Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2010-τεύχος 367                              

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ ΕΥΡΩΚρίσιμο ρόλο στην εθνική προσπάθεια για περισσότερη «πράσινη» ανάπτυξη μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να διαδραματίσει η τραπεζική αγορά μέσω του green banking.


Η υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψει το 20% των ενεργειακών αναγκών της μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2020 με παράλληλη μείωση κατά το ίδιο ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επιβάλει την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα φτάσουν και ίσως να ξεπεράσουν τα 50 δις ευρώ. Τα προγράμματα green banking των εγχώριων τραπεζών αναμένεται να αποτελέσουν το σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης των «πράσινων» επενδύσεων στη χώρα μας καθώς τα ποσοστά επιδοτήσεων κυμαίνονται από 30% έως 50% κάτι που σημαίνει ότι το ήμισυ και πλέον των επενδύσεων θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο υπάρχουν και προγράμματα εκ μέρους των τραπεζών που καλύπτουν σε ποσοστό 100% κάποιες επενδύσεις. Για την επόμενη πενταετία υπολογίζεται ότι ποσό της τάξης των 10 δις ευρώ θα «απελευθερωθεί» από τις τράπεζες για την υλοποίηση των πράσινων στόχων της χώρας.  
Το green banking καλύπτει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει στόχο την προστασία ή τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Από την παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών (φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, βιομάζα κλπ), την εξοικονόμηση ενέργειας (βιοκλιματικά-ενεργειακά κτήρια, οικολογική δόμηση κλπ.), τις «πράσινες» μεταφορές (μεταφορικά μέσα με χαμηλές εκπομπές CO2, υβριδικά αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα με φυσικό αέριο κλπ), τη βιολογική γεωργία, μέχρι την πράσινη χημεία (ήπια απορρυπαντικά, βιοπολυμερή, φυτικά καλλυντικά) και τον αγροτουρισμό.


ΟΥΡΑΓΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕ
Σε ότι αφορά την παραγωγή ενέργειάς από ΑΠΕ η χώρα μας είναι ουραγός σε σχέση με τις περισσότερες προηγμένες χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης παρά το γεγονός ότι έχει πολύ πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό και ηλιοφάνεια από αυτές.
Οι κύριοι λόγοι της υστέρησης που επέδειξε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν η γραφειοκρατία, οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, το χωροταξικό πρόβλημα, οι ανεπαρκείς υποδομές των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Πολλά από αυτά τα προβλήματα λύνονται σταδιακά το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να προχωρούν πιο γρήγορα οι επενδύσεις. Σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο τα στελέχη της τραπεζικής αγοράς θεωρούν ότι οι ΑΠΕ είναι ο μόνος τομέας που παρέχονται εγγυήσεις ενώ και οι τιμές πώλησης είναι εξασφαλισμένες από το νόμο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται τόσο από εγχώριους όσο και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους και θα βαίνει αυξανόμενο όσο θα ξεπερνιούνται τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια δεδομένων των πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας δηλαδή το αιολικό και υδρολογικό δυναμικό καθώς και την αυξημένη ηλιοφάνεια. Η καθυστέρηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, τα τελευταία χρόνια δημιουργεί τόσο στις τράπεζες όσο και στους επενδυτές την αισιοδοξία ότι ο κλάδος θα «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα στο άμεσο μέλλον με πολλαπλά οφέλη για τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, όπως είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και η μείωση της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θέσεις εργασίες που αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία από τις ΑΠΕ θα φτάσουν τις 55.000.  Σε ότι αφορά την έως τώρα ανάπτυξη αιολικών πάρκων τα περισσότερα είναι εγκατεστημένα στη Θράκη, την Εύβοια και σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μυτιλήνη και η Κεφαλονιά.
Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και των ΑΠΕ γενικά, έχει οδηγήσει σε κλείσιμο συμβατικών και πυρηνικών σταθμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την περίοδο 2000-2009 στην Ενωμένη Ευρώπη η συνολική εγκατεστημένη ισχύ των στερεών καυσίμων (άνθρακα, λιγνίτη) μειώθηκε κατά 12.010 MW, του πετρελαίου κατά 12.920 MW και των πυρηνικών κατά 7.205 MW. Η τάση αυτή είναι διαρκώς και πιο έντονη. Χαρακτηριστικά το 2009, η συνολική καθαρή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος για ηλεκτροπαραγωγή στη Ευρώπη προήλθε κατά 77% από ΑΠΕ εκ των οποίων το 50% από αιολικά πάρκα και 21% από φωτοβολταϊκά. Στην Ελλάδα όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού πρέπει να αποτελέσει έναν από τους στρατηγικούς στόχους της χώρας για την πράσινη ανάπτυξη. Είναι ενδεικτικό ότι ένα αιολικό πάρκο 40MW σε μια περιοχή με σχετικά καλό αιολικό δυναμικό (2.750 ισοδύναμες ώρες), παράγει ετησίως 110.000 MWh και εξοικονομεί 93 χιλιάδες τόνους CO2 προσφέροντας όφελος της τάξης των 2,8 εκατ. ευρώ κάθε έτος στην εθνική οικονομία (30 ευρώ/tn) ή όφελος 70.000 ευρώ/MW κάθε έτος. Σχετικά με την φιλολογία για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στον τουρισμό και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες με το επιχείρημα ότι μειώνουν την ελκυστικότητα των νησιών και των βουνών ή ότι μειώνουν την αξία της γης στην οποία εγκαθίστανται, έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Μάλιστα το αιολικό πάρκο Παναχαϊκού που αποτελείται από 57 ανεμογεννήτριες αποτελεί το δεύτερο πιο πολυφωτογραφημένο θέμα για τους τουρίστες στην περιοχή μετά τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το αιολικό πάρκο της Ανάβρας. 


ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ


Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχο να συμμετέχουν στο συνολικό ενεργειακό μείγμα κατά 12% μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει ότι για το σύνολο της Ευρώπης η συνολική εγκατεστημένη ισχύς πρέπει να φτάσει τα 390 GWp, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα τα 6 GWp πάντα μέχρι το 2020. Αν και τα δύο τελευταία χρόνια ο ρυθμός αύξησης των νέων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών έχει αυξηθεί η ελληνική αγορά βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.  Υπολογίζεται ότι για τα επόμενα 10 χρόνια θα πραγματοποιηθεί ένας ετήσιος μέσος όρος εγκαταστάσεων περίπου 300 MWp προκειμένου να επιτευχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό μέρος του εθνικού μας στόχου.  Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο σαν μικρά, μεσαία ή μεγάλα αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής και να συνεισφέρουν στη μείωση της αιχμής ζήτησης, λόγω σύμπτωσης το καλοκαίρι με τη μεσημεριανή αιχμή. Παράλληλα με την επιτόπια κατανάλωση μειώνονται οι απώλειες, λόγω του ότι δεν υπάρχει ανάγκη μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τους κεντρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η τιμή των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι αρκετά χαμηλή, ώστε εδώ και χρόνια να αποτελούν την οικονομικότερη λύση για την ηλεκτροδότηση αυτόνομων συστημάτων, μακριά από το ηλεκτρικό δίκτυο, εφαρμογές χαμηλής κατανάλωσης σε καταναλωτικά προϊόντα (αριθμομηχανές κ.λπ.). Η σημαντική πτώση των τιμών, όμως, ήρθε με την προώθηση των εφαρμογών μέσω προγραμμάτων με ειδική τιμή για την πώληση της ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο και την επένδυση της βιομηχανίας σε μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών σε μεγάλη κλίμακα, λόγω των προγραμμάτων προώθησης.
Ανάλογα με το ηλιακό δυναμικό κάθε χώρας, το κόστος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές και τη μειούμενη τιμή αγοράς των Φ/Β συστημάτων, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιδοτήσεις, μειώνεται. Ήδη, στη Νότια Ιταλία, το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από Φ/Β είναι περίπου ίσο με αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές. Με τη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών των Φ/Β, η σχέση αυτή θα γίνεται θετική για τα Φ/Β για ολοένα και περισσότερες χώρες. Σημαντικές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα  από τον Έβρο, τη Δράμα, το Κιλκίς την Κοζάνη, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, και την Κρήτη.      


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ


ε τη χρήση του νέου κανονισμού της Ε.Ε., ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 24 Ιουνίου 2010 επιτρέπεται για πρώτη φορά στην ιστορία των Διαρθρωτικών Ταμείων η σύσταση Επενδυτικών Ταμείων για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες. Με τη σημερινή υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και σχεδιάζεται από το ΥΠΕΚΑ, θα υλοποιηθεί μέσω Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης (Ε.Τ.Χ.), διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του, ενισχύοντας τα παρεχόμενα κίνητρα και μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους πολίτες. 
Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην προσπάθεια της χώρας για την επίτευξη των στόχων στην εξοικονόμηση ενέργειας, θα κινητοποιήσει κατά την περίοδο 2010 - 2012 επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. €. Η συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία θα προέρχεται τόσο από τους ίδιους πόρους του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», όσο και από την κινητοποίηση πόρων του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Το αρχικό συνολικό κεφάλαιο του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για το 2010 ανέρχεται σε 396 εκ. €. Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκ. ευρώ προέρχονται από τα εξής Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ:
α) Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα            200 εκ. €
β) Π.Ε.Π. Αττικής                100 εκ. €
γ) Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) 35 εκ. €
δ) Π.Ε.Π. Θεσσαλίας–Στ.Ελλάδας–Ηπείρου (Περιφέρεια Στ.Ελλάδας) 25 εκ. €
ε) Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης  (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) 15 εκ. €
στ) Π.Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου)  6 εκ. €
ζ) Ε.Π. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη     15 εκ. €


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΩΝ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο με τη μόχλευση και την ανακύκλωση των πόρων που προβλέπεται θα κινητοποιήσει πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου για το 2010 – 2012 και στη συνέχεια θα κινητοποιεί ποσά ύψους περίπου 500 – 600 εκ. ευρώ κάθε 3 χρόνια.  
Στόχος του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να προωθηθούν διαχρονικές και βιώσιμες επενδύσεις στον τομέα δράσης του, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τη συνολική διαχείριση του Ε.Τ.Χ. «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αναλαμβάνει το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα υπογράψει μέχρι το τέλος Ιουλίου τη σχετική Σύμβαση με το ΥΠΟΙΑΝ, το ΥΠΕΚΑ και τις Περιφέρειες που συνεισφέρουν τα πρόσθετα ποσά για τη σύσταση του και θα δημοσιεύσει ανοιχτή προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές  Τράπεζες για να συν-επενδύσουν και να διαχειριστούν τα αντίστοιχα ποσά στο επίπεδο των τελικών δικαιούχων – ιδιοκτητών ιδιωτικών κατοικιών.
Το Ταμείο θα συγχρηματοδοτεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο, με πρόσθετο κίνητρο την απομείωση δανειακού κεφαλαίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και πιστοποίηση των εργασιών.
Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ανταποκρινόμενο πλήρως  στις απαιτήσεις κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, παρέχει κίνητρα που διαμορφώνονται σε 30% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και άτοκο δάνειο για τα χαμηλά εισοδήματα, σε 15% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και χαμηλότοκο  δάνειο  για τα μεσαία εισοδήματα, και τέλος σε χαμηλότοκο δάνειο  για τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα.
Παράρτημα – Κύρια σημεία του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»:
 Τα κίνητρα
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, με διακριτά κίνητρα ανά κατηγορία:
• Κατηγορία Α
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 € ή τις 25.000€ αντίστοιχα.
Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση ΑΤΟΚΟΥ δανείου, που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχήμα της ανακοίνωσης του Μαρτίου, και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 € θα αποπληρώσει 7.000 € άτοκα.
• Κατηγορία Β
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 € ή 25.000 και 50.000€ αντίστοιχα.
Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχήμα.
• Κατηγορία Γ
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερβαίνει τα παραπάνω όρια και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 45.000 € ή οικογενειακού εισοδήματος 65.000 €. Για την κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.


ΣΕ ΕΜΒΡΥΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ


Στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη των 27 χωρών. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 22η δεύτερη θέση με τις επιδόσεις της να είναι πολύ χαμηλές σε αυτόν τον τομέα, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη η βιομάζα χρησιμοποιείται όσο καμία άλλη μορφή ΑΠΕ για την παραγωγή θερμότητας ενώ έρχεται δεύτερη μεταξύ των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα η βιομάζα χρησιμοποιείται με τρεις τρόπους κυρίως. Με κούτσουρα σε ανοικτά τζάκια και λέβητες ξύλου για θέρμανση, ως βιοαέριο από ΧΥΤΑ ή βιολογικούς καθαρισμούς αστικών αποβλήτων επίσης για θερμότητα, και αγροτικά υπολείμματα για παραγωγή θερμότητας σε γεωργικές βιομηχανίες και θερμοκήπια. Δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται καθόλου τα απόβλητα της κτηνοτροφίας, δεν υπάρχει συμπαραγωγή ενέργειας από στερεή βιομάζα ενώ η χρήση pellet (συσσωματώματα, ή σύμπηκτα ξύλου) βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.ΕΤΕ: 15 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΑΠΕΗ ΕΤΕ με τη δραστηριοποίηση της εδώ και 15 χρόνια στη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ αποδεικνύει ότι μπορεί να προβλέπει τις εξελίξεις και σίγουρα δεν αντιμετωπίζει το θέμα της πράσινης ανάπτυξης ευκαιριακά.:To Green banking αφορά στην χρηματοδοτική στήριξη όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με αντικείμενο την ανακύκλωση, τη συστηματική διαχείριση και την αξιοποίηση απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τον περιορισμό των ρύπων και φυσικά την παραγωγή πράσινης ενέργειας, ήτοι παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, φιλικές προς το περιβάλλον.
Περιλαμβάνει εν γένει όλες τις επιχειρηματικές δράσεις που έχουν ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
Στα ως άνω πλαίσια η ΕΤΕ δραστηριοποιείται συστηματικά την τελευταία 15ετία στη χρηματοδότηση έργων εγκατάστασης αιολικών πάρκων, υδροηλεκτρικών σταθμών και πρόσφατα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η ΕΤΕ έχει χρηματοδοτήσει την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στο Δήμο Άνω Λιοσίων με την αξιοποίηση των αστικών απορριμμάτων.
Επίσης χρηματοδοτούμε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στο Δήμο Φυλής, καθώς και το υπό κατασκευή Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στο Κορωπί Αττικής.
Τέλος, η ΕΤΕ πιστοδότησε τις δύο πρώτες εγχώριες μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων πολυκρυσταλλικού πυριτίου συνολικής δυναμικότητας 60 MW περίπου στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΟΙ ΑΠΕ
Επτά επιχειρηματικές δραστηριότητες καλύπτει το green banking  της Τράπεζας Πειραιώς. Ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί επενδύσεις 389 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί πάνω από 640 εκατ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις. Επίσης η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων τεχνολογίας Thin Film και κρυσταλλικών, ετήσιας δυναμικότητας 90 MW, που αποτελούν το 36% του παραγωγικού δυναμικού φωτοβολταϊκών της χώρας.
Ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς αυτής, ειδικότερα αυτό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει εξασφαλισμένες από το νόμο τιμές πώλησης και συνεπώς αφορά επενδύσεις χαμηλού ρίσκου. Είναι ο μόνος τομέας της οικονομίας στον οποίο παρέχονται εγγυήσεις που ειδικά στις σημερινές συγκυρίες, αποτελεί ένα ισχυρό μοχλό ανάπτυξης.
Στην Τράπεζα Πειραιώς το green banking καλύπτει επτά τομείς:
• Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στηρίζονται επενδύσεις που αφορούν τους κλάδους φωτοβολταϊκών συστημάτων, αιολικών πάρκων, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, ηλιοθερμικών συστημάτων, καθώς και τεχνολογιών και εφαρμογών γεωθερμίας και βιομάζας.
• Εξοικονόμηση Ενέργειας. Χρηματοδοτούνται όλοι οι κλάδοι που αφορούν τόσο τις πράσινες παρεμβάσεις/επισκευές στο κέλυφος κτηρίων (π.χ. θερμομόνωση, κουφώματα με θερμοδιακοπή, low-e τζάμια), όσο και την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (π.χ. αλλαγή καυστήρα/λέβητα, γεωθερμικός κλιματισμός). Χρηματοδοτούνται επίσης έργα για βιοκλιματικά-ενεργειακά κτήρια, οικολογική δόμηση, τεχνολογίες και υλικά εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και εταιρείες ενεργειακών επιθεωρητών και υπηρεσιών.
• Πράσινες Μεταφορές. Χρηματοδοτούνται εταιρείες που προμηθεύονται μεταφορικά μέσα με χαμηλές εκπομπές CO2, υβριδικά αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα με καύσιμο φυσικό αέριο, οργάνωση και παροχή υπηρεσιών συνεπιβατισμού (car pooling), καθώς και ιδιώτες (ακόμη και για την αγορά ποδηλάτου).
• Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων, Αποβλήτων και Νερού. Για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων και νερού η στήριξη περιλαμβάνει επιχειρήσεις που σχετίζονται με δράσεις όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η αφαλάτωση, η μείωση του όγκου τοξικότητας αποβλήτων, ο βιολογικός καθαρισμός και η εξοικονόμηση νερού. Η Τράπεζα στηρίζει και εταιρείες παροχής εξοπλισμού τέτοιων τεχνολογιών, υλικών και υπηρεσιών.
• Βιολογική Γεωργία. Χρηματοδοτούνται αγρότες που υιοθετούν την εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων βιολογικών καλλιεργειών και κτηνοτροφιών, ενώ ενισχύεται όλη η αλυσίδα των βιολογικών προϊόντων και παραγώγων τους (π.χ. βιολογικά γαλακτοκομικά). Τέλος, χρηματοδοτούνται τόσο εταιρείες πιστοποίησης τέτοιων προϊόντων, όσο και επενδύσεις που αφορούν την πιστοποίηση αυτή.
• Πράσινη Χημεία. Η ενίσχυση αφορά τόσο την παραγωγή, όσο και τη συσκευασία και διανομή για πώληση προϊόντων πράσινης χημείας, προϊόντων απαλλαγμένων από τοξικές και επικίνδυνες ουσίες (π.χ. ήπια απορρυπαντικά, βιοπολυμερή, φυτικά καλλυντικά).
• Οικοτουρισμός-Αγροτουρισμός. Στηρίζονται όλες οι πτυχές του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, δηλαδή της εναλλακτικής μορφής τουρισμού που προστατεύει το περιβάλλον, εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί το κοινό σε σχέση με αυτό και ενισχύει την ανάπτυξη της περιφέρειας.


EUROBANK: ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ένα κομβικό σημείο ενδιαφέροντος από τους πελάτες της Eurobank, ιδιαίτερα τώρα που το θεσμικό πλαίσιο έχει απλοποιηθεί. Έτσι, αναπτύσσονται σταδιακά τομεακά πράσινα προϊόντα όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά στις στέγες που ανακοινώσαμε πρόσφατα, ενώ σημαντική είναι η παρουσία της σε έργα στις λοιπές επενδύσεις στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Παράλληλα, με βάση τα τομεακά στατιστικά στοιχεία της τράπεζας αρκετά εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε τεχνολογίες προστασίας περιβάλλοντος, στην αναβάθμιση εξοπλισμού και οχημάτων στις μεταφορές κλπ.
Σε κάθε περίπτωση η παρουσία της Eurobank σε όλη τη γκάμα της πράσινης οικονομίας είναι σημαντική και θα γίνεται σημαντικότερη όσο η ανάπτυξη στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή μας στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση. Με ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τους πελάτες της και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του οργανισμού για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των ενδιαφερομένων μερών. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΧΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑ Ο Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2010
WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
PRODEXPO 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ BANCASSURANCE
ΝΕΑ MALL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ATTICA BANK: ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ATTICA FINANCE ΑΕΠΕΥ
ΑΡΘΡΟ Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ JOHN C. WILCOX
DUR: «ΠΑΤΗΣΕ» ΤΑ 50 ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΦΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΕΡΓΟΥ
ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ: "ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ" ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ
EUROMONEY: ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site