Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2010-τεύχος 367                              

ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Το 2011 προβλέπεται ότι θα αποτελέσει έτος δοκιμασίας για τις αντοχές πολλών οικονομιών κρατών, διάφορων θεσμών,  αλλά και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς θα κληθούν να αποδείξουν την επάρκειά τους. Είναι σαφές ότι η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται αποτελεί μια κρίσιμη καμπή, η οποία απαιτεί ειδικούς χειρισμούς ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν με ομαλότητα την εξέλιξή τους. Τα ερωτήματα που αναφύονται είναι πολλά ειδικά για τις οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία αλλά και άλλες περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκαν έντονες ανισορροπίες ως αποτέλεσμα λάθος πολιτικών, λάθος χειρισμών, λάθος επιλογών. Δε θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι δεν πρόκειται περί λάθους αλλά περί σύμπτωσης ή συγκυρίας. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι συνθήκες που σήμερα έχουν οδηγηθεί οικονομίες είναι δύσκολες και ακόμη πιο δύσκολες είναι οι προοπτικές να εξέλθουν αλώβητες από την κρίση.
Σημαντική παράμετρος σε όλη την εξελικτική πορεία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα είναι οι αγορές χρήματος και κεφαλαίων που δεν είναι άμοιρες προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κληθούν να περάσουν τεστ αντοχής για να αποδείξουν την σταθερότητά τους. Αυτό ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του  επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι οι έλεγχοι θα γίνονται ετησίως αρχής γενομένης από το 2011.
Στην κατεύθυνση αυτή οδηγείται η ΕΕ μετά από το τέστ του Ιουλίου που πέρασαν οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το οποίο προέκυψε ότι επτά από τις ενενήντα μία τράπεζες που υποβλήθηκαν δεν κατάφεραν να περάσουν την δοκιμασία. Σημαντικό εύρημα είναι ότι καμία τράπεζες από αυτές που δεν πέρασαν το τεστ δεν ήταν στην Ιρλανδία. Η καταιγίδα όμως που ανέκυψε μετά για την χώρα προκάλεσε τριγμούς στο τραπεζικό της σύστημα οπότε και ακολούθησαν οι γνωστές αναζητήσεις βοήθειας στήριξης από την Ε.Ε.
Αυτό κάνει σαφές ότι η παράμετρος της ρευστότητας των εξελίξεων κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ και επίσης μπορεί να αποτελεί μια δυνητική απειλή και την σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, μεταξύ των νέων κριτηρίων στα τεστ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και αυτά που θα ελέγχουν την έκθεσή τους στην αγορά ακινήτων ενώ ελέγχεται και η αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά κρατικών ομολόγων .
Δεν αποκλείεται λοιπόν το επόμενο τεστ αντοχής του τραπεζικού συστήματος να έχει αυστηρότερα κριτήρια επιχειρώντας να προβλέψει ένα χειρότερο σενάριο για τις οικονομίες των χωρών.
Μείζον θέμα που εξετάζεται από τους αρμοδίους που καταρτίζουν την μεθοδολογία του τεστ είναι αυτό της ρευστότητας των τραπεζών και κατά πόσο αυτή μπορεί να θεωρηθεί κριτήριο που θα συμπεριληφθεί στο επερχόμενο τεστ. Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζεται από τις εποπτικές αρχές των χωρών μελών οι οποίες φέρονται αρνητικές με την θέσπιση παραμέτρων ελέγχου της τραπεζικής ρευστότητας στην νέα μεθοδολογία που θα γίνουν τα τεστ.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η καλοκαιρινή δοκιμασία )τεστ)που πέρασαν οι τράπεζες έδωσε έμφαση σε θέματα όπως την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα. Ωστόσο η ρευστότητά τους αποτελεί μια εξίσου σημαντική παράμετρο που δίνει εχέγγυα για την σταθερότητά τους αφού στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι σε περιόδους κρίσης η ρευστότητα αποτελεί παράγοντα διάσωσής τους.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΧΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑ Ο Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2010
WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
PRODEXPO 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ BANCASSURANCE
ΝΕΑ MALL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ATTICA BANK: ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ATTICA FINANCE ΑΕΠΕΥ
ΑΡΘΡΟ Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ JOHN C. WILCOX
DUR: «ΠΑΤΗΣΕ» ΤΑ 50 ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΦΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΕΡΓΟΥ
ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ: "ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ" ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ
EUROMONEY: ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site