Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2006                               Τεύχος 318

Έξι χρόνια μετά...


- Από τη φούσκα του 1999 έως και τις «ημέρες ευτυχίας του 2006»
- Τι άλλαξε στη συμπεριφορά των παραγόντων της αγοράς


Κατά πόσο η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει λάβει τα μηνύματα της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999; Σε σημαντικό βαθμό είναι η απάντηση, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης «γράφει» υψηλά πενταετίας και παρά το ότι πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν προσφέρει αποδόσεις της τάξεως του 40%-60% από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου έως σήμερα.
Αρχίζοντας από την κυβέρνηση, μπορούμε να πούμε ότι ισχύει η παροιμία «όποιος καεί στο γάλα, φυσάει και το γιαούρτι». Προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενο πολιτικό κόστος σε περίπτωση πτώσης των τιμών των μετοχών, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σύστησε δύο φορές σύνεση και προσοχή στους μικροεπενδυτές, παρά το γεγονός ότι ποτέ μέχρι τώρα η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει – άμεσα ή έμμεσα – πριμοδοτήσει με δηλώσεις τη Σοφοκλέους. Κατά την άποψή μας, οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων θα πρέπει να γίνονται σε πολύ διαφορετικό πλαίσιο από το τρέχον, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο εξωτερικό. Στις Η.Π.Α., για παράδειγμα, για το χρηματιστήριο μιλά μόνον ένας (ο εκάστοτε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας) σε προκαθορισμένες χρονικά εκδηλώσεις και με επίσημο τρόπο.


Όποιος καεί στο γάλα...
Πέρα όμως από την κυβέρνηση, σαφώς διαφορετική είναι και η αντίδραση των επιχειρηματιών. Τα «μεγάλα ξεφορτώματα» μετοχών δεν έχουν γίνει από τους βασικούς μετόχους, οι κινήσεις για αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών είναι περιορισμένες, ενώ σε ό,τι αφορά στα deals, οι συζητήσεις περιορίζονται μόνο σε σοβαρές υποθέσεις και μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο του «όλα τα αγοράζω, εδώ και τώρα», όπως συνέβη σε τόσες πολλές περιπτώσεις κατά τη διετία 1999-2000. Επίσης, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα deals πλέον γίνονται με καταβολή μετρητών και όχι με ανταλλαγές (ιδιαίτερα υπερτιμημένων) μετοχών, όπως γινόταν κατά το παρελθόν.
Κατά πολύ ωριμότερη επίσης είναι η στάση του τύπου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, απουσιάζουν τα δημοσιεύματα-προσκλήσεις για τοποθετήσεις, ή οι τίτλοι του «πώς να γίνετε πλούσιος στο χρηματιστήριο» κ.λπ. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η δημοσίευση «πληροφοριών» γίνεται με περισσότερη ευκολία απ’ ό,τι πρέπει, ή ακόμη και με περισσότερη βαρύτητα απ’ ό,τι πρέπει. Θέση μας είναι ότι δεν είναι πάντοτε κακό να δημοσιεύεται μια μη διασταυρωμένη πληροφορία ή ακόμη και μια φήμη, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται με την απαραίτητη αποστασιοποίηση του δημοσιογράφου και χωρίς υπερβολές.


Οι μικροεπενδυτές
Το κύριο ζητούμενο βέβαια είναι το πώς αντιδρούν οι μικροεπενδυτές. Το γεγονός ότι μικρός μόνο αριθμός επενδυτών έχει επιστρέψει στη Σοφοκλέους, σε σημαντικό βαθμό δεν οφείλεται στο ότι «οι μνήμες του 1999 είναι ακόμη νωπές», αλλά και στο ότι μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας δεν διαθέτει πλέον αποταμιεύσεις... Αντίθετα, εκμεταλλευόμενο τα χαμηλά επιτόκια των τραπεζών, προσέφυγε στον τραπεζικό δανεισμό για αγορά κατοικίας και για λόγους κατανάλωσης. Πώς είναι δυνατόν να επενδύσει στο Χ.Α. κάποιος που πασχίζει να αποπληρώσει τη δόση του στεγαστικού του δανείου;
Υπάρχουν όμως και οι μικροεπενδυτές που επέστρεψαν. Αυτή τη φορά, χωρίς σημαντικό «αέρα» και σε μεγάλο ποσοστό με πολύ περισσότερη επιφύλαξη. Εξ ίσου συντηρητικοί στις προτάσεις τους είναι και οι χρηματιστηριακοί σύμβουλοι και όλα αυτά έχουν «χαμηλώσει τους τόνους».
Συμπερασματικά λοιπόν, οι παράγοντες της αγοράς είναι πλέον πολύ πιο ώριμοι σε σχέση με το παρελθόν. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γιατί σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής τάσης, ενδεχόμενα να πειστούμε ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται»... Τότε μόνο, δεν θα έχουμε το άλλοθι ότι «κάποιοι άλλοι μας παρέσυραν».
Στη σημερινή αγορά λοιπόν, υπάρχουν προοπτικές, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εδώ και λίγους μήνες μιλάμε για την ανάγκη ύπαρξης μικτού χαρτοφυλακίου.

  Περιεχόμενα
Editorial: Έξι χρόνια μετά...
Επενδύσεις: «ΜΑΧΕΣ ΓΙΓΑΝΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Επενδύσεις: Ανοχή στον κίνδυνο δείχνουν οι επενδυτές
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανίες: Σκληρές μάχες χωρίς θύματα!
Θέμα: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΣΤΡΟΦΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Αφιέρωμα: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Αφιέρωμα: Μαζική Εστίαση: Σε φάση περισυλλογής
¶ρθρο: H Ελληνική Επενδυτική Δραστηριότητα και η διείσδυση των Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια
¶ρθρο: Coca-Cola 3Ε: Συνδυασμός αμυντικού τίτλου και growth story
Θέμα: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Ιανουάριο του 2006
Θέμα: H Αγορά του Aλουμινίου
¶ρθρο: Από το 1999... έως σήμερα
Θέμα: «Μάχες» στην αγορά του ψωμιού

 Όροι και προϋποθέσεις του site