Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2010-τεύχος 367                              

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ
PHD, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ


ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ Ή ΑΝΑΠΤΥΞΗ;


Αυτό δείχνει να είναι το δίλημμα που επικρατεί τόσο μεταξύ οικονομολόγων όσο και κυβερνήσεων σε αυτή την παγκόσμια συγκυρία.


Η «Γερμανική σχολή», για ιστορικούς λόγους, προωθεί την έννοια του δημοσιονομικού «συμμαζέματος». Η Αμερικάνικη προωθεί εκείνη της ανάπτυξης. Και οι δύο πλευρές μοιράζονται το ίδιο φεγγάρι. Εκείνο για το οποίο όμως, λίγη συζήτηση έχει γίνει, είναι ότι καθε πολιτική, είτε ανάπτυξης, είτε περιορισμού ταιριάζει σε κάποιες περιοδους, όχι σε όλες τις εποχές, εκει συγκλίνουν μονεταριστές και κευνσιανοί. Η πολιτική ανάπτυξης είναι χρήσιμη όταν βρισκόμαστε σε ύφεση, και η πολιτική περιορισμού ταιριάζει σε περιόδους που ήδη υπαρχει ανάπτυξη. Εκ των πραγμάτων , επομένως, η περιοριστική πολιτική που ασκείται αυτή την στιγμή στην ΕΕ έχει τόσες πιθανότητες επιτυχίας, όσες να φυτρώσει γρασίδι στην Σαχάρα.
Οπως και να έχει, στην παρούσα συγκυρία, οι επιλογές σε επίπεδο ΕΕ είναι αδιέξοδες και οδηγούν σε διπλή ύφεση στην επόμενη διετία, αλλά αυτό αποτελεί την διεθνή διάσταση ενός προβλήματος που φαίνεται μικρό όταν βλέπουμε το Ελληνικό πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα, ενα αναποτελεσματικό και σπάταλο κράτος και κυβερνήσεις χωρίς όραμα ανάπτυξης. Εκείνο που μας έλειπε είναι η κυβερνητική αστάθεια. Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι το λάθος της πολιτικής ηγεσίας να αναγορεύσει τις δημοτικές εκλογές σε δημοψηφισμα φόβισαν περαιτέρω την αγορά. Οι εκλογές αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη γιά το κυβερνών κόμμα. Με ποσοστά που κινούνταν μεταξύ 20% και 25% γιά μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους, είναι εμφανές ότι υπάρχει χαρακτηριστική αποδοκιμασία τόσο της πολιτικής όσο και των προσώπων που την ασκούν σε κυβερνητικό επίπεδο. Ευτυχώς επί του παρόντος επικράτησαν οι ψύχραιμες εκτιμήσεις, και απεφευχθη άμεσα το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Μένει να αρθούν τα αδιέξοδα που οδηγούν στο βάλτωμα της εγχώριας ανάπτυξης, είτε αυτά είναι αναδιαρθρωση δημόσιου χρέους, είτε κίνητρα ανάπτυξης. Σε τι βαθμό επί αυτών των θεμάτων θα υπάρξουν εξελίξεις, είναι άγνωστο, και βασιζόμενοι σε αυτό θα παραμέναμε σχετικά προσεκτικοί σε ότι αφορά προβλέψεις για την πορεία του ΧΑ. Αν όμως ο πρωθυπουργός δεν αποφασίσει χρονική αναδιάρθρωση χρέους άμεσα, τότε οι ευθύνες γιά την κατάρρευση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα είναι αποκλειστικά δικό του έργο, καθώς είχε 18 μήνες εξουσίας να το πράξει, βοηθώντας τη χώρα και τον εαυτό του.


ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΛΗΓΕΙ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% του Δημόσιου Χρέους (δηλαδή τα 150 δις από τα 300 δις), «λήγει» στα επόμενα 5 έτη, δηλαδή κάτι σαν 40 δις το έτος να λέμε συν 20 τόκοι μας κάνουν 60 δις ετησίως, ή 5 δις το μήνα αν προτιμάτε. Οχι η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά ούτε και η Γερμανική δεν θα μπορούσε να πληρώσει 5 δις το μήνα. Η χρονική αναδιαρθρωση των υποχρεώσεων αυτών σε 25 έτη, θα μείωνε σε 8 δις το έτος την λήξη υποχρεώσεων με ίδιους και λιγότερους τόκους, με αποτέλεσμα την μείωση των ετήσιων υποχρεώσεων σε 28 δις ετησίως, δηλαδή σε 2,3 δις το μήνα. Αυτό θα επέτρεπε ραγδαία πτώση των επιτοκίων, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε δανείζουμε με χαμηλό επιτόκιο όποιον μπορεί να αποπληρώσει με άνεση τα δάνειά του. Προφανώς αν δεν κινηθεί η κυβέρνηση προς αυτά τα αυτονόητα, σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε την λογική της χρεοκοπίας παρά εκείνη της αναδιάρθρωσης χρέους. Αν αποδειχτεί ότι η κυβέρνηση οδεύει την χώρα προς την χρεοκοπία, τότε το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα αποδειχτεί καλό πεδίο κερδοσκοπίας, εκτός αν καποιος σχεδιάζει να «σορτάρει» τις Ελληνικές μετοχές και δη των Τραπεζών. Αν αντίθετα, ο πρωθυπουργός, έστω και με την μεγάλη αυτή καθυστέρηση, κάνει το αυτονόητο, τότε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα βελτιωθεί, αλλά και θα είναι στην θέση να υλοποιήσει (αν θέλει!) ένα γενναίο αναπτυξιακό νομοσχέδιο(σημαντική μείωση φορολογικών συντελεστών για εταιρίες που επενδύουν), που θα βοηθούσε στην αύξηση των εσόδων του κράτους σε βάθος χρόνου, μετά μία τραυματική περίοδο.
Επομένως, παρότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις των 20 μεγαλυτέρων χωρών που θα προκύψουν από την συνάντηση στην Σεούλ της Κορέας που διεξάγονται αυτές τις μέρες, η Ελληνική αγορά βρίσκεται σε φάση στην οποία η επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους ή όχι μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο τιμών ή σε καταβαράθρωση. Σε περίπτωση που δεν γίνει αναδιάρθρωση θα ήταν εύκολο να δούμε σημαντικά χαμηλότερες χρηματιστηριακές αξίες, καθώς τον Δεκέμβριο ίσως θα ξαναδούμε το έργο με τις γριούλες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις Τράπεζες, πιθανά νέα κρίση του τραπεζικού συστήματος και νέα χρηματιστηριακή πτώση. Αν αντίθετα, επικρατήσει η λογική, τα επιτόκια θα αποκλιμακωθούν, οι χρηματιστηριακές αξίες θα επιστρέψουν σε επίπεδα 50%-80% υψηλότερα, και η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα γίνει σταδιακά ελκυστική ξανα. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΧΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑ Ο Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2010
WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
PRODEXPO 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ BANCASSURANCE
ΝΕΑ MALL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ATTICA BANK: ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ATTICA FINANCE ΑΕΠΕΥ
ΑΡΘΡΟ Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ JOHN C. WILCOX
DUR: «ΠΑΤΗΣΕ» ΤΑ 50 ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΦΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΕΡΓΟΥ
ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ: "ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ" ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ
EUROMONEY: ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site