάρκειας όπου κάποιοι δανειζόμενοι κατάφεραν να κερδίσουν σε επιτόκιο που αντιστοιχεί σε 60 μονάδες βάσης, όπως λέει και ο Τζόναθαν Μπράουν, επικεφαλής του τμήματος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της Barclays Capital στο Λονδίνο. «Όσο αυτά τα κέρδη θα μειώνονται, η ροή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ θα υποχωρεί σταδιακά» αναφέρει ο Μπράουν.
Το γεγονός ότι η Αμερική ανέκαμψε γρήγορα από την ανασφάλεια της πρόσφατης κρίσης κρατικών ομόλογων βοήθησε ώστε να σταθεροποιηθεί  η ισοτιμία του δολαρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δανειζόμενοι σε δολάρια μπορούν να πουλήσουν τα χρεόγραφα τους με χαμηλότερο κόστος από ότι αν τα είχαν αγοράσει σε ευρώ.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΕ “REGULATION-D”
Η αγορά ιδιωτικών τοποθετήσεων της κατηγορίας D είναι μία καλά οργανωμένη και δομημένη αγορά η οποία εξυπηρετεί κυρίως δανειζόμενους οι οποίοι δεν είναι αξιολογημένοι, τόσο από την τοπική αμερικάνικη αγορά όσο και από το εξωτερικό για περίπου 30 χρόνια. Ο ετήσιες εκδόσεις της συγκεκριμένη αγοράς έφτασαν το 2003 τα 45 δισ. δολάρια και από τότε βρίσκεται σε ύφεση, με αποτέλεσμα να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της το 2009 καθώς μόλις έφθασε τα 25 δισ. δολάρια. Όμως το 2010 η αγορά αναθερμάνθηκε με τις νέες εκδόσεις να αναμένεται να φτάσουν ξανά στα υψηλά του 2003, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America Merill Lynch, που είναι η μεγαλύτερη διαμεσολαβήτρια τράπεζα τα τελευταία 12 χρόνια στην κατηγορία αυτή στην Αμερική.
Η δραστηριότητα έχει διπλασιαστεί φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με το 42% να προέρχεται από εταιρείες εκτός ΗΠΑ. Ο Στιβ Μόναχαν επικεφαλής για τον συγκεκριμένο τομέα της BAML στη Ν. Καρολίνα τονίζει ότι η αυξημένη δραστηριότητα είναι συνδυασμός της αύξηση μη αξιολογημένων εταιρειών που αποζητούν την ασφάλεια των μακράς διάρκειας ομολόγων έναντι του τραπεζικού δανεισμού, και της αυξημένης ανάγκης από παραδοσιακούς επενδυτές ιδιωτικών τοποθετήσεων για επενδυτικά προϊόντα υψηλότερων αποδόσεων καθώς τα επιτόκια φαίνεται ότι θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η μέση επένδυση στην D αγορά βρίσκεται στα 180 εκατ. δολάρια για τους δανειζόμενους εντός ΗΠΑ και στα 270 εκατ. δολάρια για τις ξένες επιχειρήσεις. Και τα ντηλ έχουν την τάση να γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Στο πρώτο εξάμηνο η NFL εξέδωσε ομόλογα αξιας 835 εκατ. δολαρίων, όταν η Heineken που ήταν ο μεγαλύτερος εκδότης εκτός ΗΠΑ έφτασε τα 725 εκατ. δολάρια. Το 70% των εκδόσεων φέτος προήλθε από εταιρείες που δεν είναι αξιολογημένες, με τις περισσότερες να προέρχονται από τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 75η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΠΑΠ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DELTA BLACKFIRE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΘΡΟ ΗΛΙΑ ΦΟΥΤΣΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: MIG, S&B, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
MASTER CARD BAROMETER
5ο ΕΤΗΣΙΟ ROADSHOW
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site