Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2006                               Τεύχος 318

Ανοχή στον κίνδυνο δείχνουν οι επενδυτές


Παρά τις διάφορες προειδοποιήσεις επενδυτικών οίκων και την ευρύτερη
γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται σε ορισμένα σημεία του πλανήτη
η διεθνής επενδυτική κοινότητα εξακολουθεί να αισιοδοξεί και να αναζητά
υψηλότερο ρίσκο. Ποιά τελικά από τις δύο πλευρές θα επαληθευθεί;


Tο τελευταίο χρονικό διάστημα συνέβησαν αρκετά σημαντικά χρηματοοικονομικά γεγονότα, κυρίως στο χώρο της αγοράς σταθερού εισοδήματος. Η προεδρία της FED πέρασε στα χέρια του Ben Bernanke κλείνοντας με «πανηγυρικό» τρόπο την εποχή Greenspan η οποία και ολοκληρώθηκε τυπικά με μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων. Τα αμερικανικά επιτόκια βρίσκονται σήμερα στο 4,5% με αρκετά στελέχη μάλιστα των αγορών να εκτιμούν ότι θα ανέλθουν σταδιακά στο 5%-5,5% στους επόμενους 24 μήνες.  Επίσης το αμερικανικό δημόσιο εξέδωσε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2001 τριακονταετή ομόλογα και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο αρκετά δυσμενές για την αγορά σταθερού εισοδήματος διεθνώς, καθώς τα yields των ομολόγων φαίνεται να έχουν λάβει την ανιούσα σε αρκετά μεγάλο βάθος χρόνου. Αυτό που δεν τόλμησε να κάνει πριν από ενάμισι περίπου έτος όταν τα yields διέγραφαν ιστορικά χαμηλά, το πραγματοποίησε σήμερα, κατά τη στιγμή που αρχίζει να γίνεται αντιληπτή ή νέα καθοδική τάση της αγοράς ομολόγων και όταν τα yields των τριακονταετών τίτλων έχουν ήδη ανέβει αρκετά. Αυτό βεβαίως γίνεται υπό το αφόρητο βάρος των τεραστίων δημοσιονομικών ελλειμμάτων των Η.Π.Α. τα οποία υποστηρίζουν τα διάφορα ανοικτά γεωπολιτικά μέτωπα ανά τον κόσμο και φυσικά την προγραμματική δήλωση για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Τρίτον, η αμερικανική καμπύλη των επιτοκίων εξέλαβε για πρώτη φορά μετά το 2000 αρνητική κλίση, δηλαδή οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις στη λήξη των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν χαμηλότερα από αυτές των διετών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου.
Αυτό το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο στα χρηματοοικονομικά δεδομένα και την τελευταία φορά που εμφανίστηκε στις Η.Π.Α. ακολούθησε οικονομική ύφεση και μείωση επιτοκίων. Παρόλα αυτά όμως, σήμερα οι αναλυτές και οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν νέες αυξήσεις επιτοκίων και οι μετοχικές αγορές ανά τον κόσμο εμφανίζουν ανοδικές τάσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αγνοώντας επιδεικτικά τα περίεργα μηνύματα της αμερικανικής αγοράς ομολόγων. Κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί οι αγορές εκπέμπουν αυτά τα αινιγματικά στοιχεία.
Σε γενικές γραμμές πάντως, οι διαχειριστές κεφαλαίων εξακολουθούν να παραμένουν αισιόδοξοι, παρά την τοπική «διόρθωση» αρκετών μετοχικών δεικτών και την κορύφωση της αγοράς των πολύτιμων μετάλλων και δείχνουν μια αυξημένη ανοχή στον κίνδυνο, αναζητώντας όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις για την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους. Για όσο διάστημα αυτή η ρευστότητα θα τροφοδοτεί τις αγορές κανείς δεν θα ανησυχεί, μετά όμως…


Μακροοικονομική εικόνα
Η μεγάλη μακροοικονομική έκπληξη ήταν αναμφίβολα η ανακοίνωση της πολύ χαμηλής αύξησης του αμερικανικού Α.Ε.Π. μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2005 και συγκεκριμένα μόλις 1,1% σε σχέση με το 4,1% του προηγούμενου τριμήνου! Οι αγορές όμως δεν την πίστεψαν και αντέδρασαν με ψυχραιμία, καθώς φάνηκε ότι είχαν διαμορφώσει μια προσδοκία σημαντικής ανοδικής αναθεώρησης στην πορεία και επομένως δεν μπορούμε να λάβουμε το μέγεθος αυτό στην ονομαστική του αξία.
Όμως αναμφίβολα αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια καμπή στον οικονομικό κύκλο των Η.Π.Α. έστω και προσωρινή ή όχι τόσο οξεία κατά ορισμένους αναλυτές. Ας εξετάσουμε όμως ειδικότερα πώς διαμορφώνονται οι νέες τάσεις στους επιμέρους τομείς. Ο βασικός δείκτης ISM αποτύπωσης της συνολικής βιομηχανικής δραστηριότητας για τον Ιανουάριο στις Η.Π.Α. σημείωσε την τρίτη κατά σειρά μηνιαία πτώση του αγγίζοντας το επίπεδο του 54,8%. Η πτώση αυτή που δεν ήταν αναμενόμενη οφειλόταν βασικά στις χαμηλές παραγγελίες και στη μείωση της παραγωγής. Ο δείκτης Chicago PMI, της βιομηχανικής περιοχής του Σικάγο, υποχώρησε στο 58,5 τον Ιανουάριο από το 61,5 του Δεκεμβρίου, επισφραγίζοντας την καθοδική τάση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Παρομοίως ο δείκτης Philly Fed, αποτύπωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή της Φιλαδέλφειας, υποχώρησε στο 3,3 από το 10,9 του Δεκεμβρίου, υποδηλώνοντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης δεν έπαψε να υπάρχει αλλά είναι σαφώς πιο περιορισμένος.
Τουναντίον η βιομηχανική παραγωγή Δεκεμβρίου στις Η.Π.Α. αυξήθηκε κατά το λίαν ικανοποιητικό 0,6% και το ποσοστό χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας του ίδιου μήνα αυξήθηκε στο 80,7%. Το τελευταίο μάλιστα είναι το υψηλότερο μέγεθος από τον Οκτώβριο του 2000! Επίσης οι βιομηχανικές παραγγελίες Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 1,1% στις Η.Π.Α. λόγω της αυξημένης ανάγκης των επιχειρήσεων για επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, αλλά και λόγω των παραγγελιών διαρκών αγαθών. Οι αναλυτές εξεπλάγησαν θετικά καθώς είχαν προβλέψει μικρότερη άνοδο των παραγγελιών.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 1,3% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,5%. Μάλιστα ορισμένα στοιχεία ενίσχυσαν την αισιόδοξη εικόνα, όπως η ανοδική αναθεώρηση της αύξησης των παραγγελιών Νοεμβρίου από το 4,5% στο 5,5% και η σημαντική αύξηση των παραγγελιών κεφαλαιουχικών αγαθών.
Σημεία καμπής παρουσίασαν και οι υπηρεσίες.
Ο δείκτης ISM του τομέα των υπηρεσιών στις Η.Π.Α. υποχώρησε στο 56,8% κατά το μήνα Ιανουάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πτώση αυτή δεν ήταν αναμενόμενη αν και δεν εκλήφθηκε ως ανησυχητική, καθώς δεν έχει αναχαιτιστεί ουσιαστικά η ανάπτυξη του μεγάλου αυτού κλάδου της οικονομίας.
Στην αγορά ακινήτων σημειώθηκε μικτή εικόνα. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών Δεκεμβρίου εξέπληξαν θετικά τους αναλυτές στις Η.Π.Α. καθώς αυξήθηκαν κατά 2,9% στις 1,269 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες, έναντι προβλέψεων για πτώση, αλλά οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών υποχώρησαν κατά 5,7% λόγω μαζικής αποχώρησης πολλών κερδοσκόπων από την αγορά. Οι κατασκευές νέων κατοικιών μειώθηκαν θεαματικά κατά 8,9% το Δεκέμβριο, αγγίζοντας το χαμηλό εννέα μηνών των 1,93 εκατ. ετησιοποιημένων νέων μονάδων! Ακόμα και οι εκδόσεις νέων αδειών οικοδομής μειώθηκαν κατά 4,4%. Πάντως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα δεδομένα αυτά είναι από τη φύση τους ευμετάβλητα και επομένως χρειάζεται προσοχή στην αποτίμησή τους.
Ανέλπιστα θετικό ήταν το μηνιαίο ποσοστό ανεργίας του Ιανουαρίου, το οποίο μειώθηκε στο 4,7% και «άγγιξε» χαμηλό πενταετίας, αντίθετα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα οι νέες θέσεις εργασίας έφθασαν τις 193.000 με ανοδική αναθεώρηση άλλων 80.000 θέσεων για τους δυο προηγούμενους μήνες.
Τον Ιανουάριο σημειώθηκε τελικά μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όπως αυτή εκτιμάται από το πανεπιστήμιο του Michigan. Συγκεκριμένα η τελική αναθεωρημένη τιμή του δείκτη εμπιστοσύνης κυμάνθηκε στο 91,2 από το επίπεδο του 93,4 της αρχικής εκτίμησης και από το 91,5 του Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της συγκεκριμένης τιμής λόγω της θετικής χρηματιστηριακής συγκυρίας και εξεπλάγησαν αρνητικά, αλλά χωρίς και πάλι να δημιουργηθεί πανικός.
 
Διεθνείς αγορές
Πριν από ένα μήνα είχαμε συζητήσει εκτενώς την ευρύτερη μακροχρόνια τεχνική εικόνα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών και τις σαφείς προεκτάσεις της ανοδικής τους τάσης σε ορίζοντα έτους, βάσει των κυριοτέρων τεχνικών σχηματισμών και δεικτών.
Σήμερα εάν κανείς παρατηρήσει και πάλι τα γραφήματα των χρηματιστηριακών δεικτών S&P500, Dow Jones, NASDAQ, αλλά και πιο εξειδικευμένων δεικτών όπως ο S&P Small Cap 600, ο S&P Retail αλλά και ο δείκτης των ημιαγωγών SOX, όπως επίσης και των δεικτών DAX, CAC, FTSE-100, DJ Eurostoxx 50 στην Ευρώπη, θα διαπιστώσει τα ίδια ακριβώς στοιχεία ευρωστίας και αισιόδοξης κατεύθυνσης, κυρίως στα εβδομαδιαία και μηνιαία γραφήματα δεδομένων, παρά το γεγονός ότι οι αγορές αυτές έχουν εισέλθει σε ένα μίνι-διορθωτικό κύκλο τιμών. Χωρίς να εισέλθουμε σε αναλυτική αξιολόγηση επιμέρους μετοχικών δεικτών, θα αναφέρουμε πως στο σύνολο τους οι αγορές εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια ομοιογενή εικόνα. Η κορύφωση στα τέλη Ιανουαρίου έδωσε τη θέση της σε μια πλαγιοπτωτική φάση διακύμανσης, καθώς αρκετοί traders και funds προχώρησαν σε μερικές ρευστοποιήσεις και κλείδωμα κερδών, ενώ οι αγορές έλαβαν και τις απαραίτητες «ανάσες».
Οι τεχνικοί σχηματισμοί ελεγχόμενης μεταβλητότητας πάντως και οι ανοδικά κυλιόμενες στηρίξεις μειώνουν τα περιθώρια έντονων «διορθώσεων» σε αυτή τη χρονική φάση και πιστοποιούν τη διατηρησιμότητα της ανοδικής μέσο-μακροπρόθεσμης τάσης των μετοχικών αξιών. Φαίνεται πως το «έξυπνο χρήμα» ή μια μερίδα αυτού πιστεύει στην επανενεργοποίηση της ανοδικής κατεύθυνσης μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα τοπικού χαρακτήρα διόρθωση και «ποντάρει» και πάλι στα σενάρια παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Στον αντίποδα τώρα, η αγορά σταθερού εισοδήματος, σε δολάριο και ευρώ, εξακολουθεί να εκπέμπει μηνύματα «SOS», καθώς οι μακροπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες σχηματίζουν έντονα ανοδικά σήματα για τα yields των κρατικών ομολόγων. Όταν τα yields αυξάνονται μειώνονται οι τιμές των ομολόγων και έτσι προκαλούνται κεφαλαιακές ζημιές στους ομολογιούχους. Όλοι οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων και γενικότερα οι διαχειριστές που κατέχουν μεταξύ άλλων σημαντικές ομολογιακές θέσεις βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου του sell off.  Ας δούμε όμως ορισμένα μεγέθη της αγοράς ομολόγων. Συγκεκριμένα λοιπόν, το δεκαετές treasury yield στις Η.Π.Α. δείχνει έτοιμο να διασπάσει ανοδικά την τοπική κορυφή του 4,68% και να ανέλθει στο επίπεδο του 5% ή και υψηλότερα.  Το γράφημα του τριακονταετούς treasury yield δείχνει απειλητικά ανοδικό με στόχο τη διάσπαση του επιπέδου του 4,72% και την επιμήκυνση του ανοδικού κύκλου των τελευταίων τριών-τεσσάρων εβδομάδων. Αυτή η εξέλιξη μάλιστα λαμβάνει ιδιαίτερο βάρος εάν αναλογιστούμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε πρόσφατα νέα σειρά τριακονταετών ομολόγων, μετά από απουσία αρκετών ετών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων κεντρικών τραπεζών και funds ανά τον κόσμο. 
Η δυναμική του τριακονταετούς treasury yield δείχνει αυτή τη στιγμή ότι αυτές οι τοποθετήσεις πιθανότατα να οδηγηθούν σε κεφαλαιακές απώλειες στους επόμενους μήνες, εάν φυσικά επιβεβαιωθούν τα «ηχηρά» τεχνικά σήματα που προαναφέραμε. Είναι περιττό να προσθέσουμε ότι εάν επιβεβαιωθεί η νέα ανοδική έξαρση των αμερικανικών yields, θα ακολουθήσει με μια χρονική υστέρηση και η αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, η οποία ήδη προεξοφλεί και νέα αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2006. Η αγορά των πολύτιμων μετάλλων εκδηλώνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα κύκλο καθοδικής «διόρθωσης» όπως ακριβώς είχαμε εκτιμήσει στο προηγούμενό μας τεύχος, χωρίς βεβαίως να ανατρέπει σε αυτή τη φάση την κυρίαρχη μέσο-μακροπρόθεσμη ανοδική της τάση.
Περιοχές πιθανής στήριξης στη φάση διόρθωσης της τιμής του χρυσού υπάρχουν στα $530 και $515 ανά ουγκιά, ενώ αντίστοιχα επίπεδα για το ασήμι εντοπίζονται στα $8,87 και $8,20 ανά ουγκιά. Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου εξακολουθεί να κυμαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του εικαζόμενου «πυθμένα» του μεσοπρόθεσμου καθοδικού της κύκλου των τελευταίων δώδεκα μηνών.  Τα τεχνικά σημεία της ισοτιμίας παραμένουν υπερπωλημένα για δεύτερο συνεχή μήνα και οι πιθανότητες ανοδικής αντιστροφής της κατεύθυνσης της αγοράς σε τεχνικό αποκλειστικά επίπεδο είναι περισσότερες από την επιμήκυνση της καθόδου του ευρώ. Φυσικά τον τελευταίο λόγο έχει η ίδια η αγορά, η οποία και θα δείξει εάν αυτό το σενάριο θα υλοποιηθεί.


Επενδυτική στρατηγική
Οι αμυντικές κινήσεις «αναδίπλωσης» των θέσεων του ισορροπημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου, κατά το προηγούμενο τεύχος μας, δικαιώθηκαν και πάλι από την πορεία των αγορών.
Πρώτον η μείωση του ποσοστού στάθμισης των μετοχών από το 70% στο 64% πρόλαβε την εκδήλωση της τοπικής διόρθωσης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, ενώ το κλείδωμα των μισών θέσεων στα πολύτιμα μέταλλα έγινε τη χρονική στιγμή εκκίνησης ενός αντίστοιχου πλαγιοπτωτικού κύκλου στο χρυσό και στον άργυρο. Οι αγορές χρειάστηκαν μια «εξαέρωση» την οποία σε σημαντικό βαθμό υλοποίησαν οι traders με αρκετές ρευστοποιήσεις θέσεων long.
Πώς διαμορφώνονται όμως οι νέες ισορροπίες και ποιες είναι οι κατευθύνσεις της επενδυτικής στρατηγικής;  Η μικρής εμβέλειας διόρθωση των μετοχικών τιμών σε διεθνές επίπεδο δικαιολογεί τη μερική επανατοποθέτηση των διαθεσίμων που είχαν προκύψει από την τελευταία ρευστοποίηση.
Έτσι το ποσοστό των μετοχών και μετοχικών hedge funds αυξάνεται οριακά από το 64% στο 67% με αντίστοιχη χρήση τμήματος των ρευστών διαθεσίμων και με προοπτική να ακολουθήσει νέα αύξηση της βαρύτητάς τους εάν και εφόσον οι αγορές διορθώσουν σε μεγαλύτερο βάθος κατά τον επόμενο μήνα. Τα υπόλοιπα ποσοστό διατηρούνται αμετάβλητα με στόχο ενδεχομένως να επανενεργοποιηθούν αγοραστικές θέσεις και στα πολύτιμα μέταλλα, εφόσον ο χρυσός και ο άργυρος προσεγγίσουν τα επόμενα επίπεδα στήριξής τους (βλέπε προηγούμενη παράγραφο).
Η νομισματική κατανομή του χαρτοφυλακίου παραμένει αμετάβλητη αυτό το μήνα.
Η καθοδική τάση των τιμών των ομολόγων επανήλθε αποφασιστική, λόγω  ανάκαμψης των yields. Επίσης, η αμερικανική καμπύλη επιτοκίων εξέλαβε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια καθοδική κλίση, οδηγώντας σε σημαντική υποαπόδοση τους μακροπρόθεσμους τίτλους.
Η συντηρητική επιλογή βραχυπρόθεσμων ως επί το πλείστον ομολογιακούς τίτλους στο ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο λειτούργησε αμυντικά σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή επιτοκιακή συγκυρία και έτσι θα παραμείνει για άλλον ένα μήνα.
Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό θα εξακολουθήσει να διανέμεται σε εταιρικά ομόλογα, στα οποία προσφεύγουν όλο και περισσότεροι και μεγάλοι «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς όπως οι κεντρικές τράπεζες, για την αναζήτηση υψηλότερων yields και περιθωρίων απόδοσης έναντι των κρατικών benchmarks.


του Χάρη Κουρούκλη


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Έξι χρόνια μετά...
Επενδύσεις: «ΜΑΧΕΣ ΓΙΓΑΝΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Επενδύσεις: Ανοχή στον κίνδυνο δείχνουν οι επενδυτές
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανίες: Σκληρές μάχες χωρίς θύματα!
Θέμα: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΣΤΡΟΦΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Αφιέρωμα: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Αφιέρωμα: Μαζική Εστίαση: Σε φάση περισυλλογής
¶ρθρο: H Ελληνική Επενδυτική Δραστηριότητα και η διείσδυση των Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια
¶ρθρο: Coca-Cola 3Ε: Συνδυασμός αμυντικού τίτλου και growth story
Θέμα: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Ιανουάριο του 2006
Θέμα: H Αγορά του Aλουμινίου
¶ρθρο: Από το 1999... έως σήμερα
Θέμα: «Μάχες» στην αγορά του ψωμιού

 Όροι και προϋποθέσεις του site