Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2010-τεύχος 368                              

GREEK INVESTMENT FORUM 2010


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο επιχειρηματικό συνέδριο Greek Investment Forum 2010 που διεξήχθη στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2010, στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, από τα Money Conferences, σε συνεργασία με το επενδυτικό και οικονομικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.


Πρόκειται για τη συνέχεια των ετήσιων συνεδρίων Asset Management Money Conference και Investment Money Conference που έχουν διεξαχθεί με την ίδια επιτυχία στο παρελθόν. Στόχος του Greek Investment Forum 2010 ήταν να καταγραφούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και τάσεις σε ότι αφορά τις επενδύσεις και τη διαχείριση περιουσίας στην Ελλάδα και τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του συνεδρίου η οποία είχε τίτλο «Asset and Wealth Management Money Conference 2010» τα θέματα που απασχόλησαν κυρίως τους ομιλητές των πάνελ ήταν οι εξελίξεις και οι προοπτικές στη διαχείριση κεφαλαίων και περιουσίας.
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου με τίτλο «Stock Exchange & Direct Investment 2010» συζητήθηκαν θέματα, όπως οι δυνατότητες που «ανοίγονται» για τους Έλληνες επενδυτές μέσω των νέων εξελιγμένων επενδυτικών  προϊόντων, οι προοπτικές των επενδύσεων σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, αλλά και οι αλλαγές στη λειτουργία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δομικών αλλαγών.   
1Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


ASSET AND WEALTH MANAGEMENT


Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Aρης Ξενόφος, Πρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών & Διευθύνων Σύμβουλος, EFG Eurobank Α.Ε.Δ.Α.Κ., αναφέρθηκε στην κρίση των κεφαλαιαγορών και τις επιπτώσεις της στην θεσμική διαχείριση. Όπως ανέφερε, στην Αμερική, η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μεταβληθεί η ψυχολογία των επενδυτών. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των εισροών από το 2008 έως το 2010, όπου τα μετοχικά κεφάλαια δεν μπόρεσαν να επανακτήσουν τα κεφάλαια που χάθηκαν. Στην Ευρώπη, οι αλλαγές είναι ηπιότερης μορφής και ο τομέας που προσελκύει το ενδιαφέρον είναι κυρίως τα μικτά αμοιβαία κεφάλαια. Επιπτώσεις υπάρχουν, όπως ανέφερε, και σε επίπεδο κανονισμών. Η χρηματοπιστωτική κρίση, η αδυναμία ορθής αποτίμησης εναλλακτικών αξιών, οι περιοριστικές συνθήκες ρευστότητας, η απόσταση μεταξύ του προσδοκώμενου αποτελέσματος, δημιούργησε πολλά ερωτήματα και οδήγησε στην υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας A.I.F.M.D.


ΠΑΝΕΛ Ι
Στην πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Εξελίξεις και προοπτικές στον χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων» αναλύθηκαν οι στρατηγικές ανάπτυξης εργασιών των Ελλήνων Διαχειριστών Κεφαλαίων, τα νέα προϊόντα & οι αγορές, καθώς και το πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο μετά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα. Στην τοποθέτησή του ο κ. Πάρις Καράσσο, Γενικός Διευθυντής της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., τόνισε ότι κρίσεις σαν και αυτή που βιώνουμε, αποτελούν ευκαιρία ανάπτυξης, με την προϋπόθεση ότι με ορθές εκτιμήσεις θα αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα η υφιστάμενη κατάσταση. Όσον αφορά στην αδυναμία του κράτους ως προς την εγγύηση των συντάξεων, είπε πως αποτελεί την απαρχή ορθολογικότερων εξελίξεων στη χώρα μας. Στη δική του παρέμβαση ο κ. Ίων Κουφοπαντελής, Πρόεδρος της Eurocorp, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «τυχερή», που βίωσε πρώτη την κρίση γιατί θα αποτελέσει και την πρώτη χώρα, που θα εξέλθει από την ύφεση. Απέδωσε το χαμηλό ποσοστό της διαχείρισης κεφαλαίων ως μέρος του ΑΕΠ σε δομικά προβλήματα και τόνισε πως αν το κράτος δεν ακολουθήσει νομοθετικές αναπτυξιακές πρακτικές, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία. Στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες για την ενίσχυση της αποταμιευτικής δυνατότητας των Ελλήνων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της διαχείρισης κεφαλαίων αναφέρθηκε ο κ. Θεόδωρος Ν. Κρίντας, Ph.D., Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. Το πρόβλημα που υφίσταται ο συγκεκριμένος κλάδος τόνισε ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτός από τους κυβερνώντες και αυτό μπορεί να αποτελέσει καλή αρχή για τον κλάδο. Για το υψηλό επίπεδο επάρκειας και εφευρετικότητας των επαγγελματιών διαχειριστών στην Ελλάδα έκανε λόγο ο κ. Φαίδων Ταμβακάκης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της  Alpha Trust Α.Ε.Π.Ε.Υ., δηλώνοντας πως «αν θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα, επενδύστε στους Έλληνες διαχειριστές». ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ
ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ & MARKETING
ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ


Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με την ομιλία του κ. Μιχάλη Τσαγκαράκη, Υποδιευθυντή Διεύθυνσης Πωλήσεων & Marketing για Διαχείριση Πελατείας της Εθνικής Asset Management A.E.Δ.Α.Κ., που παρουσίασε «Το πρώτο ETF πολλαπλών αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών: NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - Μετοχικό». O κ. Τσαγκαράκης ανέφερε ότι η αγορά των ETF στη χώρα μας βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, τη στιγμή που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται 2.500 ETF παγκοσμίως. Σε ότι αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ETF της Εθνικής τόνισε ότι αυτά είναι, κυρίως, α) η διαπραγμάτευση των στοιχείων του ενεργητικού σε δύο αγορές και δύο διαφορετικά νομίσματα, β) ο διαφορετικός κύκλος εκκαθάρισης στις δύο αγορές και γ) οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο τουρκικό χρηματιστήριο.  


ΠΑΝΕΛ ΙΙ
Οι εισηγητές στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου «Ελληνική Κρίση: Ζητείται κατεύθυνση στη διαχείριση περιουσίας», αναφέρθηκαν στο πώς η ενεργητική διαχείριση περιουσίας μπορεί να δώσει λύσεις στις επενδυτικές ανάγκες του απαιτητικού επενδυτή, στις προοπτικές του wealth management, στο σκηνικό της εντεινόμενης κρίσης που παρατηρείται στην ελληνική αγορά και στον τρόπο με τον οποίο η διαχείριση περιουσίας μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν στις παγκόσμιες αγορές.
Αισιόδοξος για την πορεία των αγορών εμφανίστηκε ο κ. Γιάννης Γεωργιάδης, Διευθυντής Private Banking της Εθνικής Τράπεζας, που τόνισε ότι μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής υπάρχει μία βασική διαφορά, καθώς στην Αμερική οι αρχές έχουν την τάση να προλαβαίνουν τις εξελίξεις, ενώ στην Ευρώπη έχουν την τάση να τις ακολουθούν.  Όσον αφορά στον τομέα του wealth management δήλωσε πως οι τράπεζες προσφέρουν ευρύτατες υπηρεσίες και μάλιστα η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στην επιλογή των προϊόντων και στην τιμολόγηση. Πριν μερικά χρόνια ήταν έκδηλη η τάση «επαναπατρισμού», που όμως έχει αντιστραφεί από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας.
Στη συνέχεια, η κα Σωτηρία Μαράκη, Διευθύντρια Private Client Group της Chartis Greece, αναφέρθηκε στο Private Client Group, που προσφέρει λύσεις σε υψηλής αξίας περιουσιακά στοιχεία. Η καινοτομία αυτού του κλάδου είναι ότι προσφέρει μοναδικές καλύψεις, με ασφαλιστήρια συμβόλαια κατά παντός κινδύνου. Επιπλέον, η λειτουργία του τμήματος αυτού βασίζεται στην προστασία του απορρήτου των πελατών. Από την πλευρά του, ο κ. Σταύρος Σιώκος, Γενικός Διευθυντής, Τομέας Asset Management & Private Equity της Τράπεζας Πειραιώς, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς. Μάλιστα τόνισε πως κανένα άλλο τραπεζικό σύστημα δε θα είχε αντέξει την κρίση που σημειώθηκε στο ελληνικό σύστημα την περίοδο Απριλίου – Μαΐου.


ΠΑΝΕΛ ΙΙΙ


Στην τελευταία θεματική ενότητα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου «Οδηγίες προς επενδυτικούς ναυτιλομένους. Ευκαιρίες και ρίσκα των κεφαλαιαγορών», οι ομιλητές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον της συζήτησης στις επενδυτικές προοπτικές των κεφαλαιαγορών και κατά πόσο η κρίση μπορεί να μεταμορφωθεί σε ευκαιρία με τις κατάλληλες επιλογές.
Στη παρέμβαση του ο κ. Ηλίας Λεκκός, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης & Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε πως στην ευρωζώνη το πρόβλημα στη νομισματική πολιτική εντοπίζεται κυρίως στο ότι υφίστανται δύο κύκλοι, ο πυρήνας και η περιφέρεια, γεγονός που δυσχεραίνει την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.  
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος, Πρόεδρος της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών, εκτίμησε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει rally στις τιμές των μετάλλων, που θα διαρκέσει για 1-1,5 περίπου χρόνο. Όσον αφορά στις μετοχικές αξίες δήλωσε ότι ο ρόλος των τραπεζών θα είναι περιορισμένος λόγω της Βασιλείας II.
Στην εισήγηση του ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank EFG, εστίασε στην ύπαρξη δύο σημαντικών παραγόντων για την εξέλιξη των αγορών: 1) τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και 2) την εντεινόμενη κρίση στα Βαλκάνια.
Τέλος, στη δική του παρέμβαση ο Δρ. Γιάννης Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών IWU Kentucky & Οικονομολόγος της Blackstone Financial Group, υποστήριξε ότι η τιμή του χρυσού βρίσκεται ακόμα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και αυτό θα φανεί όταν θα σκάσει η «φούσκα» των ομολόγων.  Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα παρουσιάζονται στις σπάνιες γαίες και τα πολύτιμα μέταλλα.


 


2Η ΗΜΕΡΑ GREEK INVESTMENT FORUM


STOCK EXCHANGE & DIRECT INVESTMENT 2010Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ενότητα του διήμερου επιχειρηματικού συνεδρίου Greek Investment Forum 2010, το Stock Exchange & Direct Investment, που διεξήχθη στις 9 Δεκεμβρίου 2010 στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής από τα Money Conferences σε συνεργασία με το επενδυτικό και οικονομικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.ΠΑΝΕΛ Ι
Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες χωρίς σύνορα: τί και πού προσφέρεται», ο σύμβουλος επενδύσεων κ. Βαγγέλης Αγαπητός ανέπτυξε τους τρόπους προστασίας από επενδυτικές απάτες τύπου... Μέιντοφ. Συγκεκριμένα, συμβούλευσε τους επενδυτές να επενδύουν μέσω γνωστών επενδυτικών οίκων και προϊόντων, να διασφαλίζουν ικανοποιητική διασπορά στις τοποθετήσεις τους, προκειμένου να μειώνουν το επενδυτικό ρίσκο και να επιλέγουν τα ETF’s για προϊόντα στα οποία είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση, όπως είναι η ενέργεια και τα εμπορεύματα. Στην παρούσα φάση ο κ. Αγαπητός πρότεινε τοποθετήσεις από το ΧΑ σε τράπεζες και μεταλλουργίες, σε ομόλογα ελληνικών τραπεζών με λήξη ενός έτους, σε βραζιλιάνικα ομόλογα και μετοχές ευρωπαϊκών εταιριών από το φαρμακευτικό κλάδο και τις τηλεπικοινωνίες που αποδίδουν σημαντικά μερίσματα.
Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Νοικοκυράκης επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάλυσης της Κύπρου Χρηματιστηριακής, αναφέρθηκε στα ETF’s τα οποία έχουν χαμηλότερο κίνδυνο και κόστος συναλλαγής για τους επενδυτές, ενώ διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές. Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του ΧΑ το 2011, τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Πρότεινε επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές, ομόλογα αλλά όχι κρατικά και μετοχές εξωτερικού, κυρίως από τη Γερμανία.
Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος Χρηματιστηριακή ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να βγει η Ελλάδα από την κρίση και σε αυτή την προσπάθεια θα βρει ισορροπία και το ΧΑ. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε βάθος χρόνου το ΧΑ θα έχει καλύτερες αποδόσεις. Επέλεξε μετοχές με συντηρητικό και αμυντικό προφίλ που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Επίσης, στις μεγάλες εμπορικές τράπεζες,
οι οποίες προέβλεψε ότι θα έχουν καλές αποδόσεις μόλις βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.
Ο κ. Ανδρέας Θάνος, Υποδιευθυντής Διαχείρισης & Επενδυτικών συμβουλών ιδιωτών πελατών της Εθνικής Asset Management ΑΕΔΑΚ, έδωσε έμφαση στις αναδυόμενες αγορές και εκτίμησε ότι θα πρωταγωνιστήσουν και την επόμενη χρονιά για τρεις κυρίως λόγους: α)Αναπτύσσονται γρήγορα λόγω δημογραφικής έκρηξης, β) έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και γ) δεν αντιμετωπίζουν τα υψηλά ελλείμματα των ανεπτυγμένων χωρών. Από τα εμπορεύματα θεώρησε πιο ασφαλή το χρυσό και το ασήμι, ενώ, επίσης, επέλεξε εταιρικά και όχι κρατικά ομόλογα και μετοχές του εξωτερικού.ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
INVEST IN GREECE

Ο κ. Χρήστος Αλεξάκης, Δ/νων Σύμβουλος της Invest in Greece πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η νέα εποχή για επενδύσεις-ο νέος νόμος Fast Track». Σε αυτή, τόνισε ότι η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό αποτελεί εθνικό στοίχημα και η συνεπαγόμενη ανάπτυξη, μονόδρομο. Αναφέρθηκε στη στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας, ως φυσική πύλη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μία περιοχή με 140 εκατ. καταναλωτές και συνολικό ΑΕΠ ενός τρις. ευρώ. Στόχος του νέου νόμου Fast Track είναι η εξάλειψη της πλειάδας επενδυτικών αντικινήτρων που υπάρχουν σήμερα στη χώρα. Τόνισε ότι μέριμνα της Invest in Greece είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προβολής του ελληνικού προϊόντος, μέσω της ενίσχυσης και της μέγιστης αξιοποίησης των δικτύων που διαθέτει.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξάκης ανέφερε σε απόσπασμα της ομιλίας του:
«Ας δούμε, όμως, τα στοιχεία εκείνα που πολλές φορές στέκονται εμπόδιο στην υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, ή αλλιώς τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα, η έως τώρα απουσία μακρόπνοου οράματος, από το οποίο θα προέκυπτε και μια ενιαία εθνική επικοινωνιακή στρατηγική, καταλυτική για την ανατροπή της κακής εικόνας της χώρας, διεθνώς, στις μέρες μας, δεν βοηθά στην επιτυχή προσέλκυση επενδύσεων.  Παράλληλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ιδιαίτερα σοβαρή οικονομική συγκυρία, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Ζούμε καθημερινά την ενίσχυση σεναρίων υποβάθμισης της χώρας και την απογοήτευση από το σύνολο της κοινωνίας, η οποία μοιραία μεταφράζεται σε έλλειμμα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και σεβασμού. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν η έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων φορέων και η ασυνέχεια στη διακυβέρνηση. Τέλος, αν σκεφτεί κανείς  παραμέτρους του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ελλάδας - όπως το φορολογικό σύστημα, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, την εχθρική, συχνά, υποδοχή επενδύσεων από ορισμένες τοπικές κοινωνίες, την έλλειψη εφαρμοσμένης επιχειρηματικότητας και τον έντονο ανταγωνισμό - μπορεί να συμπεράνει πώς ουσιαστικά έχουμε καταρχήν να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε πλειάδα επενδυτικών αντικινήτρων, προτού καν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα κίνητρα που ένα ανεπτυγμένο κράτος οφείλει να προσφέρει για να γίνει θελκτικό ως χώρα υποδοχής μιας επιχειρηματικής ιδέας.
Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι αρκεί και μόνο να εξαλείψουμε τα εδραιωμένα αυτά αντι-κίνητρα, για να επιτύχουμε στην προσέλκυση επενδύσεων.
Η προσέλκυση επενδύσεων - όπως κάθε πώληση – χρειάζεται καλό προϊόν και σωστό δίκτυο.  Αυτή είναι η βασική μέριμνα της Invest in Greece και η βάση του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Η αύξηση, δηλαδή, της ανταγωνιστικότητας και της προβολής του προϊόντος μας, μέσω της ενίσχυσης και της μέγιστης αξιοποίησης των δικτύων που διαθέτουμε.  Η επιχειρηματικότητα και η επένδυση ξεκινάνε πάντα από την ίδια παραδοχή, την ίδια προσδοκία, ότι θα προσθέσουν κέρδος - οικονομικό, ηθικό, κοινωνικό, ψυχολογικό - σε εκείνους που θα το επιχειρήσουν.
Είναι δηλαδή μία win-win δραστηριότητα για τον επιχειρηματία/επενδυτή και για τη χώρα υποδοχής του έργου.  Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος, πολύ εύλογα σήμερα να υποστηρίξει ή να υποθέσει, ότι υπάρχει ύφεση στη ζήτηση του “προϊόντος Ελλάδα”, εξαιτίας του υψηλού κινδύνου που προκύπτει από το οικονομική κρίση.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς καταγράφουμε αύξηση στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα και ιδιαίτερα σε κάποιους τομείς με πρόδηλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός, επιβεβαιώνοντας τη βασική αρχή της χρηματοοικονομικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία ο υψηλός κίνδυνος συμβαδίζει με υψηλές αναμενόμενες αποδόσεις, αρκεί ο κίνδυνος να είναι υπολογίσιμος.
Αυτό ακριβώς είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε: να είναι το ρίσκο προβλεπόμενο και ελεγχόμενο για τον επενδυτή και η απόδοση μεγάλη. Πρέπει να εργαστούμε για την χάραξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου προβολής της χώρας, με στόχο τη μακροπρόθεσμη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας».ΠΑΝΕΛ ΙΙ
Στο πλαίσιο της συζήτησης του 2ου πάνελ με θέμα «Ο δύσκολος δρόμος της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές επένδυσης στην Ελλάδα» ο κ. Αλεξάκης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά της δικαιοσύνης, ώστε να καθοριστεί συγκεκριμένη χρονική περίοδος μέσα στην οποία να μπορεί να κάνει προσφυγή σε βάρος μίας επένδυσης, καθώς και να υπάρχει κάποιο κόστος που να συνοδεύει την κάθε προσφυγή. Επίσης, ανέφερε ότι η ύπαρξη νόμου fast track θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη στην Ελλάδα όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ο κ. Ιωάννης Σαλαβόπουλος, Εμπορικός Ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο τόνισε ότι υπάρχουν δύο πλευρές της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό: αυτή που εμείς νομίζουμε ότι έχουμε και αυτή που πραγματικά υπάρχει. Ανέφερε ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα αλλά από την άλλη είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που θεωρείται, γενικά, συμπαθής από τους πολίτες σχεδόν όλων των ξένων χωρών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτεί. Ο κ. Ιωάννης Κοκολινάκης,  Δ/νων Σύμβουλος του ομίλου Ευρωκλινικής  αναφέρθηκε στις προοπτικές του παγκόσμιου τουρισμού υγείας, που η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί. Συγκεκριμένα, είπε ότι υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως που ταξιδεύουν για λόγους υγείας, ενώ ο τζίρος που πραγματοποιείται ανέρχεται στα 50 δις δολάρια.
Ο κ. Δημήτρης Ραχιώτης, Μέλος της ΡΑΕ και εποπτεύων του τομέα των ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι η πορεία των επενδύσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα υπολείπεται έναντι άλλων χωρών, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα σταθερό και καλό θεσμικό πλαίσιο στον συγκεκριμένο τομέα. Ο λόγος της υστέρησης είναι, κυρίως η ελληνική γραφειοκρατία και η έλλειψη που παρατηρείται στο συντονισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Η κα Ελένη Κολοφωτιά, Διευθύντρια Επενδύσεων ΤΑΝΕΟ, μίλησε για τα κεφάλαια που θέλουν να επενδυθούν μέσω των Venture Capital και μένουν ανενεργά, περιμένοντας να ενταχθούν στο νόμο fast track. Μάλιστα τα κεφάλαια αυτά φτάνουν σήμερα τα 280 εκατ. Ευρώ, με 78 εκατ. ευρώ περίπου να έχουν ήδη επενδυθεί.


ΠΑΝΕΛ ΙΙΙ
Στο τρίτο πάνελ, με θέμα «ΧΑ: Καινούρια δομή, νέες υπηρεσίες, σημαντικές ευκαιρίες» αναλύθηκε η αξιοποίηση και ο νέος ρόλος του Χρηματιστηρίου στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, η ενεργοποίηση των ανενεργών σήμερα χιλιάδων μικρομετόχων και οι νέες υπηρεσίες.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΕΙΣΕΤ ( Ενωση Εισηγμένων Εταιρειών) επέμεινε  στην ενεργοποίηση των 600.000 μικρομετόχων  που έχουν στην κατοχή τους μετοχές αξίας μέχρι 3000 ευρώ και πρέπει με κάποιο τρόπο να ενεργοποιηθούν.  Ο κ. Δράκος, αναφέρθηκε επίσης στις αναλυτικές προτάσεις που θα υποβάλλει σύντομα η ΕΝΕΙΣΕΤ στην διοίκηση του Χρηματιστηρίου, με στόχο να υπηρετήσει ξανά το ρόλο του ο οποίος είναι να βοηθάει τις επιχειρήσεις να αντλούν ρευστότητα.
Στα πλαίσια του ίδιου προβληματισμού, ο κ. Κώστας Κουνάδης, Προϊστάμενος του τμήματος προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών της ΕΧΑΕ,  εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση, ένας αριθμός από  150 επιχειρήσεις περίπου, μικρού και μεσαίου μεγέθους, θα μπορούσαν εφεξής να προωθηθούν στην αγορά 1 του χρηματιστηρίου, την περίφημη Εναλλακτική  αγορά που υπήρξε φυτώριο για την άντληση κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά και την ανάπτυξη σημαντικών επιχειρήσεων.  Η Εναλλακτική Αγορά, αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 14 εταιρείες οι οποίες έχουν αντλήσει κεφάλαια ύψους 16 εκατ. ευρώ με συνολική κεφαλαιοποίηση 210 εκατ. ευρώ και  αποτελεί κατά τα φαινόμενα, μια σημαντική εναλλακτική για την άντληση ρευστότητας σε μια περίοδο «στεγνή» από πλευράς τραπεζικής χρηματοδότησης.
Ο κ.  Κώστας Καρανάσιος, Διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων και Υπηρεσιών της  «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε». ανεφέρθηκε στην εξωστρέφεια που αποκτά σήμερα το Χρηματιστήριο με την εισαγωγή σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών  όπως η πλατφόρμα  το X-net η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους Έλληνες επενδυτές να επενδύουν σε ξένες αγορές σαν να επενδύουν στο ΧΑ.Αλλά και άλλα νέα προίόντα όπως τα ETF’s τα οποία έχουν χαμηλότερο κίνδυνο και κόστος συναλλαγής για τους επενδυτές ενώ διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές.
Από τη δική του πλευρά ο Δρ. Δημήτρης Γ. Τσιμπανούλης, Διευθύνων Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας Τσιμπανούλης & Συνεταίροι  επεσήμανε ότι  σήμερα, στο περιβάλλον της δικτύωσης των χρηματιστηρίων σε διευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι εντονότερος ο ρόλος του  ΧΑ ως επιχείρησης. Οι ελληνικές εταιρίες μπορούν να εισαγάγουν τίτλους τους και σε ξένα χρηματιστήρια και το ΧΑ έχει ανοιχτεί και σε νέα προϊόντα, εκτός της ελληνικής αγοράς. Έχει, επομένως, εκλείψει η απόλυτη ταύτιση του ΧΑ με την ελληνική κεφαλαιαγορά. Απ’ αυτή την άποψη τα συμφέροντα του ΧΑ δεν συμβαδίζουν απαραίτητα με αυτά της ελληνικής οικονομίας. Απ’ την άλλη, όμως, πλευρά είναι και ο μηχανισμός προσέλκυσης ξένων επενδυτών και άντλησης κεφαλαίων. Με αυτό το πρίσμα, το ΧΑ μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και να αναβαπτισθεί κοινωνικά. Με την εισαγωγή των μετοχών των αναπτυξιακών εταιριών σε νέα ειδική αναπτυξιακή αγορά του ΧΑ τονώνεται η διαφάνεια και η λογοδοσία των εταιριών και εμπεδώνεται η σοβαρότητα του εγχειρήματος. Το περιβάλλον αυτό θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναλάβουν το ρίσκο που πράγματι τους αναλογεί. Ο ρόλος του ΧΑ μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός στην προσπάθεια αυτή για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, απαιτείται η θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων κινήτρων για τις αναπτυξιακές επιχειρήσεις, που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και θα προάγουν την ελληνική οικονομία.
Θα πρέπει τέλος να ξεπεραστεί το φοβικό σύνδρομο κατά του χρηματιστηρίου λόγω  της φούσκας του 1999, που οδήγησε στην κοινωνική και ηθική του απαξίωση. Η αντίληψη αυτή, κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ανάλυσης και κατανόησης των αιτίων της «φούσκας» αλλά και της απουσίας κάθαρσης.
Το συνέδριο κορυφώθηκε με την 8η απονομή των επιχειρηματικών βραβείων ΧΡΗΜΑ – Γεώργιος Ουζούνης 2010. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από on-line ψηφοφορία στην ιστοσελίδα
www.hrima.gr στην οποία μετείχαν οι αναγνώστες  του περιοδικού ΧΡΗΜΑ και της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΧΡΗΜΑ WΕΕΚ.
To διήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, της  Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε), της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ) και με την υποστήριξη των: Εθνική Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ, Ευρωκλινική Παίδων, Ευρωκλινική Αθηνών, Alapis, Intralot, Chartis και Audiovisual.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τα Money Conferences της εταιρίας Ethos Media S.A.,  σε συνεργασία με το επενδυτικό και οικονομικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Τα Money Conferences ξεκίνησαν το 2007 και ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεδρίων στην Ελλάδα.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΚΕ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
GREEK INVESTMENT FORUM 2010
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ BENETH FOOD HALL
ΕΡΕΥΝΑ ICAP-ΑΓΟΡΑ ΑΛΕΥΡΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEB BANKING
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ
EUROMONEY: ΝΕΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 180 ΔΙΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site