Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2010-τεύχος 367                              

PRODEXPO 2010
ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Το εμπορικό real estate διέρχεται κρίση αλλά οι αναπτύξεις συνεχίζονταιΤου Γιώργου ΚαλούμενουΣε περίοδο διόρθωσης  βρίσκεται ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων στη χώρα μας καθώς παρατηρείται μείωση των τιμών, τόσο σε ότι αφορά τα μισθώματα όσο και στην αξία αγοράς τους, κάτι που έχει να συμβεί στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα και τα καταστήματα που στεγάζονται μέσα στα εμπορικά κέντρα αν και οι επιπτώσεις στους οργανωμένους χώρους φαίνεται να είναι σημαντικά μικρότερες από ότι στους εμπορικούς δρόμους. Εξάλλου το ότι η κρίση έχει χτυπήσει και τα mall αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για διάφορους λόγους έχουν παγώσει οι μεγάλες αναπτύξεις ενώ τα νέα εμπορικά κέντρα που αναμένεται να λειτουργήσουν φέτος και του χρόνου συγκαταλέγονται στην κατηγορία των μικρών σχετικά εμπορικών που έχουν μικτή εκμισθωμένη επιφάνεια περίπου στα 20.000 τ.μ.
Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν με εισηγήσεις τους στo συνέδριο της Prodexpo ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδ. Αθανασίου και ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Χαραγκιώνη Θ. Χαραγκιώνης.
Ο κ. Χαραγκιώνης ανέφερε ότι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο «φρενάρονται»  οι μεγάλες αναπτύξεις είναι η δυσκολία εξεύρεσης χώρων ιδιαίτερα στην Αττική ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν βρεθεί οι χώροι, όπως στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι και στον Βοτανικό τα έργα μπλοκάρονται από το «τέρας» που λέγεται ελληνική γραφειοκρατία. Συγκεκριμένα για το εμπορικό κέντρο στο Γαλάτσι, είπε ότι οι αρχές αποφάσισαν ότι η οροφή είναι αυθαίρετη και ότι πρέπει να γίνει νομιμοποίηση της. Όμως αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία καθώς ο χώρος, όπως όλες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί με καθεστώς παραχώρησης στον όμιλο Χαραγκιώνη. Για το εμπορικό κέντρο της εταιρείας Βωβός και τη διπλή ανάπλαση επισήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί καθώς σχετίζεται με τη διπλή ανάπλαση ένα έργο πολύ σημαντικό που θα δώσει ανάσα στην Πρωτεύουσα. Για το Athenian Capitol υπογράμμισε ότι ο αρχικός στόχος ήταν να ξεκινήσει τη λειτουργία του την προηγούμενη Άνοιξη αλλά τότε θεωρήθηκε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή  καθώς φαινόταν ότι η κρίση ήταν στο χειρότερο σημείο της. Έτσι η έναρξη του μετατέθηκε για αργότερα και τελικά θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου έκανε ειδική αναφορά και για το εμπορικό της Mc Arthur Glen το οποίο όπως είπε προχωράει με ταχείς ρυθμούς στα Σπάτα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγκρίνεται με το outlet του αεροδρομίου κι αυτό επειδή το νέο εμπορικό θα πουλάει σε offprice τιμές αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δηλαδή τα προϊόντα δεν θα πρέπει να είναι παλαιότερα των δύο σεζόν ενώ τα καταστήματα που θα βρίσκονται μέσα δεν θα πρέπει να διαφέρουν σημαντικά από τα κεντρικά καταστήματα των οίκων που θα εκπροσωπούν. Σε ότι αφορά γενικότερα το λιανεμπόριο ανέφερε ότι τα νέα καταστήματα που άνοιξαν γνωστοί οίκοι στην Αθήνα όπως είναι τα Fendi και Tezenis δίνουν μία, μικρή έστω, απάντηση στις κακές ειδήσεις από το κλείσιμο της Fnac και της Aldi.
Και αν όπως χαρακτηριστικά είπε «το κλείσιμο των Aldi ήταν ένα πραγματικά κακό νέο, το κλείσιμο των Fnac σχετίζεται με την καλή προσπάθεια της Γερμανός με τα Public, καταστήματα που πραγματικά ικανοποίησαν τον Έλληνα καταναλωτή και ανάγκασαν ουσιαστικά σε έξοδο τα Fnac»        


LAMDA DEVELOPMENT
Ο κ. Αθανασίου αφού αρχικά ανέφερε ότι τα εμπορικά ακίνητα γενικά διανύουν περίοδο κρίση προχώρησε σε παρουσίαση της πορείας των εμπορικών κέντρων της Lamda Development. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο ετήσιος τζίρος των εμπορικών κέντρων The Mall και Mediterranean Cosmos αυτή τη στιγμή έχει φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ δηλαδή το 2009 ήταν κατά 50% υψηλότερος από ότι το 2006. Τα δύο εμπορικά μαζί με το golden Hall φτάνουν σε τζίρο τα 750 εκατ. ευρώ και σε αυτά τα επίπεδα περίπου αναμένεται να κινηθεί και ο φετινός τους τζίρος. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Αθανασίου παραδέχτηκε ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ψυχολογία των καταναλωτών έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Η επιδείνωση αυτή στην ψυχολογία του καταναλωτή σύμφωνα με τον κ. Αθασνασίου προέρχεται από τρεις κυρίως λόγους: α) Από την ανησυχία που προκαλείται επειδή βλέπει ότι το εισόδημα του μειώνεται, β) από την υπερβολική προβολή του θέματος της κρίσης από τα ΜΜΕ, και γ) από τη θέα των κλειστών καταστημάτων στο δρόμο όταν βγαίνει να ψωνίσει.
Πάντως η Lamda Development σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου έχει ρίξει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της σχέσης της με τους retailers πελάτες της αλλά και τους καταναλωτές. Για την επίτευξη του στόχου αυτού επικέντρωσε τις προσπάθειες της στον καθορισμό των εμπορικών της κέντρων ως brand, στη συνεχή επικοινωνία με τους καταναλωτές όλο το χρόνο και όχι μόνο στις εκπτώσεις, και στην καθημερινή συνεργασία με τους 300 retailers που διαθέτουν καταστήματα στα εμπορικά κέντρα της. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν ιδιαίτερα εμφανές στις επιδόσεις του Golden hall καθώς εκεί λόγω της βελτίωσης της επικοινωνίας επιτεύχθηκε αύξηση στην επισκεψιμότητα περίπου 35%.  
 
Ολοκλήρωση έργων ύψους 50 εκ. ευρώ από την LAMDA Flisvos Marina


Η LAMDA Flisvos Marina Α.Ε., θυγατρική της LAMDA Development Α.Ε. ολοκλήρωσε με επιτυχία το σημαντικό έργο του προλιμένα στην Μαρίνα Φλοίσβου. Με το έργο αυτό, συμπληρώνεται το πρόγραμμα αξιοποίησης και ανάπτυξης της Μαρίνας Φλοίσβου.
Η Μαρίνα Φλοίσβου, διαθέτει 303 θέσεις ελλιμενισμού για μεγάλα σκάφη αναψυχής μέχρι και 90 μέτρα μήκος, γεγονός που την καθιστά ως τον πλέον σύγχρονο και οργανωμένο τουριστικό λιμένα για mega yachts στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η δημιουργία νέας εισόδου του λιμένα, επιτρέπει την ασφαλή είσοδο και έξοδο μικρών και μεγάλων σκαφών ενώ ο δυτικός προσανατολισμός της σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του βορείου προλιμένα βοήθησε δραστικά στην προστασία από την ανάκλαση των κυματισμών ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Μια από τις σημαντικότερες αναβαθμίσεις στις υποδομές της Μαρίνας, αποτελεί η ολοκλήρωση της προστασίας του νοτίου μόλου. Με αυτό το έργο η Μαρίνα εξασφαλίζει την πλήρη προστασία και ασφάλεια των σκαφών από ακραίες καιρικές συνθήκες.
Στο νέο προλιμένα της μαρίνας θα λειτουργεί πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρων αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκαφών του Φλοίσβου ενώ ξεκινά άμεσα η παροχή νέων υπηρεσιών ασύρματου διαδικτύου Wi Fi χωρίς χρέωση προς τους πελάτες της μαρίνας και η λειτουργία CCTV κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης των εγκαταστάσεων στο πλαίσια ασφάλειας του τουριστικού λιμένα.
Η Μαρίνα Φλοίσβου φιλοξενεί πολυάριθμα καταστήματα, ανάμεσά τους καφέ και εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα. Προσφέρει επίσης υπηρεσίες-κάποιες από αυτές αποκλειστικές- όπως 24ωρη λειτουργία λιμένα με  σκάφη Υπηρεσίας,  Ασφάλειας και Περιπολίας και διαθέτει ειδικό σκάφος πυρόσβεσης. Επιπλέον η Μαρίνα εφαρμόζει πλήρες σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ελέγχει συστηματικά την ποιότητα του θαλασσινού νερού εντός της Μαρίνας. Τέλος βραβεύεται με τη «Γαλάζια Σημαία» από το 2007 και αποτελεί τακτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.  

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΧΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑ Ο Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2010
WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
PRODEXPO 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ BANCASSURANCE
ΝΕΑ MALL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ATTICA BANK: ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ATTICA FINANCE ΑΕΠΕΥ
ΑΡΘΡΟ Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ JOHN C. WILCOX
DUR: «ΠΑΤΗΣΕ» ΤΑ 50 ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΦΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΕΡΓΟΥ
ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ: "ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ" ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ
EUROMONEY: ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site