Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2010-τεύχος 367                              

EUROMONEY


ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Οι αναδυόμενες αγορές έχουν μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου, δημιουργώντας έτσι πίεση στις επενδυτικές τράπεζες να βελτιώσουν την παγκόσμια κάλυψη τους.Του Laurence Neville


Μετά τη χρηματοοικονομική κρίση είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν την πρόθεση να προσεγγίσουν τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες και σαν αποτέλεσμα η ζήτηση για υπηρεσίες διαχείρισης χρήματος έχει εκτοξευθεί. Το πώς οι τράπεζες θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση, θα καθορίσει την επιτυχία τους στις τραπεζικές συναλλαγές για την επόμενη δεκαετία. Η Μέριλιν Σπίαρινγκ επικεφαλής διεθνών συναλλαγών και διαχείρισης επιχειρηματικών κεφαλαίων της Deutsche Bank, η οποία κατατάχθηκε τρίτη στον κόσμο στη διαχείριση κεφαλαίου στον διαγωνισμό του Euromoney, αναφέρει ότι η επέκταση στις αναδυόμενες αγορές είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη προτεραιότητα για τις πολυεθνικές: «Με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται τουλάχιστον κατά 8% στις μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές, με ρυθμούς υπερδιπλάσιους δηλαδή από τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, τα έσοδα αναγκαστικά θα έρχονται αυξανόμενα από την Ασία και την Ανατ. Ευρώπη».
Οι τράπεζες που ειδικεύονται στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ως ο πιο ευαίσθητος τραπεζικός κλάδος στις ανάγκες των πελατών, αποτελούν ένα «ζωντανό» ανοικτό παράθυρο των αλλαγών στην επιχειρηματική συμπεριφορά παγκοσμίως, και αντιλήφθηκαν γρήγορα  την ενισχυμένη σημαντικότητα των αναδυόμενων αγορών.
Παρ’ όλα αυτά η δραστηριότητα στις εν λόγω αγορές είναι δύσκολη και μπορεί να δοκιμάσει τα όρια ακόμα και των πιο οργανωμένων τραπεζών.
«Οι τράπεζες έχουν δελεαστεί από τις υπό ανάπτυξη αγορές για δύο κυρίως λόγους», μας λέει ο Πωλ Καμπ, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Deutsche Bank. «Θέλουν πρόσβαση στην υφιστάμενη ανάπτυξη των αγορών αυτών και θέλουν να υποστηρίξουν την πελατειακή τους βάση και να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν τις δραστηριότητες τους όταν οι πελάτες τους επεκταθούν υπερατλαντικά. Τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβούν».
Τη στιγμή που οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα να δραστηριοποιηθούν στις αναδυόμενες αγορές, πρέπει ταυτόχρονα να ικανοποιήσουν και τις προσδοκίες των πελατών τους, οι οποίες στηρίζονται σε αυτά που επιτεύχθηκαν προηγουμένως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
«Ιστορικά οι επιχειρήσεις, είχαν τη διάθεση να αποδεχτούν την «παγίδευση» κάποιων κεφαλαίων τους, ιδιαίτερα σε αγορές υπό ανάπτυξη και με προβληματική ρευστότητα όπως της Αφρικής», τονίζει ο Τζέρεμι Σω, επικεφαλής υπηρεσιών πώλησης κρατικών χρεογράφων υπεύθυνος γα τις υπό ανάπτυξη αγορές της JP Morgan. «Παρ’ όλα αυτά, καθώς η δυνατότητα μεταφοράς χρήματος σε κάποιες οικονομίες έγινε πιο εύκολη, η προσοχή στράφηκε στην επίλυση προβλημάτων στα τελευταία «κάστρα» που φέρνουν αντίσταση».


ΜΕΣΟΤΙΤΛΟΣ: ΟΙ «ΑΛΗΘΕΙΕΣ» ΤΩΝ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ


Από την οπτική της διαχείρισης χρήματος, υπάρχει μία πλειάδα σημείων που διαφοροποιούν τις αναπτυσσόμενες με τις ανεπτυγμένες αγορές. Σε απλουστευμένο επίπεδο, κάποιες αναδυόμενες χώρες «κουβαλούν» συγκεκριμένο ρίσκο σε σχέση με την ασφάλεια των εργαζόμενων ή με την εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων. «Είναι πολύ εύκολο να μιλάς για ανοδική ρευστότητα αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι το κατά πόσο μπορείς να κάνεις δουλειές σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Ανολική Τουρκία», υπογραμμίζει ο Άντριου Ίνγκλαντ επικεφαλής του Global Transaction Banking της Unicredit. «Με το 63% της ανάπτυξης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να αναμένεται από τη Ρωσία, την Πολωνία και την Τουρκία –μεγάλες χώρες με μεγάλο πληθυσμό-τέτοια ερωτήματα δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθούν».
Γενικότερα, οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι διαφορετικά περιβάλλοντα λειτουργίας σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, με διαφορετικές γλώσσες, κουλτούρα και τρόπους δουλειάς. «για παράδειγμα, είναι κοινή πρακτική των πολυεθνικών, να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία μέσω σχημάτων Joint Venture” αναφέρει ο Ίνγκλαντ. Με τον ίδιο τρόπο οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιληφθούν τα τοπικά έθιμα. Στο Ντουμπάι για παράδειγμα μία προφορική συμφωνία μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική  όπως ένα τυπικό συμβόλαιο.
Μερικές αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να έχουν ρίσκο σε ότι αφορά τους κανόνες που ισχύουν, εξαιτίας απαγορεύσεων που υπάρχουν σε πρακτικές οι οποίες είναι αυτονόητες και ισχύουν στις ανεπτυγμένες χώρες. Κανόνες που αφορούν στο συνάλλαγμα ίσως να είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τέτοιων περιορισμών, αλλά υπάρχουν και χιλιάδες άλλα προβλήματα που περιπλέκουν τις συναλλαγές. «Η κατάσταση σε όλες τις υπό ανάπτυξη αγορές είναι ρευστή και χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση» τονίζει η κ. Σπίαρινγκ. “Για παράδειγμα περιορισμοί που αφορούν τις νομισματικές συναλλαγές με την Κίνα, πρόσφατα άλλαξαν γλιτώνοντας πολλές επιχειρήσεις από έναν σημαντικό πονοκέφαλο».
Ο Μάρκους Στράουσφελντ, επικεφαλής πωλήσεων του τμήματος διαχείρισης κεφαλαίων της UniCredit διεθνώς, συμφωνεί ότι ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζουν οι κανόνες μπορεί να δημιουργήσει διαφοροποιήσεις όχι απαραίτητα θετικές. «Αν βρίσκεσαι στη διαδικασία χτισίματος μίας παγκόσμιας δομής, μπορεί να διαπιστώσεις μέχρι αυτή η δομή να εφαρμοστεί ότι σε μία ή σε περισσότερες αναδυόμενες αγορές έχουν αλλάξει οι κανόνες του παιχνιδιού. Μάλιστα οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην βοηθούν ή να έχουν υλοποιηθεί χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η αρνητική επίπτωση τους στα διεθνή πρότυπα λειτουργίας των αγορών».
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα «απερίσκεπτων» αλλαγών που είχαν αρνητικές συνέπειες σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η Ρωσία, η Ουκρανία,  και το Καζακστάν είναι χώρες  ευρέως γνωστές για την επίμονη «επιθετικότητα τους» στον τομέα αυτό. Η πρόσφατη επιβολή κανονισμών για την προστασία των μισθών των τραπεζικών υπαλλήλων στις εν λόγω χώρες βρήκε απροετοίμαστες, τις πολυεθνικές τράπεζες οι οποίες είχαν στην ουσία  μόλις λίγους μήνες διορία για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. «Η αναμόρφωση των κανόνων από τις κεντρικές τράπεζες, σε ότι αφορά φορολογικά ή άλλα νομοσχέδια μπορεί να γίνουν σε διάφορους τομείς και να δημιουργήσουν δυνητικά απορίες οι οποίες θα πρέπει να επιλυθουν» υπογραμμίζει ο Μάρτιν Νοτ, επικεφαλής πωλήσεων Κεντρικής, Νοτιανατολικής Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής της Bank of America Merill Lynch. Ωστόσο, η γενική τάση είναι ότι οι τοπικοί κανόνες και οι δομές βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης. «Η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν ένα καμπανάκι για τους παγκόσμιους νομοθέτες και βοήθησε στην επιτάχυνση των αλλαγών», αναφέρει η Rajesh Mehta, επικεφαλής κρατικών χρεογράφων και λύσεων συναλλαγών ΝΑ Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής της Citi. «Πιο γενικά, για πολλά χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  και η Παγκόσμια Τράπεζα έκαναν πολλές βελτιώσεις στα συστήματα πληρωμών, οι οποίες βοήθησαν την κατάσταση».
Παρ’ όλα αυτά μία ακόμα πρόκληση είναι ότι τα συστήματα «εκκαθάρισης» των αναπτυσσόμενων χωρών δεν είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα. Τη στιγμή που κάποιες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία, έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν  κάποιες δυτικές χώρες εξαιτίας της έλλειψης «παράδοσης» που έχουν στα συστήματα τους πολλές άλλες, χρησιμοποιούν ακόμα ρευστό χρήμα σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές τους. «Η Ρωσία για παράδειγμα χρησιμοποιεί ακόμα τεράστιες ποσότητες ρευστού χρήματος» αναφέρει ο Ίνγκλαντ της UniCredit. «Αυτό δημιουργεί λογιστικά προβλήματα ζητήματα ασφάλειας, που πρέπει να ληφθούν υπόψη από επιχειρήσεις και τράπεζες».
Η κατάσταση ποικίλει χαρακτηριστικά μεταξύ διαφορετικών περιοχών, τονίζει ο Μάθιου Ντέιβις, επικεφαλής επιχειρηματικών συναλλαγών για τη ΝΑ Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική της  Bank of America Merill Lynch. Για παράδειγμα σε πολλές χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης, οι δομές δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ως αποτέλεσμα κοντά στο να είναι σε κορυφαίο επίπεδο, με ένα μοναδικό σύστημα πληρωμών και εσόδων» τονίζει. «Αντίθετα στα Ηνωμένα Αραβική Εμιράτα το σύστημα διακανονισμού συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο βρίσκεται υπό κατασκευή  και ενώ ένα χαμηλού επιπέδου σύστημα συναλλαγών υπάρχει και λειτουργεί, οι περισσότερες συναλλαγές λαμβάνουν χώρα ισότιμα μεταξύ των τραπεζών» 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΧΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑ Ο Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2010
WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
PRODEXPO 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΑ BANCASSURANCE
ΝΕΑ MALL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ATTICA BANK: ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ATTICA FINANCE ΑΕΠΕΥ
ΑΡΘΡΟ Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ JOHN C. WILCOX
DUR: «ΠΑΤΗΣΕ» ΤΑ 50 ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΦΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΕΡΓΟΥ
ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ: "ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ" ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ
EUROMONEY: ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site