Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2010-τ.365                              

ΑΝΑΛΥΣΗ


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ
GLOBAL MULTI-ASSET GROUP ΤΗΣ JPMORGAN
ΑΣΤΑΘΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ


Τα πρόσφατα στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση τις δυνατότητες του επιχειρηματικού κλάδου να πάρει τη σκυτάλη της ανάπτυξης από τον δημόσιο τομέα. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή, όμως διατηρούμε την άποψή μας για υποτονική ανάκαμψη το 2010 & 2011.


 


Η δυναμική ανάκαμψη των αγορών κατά τον Ιούλιο ενισχύθηκε από τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι στην εξαμηνιαία του κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου (μια ομιλία γνωστή παλαιότερα ως Humphrey Hawkins testimony). Ο κ. Μπερνάνκι εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για την ευρωστία του επιχειρηματικού κύκλου των ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Fed είναι έτοιμη να προβεί σε πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη.
Τα σχόλια αυτά επέτρεψαν μια περαιτέρω πτώση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων τον Ιούλιο, και στις αρχές Αυγούστου η απόδοση του διετούς ομολόγου μειώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στις 51 μονάδες βάσης, ενώ του δεκαετούς πλησίασε το 2,8%. Δημιουργήθηκαν έτσι κάποιες ανησυχίες για ορισμένους επενδυτές που περίμεναν να δουν μια άνοδο των αποδόσεων ως ένδειξη ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται. Εκτιμούμε, ωστόσο, ότι η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων οφείλεται ενδεχομένως στις φθίνουσες προβλέψεις για αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων κατά τους αμέσως επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον δείκτη της Credit Suisse για τις μελλοντικές τιμές των επιτοκίων, οι αγορές προεξοφλούν άνοδο των επιτοκίων που δεν φθάνει τις 20 μονάδες βάσης κατά τους επόμενους 12 μήνες στις ΗΠΑ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου που τοποθετούνταν στις 100 μονάδες βάσης, και άνοδο κατά 40 μονάδες βάσης στην Ευρωζώνη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη οι νομισματικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Σύμφωνα με τον δείκτη που χρησιμοποιούμε, η πολιτική που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται παρέχει έντονη τόνωση, κάτι που ενδεχομένως να ενεθάρρυνε τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Τρισέ ο οποίος στην πρόσφατη συνεδρίαση μίλησε υπέρ της διατήρησης της παρούσας νομισματικής πολιτικής. Η αντίθεση μεταξύ του νομισματικού περιβάλλοντος στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ είναι πράγματι εντυπωσιακή, καθώς οι συνθήκες στην Ευρώπη εμφανίζονται ιδιαίτερα ευνοϊκές, ενώ στις ΗΠΑ περιοριστικές.


ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Κάθε κίνηση για δημοσιονομικές περικοπές θα επιδείνωνε μάλλον την όποια επιβράδυνση. Η κατάργηση των δημοσιονομικών κινήτρων αναμένεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, και αυτό πριν καν εφαρμοστούν οποιαδήποτε μέτρα σύσφιξης. Μεγαλύτερης έντασης θα είναι η αναχαίτιση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπου οι περικοπές εφαρμόστηκαν νωρίτερα αλλά και πιο δυναμικά.
Το βασικότερο ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξει ανάκαμψη στη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα που να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης στον δημόσιο τομέα κατά τους επόμενους 12-18 μήνες. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα καθορίσει κατά πόσον θα υπάρξει επιτυχής αναστάθμιση της δραστηριότητας που θα παρείχε τη δυνατότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ να αμβλύνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, η έκβαση θα ήταν θετική για τους τίτλους που ενέχουν κίνδυνο.
Εάν η νομισματική πολιτική αποδειχθεί ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της απραξίας, ή εάν δεν ανακάμψει πλήρως η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει ο κίνδυνος να επανέλθει η ύφεση, κάτι που θα ήταν ίσως καταστροφικό για τις μετοχές και τις αγορές ομολόγων στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης.


ΚΕΡΔΗ & ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
Λίγες μόνο είναι οι ενδείξεις για επιβράδυνση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου ήταν πολύ δυναμικές. Από τις εταιρείες του S&P 500, οι 430 (ποσοστό σχεδόν 90% ως προς την κεφαλαιοποίηση) έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα, καταγράφοντας μάλιστα την 3η από άποψη επιτυχίας περίοδο στα μέχρι σήμερα δεδομένα όπου τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Με την εξαίρεση των εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου, τα ανακοινωθέντα κέρδη ήταν κατά 5,1% ανώτερα των προβλέψεων, ενώ τα έσοδα κινήθηκαν σε επίπεδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Τα συνολικά κέρδη στον δείκτη ήταν κατά 5,4% υψηλότερα από τις προβλέψεις κατά την έναρξη της περιόδου. Μοναδική αρνητική, αν και μικρή, εξέλιξη ήταν η σε ελάχιστο βαθμό καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη το 2011, με πρωταγωνιστές τις πρώτες ύλες, την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. 
Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη παγκοσμίως το 2010 μέσα από μια bottom-up προσέγγιση (που δίνει έμφαση πρωταρχικώς στις εταιρείες, μετά στους κλάδους και μετά στην ευρύτερη οικονομία) αυξήθηκαν ελάχιστα από 34% στα τέλη Ιουνίου στο 35% σήμερα. Για το 2011, όμως, οι εκτιμήσεις κινήθηκαν καθοδικά και από το 19% διαμορφώθηκαν στο 17%. Αυτή η μεταβολή στο προφίλ της αύξησης της κερδοφορίας για το 2010/11 αντανακλά ενδεχομένως συνδυαστικά τις ανοδικές αναθεωρήσεις για το 2010 μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα και κάποιες πιο μακροπρόθεσμες συγκυρίες που ίσως αναχαιτίσουν την ανάπτυξη το 2011. Ωστόσο, μόλις τώρα αρχίζουν να φαίνονται κάποιες ενδείξεις ότι τα κέρδη για το 2011 μειώνονται σε ορισμένους κυκλικούς κλάδους, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία. Είχαμε προετοιμαστεί πολύ έγκαιρα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθοδικές αναθεωρήσεις των κερδών για το 2011 και οι αυξανόμενες ενδείξεις για ένα διάστημα υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, υποδεικνύουν ότι η πορεία για την κερδοφορία θα είναι πολύ πιο δύσκολη κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους. 
Η «κεκτημένη ταχύτητα» της κερδοφορίας (που ορίζεται ως ο λόγος των θετικών προς τις αρνητικές αναθεωρήσεις) αυξήθηκε σε 12 από τις 24 αγορές που παρακολουθούμε σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, ενώ βελτιώθηκε μόνο σε 8 από τις 24 αγορές κατά το τελευταίο εξάμηνο. Αν και η κεκτημένη ταχύτητα της κερδοφορίας φθάνει στα ανώτατα σημεία της σε ορισμένες αγορές, οι θετικές αναθεωρήσεις εξακολουθούν να υπερισχύουν των αρνητικών σε 16 από τις 24 αγορές που παρακολουθούμε. 
Υπάρχουν ενσωματωμένα στοιχεία στήριξης των μετοχικών αποτιμήσεων για τον επενδυτή σε τίτλους αξίας με πιο μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Στα τέλη Ιουλίου, ο λόγος τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη για τον S&P 500 διαμορφώθηκε στο 12,3Χ, σύμφωνα με τις συγκεντρωτικές εκτιμήσεις του IBES για την αύξηση της κερδοφορίας που τοποθετούνται στο 38% για το 2010 και στο 15% για το 2011.  Συγκριτικά, ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος είναι 15,2Χ. Με μια μείωση 10% στα κέρδη του 2011, ο συντελεστής φθάνει στο 13,1Χ, εξακολουθεί δηλαδή να βρίσκεται 14% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Μάλιστα, εάν λάβουμε υπόψη το "χάντικαπ" στις εκτιμήσεις για τα κέρδη το 2011 και ανακατατάξουμε την αγορά κατά μία τυπική απόκλιση χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, προκύπτει ένα ενδεχόμενο επίπεδο δείκτη της τάξης του 970 για τον S&P. Σε σχέση με τα ομόλογα και τα διαθέσιμα/ισοδύναμα διαθεσίμων, οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν προτιμότερη κατηγορία επένδυσης, με το equity risk premium να ξεπερνά το 6% για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία - πλησιάζει δηλαδή ακραίες τιμές και διαμορφώνεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.


ΑΓΟΡΕΣ
Η ανάκαμψη στις αγορές οφείλεται ενδεχομένως στις ιδιαίτερα υπερπωλημένες (oversold) περιοχές που βρίσκονται οι δείκτες, αντανακλώντας μια αρνητική ψυχολογία, σε συνδυασμό με την εμφανή μεταβολή τακτικής από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία θέτουν όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση τις δυνατότητες του εταιρικού κλάδου να πάρει τη σκυτάλη της ανάπτυξης από τον δημόσιο τομέα και να αυξήσει τις επενδύσεις και την απασχόληση. Ωστόσο, με πρόσφατα σχόλιά τους οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται ουσιαστικά διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές των τίτλων. Μέχρι στιγμής, η τόνωση στις αγορές προήλθε από την πιθανότητα παρά από την πραγματικότητα της νομισματικής χαλάρωσης. Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων συνεχίζει να προεξοφλεί μια λιγότερο ευπρόσδεκτη έκβαση με τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 0,5%, υποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος μιας πιο απότομης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθεί να υφίσταται.
Ωστόσο, εκτιμούμε ακόμη ότι οι αγορές είναι πιθανόν να παραμείνουν ασταθείς έως ότου επιλυθούν τα θέματα που τροφοδοτούν την αβεβαιότητα που επικρατεί για αυτό το διάστημα της υποτονικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ όμως, οποιαδήποτε κίνηση με πρόθεση να στηριχθεί η διάθεση ανάληψης κινδύνου σημαίνει ότι οι τοποθετήσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση γίνονται πιο ελκυστικές. Αυτό μας κάνει πιο πρόθυμους να αναλάβουμε θέσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση στις αγορές και έτσι αυξήσαμε τις θέσεις μας σε μετοχές έναντι των ομολόγων. Αυτή τη στιγμή διατηρούμε αυξημένη στάθμιση σε μετοχές έναντι των ομολόγων και επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε τα χαρτοφυλάκια συνολικά σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινδύνου. Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά μας προτιμούμε τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές. Μειώσαμε και πάλι τις θέσεις μας στην Ευρώπη, ενώ εξακολουθούμε να έχουμε μειωμένη στάθμιση στην Ιαπωνία και την Αυστραλία.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 75η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΠΑΠ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DELTA BLACKFIRE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΣΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΘΡΟ ΗΛΙΑ ΦΟΥΤΣΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ JPMORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: MIG, S&B, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
MASTER CARD BAROMETER
5ο ΕΤΗΣΙΟ ROADSHOW
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site