Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2010-τεύχος 367                              

WEALTH MANAGEMENT


ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ


Μία ελαφρά βελτίωση παρατηρείται τους τελευταίους τρεις μήνες στο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον, με τα οικονομικά μεγέθη και τους δείκτες να μεταπίπτουν σε ότι αφορά την αξιολόγηση του από διεθνείς οίκους από την κατηγορία ‘κακά’, στην κατηγορία ΄λιγότερο κακά’ (αλλά όχι ακόμη ‘καλά’).


 Παρόλα αυτά, η αποτίμηση των τίτλων από τους διεθνείς επενδυτικούς και χρηματοοικονομικούς οίκους συνεχίζει να γίνεται, τόσο στα χρηματιστήρια, όσο και στις αγορές σταθερού εισοδήματος, με τρόπο που αντανακλά σε λίγο πιο απαισιόδοξες προοπτικές. Έτσι, ενώ οι οίκοι εξακολουθούν να συμβουλεύουν τους επενδυτές να είναι  προσεκτικοί στις κινήσεις τους, αυτή η παρατηρούμενη αναντιστοιχία δημιουργεί πολλές επενδυτικές ευκαιρίες.
Σύμφωνα με την BlackRock στα παρόντα επίπεδα τιμών οι μετοχές είναι υποτιμημένες. Το σκηνικό της οικονομίας, και οι δυσκολίες που ενδεχομένως κρύβει, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί  η επικέντρωση σε τίτλους υψηλής ποιότητας, αλλά και σε κάποιες τοποθετήσεις σε κλάδους της αγοράς που χαρακτηρίζονται από κυκλική συμπεριφορά.
Με τα κρατικά ομόλογα να προσφέρουν ελάχιστα κέρδη, οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους ποιοτικούς κλάδους που είναι σε θέση να εξασφαλίσουν υψηλότερες συνολικές αποδόσεις.


ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ


Εδώ και αρκετούς μήνες, οι μετοχές έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε ένα ευρύ κανάλι τιμών, μπλεγμένες μεταξύ των ανάμεικτων συναισθημάτων που προκαλούν από τη μία πλευρά οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και η απειλή εμφάνισης αποπληθωρισμού, και από την άλλη το συνδυασμό των ισχυρών εταιρικών κερδών με τις ελκυστικές αποτιμήσεις. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες εβδομάδες οι θετικές δυνάμεις φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη. Η ερώτηση που θέτουν πλέον οι επενδυτές είναι το κατά πόσο η συγκεκριμένη κίνηση βάζει τις βάσεις για μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και σηματοδοτεί μια αλλαγή τάσης, ή αποτελεί απλώς άλλη μια κίνηση προς την πάνω πλευρά του γνωστού καναλιού τιμών. Ενώ όμως αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι μια σειρά παραγόντων κινδύνου παραμένουν σε ισχύ, τείνουμε περισσότερο προς μια θετική προοπτική.
Εκ των υστέρων, φάνηκε ότι η αναστάτωση που προκλήθηκε στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού στις χρηματιστηριακές αγορές, αποτελούσε αντίδραση σε μια σειρά αρνητικών εκθέσεων για την οικονομία. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η φάση αυτή έχει τουλάχιστον σταματήσει, και πιθανότατα έχει αναστραφεί. Οι συνθήκες της οικονομίας συνεχίζουν να ομαλοποιούνται και οι κεντρικές τράπεζες επαναλαμβάνουν την πρόθεση τους να καταπολεμήσουν τον αποπληθωρισμό. Με βάση τις προβλέψεις, οι περισσότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής, θα παρουσιάσουν μέτρια ανάπτυξη, το ύψος της οποίας θα διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Εάν δεν υπάρξουν κάποιες σοβαρές αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, οι μετοχές θα συνεχίσουν και τους επόμενους μήνες να καταγράφουν μικρά κέρδη. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από την απουσία αρνητικών ειδήσεων, για να οδηγηθούμε σε ένα ανοδικό ράλλυ. Ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να επανακάμπτουν στις χρηματιστηριακές αγορές, η έκθεση των περισσοτέρων  χαρτοφυλακίων σε μετοχικούς τίτλους κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του φυσιολογικού.  Κατά την άποψη μας, οι αποτιμήσεις των μετοχικών τίτλων είναι ελκυστικές και οι μελλοντικές αποδόσεις τους ενδέχεται να αποδειχτούν καλύτερες από την απόδοση των ομολόγων ή των μετρητών σε ορίζοντα δύο ή τριών ετών.Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ


Μια αργή και άνισα κατανεμημένη ανάκαμψη σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να παλεύουν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να εξακολουθήσουμε να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας σε ποιοτικές μετοχές. Βέβαια, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, πολλοί επενδυτές έχουν ήδη μετακινηθεί προς πιο ποιοτικούς και ενδεχομένως ορισμένοι από τους κλάδους με κυκλική συμπεριφορά, όπου οι τοποθετήσεις είναι χαμηλότερες του αναμενόμενου, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανακοίνωση ‘λιγότερο κακών’ στοιχείων για την οικονομία.
Από πλευράς κλάδων, συνεχίζουν να μας αρέσουν οι τηλεπικοινωνίες, ενώ οι αναλυτές έχουν γίνει πιο θετικοί απέναντι στους κλάδους υγειονομικής περίθαλψης, βασικών καταναλωτικών αγαθών και πρώτων υλών. Όσον αφορά τον κλάδο της πληροφορικής, υπάρχει μια πιο επιφυλακτική στάση, ενώ για τις τράπεζες εξακολουθεί να πιστεύεται ότι το κλίμα είναι δύσκολο.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ


Προς το παρόν και με βάση τις προβλέψεις , η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αργό ρυθμό, τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα και εντός συγκεκριμένων ορίων, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν σε μέτρια επίπεδα. Παράλληλα, τα "αμφίσημα μηνύματα" που παρατηρούμε όσον αφορά τους οικονομικούς δείκτες, ενδέχεται σοβαρά να οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές. Επίσης, σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση, υπάρχει ο κίνδυνος να εξασθενίσει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ έρχεται να προστεθεί και η πιθανότητα η ύφεση να εμφανίζεται πιο συχνά. Από τη στιγμή που οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας σε βάθος χρόνου, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πάρουν πρόσθετα μέτρα για να βάλουν την οικονομία σε μια πιο ευνοϊκή τροχιά. Μεταξύ των πρόσθετων αυτών μέτρων ενδέχεται να είναι ένας ακόμη γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά και η ανακοίνωση πρόσθετων πακέτων στήριξης από την πλευρά των κυβερνήσεων, δύο μέτρα που θα πρέπει να συνδυαστούν πολύ καλά, για να μπορέσουν να αποδειχτούν αποτελεσματικά.  Εάν διαπιστώναμε, μέσω του ισολογισμού της Fed, ότι η πρόσθετη ρευστότητα που προκύπτει από την ποσοτική χαλάρωση, οδηγεί την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σε σημαντική αύξηση των τοποθετήσεων της σε ομόλογα, πιθανότατα θα διαμορφωνόταν ένα πολύ ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις σε σύνθετα προϊόντα σταθερού εισοδήματος τα οποία συνδυάζουν τίτλους από διάφορους κλάδους υψηλής ποιότητας (higher-quality spread sector assets). Ορισμένα πρόσθετα τεχνικά στοιχεία που ενισχύουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η σημαντική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος και η περιορισμένη προσφορά που υπάρχει στην περίπτωση των σύνθετων προϊόντων υψηλής ποιότητας. Με αυτά τα δεδομένα, εξακολουθεί να υπάρχει πίστη στην επενδυτική αξία συγκεκριμένων δομημένων προϊόντων και ομολογιών υψηλής απόδοσης. Με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδύσεις αυτού του τύπου θα αποδώσουν καλύτερα σε σύγκριση με πιο ποιοτικά προϊόντα, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα και οι εξασφαλισμένοι τίτλοι (MBS). Όσοι επενδυτές περιμένουν τις τιμές των επενδυτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας να καταρρεύσουν εξαιτίας μιας πιθανολογούμενης ‘φούσκας’ που υπάρχει στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, είναι πιθανό να απογοητευτούν.ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
 
Οι εκτιμήσεις όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη είναι ότι αυτή θα παραμείνει πιθανότατα υποτονική, εάν δεν παρθούν σημαντικά μέτρα για τη δημοσιονομική στήριξη και την αναθέρμανση της οικονομίας, μέτρα τα οποία θα καταφέρουν να δημιουργήσουν πιο ευνοϊκές προοπτικές.
Το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, ευνοεί τα σύνθετα προϊόντα που συνδέονται με διαφορετικούς κλάδους και επενδυτικές κατηγορίες (spread assets), γεγονός για το οποίο συνηγορούν και οι τεχνικοί δείκτες που αφορούν την προσφορά και τη ζήτηση τίτλων που ανήκουν στους πιο ποιοτικούς κλάδους.FXCM: ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ


 
Ύστερα από τη διαμόρφωση νέων χαμηλών έτους στην αρχή του μήνα, το δολάριο ισχυροποιήθηκε σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνώντας τις σημαντικές στηρίξεις του 1,3700 έναντι του ευρώ. Η έντονη αυτή αντίδραση θα μπορούσε να αποδοθεί σε διορθωτική κίνηση ύστερα από την εκτεταμένη άνοδο, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους από τις θέσεις πώλησης του δολαρίου ή ίσως την αντίδραση τους στις νέες απαιτήσεις περιθωρίου  στο ασήμι, τα αγροτικά εμπορεύματα και τα ομόλογα της Ιρλανδίας.
Υπάρχουν κάποια θεμελιώδη στοιχεία  που θα πρέπει να προσέξουν όσοι επενδύουν σε δολάρια. Αρχικά είναι η χρηματοπιστωτική κρίση της Ευρωζώνης. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προχωρήσει σε συντονισμένη δράση με το ΔΝΤ για την διάσωση της Ελλάδας, δημιουργώντας ένα πακέτο στήριξης αξίας 750 δισ. ευρώ. Ο σκοπός αυτής της κίνησης ήταν να μειωθούν οι ανησυχίες των αγορών για την πιθανότητα χρεωκοπίας κάποιας από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Το μόνο πρόβλημα είναι, ότι αυτή η λύση της τελευταίας στιγμής δεν κατάφερε να διορθώσει τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της περιοχής. Αξιωματούχοι των χωρών που δεν αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα δηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους για τους αυστηρούς κανονισμούς ενώ πολλές χώρες αδυνατούν να ισορροπήσουν τα μέτρα λιτότητας με την ανάπτυξη της οικονομίας.
Τέλος, σύμφωνα με ανεπίσημές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο  Reuters την προηγούμενη εβδομάδα, η Ιρλανδία πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, πρόκειται να έχει σημαντική επίδραση στο δολάριο.  Επιπλέον, σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις κρούσουν και πάλι τον κώδωνα της κινδύνου, τα χρηματιστήρια, οι τιμές των εμπορευμάτων και τα χρέη είναι πιθανό να επιδεινωθούν, με τους επενδυτές να στρέφονται και πάλι στο δολάριο.


ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ
ΑΝΑΛΥΣΗ JOHN KICKLIGHTER
CURRENCY STRATEGIST FXCM


Ο χρυσός είναι ένα μοναδικό επενδυτικό στοιχείο που δείχνει ικανό να επιλέγει τους καταλύτες που οδηγούν την κίνησή του, καθώς πρέπει πάντοτε να υπάρχει ένας θεμελιώδης οδηγός. Όμως, κανένα επενδυτικό στοιχείο δε μπορεί να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα.
Για να καθιερώσουμε ένα θεμελιώδη έλεγχο για την απόδοση του χρυσού είναι απαραίτητο αρχικά να  θέσουμε το ρόλο που παίζει η διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Σε αυτά τα επίπεδα ο χρυσός δεν αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Αντίθετα με την άνοδο των μετοχών, που βασίζεται στην ανάπτυξη και τις αποδόσεις, ο χρυσός έχει δείξει να ακολουθεί τη συνεχιζόμενη εισροή κεφαλαίων και τη γενικότερη ανατίμηση των υπόλοιπων αγορών. Με την αύξηση σε τοποθετήσεις που ενέχουν ρίσκο, ο χρυσός χρησιμοποιείται σαν μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου, καθώς τα υπόλοιπα επενδυτικά στοιχεία είναι ευάλωτα στις αποπληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν τα νομίσματα. Σε περίπτωση μιας ξαφνικής αποστροφής του κινδύνου ο χρυσός χρησιμοποιείται ως μέσο που θα μπορούσε να περιορίσει τις απώλειες.  Είναι δηλαδή μια εναλλακτική πρόταση στα παραδοσιακά νομίσματα και έξω από την επιρροή των κυβερνήσεων να επηρεάζουν τη προσφορά χρήματος.
Όσον αφορά τις ανησυχίες για τα θεμελιώδη δεδομένα και την πολιτική της FED για πληθωρισμό, μέσω της έκδοσης χρήματος (κάτι που οδηγεί στη μείωση της αξίας του δολαρίου), υπάρχει και ο φυσικός αντίλογος των ευρωπαϊκών προβλημάτων χρέους. Η προσπάθεια εξισορρόπησης που θα οδηγήσει στην  οικονομική ανάπτυξη και μείωση των ελλειμμάτων, δείχνει σαν μια χαμένη μάχη για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Αυτή η ανησυχία έχει περιοριστεί μετά και την στήριξη που παρείχε η Fed στην αμερικανική οικονομία, αν και την προηγούμενη εβδομάδα οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών των ευρωπαϊκών κρατών έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Για την ώρα οι αγορές επικεντρώνονται στις θετικές προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η FED και τα καλύτερα οικονομικά στοιχεία στην Αμερική.
Διαγραμματικά, ο χρυσός κινείται προς τους στόχους που έχουμε ορίσει στις αναλύσεις μας και η περιοχή των 1425-35 είναι ο βασικός μας στόχος, βάσει του ανοδικού καναλιού που οριοθετεί την ανοδική κίνηση. Στο ημερήσιο γράφημα του χρυσού που ακολουθεί φαίνεται η δυναμική ανοδική κίνηση και οι υψηλότεροι στόχοι. Το πέρασμα από την περιοχή των 1430-50 δεν δείχνει ότι θα είναι εύκολη υπόθεση και αναμένουμε τη διαμόρφωση μιας σημαντικής διορθωτικής κίνησης, με πιθανό στόχο την περιοχή των 1380-85 και 1360-65.


ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


Οι διεθνείς επενδύσεις ενέχουν επιπρόσθετους κινδύνους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κίνδυνοι σχετικοί με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με την περιορισμένη ρευστότητα, με τις επιλογές των κυβερνήσεων όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και με την πιθανότητα μεγάλης μεταβλητότητας λόγω αντίξοων πολιτικών, οικονομικών ή άλλων εξελίξεων. Οι παραπάνω κίνδυνοι είναι συνήθως μεγαλύτεροι για τους επενδυτές που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές. Οι επενδύσεις στους κλάδους των πρώτων υλών και των φυσικών πόρων ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά από γεγονότα τα οποία έχουν σχέση με τους συγκεκριμένους κλάδους, όπως οι διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών, η εμφάνιση ασθενειών, οι εμπορικοί αποκλεισμοί, οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η επιτυχής έκβαση προγραμμάτων εξόρυξης, η φορολογική ή άλλου είδους νομοθεσία, καθώς και διάφοροι άλλοι λόγοι.
Όσον αφορά τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος σημειώνεται ότι οι βασικοί κίνδυνοι είναι δύο, ο επιτοκιακός και ο χρηματοπιστωτικός. Συνήθως, η άνοδος του βασικού επιτοκίου σηματοδοτεί τη μείωση της αγοραίας αξίας των ομολόγων. Ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος αναφέρεται στην πιθανότητα ο εκδότης του ομολόγου να μην είναι σε θέση να καταβάλλει το αρχικό κεφάλαιο και τους τόκους. 
Ειδικότερα στην περίπτωση των δημοτικών ομολόγων ενδέχεται οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση του εκδότη να είναι λιγότερες σε σύγκριση με όσα ισχύουν για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Η ρευστοποίηση των δημοτικών ομολόγων στην αγορά ενδέχεται να είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τους τίτλους των οποίων η απόδοση φορολογείται. Ένα μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από δημοτικά ομόλογα μπορεί να υπόκειται σε καθεστώς φορολόγησης. Ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση. Τα κέρδη που προκύπτουν από τη μεταβίβαση δημοτικών ομολόγων, εάν υπάρχουν, δεν απαλλάσσονται από τη φορολόγηση.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΚΡΙΝΤΑΣ
Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ATTICA WEALTH MANAGEMENT AEΔΑΚ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΟΡΕΣ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ;

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τις πρώτες εκείνες μέρες όπου ήμουν πρωτοετής φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ και οι καθηγητές μας είχαν αρχίσει τις προσπάθειες να μας μυήσουν στην οικονομική επιστήμη.
Παρ' όλα αυτά τα χρόνια, όμως, δεν έχω ξεχάσει την τοποθέτησή τους ότι στις αγορές το σημείο ισορροπίας δίνεται από την ισότητα της προσφοράς και της ζήτησης και δεν είναι παρά ένα φωτογραφικό στοιχείο που αμέσως μετά την επίτευξή του αποτελεί παρελθόν και αναζητείται ένα νέο.
Δεν είναι ότι η μνήμη μου είναι τόσο ισχυρή ώστε να διατηρεί αναλλοίωτες τις παραδόσεις των καθηγητών μου ύστερα από εικοσιπέντε και πλέον χρόνια. Είναι που οι ίδιες οι αγορές επιβεβαιώνουν αυτήν τη ρήση κάθε μέρα.
Τους μήνες που πέρασαν, άλλαξε το επίπεδο ισορροπίας μεταξύ δολαρίου και ευρώ, με ισχυρή αντιστροφή της τάσης υπέρ του ευρωπαϊκού νομίσματος. Αφού τα δεδομένα οδήγησαν την ισοτιμία σε χαμηλά που είχε ξαναδεί το 2006, ένα κύμα αγορών ενίσχυσε το ευρώ και το έφερε γρήγορα κοντά στο 1,41. Τι οδήγησε όμως τους αγοραστές;
Οι περισσότεροι αναλυτές συνηγορούν στο ότι η ταχύτητα πτώσης του ευρώ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα, λειτούργησε ανακλαστικά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για αγορές. Άλλοι τοποθετήθηκαν με βάση τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, που δεν ήταν τόσο θετικά όσο αναμενόταν.
Κάποιοι άλλοι σημείωναν ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη θα έχουν θετικά αποτελέσματα στις οικονομίες, που τελικά θα ισχυροποιηθούν μέσα από την κρίση. Τις τελευταίες εβδομάδες διαβάζουμε για τον πόλεμο των νομισμάτων.
Σε μεγάλο βαθμό, όλοι οι παραπάνω παράγοντες ενίσχυσαν τη ζήτηση για το νόμισμα. Είναι όμως εξίσου σοβαρό ότι η ανοδική κίνηση έχει σημαντική δύναμη, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον των αγορών. Σε αυτό το σημείο είναι που αναζητούνται οι εξηγήσεις. Δηλαδή, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι αγορές ξεκινούν πρώτα μια κίνηση και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες προσπαθούν να δώσουν την εξήγηση που ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που έχει ήδη συντελεστεί.
Επιστρέφοντας στη χώρα μας, όπως συνηθίζω να αναφέρω συχνά, πραγματοποιούνται τοποθετήσεις αθόρυβα και συστηματικά. Είτε λόγω της μεγάλης απαξίωσης των χρεογράφων, είτε λόγω των συντελούμενων μεταβολών, κάποιοι βλέπουν με ενδιαφέρον τη σχέση κινδύνου απόδοσης που προσφέρουν οι ελληνικές αξίες.
Όσο οι τοποθετήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται στα χαμηλά επίπεδα, χωρίς να διαμορφώνονται νέες υψηλότερες τιμές, η κίνηση δεν καταγράφεται και πολύ λίγοι ασχολούνται με την αιτιολόγηση μιας κατάστασης η οποία θεωρείται δεδομένο πως παραμένει στάσιμη. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι επιτεύχθηκε μια νέα ισορροπία.
Όμως, αυτή η ισορροπία, έτσι ξεκινήσαμε, είναι ήδη παρελθόν. Συζητήθηκε πάρα πολύ η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό στις τιμές των ομολόγων ήδη.
Ακόμα και οι πλέον απαισιόδοξοι μιλούσαν για κόψιμο κατά 30% ή 40% του κεφαλαίου, ενώ η ελληνική δεκαετία είχε μέχρι πριν από λίγες ημέρες ενσωματώσει 30% και στα τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών τοποθετήθηκε ως ακραίο σενάριο το "κόψιμο κεφαλαίου" κατά λιγότερο από 20%.
Αυτό που χρειάστηκε κατ’ αρχάς ήταν να βρεθούν οι πρώτοι αγοραστές. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων της δεκαετίας ήταν άμεση σε ένα αρχικό επίπεδο, που τις οδήγησε από σχεδόν 12% στο 8,6% μέσα σε έναν μήνα. Με τη δημοσιότητα που έχει η χώρα, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όλα τα στοιχεία παρακολουθούνται από περισσότερους ενδιαφερομένους από κάθε άλλη φορά. Στην αγορά των ομολόγων, λοιπόν, έχουμε κάποιες ενδείξεις.
Το φθινόπωρο μετράει τον δεύτερο μήνα του και οι αγορές μας τα χαμηλά τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρούμε καμιά ισορροπία μόνιμη. Όπως έλεγαν οι καθηγητές μας, το παρόν στις αγορές δεν είναι τίποτε άλλο από μια φωτογραφία που δεν μοιάζει με καμία άλλη που θα δούμε στο μέλλον.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΧΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑ Ο Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2010
WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
PRODEXPO 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ BANCASSURANCE
ΝΕΑ MALL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ATTICA BANK: ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ATTICA FINANCE ΑΕΠΕΥ
ΑΡΘΡΟ Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ JOHN C. WILCOX
DUR: «ΠΑΤΗΣΕ» ΤΑ 50 ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΦΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΕΡΓΟΥ
ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ: "ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ" ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ
EUROMONEY: ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site