Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2006                               Τεύχος 318

«ΜΑΧΕΣ ΓΙΓΑΝΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


Μπορεί από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μετοχές της Σοφοκλέους να έχουν κερδίσει από 40% έως 60%, αλλά είναι λάθος να μιλάμε περί φούσκας, με τον ίδιο τουλάχιστον τρόπο με τον οποίο μιλούσαμε το 1999. Και αυτό γιατί τα ίδια ερωτήματα που τίθενται για το Χ.Α., τίθενται ταυτόχρονα και για όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, αλλά και σε όλες σχεδόν τις επενδυτικές αγορές: τις μετοχές, τα ακίνητα, τα ομόλογα και φυσικά τα εμπορεύματα! Έστω και αν στο εξωτερικό δεν βγήκε να κάνει δηλώσεις ο αντίστοιχος Γερμανός, Βρετανός ή Ρουμάνος κ. Αλογοσκούφης...


Ή λοιπόν όλες οι αγορές τρελάθηκαν, ή γνωρίζουν κάτι που εμείς θα αντιληφθούμε με διαφορά φάσης και πολύ πιθανόν όταν θα είναι αργά, προκειμένου να πάρουμε τις σωστές επενδυτικές μας αποφάσεις. Στην περίπτωσή μας λοιπόν, ισχύει η γνωστή παροιμία «κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο»...
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η απάντηση στο αν και πότε θα υποχωρήσει η Σοφοκλέους, θα εξαρτηθεί από το εάν και πότε θα υποχωρήσουν οι διεθνείς αγορές. Από τεχνικής πάντως πλευράς, ούτε οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά ούτε και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δείχνουν σημεία αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης. Τουλάχιστον, επί του παρόντος...
Η Σοφοκλέους μάλιστα δείχνει σαφή δείγματα υπεραπόδοσης, εκμεταλλευόμενη δύο πολύ σημαντικά stories:
Πρώτον, το βαλκανικό εγχείρημα, σε μια περίοδο που οι επενδύσεις στις χώρες αυτές έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν.
Και δεύτερον, τις επιχειρούμενες τομές στην ελληνική οικονομία και κυρίως τις υλοποιούμενες και διαφαινόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας.
Αυτά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, γιατί αν εξετάσουμε επί μέρους περιπτώσεις μετοχών, τότε μπορούμε να διακρίνουμε στη λεγόμενη μικρή κεφαλαιοποίηση, από περιπτώσεις καραμπινάτης υπερτίμησης, έως και τίτλους που «δικαιούνται» ανώτερα επίπεδα αποτιμήσεων, ακόμη και με σχετικά συντηρητικά κριτήρια. Εδώ λοιπόν, καλούνται να δώσουν τη λύση τα κριτήρια της θεμελιώδους ανάλυσης.


«Επιστροφή στα βαριά»;
Συνολικότερα μιλώντας, η σαφής υπεραπόδοση που σημειώθηκε τελευταία στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για νέα μεγάλη φετινή ποσοστιαία άνοδο στα κέρδη των τραπεζών, κατέστησε τα P/E και τις μερισματικές αποδόσεις του FTSE-ASE/20 ελκυστικότερα σε σχέση με αυτά του «σαραντάρη».
Αν πάρουμε για παράδειγμα τις μεγάλες τράπεζες και τις προβλέψεις της Merill Lynch για τα κέρδη της διετίας 2006-2007, τότε καταλήγουμε στο ότι με βάση τα κέρδη του 2007, τα P/E των μεγάλων τραπεζών αναμένονται γύρω στις 13-15 φορές, επίδοση που μόνο ως «φούσκα» δεν μπορεί να χαρακτηρίσει έναν χρηματιστηριακό κλάδο. Πέρα όμως από τη Merill Lynch και οι προβλέψεις της UBS δεν διαφέρουν σημαντικά, καθώς ο διεθνής οίκος αναμένει ένα ετήσιο growth τουλάχιστον +20% για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών. Οι νέες μάλιστα τιμές-στόχοι αναρριχήθηκαν στα 50 ευρώ για την Εθνική, στα 39 ευρώ για την Alpha Bank, στα 43 ευρώ για τη Eurobank, στα 27 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 37 ευρώ για την Emporiki Bank, στα 7,4 για την ΑΤΕ Bank και στα 7,27 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου!


«Μάχες γιγάντων» στο ταμπλό
«Μάχες γιγάντων στο ταμπλό της Σοφοκλέους», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που θα περιέγραφε την κατάσταση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς από τη μια πλευρά το μισό «έξυπνο χρήμα» ρευστοποιεί και κλειδώνει κέρδη, ενώ από την άλλη πλευρά, το άλλο μισό «έξυπνο χρήμα» βάζει το χέρι στην τσέπη και αγοράζει με την προσδοκία ότι η άνοδος έχει ακόμη... δρόμο μπροστά της.
Ο Όμιλος Attica Holdings για παράδειγμα, έβγαλε γύρω στα 6-7 εκατ. ευρώ κέρδη, πουλώντας τη συμμετοχή που είχε στην Hellas Flying Dolphins στον Όμιλο Λασκαρίδη και θα βγάλει ίσως ακόμη περισσότερα αν ρευστοποιήσεις (όπως φημολογείται) και τη συμμετοχή της στις Μινωικές Γραμμές.
Η Intracom κέρδη πάνω από 10 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες, εξ αιτίας του ότι «ανακατεύτηκε» με τη Forthnet, πουλώντας στο καθόλου «χαζό χρήμα» της Novator. Η Marfin «γράφει υπεραξίες» άνω των 15 εκατ. ευρώ επειδή απέκτησε πριν από λίγους μήνες το 10% της Εγνατίας Τράπεζας, ενώ μεγάλα ποσοστά υπεραξιών καρπώνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες που μετείχαν πρόσφατα στις αυξήσεις κεφαλαίου της Ν.Ε.Λ. (γύρω στο 100%) στην Lannet (γύρω στο 40%), κ.α.
Ακόμη και η αποχώρηση του Τεγόπουλου και ενός ισχυρού ξένου fund από τον Τηλέτυπο, παρουσιάζει ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι στην όλη εξέλιξη συνέβαλαν και οι «ψυχρές σχέσεις» του Ομίλου Τεγόπουλου με τους υπόλοιπους μεγαλομετόχους του Τηλέτυπου. Και αυτό, γιατί οι αγοραστές αύξησαν τις θέσεις τους αγοράζοντας τις μετοχές με τιμές αρκετά κοντινές στα – καθόλου ευκαταφρόνητα – τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων.


Τράπεζες, απεργίες, θεσμικό πλαίσιο εργασίας
Η κίνηση της διοίκησης των τραπεζών να σταματήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την Ο.Τ.Ο.Ε., διακόπτοντας έτσι μια «παράδοση» δεκαετιών, ήταν αναμενόμενο ότι θα αποτελέσει «casus belli» για τους συνδικαλιστές και άρα ήταν εξίσου αναμενόμενη ήταν η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση.
Οι τραπεζίτες βέβαια δεν τρελάθηκαν. Έχοντας εξασφαλίσει την - σαφή, πλην εμμέσως παρεχομένη - κυβερνητική συγκατάθεση και έχοντας κερδίσει κατά κράτος ορισμένες μικρομάχες, ξεκίνησαν τη «μητέρα των μαχών», πιστεύοντας ότι «θα την κερδίσουν από τα αποδυτήρια».
Ποιες ήταν οι μικρομάχες; Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες του Ιουνίου για το ασφαλιστικό συν την αναιμική αντίδραση στο άκουσμα περί αλλαγής ωραρίου και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα μειωμένα, τον τελευταίο καιρό, ερείσματα του συνδικαλιστικού κινήματος στην ευρύτερη κοινωνία.
Οι τραπεζίτες λοιπόν φαίνεται να συμφώνησαν ότι «η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα» και δείχνουν σαφώς ικανοποιημένοι από τα σχετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στη σημερινή απεργία, τουλάχιστον στις ιδιωτικές τράπεζες.
Η ουσία είναι ότι «το 2006 δεν είναι... 1993». Αυτό το έχουν κατανοήσει όλοι και φυσικά δεν αφορά μόνο τον τραπεζικό κλάδο. Όσοι έχουν στοιχειώδες πολιτικό ένστινκτο, αναμένουν ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «περάσει» τέτοιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ούτε καν θα ετίθεντο προς συζήτηση πριν από λίγα μόλις χρόνια. Και οι πιθανότητες δείχνουν να είναι με το μέρος της.
Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια εποχή όπου το κόστος εργασίας θα συρρικνωθεί σημαντικά ανά μονάδα προσφερόμενου προϊόντος, σαφώς περισσότερο από το ποσοστό που μειώθηκε (σε αποπληθωρισμένες τιμές) κατά τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και φέτος, πριν την ουσιαστική «μεταρρύθμιση» στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, προβλέπεται η μέση πραγματική αμοιβή της εργασίας να αυξηθεί κατά 1,7%, πολύ λιγότερο από το 3,8% του Α.Ε.Π. και ακόμη πιο λίγο από το ποσοστό αύξησης των επιχειρηματικών κερδών (+15%-20% για τις εισηγμένες εταιρίες).
Οι εξελίξεις αυτές δεν φαίνεται να είναι ευχάριστες για τους εργαζόμενους (εκτός ίσως αν δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας), πλην όμως είναι σε θέση να εκτινάξουν τα κέρδη των επιχειρήσεων κατά τα προσεχή έτη. Και αυτός ο παράγοντας δεν φαίνεται να έχει περάσει απαρατήρητος από τους διαχειριστές των ξένων διεθνών χαρτοφυλακίων, που συνεχώς αυξάνουν τη θέση τους στο ελληνικό χρηματιστήριο.


Εταιρικές εξελίξεις
Eurodrip: Εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα ξεκινήσει στον Όμιλο Eurodrip το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ελέγχεται από την Global Finance. Από τα 19,7 εκατ. που θα αντληθούν από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου (3 νέες προς 1 νέα προς 60 λεπτά) θα διατεθούν για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού και την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης της εισηγμένης (10,2 εκατ.) για τη μείωση του δανεισμού και την υλοποίηση επενδύσεων στη θυγατρική της Αμερικής (4,5 εκατ.), για την εξαγορά των υπόλοιπων ποσοστών που κατέχει σε θυγατρικές ο πρώην βασικός μέτοχος κ. Παρασκευόπουλος και για κάποιες άλλες μικρεπενδύσεις ή/και εξαγορές.
Ο εισηγμένος Όμιλος αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω των μεγάλων επενδύσεων που υλοποίησε κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια (18 εκατ.), αλλά και λόγω των μηδενικών, ουσιαστικά, λειτουργικών ταμειακών ροών που επιτύγχανε. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου επίσης, επιβάρυνε την κατάσταση, γιατί αύξησε το κόστος της πρώτης ύλης που είναι το πολυαιθυλένιο.
Τώρα, μετά την επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση, ξεκινά ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης, σαφώς υποσχόμενο λόγω των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Eurodrip (μόλις το 30% των πωλήσεών του απευθύνεται στην Ελλάδα). Οι μέτοχοι ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμήσουν έναν πιθανό κίνδυνο: η αύξηση να καλυφθεί σχεδόν αποκλειστικά από τους βασικούς μετόχους, οπότε η διασπορά θα μειωθεί δραστικά και ενδέχεται η μετοχή να διαπραγματεύεται μέσω δημοπρασιών.


Τεγόπουλος: Με μικτό τρόπο αντιμετωπίζει η αγορά την πώληση της συμμετοχής του Τεγόπουλου στον Τηλέτυπο (τα κίνητρα της πώλησης δεν φαίνεται να είναι επενδυτικά, αλλά η κόντρα που φαίνεται να υπάρχει με τους άλλους δύο βασικούς μετόχους του Τηλέτυπου, το Δ.Ο.Λ. και τον Πήγασο). Άλλοι επισημαίνουν τις υψηλές τιμές πώλησης και τις κεφαλαιακές «ενέσεις» και άλλοι ότι η εισηγμένη εταιρία χάνει μια υποσχόμενη πηγή ανάπτυξης, σε μια περίοδο όπου ο ανταγωνισμός στις εφημερίδες έχει ενταθεί: τόσο στις κυριακάτικες, όσο και σε αυτές των μικρών αγγελιών.


Fashion Box: Πολύ καλή χρονιά αναμένεται να είναι και το 2006 για την Fashion Box, καθώς μετά το υψηλό growth του 2005, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια νέα αύξηση του κύκλου εργασιών γύρω ή και πάνω από το 20% είναι στις δυνατότητες της εισηγμένης εταιρίας. Στην αύξηση αυτή θα συμβάλλουν τόσο οι χονδρικές, όσο και οι λιανικές πωλήσεις. Αναμένεται επίσης μέσα στο 2006, η διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων λιανικής κατά τρία.


Ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο
Το κλίμα θα μπορούσε επίσης να θερμανθεί περαιτέρω από την ανακοίνωση των περυσινών αποτελεσμάτων έως το τέλος του μήνα, από τις συνεχείς συζητήσεις για deals και κυρίως από τις προβλέψεις για το 2006 ή και για την τριετία, στις οποίες θα προχωρήσουν ορισμένες από τις εισηγμένες εταιρίες. Η έκθεση για παράδειγμα της UBS για τις τράπεζες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετά χαρτιά υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν έχουν τρέξει από την αρχή του έτους (π.χ. ΟΤΕ, Cosmote, Φουρλής, Emporiki Bank, Coca-Cola 3E, κ.α.) αφήνουν «περιθώρια ασφαλείας» στο Γενικό Δείκτη.
Ωστόσο, υπάρχει το γνωστό γνωμικό που λέει: «κέρδισε και άσε και τους άλλους να κερδίσουν». Αυτή θα πρέπει να είναι η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι μικροεπενδυτές, γιατί στη μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση υπάρχουν τίτλοι με πολύ υψηλές αποδόσεις κατά το τελευταίο δίμηνο, ορισμένες εκ των οποίων δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους. Ειδικότερα μάλιστα κατά την τελευταία εβδομάδα, υψηλότατες επιδόσεις έχουν σημειωθεί και από μετοχές με αμφίβολη μακροχρόνια βιωσιμότητα.
Χωρίς λοιπόν να κινδυνολογούμε, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πάντοτε υπάρχει η «μέση οδός», την οποία συστήνουμε κατά το τελευταίο δίμηνο: μικτό χαρτοφυλάκιο, με σταδιακές ρευστοποιήσεις στο βαθμό που οι μετοχικές θέσεις αποδίδουν πολύ υψηλά ποσοστά σε σχέση με τα θεμελιώδη δεδομένα τους. Γιατί στις χρηματιστηριακές επενδύσεις, τα κέρδη δεν βγαίνουν από τις αγορές, αλλά από τις πωλήσεις.ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:
ΤΕΛΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΑΝΟΔΟΣ ΚΕΡΔΩΝ


Σε μια περίοδο που η ζήτηση στον κλάδο είναι ανοδική, ο Όμιλος καλείται να εκμεταλλευτεί τις επενδύσεις που έχει ήδη υλοποιήσει


Η μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, διαθέτοντας οκτώ νοσοκομεία (επτά στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη) και συνεργασία με ένα πανελλήνιο δίκτυο διαγνωστικών κέντρων (δύο εκ των οποίων στη Ρουμανία). Ο Όμιλος διαθέτει 1.200 κλίνες, 2.600 εργαζόμενους και 2.800 συνεργαζόμενους ιατρούς. Από το 2006 θα ξεκινήσει να λειτουργεί η κλινική του Περιστερίου.
Ο Όμιλος αφού επλήγη αρχικά (έως και το 2003) από την κρίση που παρατηρήθηκε στο χώρο της ιδιωτικής υγείας (μεγάλη αύξηση προσφοράς κλινών, οικονομική δυσπραγία ασφαλιστικών εταιριών), ανέκαμψε στη συνέχεια αυξάνοντας σταδιακά τον κύκλο εργασιών του, περιορίζοντας τις δαπάνες και βελτιώνοντας τις ταμιακές ροές του. Στο  εννεάμηνο του 2005, σημείωσε άνοδο πωλήσεων κατά 13% (στα 155,7 εκατ. ευρώ), λειτουργικών κερδών κατά 13,2% (στα 24,3 εκατ.) και καθαρών κερδών κατά 37,4% (στα 7,1 εκατ.).
Στα πλεονεκτήματα της μετοχής και της εταιρίας συγκαταλέγονται:
> Ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας αναμένεται ότι το 2006 θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξεως του 15%, με το ρυθμό αύξησης της ζήτησης να προβλέπεται μεγαλύτερος για τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
> Τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα του Ομίλου έχουν ήδη ολοκληρωθεί και το cash flow είναι θετικό.
> Στροφή προς υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κατ’ οίκον νοσηλεία, νέα προϊόντα (τραπεζοασφαλιστικά), κ.λπ.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
> Οι μέτριοι χρηματιστηριακοί δείκτες (P/E, μερισματική απόδοση), πλην όμως υψηλοί είναι και οι δείκτες του κλάδου των εταιριών του κλάδου στο εξωτερικό.INTRALOT:
ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ


Ελκυστικοί δείκτες με θετικότατες προοπτικές και συγκεκριμένους κινδύνους


Η Intralot διαθέτει 33 θυγατρικές και 8 business offices σε 32 χώρες και τα συστήματά της διεκπεραιώνουν συναλλαγές 1,8 δισ ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2005, το 44,3% των εσόδων της προέρχεται από τη λειτουργία τυχερών παιχνιδιών, το 14,9% από προμήθεια συστημάτων και το 41,8% από υπηρεσίες. Για το 2005 αναμένεται κύκλος εργασιών 500 εκατ. και προ φόρων κέρδη 150 εκατ. ευρώ, με τις διεθνείς δραστηριότητες να αποτελούν το 75% των συνολικών εσόδων και το 53% των συνολικών κερδών. Αναπτυξιακές προκλήσεις υπάρχουν πολλές για την εταιρία, καθώς κατά την επόμενη διετία θα προκύψει σειρά ιδιωτικοποιήσεων κρατικών λοταριών και διαγωνισμοί για την ανάθεση της διαχείρισής τους σε πολλές χώρες του κόσμου. H Intralot συγκαταλέγεται στις 3 μεγάλυτερες δυνάμεις του χώρου παγκοσμίου και προσδοκά να λάβει σημαντικό τμήμα από τη συγκεκριμένη πίτα. Βέβαια, το 2007 η εταιρία θα «δοκιμαστεί» εντός Ελλάδας όταν θα κριθεί το κατά πόσο θα συνεχιστεί η συνέχεια της συνεργασίας της με τον ΟΠΑΠ στο «Πάμε Στοίχημα», από το οποίο προέρχεται μεγάλο ποσοστό των συνολικών της κερδών.
Στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
> Το χαμηλό P/E, σε συνδυασμό με την άριστη ρευστότητα και τη σημαντική μερισματική απόδοση.
> Η πιθανή επικράτηση στη μεγάλη προμήθεια για τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΑΠ.
> Οι πολύ μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται από αποκρατικοποιήσεις και διαγωνισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.
> Οι προοπτικές που θα διανοιχθούν σε περίπτωση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στα κρατικά μονοπώλια των τυχερών παιχνιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας συγκαταλέγεται η διαφαινόμενη απώλεια της συνεργασίας της στο «Πάμε Στοίχημα» με τον ΟΠΑΠ από το 2007 και μετά.ΝΗΡΕΑΣ:
ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ... ΨΩΜΙ!


Παρά την εκτίναξη της τιμής της μετοχής κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, η παράλληλη άνοδος των κερδών έχει διατηρήσει το δείκτη P/E σε πολύ λογικά επίπεδα


Σε μια περίοδο που ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών «ορθολογικοποιείται» (τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ελληνικών εταιριών μειώθηκε από τις 270 στις 170), ο Νηρέας διαπραγματεύεται με αποτίμηση σχετικά κοντά στη λογιστική του αξία (P/BV μόλις 1,07), με P/E χαμηλότερο του μέσου της αγοράς (11,4 φορές με βάση τα εκτιμώμενα προ φόρων κέρδη του 2005), ενώ παράλληλα προβλέπει και σαφή βελτίωση επιδόσεων. Και όλα αυτά, για μια μετοχή που πριν από 1,5 έτος «πάλευε» με το 1 ευρώ...
Πόσο εφικτή είναι η αύξηση των κερδών του Νηρέα κατά 50% μέσα στο 2006, από τα 10 στα 15 εκατ. ευρώ; Κύκλοι της αγοράς θεωρούν το στόχο ρεαλιστικό, για τέσσερις κυρίως λόγους:
Πρώτον, γιατί έκτακτα έξοδα της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ που επιβάρυναν τη χρήση του 2005 (κλείσιμο Αλπίνο, κ.λπ.), δεν αναμένεται να επαναληφθούν φέτος.
Δεύτερον, γιατί η απορρόφηση της Feedus μείωσε τα λογιστικά κέρδη και τη λογιστική αποτίμηση των αποθεμάτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2005, με αποτέλεσμα η πλασματική αυτή μείωση των κερδών του 2005 να μετατραπεί σε επιπλέον κέρδη μέσα στο 2006.
Τρίτον, γιατί οι πωλήσεις προβλέπεται να αυξηθούν από τα 140 στα 175 εκατ. ευρώ.
Τέταρτον, γιατί θα επιδράσουν θετικά διαφόρων κατηγοριών οικοινομίες κλίμακας.


Το business plan
Ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα κέρδη του 2006, έχει το business plan του Ομίλου, όπου έως το 2010 οι προβλέψεις μιλούν για μέση ετήσια άνοδο πωλήσεων κατά 15% και EBITDA κατά 25%.


Το business plan περιλαμβάνει πολλές επεκτατικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:
> Η διεθνοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία μονάδων στην Τουρκία (ιχθυοτροφών) στην Ισπανία (γόνου) και ενδεχομένως στο Μεξικό.
> Η έμφαση στην προπάχυνση, με στόχο τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας και τον περιορισμό της περιόδου πάχυνσης.
> Η δημιουργία μονάδας φιλέτου τσιπούρας και λαβρακίου στη Δυτική Ελλάδα.
> Πιθανή επέκταση στην παραγωγή γλώσσας (πιλοτικό στάδιο), σε συνεργασία με Ισπανούς.
> Σημαντικά οφέλη από το νέο προϊόν τσίχλας από μαστίχα, τη διανομή της οποίας έχει αναλάβει η Chipita.ΒΑΡΔΑΣ:
ΥΨΗΛΟ ΜΕΡΙΣΜΑ,
ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ


Προβλέψεις για νέα αύξηση πωλήσεων, λόγω και της αύξησης του αριθμού των σημείων λιανικής


Η δεύτερη σε μέγεθος αλυσίδα λιανικής στο χώρο της ένδυσης, με 42 σημεία πώλησης. Από τα 40,8 εκατ. ευρώ πωλήσεις του 2005, τα 31 προέρχονται από τη λιανική (+6% μέση ετήσια άνοδος την τελευταία τριετία) και τα 9,9 εκατ. από τη χονδρική (+37,3% μέση ετήσια άνοδος την τελευταία τριετία). Το 68% των πωλήσεων είναι αντρικά ρούχα (+ 6% μέση ετήσια αύξηση την τελευταία διετία) και το 32% γυναικεία ρούχα (+12,9% μέση ετήσια αύξηση την τελευταία διετία).
Η στρατηγική ανάπτυξη της εταιρίας βασίζεται στη συνεχή διεύρυνση των σημείων λιανικής, καθώς και στη σταδιακή διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των brand names που προωθεί στη χονδρική πώληση. Στόχος η αύξηση μεριδίων αγοράς σε μια αγορά που σήμερα αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς, αλλά που πιθανότατα να ανακάμψει μελλοντικά, στο βαθμό που θα τονωθεί εκ νέου η ζήτηση στην οικονομία.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
> Η αναμενόμενη βελτίωση των πωλήσεων κατά το 2006, καθώς θα λειτουργήσουν σε δωδεκάμηνη βάση τα καταστήματα που άνοιξαν πέρυσι και γιατί θα προστεθούν τέσσερα ακόμη καταστήματα (τρία εταιρικά και ένα shop in shop).
> Η υψηλή μερισματική απόδοση της μετοχής, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο τίτλος σημείωσε σημαντική άνοδο.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
> Η γενικότερη οικονομική δυσπραγία που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.
Ψ Η στροφή των επενδυτών κυρίως προς μετοχές υψηλότερης κεφαλαιοποίησης.


 


Tου Στέφανου Κοτζαμάνη


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Έξι χρόνια μετά...
Επενδύσεις: «ΜΑΧΕΣ ΓΙΓΑΝΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Επενδύσεις: Ανοχή στον κίνδυνο δείχνουν οι επενδυτές
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανίες: Σκληρές μάχες χωρίς θύματα!
Θέμα: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΣΤΡΟΦΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Αφιέρωμα: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Αφιέρωμα: Μαζική Εστίαση: Σε φάση περισυλλογής
¶ρθρο: H Ελληνική Επενδυτική Δραστηριότητα και η διείσδυση των Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια
¶ρθρο: Coca-Cola 3Ε: Συνδυασμός αμυντικού τίτλου και growth story
Θέμα: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Ιανουάριο του 2006
Θέμα: H Αγορά του Aλουμινίου
¶ρθρο: Από το 1999... έως σήμερα
Θέμα: «Μάχες» στην αγορά του ψωμιού

 Όροι και προϋποθέσεις του site