Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2010-τεύχος 367                              

24_INSURANCE MONEY CONFERENCE 2010


Τίτλος: «ΑΝΟΙΓΕΙ» Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣΔ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Του Κωνσταντίνου ΟυζούνηΗ οικονομική κρίση την οποία διανύει η ελληνική οικονομία έχει προετοιμάσει το έδαφος για τη σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο φορέα στο χώρο της ασφάλισης. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Insurance Money Conference 2010, που διεξήχθη στην Αθήνα, στις 3 Νοεμβρίου στο Athenaeum InterContinental.Το συνέδριο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά από τα Money Conferences και το παρακολούθησαν περίπου 400 άτομα (υψηλόβαθμα στελέχη της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, δημοσιογράφοι κ.α.).
Οι σύνεδροι πέρα από τη συμμετοχή τους στις τέσσερις θεματικές ενότητες του Insurance Money Conference και την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με ειδικούς του χώρου, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παράλληλα και τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών έκαστο, τα οποία διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών σε συνεργασία με τη LIMRA. Δεκάδες χορηγοί και διοργανωτές συνεργάστηκαν για την διασφάλιση κοινού υψηλής ποιότητας, που συμμετείχε ενεργά στο συνέδριο.
Τους συνέδρους καλωσόρισε ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Διευθυντής της Money Conferences. 


ΜΙΝΟΣ ΜΩΥΣΗΣ


 ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΔΙΤ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Το συνέδριο χαιρέτισε ο κ. Μίνος Μωυσής, πρώην Πρόεδρος της ΈΑΕΕ, που αναφέρθηκε στις δυνατότητες συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με διακριτούς ρόλους για τα δύο μέρη, αμοιβαία αναγνώριση των ρόλων αυτών και τόλμη στην εφαρμογή των συμπράξεων.
Η εφαρμογή των ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τον κ. Μ. Μωυσή,  στο αντικείμενο της ασφάλισης «βρίσκει» τεράστιο πεδίο εφαρμογής. Στις συντάξεις η πολιτεία αναλαμβάνει να επιστρέψει στον πολίτη ένα ποσό σύνταξης ανάλογα με τις εισφορές του, τα χρόνια εργασίας του, αλλά κυρίως με βάση τα οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία του συστήματος. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι επαρκές για αυτό που η σύγχρονη αντίληψη ορίζει ως «ζωή» μετά τα 65.
Στο σημείο αυτό έρχεται η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία καλείται να συμπληρώσει μέσω ανταποδοτικών σχημάτων το εισόδημα στη συνταξιοδότηση. Υπάρχει διακριτός ρόλος για την πολιτεία και για τον ιδιωτικό τομέα που όμως χρειάζεται θεσμική κατοχύρωση και κίνητρα. Η λογική ότι το κράτος θα αποποιηθεί με αυστηρούς κανόνες και σταδιακά ένα μέρος των τρεχόντων φορολογικών του εσόδων προκειμένου να ισχύσει την τάση προς την μακροπρόθεσμη αποταμίευση είναι μία λογική που είναι αποδεκτή διεθνώς, επεσήμανε ο κ. Μ. Μωυσής. Και αυτό γιατί είτε μέσω της αναβεβλημένης φορολογίας είτε μέσω του αυξημένου εισοδήματος στη συνταξιοδότηση τελικά υπάρχει επιστροφή προς την οικονομία και την κοινωνία. Αναφερόμενος στον τομέα υγείας τόνισε ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για ελεύθερες υπηρεσίες, που θα είναι στη διάθεση του όταν τις χρειαστεί. Σύμφωνα άλλωστε με ειδικούς μελετητές, η συνολική δαπάνη για ιδιωτική περίθαλψη μπορεί να μειωθεί και να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά, με παράλληλη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες αν στον κλάδο υγείας δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργαστούν αρμονικά.   


BRAM BOON
ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ


Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ασφαλιστική αγορά αναφέρθηκε ο κ. Bram Boon, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ING Ελλάδος και πρότεινε ως λύση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα ένα σύστημα τριών πυλώνων.
Ο πρώτος βασικός ομιλητής του συνεδρίου εκτίμησε πως τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία είναι στην παρούσα φάση τρία: η έλευση της Solvency II, η έλλειψη εμπιστοσύνης και οι συνθήκες που υφίστανται την αγορά. Κάποια από τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από την ιδιωτική αγορά αλλά υπάρχουν τομείς, όπου η συμβολή της πολιτείας καθίσταται απαραίτητη.
Συνεχίζοντας ο κ. Bram Boon είπε πως ήρθε η ώρα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να συζητήσουν για τα οφέλη, που θα προκύψουν για την ελληνική οικονομία από τη συνεργασία τους. Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε πολλαπλά οφέλη. Μακροπρόθεσμα η μεταρρύθμιση και η ιδιωτικοποίηση του συστήματος θα οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ και σε επενδύσεις.


 


ΠΑΝΕΛ I
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου συζητήθηκαν εκτενώς οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ασφαλιστικών εταιριών στο νέο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και η αντιμετώπιση της κρίσης. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Μίνος Μωυσής, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής,  Bram Boon, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ING Ελλάδος και Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α.
Ο κ. Μίνος Μωυσής τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούνται δύο κινήσεις, πρώτον η συντήρηση των δυνάμεων με έλεγχο της κάθε μορφής κόστους (λειτουργικού, προμηθειακού κλπ) και δεύτερον η οργάνωση του αύριο είτε στο πλαίσιο της κρίσης, είτε στο πλαίσιο της ανάπτυξης, με επανασχεδιασμό προϊόντων και διαδικασιών, με παράλληλη αποκέντρωση και ορθολογική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των δικτύων της εταιρείας. 
Εν συνεχεία ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι ειδικά στον χώρο των ασφαλίσεων υπάρχει ανάγκη προσδιορισμού της κρίσης. Πάντοτε στις δύσκολες περιόδους οι απαιτήσεις των ανθρώπων γίνονται οξύτερες και οι ασφαλιστικές υπηρεσίες καθίστανται πολυτιμότερες. Τόνισε δε, ότι η ικανότητα προσαρμογής του κάθε οργανισμού στις εκάστοτε συνθήκες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο ανάπτυξης αλλά και επιβίωσης. Στην Ευρωπαϊκή Πίστη δε δημιουργήθηκαν απλά νέα προϊόντα, αλλά καινοτόμα συστήματα ασφάλισης με τελείως διαφορετική προσέγγιση των αναγκών του κοινού. Επιπλέον η βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης  θα οδηγήσει στην αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πελάτη αλλά και στη μείωση του κόστους λειτουργίας, ώστε να μετακυληθεί στους πελάτες ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.


Γ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ
ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Στις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, που εντείνουν την έξαρση αρνητικών φαινομένων στον ασφαλιστικό κλάδο αναφέρθηκε ο δεύτερος βασικός ομιλητής του συνεδρίου, κ. Γιάννης Πετρίδης, εκπρόσωπος της ΣΕΤΑΟ και Πρόεδρος – Διευθύνων Σύμβουλος της INP Μεσίτες Ασφαλίσεων.  
Κάνοντας αναφορά στον κλάδο αυτοκινήτου τόνισε πως περίπου 750.000 οχήματα είναι ανασφάλιστα, ενώ το 50% των οχημάτων δεν έχει περάσει τεχνικό έλεγχο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η λύση του προβλήματος υπάρχει μέσω της Κεντρικής Αρχής Εντοπισμού & Ταυτοποίησης Ανασφάλιστων Οχημάτων, που παρέχεται μέσω της ΣΕΤΑΟ ΕΠΕ, με ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών σε όφελος των ασφαλιστικών εταιριών, της κοινωνίας συνολικά, του κράτους που δεν επιβαρύνεται οικονομικά αλλά και των ασφαλισμένων πολιτών.
Η βασική αρχή της λειτουργίας εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων στηρίζεται στην αντικατάσταση του ειδικού σήματος ασφάλισης και της έντυπης άδειας κυκλοφορίας με αντίστοιχο ηλεκτρονικό σήμα, δίνοντας τη δυνατότητα αυτόματης διασταύρωσης αδειών κυκλοφορίας και ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Η εφαρμογή του θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην εξυγίανση όλων των υπηρεσιών, που συνδέονται με το όχημα με απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς μεταξύ κράτους και πολιτών. 
Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 70 εκατ, ευρώ και η χρηματοδότηση του προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.


WORKSHOP ERNST & YOUNG
Στο εργαστήριο που διοργάνωσε η Ernst & Young με θέμα «Ο δρόμος για τη Solvency ΙΙ», οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προετοιμασία και εξέλιξη των εταιρειών σε επίπεδο νομοθεσίας και πληροφοριακών συστημάτων.   
Ο κ. Paul De Beus, Solvency II Expert της εταιρίας, ανέφερε ότι στη συζήτηση που διεξάγεται στη Δ. Ευρώπη σχετικά με την ασφαλιστική αγορά, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι μεγάλες εταιρίες, ενώ οι μικρομεσαίες προσαρμόζονται καλύτερα.
Επίσης, τόνισε ότι η εφαρμογή της οδηγίας Solvency II δεν είναι θέμα των αναλογιστών ή της διαχείρισης κινδύνου αλλά του συνόλου της διοικητικής και διευθυντικής ομάδας της εταιρίας, με απαραίτητη εμπλοκή των τμημάτων Risk Management και τη δημιουργία «εσωτερικού μοντέλου» στην κάθε εταιρία.
Στη δική της παρέμβαση η κα Δέσποινα Ξενάκη, Assurance Partner της Ernst & Young, ανέφερε ότι προβλέπονται μεγάλες αλλαγές στις «γνωστοποιήσεις» για το Risk Management και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθε εταιρίας. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει σύγκλιση εφαρμογής της β΄ φάσης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και της Solvency II. Συνεπώς, πέρα από επικαλύψεις, υπάρχει κοινός τόπος σχεδιασμού και υλοποίησης εφαρμογών σε ενιαίες βάσεις δεδομένων.
Ο κ. Λεωνίδας Χατζηκωνσταντής, ITRA Partner, ERNST & YOUNG, αναφέρθηκε στις δυνατότητες των μηχανογραφικών συστημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών σε σχέση με τη Solvency II.  Η πρόκληση στον τομέα αυτό είναι ότι πρέπει να υλοποιηθεί καινούρια δομή υπολογισμών και αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σύνθετο έργο.  Η δυσκολία έγκειται στη συλλογή, την ενοποίηση και την παραγωγή του συνόλου των στοιχείων αυτών και η υλοποίηση του σχεδιασμού απαιτεί χρόνο. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη Διαχείριση Κινδύνου της υλοποίησης του έργου.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΙΡΠΙΝΙΑΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣτη συνέχεια το λόγο πήρε ο τρίτος βασικός ομιλητής του Insurance Money Conference 2010, ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής & Marketing της HSBC, ο οποίος ανέλυσε όλες τις παραμέτρους της παγκόσμιας τραπεζικής υπηρεσίας HSBC Premier, που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
1.Ποιότητα στην εξυπηρέτηση διεθνώς
2.Πρόσβαση στις χρηματαγορές
3.Η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση
4.Συνεχείς έρευνες για την εξέλιξη και τη δημιουργία προιόντων με βάση τις ανάγκες των πολιτών
Στις παροχές της υπηρεσίας HSBC Premier περιλαμβάνονται πολυάριθμες δυνατότητες συναλλαγών όπως το Phone Banking και Internet Banking, δυνατότητα δημιουργίας και χειρισμού λογαριασμών στο εξωτερικό από την Ελλάδα.Δ. ΣΠΥΡΑΚΟΣ
Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


Στην ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας στην ασφαλιστική αγορά αναφέρθηκε ο Δ. Σπυράκος, Γ.Γ. Καταναλωτή στο Insurance Money Conference 2010
Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με στόχο την ενίσχυση της προστασίας του πολίτη, αλλά και προς όφελος της ορθότερης λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς. Αυτό ανέφερε ο Δημήτρης Σπυράκος στην ομιλία του, τονίζοντας ότι η διαφάνεια είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να αποκτήσει η ιδιωτική ασφάλιση την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού και να οδηγηθεί σε σταθερή ανάπτυξη.      
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με το κόστος ασφάλισης. Τα έξοδα που αντιστοιχούν σε όλη τη διάρκεια της ασφάλισης προκαταβάλλονται στο μεγαλύτερο τους μέρους με τα πρώτα ασφάλιστρα. Πρόκειται για μία πρακτική άδικη προς τον καταναλωτή. Πέρα από αυτό ο προκαταβολικός συμψηφισμός των ασφαλίστρων ενθαρρύνει κακές πρακτικές στρατολόγησης διαμεσολαβητών και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του καταναλωτή.
Αν και τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες των καταναλωτών για ιδιωτική ασφάλιση είναι προδήλως αυξημένες, δεν έχει αυξηθεί αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών των εταιρειών. Το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στον εσωστρεφή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και αφετέρου στην ασάφεια κρίσιμων χαρακτηριστικών των ασφαλιστικών προϊόντων.
Η μεγέθυνση της πίτας της ιδιωτικής ασφάλισης, που θα προκύψει μέσα από την ενίσχυση της διαφάνειας θα αυξήσει τα κέρδη και τα οφέλη για τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και παροχή ασφαλιστικών προϊόντων.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ
Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του κ. Νίκου Χαλκιόπουλου, Γενικού Διευθυντή Χαρτοφυλακίου στην Ευρωπαϊκή Πίστη, που χαρακτήρισε αναγκαία τη συνταξιοδοτική αποταμίευση και τόνισε πως η απόφαση της υλοποίησης της είναι πολιτική.  
Εξέφρασε την άποψη ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγοράς είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων υπό όρους και αναφερόμενος στην Τουρκία είπε πως η τεράστια συνταξιοδοτική ανάπτυξη, η οποία σημειώθηκε στη χώρα ήταν κυρίως αποτέλεσμα των φορολογικών κινήτρων που έδωσε το κράτος σε εταιρείες ειδικού σκοπού. Στην έλλειψη φορολογικών κινήτρων απέδωσε και την περιορισμένη ανάπτυξη των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων σε αντιδιαστολή με τα επαγγελματικά ταμεία.
Στην Ελλάδα το κράτος πρέπει να καθορίσει το εύρος των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης για τα επόμενα 30 χρόνια με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη διεξαγωγή οικονομικής αναλογιστικής μελέτης.
Επιπρόσθετα υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει αυτόματη προσαρμογή του τεχνικού επιτοκίου, φορολόγηση του τμήματος που φοροαπαλάσσεται σε περίπτωση εξαγοράς και καθορισμένες επενδύσεις κεφαλαίων. Οι επενδύσεις των κεφαλαίων της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης πρέπει να είναι καθορισμένες, εφόσον έχουν υποστεί φορολογική ευεργεσία, ενώ η επένδυση μπορεί να είναι σε βαθμό 70-80% σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΠΑΝΕΛ II
ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ;Στη θεματική αυτή ενότητα συζητήθηκαν εκτενώς οι προοπτικές που ανοίγονται για την ιδιωτική ασφάλιση με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό, η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρίες για να αποτελέσουν αξιόπιστη συμπληρωματική λύση και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί ο προϊοντικός σχεδιασμός στο θέμα της σύνταξης.
Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Γιώργος Ρωμανιάς, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Παρατηρίου Απασχόλησης και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Νίκος Χαλκιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α και Κωνσταντίνος Θρασυβουλίδης, Αναλογιστής της εταιρίας Εθνική Ασφαλιστική.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς τόνισε ότι ο πολίτης θα εμπιστεύεται τις ασφαλιστικές εταιρίες όσο και οι εταιρίες τον σέβονται. Η ιδιωτική ασφάλιση είπε αποτελεί εναλλακτική λύση, αλλά δεν υποκαθιστά την κοινωνική ασφάλιση.
Στην Ελλάδα το μέσο συνταξιοδοτικό εισόδημα προέρχεται κατά το 96.5 % από τη δημόσια σύνταξη και μόνο το 3.5% προέρχεται από την επαγγελματική ή την ιδιωτική αποταμίευση. Αντιθέτως στην ευρωπαϊκή αγορά και ιδίως την ολλανδική παρατηρείται συνεχής τάση μείωσης του ποσοστού της δημόσιας σύνταξης. Στη χώρα μας το ποσοστό συμμετοχής των άλλων μορφών συνταξιοδοτικής ασφάλισης είναι αμελητέο, όποτε το πεδίο εφαρμογής τους είναι πολύ μεγάλο.
Τέλος δήλωσε ότι οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση δεν έχουν τελειώσει και το 2011 θα υπάρξει «επίθεση» προς τα επικουρικά ταμεία, των οποίων η λειτουργία θα εξαρτηθεί από μελέτες βιωσιμότητάς, από το 2015 δε, ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται σε σχέση με τις αποδοχές όλης της διάρκειας του εργασιακού βίου.
Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Θρασυβουλίδης, δήλωσε ότι ο κλάδος χρειάζεται νέα επικοινωνιακή πολιτική των εταιριών, νέους πιο σαφείς όρους ασφαλιστηρίων συμβολαίων και περισσότερη διαφάνεια στον κλάδο.


WORKSHOP ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ


Το εργαστήριο που διοργάνωσε η Εθνική Ασφαλιστική με θέμα «Ασφαλιστικά Προϊόντα Εταιρικής Διακυβέρνησης», με συντονιστή τον κ. Ιωάννη Γ. Μωραΐτη, Αναπληρωτή Διευθυντή Τεχνικών Ασφαλίσεων Αστικής Ευθύνης, Μεταφορών & Πλοίων της Εθνικής Ασφαλιστικής και συμμετέχοντες την κα Μαργαρίτα Γκολφινοπούλου Manager, Major Accounts της Chartis Ελλάς και τον κ. Δημήτρη Τσεσμετζόγλου, CEO της BMS Ελλάς Μεσίτες Ασφαλίσεων, εστίασε στην ασφάλιση «Ευθύνης  Διευθυντών και Στελεχών», που καλύπτει την ευθύνη των για εσφαλμένες ή κατ’ ισχυρισμό εσφαλμένες αποφάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους .
Τονίστηκε  ότι η εν λόγω ασφάλιση προστατεύει τα στελέχη των επιχειρήσεων αλλά και αποτελεί και ένα «στοιχείο ενεργητικού» (asset) για τους μετόχους / επενδυτές καθώς στην περίπτωση που με ευθύνη των στελεχών προκληθεί οικονομική ζημία, η ασφάλιση αυτή θα την αποκαταστήσει.


Επισημάνθηκε επίσης ότι υπάρχει  δυσκολία στην προσέγγιση αυτού του προϊόντος, καθώς το underwriting απαιτεί επί της ουσίας ανάλυση των οικονομικών δεδομένων της εταιρίας καθώς και του προφίλ των στελεχών.ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ MARKETING
GIOVANNI GIULIANI
Τελευταίος βασικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο κ. Giovanni Giuliani, Principal, McKinsey & Company, με κύριο θέμα της ομιλίας του τα καινοτόμα προϊόντα, που έχουν εμφανιστεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια και την τάση του σύγχρονου καταναλωτή για συνεχή πληροφόρηση. 
Δήλωσε ότι στην αγορά παρουσιάζονται πολλές και ενδιαφέρουσες καινοτόμες υπηρεσίες, όπως η on-line σύγκριση προϊόντων, προγράμματα που επιστρέφουν χρήματα στον πελάτη σε περίπτωση που εκείνος για χρόνια δεν έχει κάνει χρήση του προγράμματος, έκπτωση για οικολογικά προϊόντα και κοινοτική ασφάλιση .


Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι τομείς τους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι η ενίσχυση της πληροφόρησης για τις προτιμήσεις των καταναλωτών μέσω ερευνών, εφαρμογή των κανόνων του marketing (τμηματοποίηση της αγοράς) στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης, ποιότητα υπηρεσιών και πώληση με βάση τον πολυκαναλικό καταναλωτή, για τον οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο το κόστος του προϊόντος και όχι το κανάλι διάθεσης του.


ΠΑΝΕΛ III
ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΩΛΗΣΗΣ & MARKETINGΣτην τρίτη θεματική ενότητα του συνεδρίου οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στις κατευθύνσεις, που εστιάζουν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρίες για τη δημιουργία νέων προϊόντων και τις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών στο τομέα της προώθησης ασφαλιστικών προγραμμάτων.
Ομιλητές ήταν ο κ. Giovanni Giuliani, Principal McKinsey &Company, ο κ.
Γιώργος Βαρσαμής, Διευθύνων Σύμβουλος, Asfalistra.gr, ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Διευθυντής Μάρκετινγκ, ISIS, ο Δρ. Γεώργιος Γ. Πανηγυράκης, Καθηγητής, Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η κα Ιωάννα Κουτρουβή, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος,  SPSS BI GREECE A.E.


Στην εισήγηση της η κα Ιωάννα Κουτρουβή ανέφερε πως ο ασφαλιστικός κλάδος θα μπορούσε να δημιουργήσει και να προωθήσει πιο αποτελεσματικά ασφαλιστικά προϊόντα, με την υιοθέτηση μεθοδολογιών κατανόησης του πελατολογίου του. Η κατανόηση των τμημάτων του πελατολογίου κάθε εταιρίας θα οδηγήσει στον σχεδιασμό νέων στοχευμένων προϊόντων με βάση τις ανάγκες του πελάτη.
Σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει στην αγορά δήλωσε πως σε πρώτη φάση πρέπει να μεταβληθεί η διαδικασία προσέγγισης του καταναλωτή και να δομηθεί με βάση τις πραγματικές του ανάγκες και αυτό απαιτεί αλλαγή στην κουλτούρα και τη  δομή της επιχείρησης. Χαρακτήρισε απαραίτητη την άμεση υιοθέτηση συστημάτων που βελτιστοποιούν τη διαχείριση των απαιτήσεων, ενώ σε δεύτερη φάση εκτίμησε πως η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε δεύτερη φάση τις εταιρίες σε άλλες καινοτομίες.
Συστήματα που μελετούν την ιστορικότητα των απαιτήσεων χρησιμοποιούνται ευρύτατα στο εξωτερικό και το κόστος τους είναι ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με το όφελος, το οποίο προσφέρουν στις επιχειρήσεις.
Στη δική του παρέμβαση ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος είπε πως οι εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική αγορά πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε πελάτη και να μην προωθούν καλύψεις υπό τη μορφή πακέτων. 
Η ISIS μέσω της αποκλειστικής εκπροσώπησης αγγλικής ασφαλιστικής εταιρείας  δεν προωθεί πακέτα καλύψεων αλλά στοχευμένα προγράμματα υγείας για τους καταναλωτές. Καινοτόμα προϊόντα όσον αφορά το σκέλος της παροχής χαρακτήρισε καλύψεις, που ανταποκρίνονται σε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες, όπως ασφαλίσεις μελών ΔΣ, αστική ευθύνη λογιστών,  καλύψεις φωτοβολταικών εγκαταστάσεων και δορυφορικού σήματος.
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά σε συνδυασμό με τις διεθνείς αντασφαλιστικές εταιρίες και τους Lloyds έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τέτοιες καλύψεις. 
Εν συνεχεία ο κ. Γιώργος Βαρσαμής τόνισε πως η διαδικτυακή προώθηση προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και κυρίως στην Αγγλία, όπου τα ποσοστά πώλησης μέσω αυτού του καναλιού διανομής αγγίζουν το 38-40%. Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το διαδίκτυο είναι ότι καθίσταται δυσκολότερη η πώληση σύνθετων ασφαλιστικών προϊόντων, αν και η τάση αυτή φαίνεται πως σταδιακά μειώνεται.
Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον πελάτη, που πλέον δεν είναι παθητικός και ενημερώνεται από μία πληθώρα καναλιών για το προϊόν που τον ενδιαφέρει.
Από τη δική του πλευρά ο κ. Γεώργιος Γ. Πανηγυράκης αναφέρθηκε στην πρόκληση του νεωτερισμού που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος σε επίπεδο marketing και την «προβληματική» εικόνα της ιδιωτικής ασφάλισης. Επεσήμανε ότι εργαλεία όπως το Internal - Interactive marketing, δεν έχουν αποδώσει στις εταιρείες και ο κλάδος δε είναι ελκυστικός σε επιστήμονες με υψηλή κατάρτιση.
Όσον αφορά την τεχνολογία υπάρχει το IT αλλά δε λειτουργεί ορθά, ενώ οι  πληροφορίες σχετικά με το πελατολόγιο πρέπει να γίνουν χρήσιμες πληροφορίες.ΠΑΝΕΛ IV
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ


Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου με θέμα «οι προκλήσεις του μέλλοντος για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση» αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η στάση των ασφαλιστικών εταιριών απέναντι στα δίκτυα πωλήσεων, ο βαθμός προετοιμασίας των εταιριών στα δεδομένα της νέας εποχής αλλά και οι ενέργειες που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα.
Ο κ. Elia Ziade, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Μεσογείου (FMBA), που ιδρύθηκε το 1993, δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των μεσιτών στο μέλλον είναι η ποιότητα υπηρεσιών που θα προκύψει από την αξία για τον πελάτη και θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με προετοιμασία σε όλους τους τομείς, καθώς για τις εταιρείες τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Αν και τόνισε πως το επάγγελμα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις,  εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα εξέλθει δυνατότερο από την κρίση.
Ο κ. Γιώργος Κούμπας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων και πρόεδρος της Eurobrokers, τόνισε από την πλευρά του ότι το σχέδιο για τον Κώδικα Δεοντολογίας των φορέων της ασφαλιστικής αγοράς, αποτελεί αφενός προσπάθεια ελέγχου της ποιότητας των διαμεσολαβούντων, αλλά ενέχει αφετέρου τον κίνδυνο να οδηγήσει στην «αστυνόμευση» και την απομάκρυνση επαγγελματιών από το χώρο. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε οι καταγγελίες για τους διαμεσολαβούντες να διαβιβάζονται πρώτα σε Επιτροπές των αντίστοιχων συνδέσμων και στη συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή της εποπτικής αρχής.
Αναφερόμενος στον Κώδικα Δεοντολογίας ο κ. Αλέξανδρος κ. Ραφαηλίδης, Γενικός Γραμματέας της ΕΑΕΕ και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Safeline, δήλωσε πως  θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο και να εμπεριέχει ρυθμίσεις που θα αφορούν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Όσον αφορά το θέμα των καταγγελιών και της αφαίρεσης επαγγελματικών αδειών επεσήμανε πως χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των επιχειρηματιών.
Ο κ. Γιώργος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της AON Hellas SA αναφέρθηκε στην πρακτική των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να θέτουν υπόχρεους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για την είσπραξη και απόδοση των ασφαλίστρων μέσω των συμβάσεων που συνάπτουν με τα δίκτυα. Στην περίπτωση του  ασφαλειομεσίτη, τόνισε, αν και δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία ο μεσίτης να είναι υπόλογος στην ασφαλιστική για την καταβολή των ασφαλίστρων, συχνά συμβαίνει το αντίστροφο.
Όσον αφορά στο μέλλον των δικτύων η αξιολόγηση των δικτύων διανομής από τις ασφαλιστικές είναι μία συνεχής δυναμική διαδικασία μέσα από την οποία οι ασφαλιστές αξιολογούν την αξία αυτής της σχέσης. Ειδική βαρύτητα στο ζήτημα αυτό έχει η ιδιοσυγκρασία της κάθε εταιρίας καθώς και το είδος των προϊόντων. 
Τέλος ο κ. Γιώργος Ζαφειρίου δήλωσε από την πλευρά του ότι οι διαμεσολαβούντες δεν έχουν το περιθώριο κέρδους να χρηματοδοτήσουν ασφάλιστρα των πελατών τους. Στο εξωτερικό υπάρχει η διαδικασία premium financing, όπου σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των ασφαλίστρων ο πελάτης καταφεύγει σε δανεισμό. Οι ασφαλιστικές εταιρίες κατά παράβαση της νομοθεσίας ζητούν από τις μεσιτικές τη λύση του προβλήματος.
Εν συνεχεία τόνισε το διαδίκτυο και το Bancassurance θα είναι η μεγάλη επανάσταση τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Ένα στα δύο αυτοκίνητα ή σπίτια θα ασφαλίζονται απευθείας αφαιρώντας ένα μεγάλο έσοδο από τους διαμεσολαβητές. Έτσι ο χώρος του retail θα αρχίσει να απομακρύνεται από τα παραδοσιακά κανάλια διάθεσης.


Τέλος στο συνέδριο χαιρετισμούς απηύθυναν, ο κ. Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΑΠ ο κ Γ. Κούμπας Αντιπρόεδρος ΣΕΜΑ και πρόεδρος της Eurobrokers, η κα Δήμητρα Λύχρου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ και η κα Ε. Γρυπάρη, πρόεδρος του ΠΣΑΣ.
Τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά σεμινάρια έδωσε η Money Conferences, παράλληλα με τη διεξαγωγή του φετινού συνεδρίου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Insurance Money Conference 2010, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.) διοργάνωσε τρία δίωρα σεμινάρια με κεντρικό θέμα τη βελτίωση των παραγωγικών αποτελεσμάτων σε περιβάλλον κρίσης:


1.Σύγχρονα εργαλεία τεχνολογικής αιχμής
2.Συμπεριφορική ανάλυση – αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού
3.Αποτελεσματική διαχείριση πελατολογίου


Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (Σ.Ε.Μ.Α.), της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε.), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Πρακτόρων (Π.Ο.Α.Π.), του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.), της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε), της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ) και με την υποστήριξη των:
Gold Sponsors: Εθνική Ασφαλιστική και ING
Panel Sponsor: Ευρωπαϊκή Πίστη
Silver Sponsors: Ernst & Young και HSBC premier
Bronze Sponsors: ΑΤΕ Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφαλειών Μινέττα, EFG Eurolife, Glassdrive, Ευρώπη Α.Ε.Γ.Α, International Life, Comergon S.A., Carglass και SPSS
Corporate Participations: Aigaion Ασφαλιστική, AXA Ασφαλιστική, Interamerican, Συνεταιριστική Ασφαλιστική, Interasco, Interpartner Assistance, Executive Insurance Brokers, Eurobrokers, Chartis, Fidelity, HDI – Gerling, Cover Insurance Brokers, Demco Ασφαλιστική, Evima Group, ISIS Insurance Brokers και INP insurance partners
Publicity Sponsor:  Action Global Communications Hellas
Χορηγός Ταχυμεταφοράς: ACS 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΧΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑ Ο Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2010
WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
PRODEXPO 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ BANCASSURANCE
ΝΕΑ MALL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ATTICA BANK: ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ATTICA FINANCE ΑΕΠΕΥ
ΑΡΘΡΟ Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ JOHN C. WILCOX
DUR: «ΠΑΤΗΣΕ» ΤΑ 50 ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΦΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΕΡΓΟΥ
ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ: "ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ" ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ
EUROMONEY: ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site