Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2010-τεύχος 368                              

ΔΡ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ IWU KENTUCKY & ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ BLACKSTONE FINANCIAL GROUP


 


Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ


Εισαγωγή:


Δεν είναι καλή εποχή ακόμα για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, με εξαίρεση περίπου τρεις ή τέσσερις μετοχές, εκτιμά ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, διαβλέποντας ότι θα διαμορφωθούν καλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον. Την ίδια άποψη έχει και για τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές γι΄ αυτό και συστήνει επενδυτική στροφή στα πολύτιμα μέταλλα αλλά και «σορτάρισμα» στην Κίνα για την οποία προβλέπει κλυδωνισμούς.
Πιστεύει ότι στην οικονομία «δεν έχουμε φτάσει στη μητέρα των κρίσεων η οποία έρχεται», ενώ για την υφιστάμενη κατάσταση καταγράφει, ως τάση, την δημιουργία «φούσκας» ομολόγων. Υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι έρχονται τρομακτικές αποδόσεις στην αγορά των μετάλλων στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, καθώς θεωρεί ότι οι μετοχές και τα ομόλογα αξιοποιήθηκαν επενδυτικά και εξάντλησαν σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες τους. Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση τονίζει ότι «δεν βγαίνουν τα νούμερα, καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο δημόσιο χρέος, οι οποίες και το εκτινάσσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα». Για την παγκόσμια οικονομία πιστεύει ότι τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια «δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα καλύτερο από αυτό που γίνεται σήμερα με τις κεντρικές τράπεζες να εκδίδουν πληθωριστικό χρήμα. Η τακτική αυτή πιστεύει ότι, ίσως, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα με τη 48ωρη επιστροφή στη δραχμή και την επιστροφή στο ευρώ με νέα ισοτιμία.


Τίτλος:
ΧΡΥΣΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ


Χρήμα_Ποιες είναι οι αιτίες της κρίσης, πώς συνδέονται με αυτή οι επενδύσεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων και ποια είναι τα συμπτώματα που εσείς διαπιστώνετε σήμερα, ως διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην αγορά;


Γ. Χαραλαμπάκης_ Αν δεν βρούμε τα αίτια της κρίσης δεν μπορούμε να βρούμε ούτε τη λύση. Στην Αμερική ειπώθηκε, ότι αιτία της κρίσης ήταν τα subprimes. Δηλαδή, εκείνα τα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες σε ανθρώπους οι οποίοι δεν άξιζαν να πάρουν αυτά τα δάνεια. Ας δούμε τα νούμερα. Πόσοι ήταν αυτοί οι οποίοι πήρανε αυτά τα δάνεια; Ήταν περίπου το 2%, αλλά ας το μεγιστοποιήσω και να το κάνουμε 7%. Δηλαδή, το ποσοστό αυτό των δανείων δεν έπρεπε να δοθεί, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν μεγάλη υποθήκη να δώσουν. Είπαν ψέματα στην αίτησή τους. Πρέπει να σκεφτούμε, λοιπόν, εάν αυτό το 7%, των φτωχών μάλλον ανθρώπων, μπορούσε να φέρει κάτω κολοσσούς όπως η Bear Sterns, όπως η Lehman Brothers, όπως η Merill Lynch, και σχεδόν έφερε κάτω Citibank και τη Bank of America. Θα μπορούσε λοιπόν αυτό το 7% των αιτήσεων για δάνεια, να «γονατίσει» τέτοιους κολοσσούς; Σίγουρα όχι... Άρα είναι κάποια άλλη η αιτία. Αυτό ήταν, ίσως, μία αφορμή, αυτό εμφανίστηκε. Ήταν όπως ο πυρετός. Ο πυρετός, δεν είναι η αιτία κάποιου κακού, είναι το σύμπτωμα ότι υπάρχει κάποια βαθύτερη αιτία. Άρα, λοιπόν, δεν πρέπει να πολεμήσουμε τον πυρετό πρέπει να πολεμήσουμε τη βαθύτερη αιτία.


Χρήμα_Δηλαδή;


Γ. Χαραλαμπάκης_Η βαθύτερη λοιπόν αιτία ήταν ότι η κρίση φαινόταν ότι θα έρθει. Ποιες ήταν λοιπόν οι αιτίες της κρίσης; Το πρώτο αίτιο της κρίσης ήταν η τιτλοποίηση κάποιων δανείων, η οποία έφτασε, στη διάρκεια μεταξύ του 2000 και του 2007, παγκοσμίως τα 680 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι, άρχισε να κινείται πολύ χρήμα γιατί όταν εγώ έχω έναν τίτλο στα χέρια μου, ένα bond, ένα CDO ή CLO, μπορώ να πάω στην τράπεζα και να πω: «Έχω αυτόν τον τίτλο στα χέρια μου, ο οποίος έχει ονομαστική αξία από τη Lehman Brothers, 100.000 ευρώ. Μου δίνετε δάνειο έναντι αυτού»; Και αυτοί απαντάνε «Βεβαίως, είναι από τη Lehman Brothers. Έχει ονομαστική αξία 100.000; Εγώ θα σου δώσω το 80% αντίστοιχα. Άρχισε λοιπόν να κυκλοφορεί πολύ χρήμα, να «κόβεται» πολύ χρήμα, να δίνονται μεγάλες πιστώσεις έναντι χρεογράφων, τα οποία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά τιτλοποιήσεις αέρα, σε όλο τον κόσμο. Άρχισαν λοιπόν οι τράπεζες, και ειδικά οι επενδυτικές, να κινούν μεγάλες πιστώσεις.


Χρήμα_Αυτό το θεωρείτε φούσκα;


Γ. Χαραλαμπάκης_Είναι φούσκα 100%. Όταν η παγκόσμια οικονομία παράγει 60 τρις. ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το χρόνο και, ταυτόχρονα, δημιουργεί υποχρεώσεις 600 τρις. δολάρια, μπορεί να προχωρήσει; Είναι σαν να πάρω εγώ ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης και να μου πούνε εσύ θα τρέξεις αγώνες με 280 χιλιόμετρα την ώρα.


Χρήμα_Εάν δεν υπήρχε αυτό που χαρακτηρίσαμε «φούσκα», αυτή η εξαργύρωση τίτλων, πώς θα γινόταν η ανάπτυξη, πώς θα προχωρούσε η παγκόσμια οικονομία;


Γ. Χαραλαμπάκης_Μα τότε μιλάμε για ανάπτυξη με δάνεια. Δεν μπορείς να στηρίζεις την ανάπτυξή σου μόνο στα δάνεια. Γιατί κάποια στιγμή τα δάνεια θα πρέπει να τα ξεπληρώσεις. Είναι σαν να παίρνει ένας, που βγάζει 1.000 ευρώ το μήνα, δάνεια, βάσει των οποίων για να τα ξεπληρώσει θα πρέπει να δίνει 10.000 ευρώ το μήνα. Πώς θα τα καταφέρει αφού το εισόδημα του είναι 1000 ευρώ;


Χρήμα_Όλα όσα καταγράψαμε μέχρι στιγμής, τί συνέπειες έχουν σήμερα στη δουλειά σας, στη διαχείριση κεφαλαίων, στις κεφαλαιαγορές; Πώς βιώνετε την κρίση;


Γ. Χαραλαμπάκης_Η φούσκα συνεχίζει. Και πώς συνεχίζει; Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως υπάρχουν τουλάχιστον 80 τρις. δολάρια ομολόγων. Μπορούν να τα ξεπληρώσουν οι τράπεζες οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα κράτη ή οι εταιρείες που έχουν εκδώσει αυτά τα ομόλογα; Έχουν αρκετά κέρδη για να τα ξεπληρώσουν; Δεν έχουν. Άρα λοιπόν ίσως πρέπει να επανέλθουμε στη συμβατική λογική. Πόσο βάρος μπορούμε να σηκώσουμε σαν χρέος, σαν άτομα, σαν οικογένειες, σαν επιχειρήσεις, σαν κράτος. Όταν λοιπόν, δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος, παγκοσμίως με κάποιο τρόπο πρέπει να γίνει κάποια παραγραφή αυτού του βάρους. Αυτό που στην αρχαία εποχή, στην Ελλάδα, είχε εισαγάγει ο Σόλωνας, τη σεισάχθεια. Έχω μαζέψει πολύ βάρος, πάνω στον ώμο μου και πρέπει κάποιος να με απαλλάξει από αυτό. Άρα είτε λοιπόν πρέπει να πάμε, ευθέως, σε μια απαλλαγή από το βάρος, δηλαδή πάμε σε διαγραφή χρεών, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, είτε πρέπει θεωρητικά να προκαλέσουμε πληθωρισμό, για να απαλλαγούμε από το βάρος. 


Χρήμα_Και πώς μπορεί να γίνει αυτό τεχνικά;


Γ. Χαραλαμπάκης_Μπορούμε να εκδώσουμε πολύ χρήμα. Το χρήμα χάνει την αξία του και με το πληθωρισμένο χρήμα αποπληρώνουμε τα χρέη.


Χρήμα_Δηλαδή είστε υπέρ της έκδοσης πληθωριστικού χρήματος;


Γ. Χαραλαμπάκης_Όχι δεν είμαι υπέρ, αλλά λέω ότι προς τα εκεί βαδίζουμε.


Χρήμα_Πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά αυτό;


Γ. Χαραλαμπάκης_Βεβαίως, δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχουμε φτάσει στο σημείο, «χωρίς επιστροφή».


Χρήμα_Δηλαδή, όχι διαγραφή χρεών, αλλά πληρωμή με κάποια άλλη μέθοδο;


Γ. Χαραλαμπάκης_Ναι, με πληθωρισμένο χρήμα.


Χρήμα_Και όταν λέμε για φούσκα, τί ακριβώς εννοούμε, πώς θα τη χαρακτηρίζαμε;


Γ. Χαραλαμπάκης_Των ομολόγων. Και σαν διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, και εμείς βλέπουμε το εξής: ότι επειδή αυτό το πράγμα δεν μπορεί να προχωρήσει, σε κάποια φάση οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων θα ζητήσουν κάποια ασφάλεια. Γιατί, αν εσείς είσαστε  πελάτης μου, θα με ρωτήσετε: «Πώς πάει η πορεία του χαρτοφυλακίου μου»; Και θα απαντήσω «έτσι κι έτσι». Και αν αρχίσουν να πέφτουν τα ομόλογα, πού θα πάει το χαρτοφυλάκιο; Ας μην ξεχνάμε ότι όταν αρχίσουν να πέφτουν τα ομόλογα, ο κόσμος θα τρέξει να βρει ασφαλές καταφύγιο, να τοποθετήσει τα χρήματα του. Άρα, λοιπόν, θεωρούμε ότι το πιο ασφαλές λιμάνι, είναι τα πολύτιμα μέταλλα για τα οποία εδώ και χρόνια υπάρχουν δημοσιεύσεις. Όταν άρχισα να μιλώ για πολύτιμα μέταλλα, το 2000-2001, θεωρηθήκαμε ότι είμαστε λίγο έξω από τη νοοτροπία των αγορών. Γιατί, τότε ο χρυσός είχε 253 δολάρια η ουγγιά και τότε μας λέγανε ότι ο χρυσός δεν πληρώνει μέρισμα, και ότι δεν μπορεί να σου δώσει καλές αποδόσεις, οπότε γιατί να αγοράσεις χρυσό; Βλέπεις ότι δημιουργείται ένα βουνό χρεών και ξέρεις ότι αυτό το βουνό θα φέρει κάποια στιγμή το κράτος, την επιχείρηση και την οικογένεια, «κάτω». Είναι, λοιπόν, σαν να έχουμε ένα κτίριο στο οποίο έχουμε βάλει θεμέλια για πέντε ορόφους. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο δέκατο όροφο, στο ρετιρέ, βλέπουμε τα πάντα από πάνω και λέμε: Τί ωραία θέα που έχουμε; Εγώ θα έλεγα, πάμε να φύγουμε από το κτίριο γιατί θα πέσει. Άρα ή πρέπει να ρίξουμε πέντε ορόφους για να μπορεί να αντέξει το κτίριο, ή πρέπει να το αδειάσουμε εντελώς.


Χρήμα_Είπατε πριν για έναν τρόπο πληρωμής του χρέους, με την έκδοση πληθωριστικού χρήματος.


Γ. Χαραλαμπάκης_Ναι, αυτό κάνουν αυτή τη στιγμή οι κεντρικές τράπεζες.


Χρήμα_Αυτή η «θεραπεία» πόσο μπορεί να κρατήσει και πότε θα έρθει η ίαση; 


Γ. Χαραλαμπάκης_Κοιτάξτε δεν πιστεύω ότι για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια μπορούμε να ευελπιστούμε για κάτι καλύτερο. Η καινούρια πραγματικότητα η οποία δημιουργείται, λέει ότι για τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ένα χαμηλότερο του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης. Δηλαδή, αν η Αμερική μπορούσε δυνητικά να πιάσει ένα 4%, δεν θα μπορέσει να πετύχει έναν τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης. Άρα, λοιπόν, θα υπάρξει ανάπτυξη χαμηλότερη του δυνητικού. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξάνεται η ανεργία. Επίσης, σημαίνει ότι τα έσοδα του κράτους θα μειώνονται, ενώ τα έξοδά του θα αυξάνονται λόγω αυτής της διαταραχής, άρα λοιπόν, καθώς θα ανεβαίνουν τα ελλείμματα, θα αυξάνουν και τα χρέη, οπότε δεν θα μπορεί το κράτος να αντέξει άλλο. Έτσι επειδή δεν μπορεί ένα κράτος να δηλώσει χρεοκοπία, και ειδικά ένα κράτος όπως η Αμερική, η μόνη λύση, τουλάχιστον η εφικτή, είναι η έκδοση χρήματος, πληθωρισμένου και με την έκδοση αυτού του χρήματος αποπληρώνονται τα χρέη. Είναι σαν να μου δανείζετε εσείς 1.000 ευρώ και να σας πω ότι θα τα αποπληρώσω σε 20 χρόνια. Ναι, αλλά τα 1,000 ευρώ σε 20 χρόνια δεν θα αξίζουν 1,000 ευρώ. Γι’ αυτό ακριβώς το πράγμα, τα κράτη, αναζητούν την πλέον δυνατή λύση.


Χρήμα_Τώρα μιλάμε για την Αμερική, αλλά το ίδιο ισχύει και στην Ευρώπη; Για το ελληνικό θέμα τί λέτε;


Γ. Χαραλαμπάκης_Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βρούμε τα χρέη τα οποία υπάρχουν. Έχουμε πρόβλημα χρέους. Έχουμε εκδώσει πάρα πολλές πιστώσεις μέσω ομολόγων. Πόσο είναι το πραγματικό χρέος της Ελλάδας; Λένε ότι ήταν το 110% του ΑΕΠ και μπορεί να φτάσει στην επόμενη τετραετία στο 140% του ΑΕΠ. Λένε, επίσης, ότι η Γερμανία έχει χρέος 60% του ΑΕΠ. Δεν έχει αναλάβει το ελληνικό και το γερμανικό κράτος υποχρεώσεις έναντι των συνταξιούχων; Αυτές οι υποχρεώσεις δεν έχουν γραφτεί στο δημόσιο χρέος. Όταν όμως θα πάρουμε σύνταξη, εσείς στην Ευρώπη και εγώ στην Αμερική αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να δοθούν. Επειδή, όμως, δεν έχουν γραφτεί τις λέμε off balancing υποχρεώσεις. Tο σύνολο λοιπόν των υποχρεώσεων, της Ελλάδας για τα επόμενα 25-30 χρόνια ξεπερνάει το 600% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.


Χρήμα_Δηλαδή δεν υπάρχει προοπτική;


Γ. Χαραλαμπάκης_Όχι, δεν βγαίνουν τα νούμερα


Χρήμα_Συνεπώς σε ότι αφορά το ελληνικό πρόβλημα, ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση  από αυτά που βιώνετε και ακούτε στην Αμερική, από συναδέλφους σας και από τους μεγάλους επενδυτές;


Γ. Χαραλαμπάκης_Κοιτάξτε, τον Απρίλιο, όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, την επόμενη μέρα ήμουν με τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τον κύριο Βόλκερ, ο οποίος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έσωσε την Αμερική με την πολιτική του τη δεκαετία του 1980. Γιατί η Αμερική είναι γεγονός ότι τότε πήγαινε προς τα κάτω. Μάλιστα το Business Week του 1979, έγραφε στο εξώφυλλο ότι το αμερικάνικο χρηματιστήριο είναι «νεκρό». Μπήκε ο Βόλκερ τον Αύγουστο του 1979 και, μέχρι τον Αύγουστο του 1987 που αποχώρησε, ουσιαστικά έφερε τα πάνω κάτω. Πήρε πληθωρισμό 14% και σε ένα χρόνο τον έκανε 4%. Πήρε ένα δολάριο που δεν πήγαινε πουθενά, και το ανέβασε στα ύψη.


Χρήμα_Συνταγή Βόλκερ για την Ελλάδα μπορεί να περάσει;


Γ. Χαραλαμπάκης_Πιστεύω ένα από τα πρώτα πράγματα για τα οποία παραιτήθηκε από πρόεδρος της FED ήταν επειδή έβλεπε τα ελλείμματα επί Ρέηγκαν να ανεβαίνουν πάρα πολύ. Και έπρεπε είτε να παραιτηθεί ο ίδιος είτε ο Ρέηγκαν. Δεν μπορούσε μέσα σε μια δεκαετία να παραιτηθεί για δεύτερη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Άρα λοιπόν αποχώρησε ο ίδιος. Η συνταγή του Βόλκερ ήταν η εξής: πίστευε σε ισχυρό νόμισμα. Το ισχυρό νόμισμα πάντα αντανακλά πόσο ισχυρή είναι η οικονομία. Ανά τις εποχές, όταν πηγαίναμε στο σχολείο, μας μάθαιναν τα βασικά πράγματα. Οι καθηγητές μας έλεγαν. Έχεις αδύναμο νόμισμα, έχεις αδύνατη οικονομία. Έχεις ισχυρό νόμισμα, έχεις και ισχυρή οικονομία. Έχεις δυνατό νόμισμα; «Τραβάς» κεφάλαια, έχεις αδύναμο; Ε, δεν μπορείς να τραβήξεις κεφάλαια θα φύγουν τα κεφάλαια από τη χώρα. Άρα, λοιπόν, δημιούργησε μία πολιτική ισχυρού νομίσματος. Ας μην ξεχνάμε ότι το δολάριο επί εποχή Βόλκερ, αγόραζε 300 ιαπωνικά γιεν. Επίσης, αγόραζε τρία γερμανικά μάρκα. Και έφτασε, δυστυχώς, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που είχε αποχωρήσει το ένα δολάριο να αγοράζει 150 γιεν και σήμερα να αγοράζει 83.


Χρήμα_Ναι, αλλά τώρα μιλάμε για εθνικό νόμισμα, όπως είναι το δολάριο και για ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο δεν έχει την έννοια του εθνικού. Άρα, η Ελλάδα τί μπορεί να κάνει; Δεν θα μπορούσε ως χώρα να λύσει το πρόβλημά της.


Γ. Χαραλαμπάκης_Η Ελλάδα, ως χώρα, μπήκε στο ευρώ, και σωστά μπήκε, χαίρομαι γι’ αυτό αλλά μπήκε με πολύ μικρή ισοτιμία στις 340 δραχμές. Πιστεύω ότι έπρεπε να είχε μπει γύρω στις 500 με 510 δραχμές. Ένα από τα προβλήματα, πέρα από το δημοσιονομικό, είναι ότι η Ελλάδα, δεν έχει ανταγωνιστικότητα. Και με την ισοτιμία που μπήκε στην ουσία αυτοπυροβόλησε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.


Χρήμα_Και τώρα τί βλέπετε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε;


Γ. Χαραλαμπάκης_Κοιτάξτε ή πρέπει να υπάρξει εντός 48ώρου μία υποτίμηση. Κλείνουν, δηλαδή, μία Παρασκευή οι αγορές και οι τράπεζες. Γυρνάς στο εθνικό σου νόμισμα, κάνεις υποτίμηση και τη Δευτέρα ξαναμπαίνεις στο ευρώ.


Χρήμα_Μπορεί να γίνει αυτό;


Γ. Χαραλαμπάκης_Πιστεύω ότι είναι εφικτό.


Χρήμα_Με ποιά ισοτιμία ξαναγυρνάς;


Γ. Χαραλαμπάκης_Στο 510, για παράδειγμα,


Χρήμα_Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπεται να γίνει κάτι τέτοιο;


Γ. Χαραλαμπάκης_Δεν το ξέρω, αλλά νομίζω ότι επιτρέπεται. Αυτό βέβαια είναι ένα από τα σενάρια που συζητείται σε κάποιους κύκλους. Αλλά επειδή το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή συνταγή η οποία να απαλύνει τα βάρη των χωρών


Χρήμα_Σήμερα εσείς, ως ειδικός ,τί θα συμβουλεύατε ένα επενδυτή; Ποια θα βλέπατε καλή επένδυση, ποια είναι η σωστή διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου προκειμένου να υπάρχει όφελος για τον επενδυτή που δίνει τα χρήματα του;


Γ. Χαραλαμπάκης_Επί 10 χρόνια επιμένουμε ότι τα πολύτιμα μέταλλα, είναι η καλύτερη συνταγή για την περίοδο που διανύουμε. Και στην πάροδο των δέκα αυτών χρόνων δικαιωθήκαμε. Αγοράζαμε χρυσό όταν η τιμή του ήταν στα 253 δολάρια και τώρα είναι κοντά στα 1.400 δολάρια. Και συνεχίζει την αλματώδη πορεία του. Μάλιστα εμείς ξεκινούμε ένα σλόγκαν στην Αμερική, ότι χτίζουμε πέτρα-πέτρα. Γιατί πιστεύουμε ότι στα πολύτιμα μέταλλα, αυτό που λέμε «σκληρές» επενδύσεις, θα δούμε τρομακτική άνοδο μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Δηλαδή, παρά την ήδη μεγάλη αύξηση των πολύτιμων μετάλλων, ίσως ακόμα να μην έχουμε δει τίποτα. Άρα αρχίζουμε και βλέπουμε την κορυφή του βουνού.


Χρήμα_κ. Χαραλαμπάκη, γιατί περιμένετε τέτοια άνοδο στα πολύτιμα μέταλλα; Πιστεύετε ότι κλείνουν οι αγορές των ομολόγων και μετοχών και πέφτουμε σε μία άλλη κατηγορία επενδύσεων


Γ. Χαραλαμπάκης_Κοιτάξτε είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, δεν μιλάω για τα τελευταία τριάντα χρόνια, που βλέπουμε τα πολύτιμα μέταλλα ως επένδυση. Τα πολύτιμα μέταλλα και ο χρυσός πάντα ήτανε χρήμα Οι τράπεζες σου έδιναν μία απόδειξη η οποία έγραφε ότι έναντι αυτής είχες καταθέσει τόσο ασήμι, τόσο χρυσό. Φέρε μας πίσω το χρήμα, και θα σου δώσουμε το αντίστοιχο σε χρυσό. Στον χρυσό και το ασήμι ποτέ δεν δόθηκε η ευκαιρία να αποτελούν επένδυση. Πάντοτε ήταν χρήμα.
Ο κόσμος μπορεί να το δει σαν επένδυση. Όταν λοιπόν εσείς είσαστε διαχειριστής κεφαλαίων και βλέπετε τα πάντα να καταρρέουν δίπλα σας, κράτη, ασφαλιστικές, τράπεζες, ποια είναι η υποχρέωση σας απέναντι σε μένα που είμαι πελάτης; Υποχρέωσή σας είναι να με προστατέψετε όσο μπορείτε. Ποια λοιπόν ήταν ανά τους αιώνες η πιο ασφαλής επένδυση; Ήταν τα πολύτιμα μέταλλα. Άρα θα φύγετε από τα ομόλογα και από κάποιες μετοχές και θα πάτε στα πολύτιμα μέταλλα.


Χρήμα_Βλέπετε δηλαδή ότι είναι διαγραφόμενη τάση;


Γ. Χαραλαμπάκης_Βέβαια.


Χρήμα_Αυτό το πουλάτε εσείς σαν προϊόν ή έρχονται οι πελάτες και το ζητούν από μόνοι τους; Γιατί αν κατευθύνετε εσείς τους πελάτες σας προς τα εκεί, είναι φυσικό να δημιουργηθεί μία τάση.


Γ. Χαραλαμπάκης_Πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό αυτά τα δύο είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Αλλά κυρίως είναι η μεγάλη ζήτηση, γιατί φυσιολογικά όταν κανείς βρέχεται, ζητά μια ομπρέλα. Και ποια είναι αυτή; Τα πολύτιμα μέταλλα.


Χρήμα_Δηλαδή οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων και οι επενδυτικοί οίκοι στην Αμερική δεν συστήνουν αυτή τη στιγμή επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές;


Γ. Χαραλαμπάκης_Δυστυχώς ναι, ειδικά σε ομόλογα. Εμείς πιστεύουμε στα μέταλλα, γιατί αυτή τη στιγμή είναι παγκοσμίως επενδεδυμένα σε διάφορες επενδύσεις περίπου 100 τρις. δολάρια. Εμείς ρωτάμε πόσα από αυτά είναι επενδεδυμένα σε χρυσό;. Το ένα τρίτο του 1%. Δηλαδή, ποσοστό αμελητέο. Όταν λοιπόν αρχίσουν και πέφτουν τα ομόλογα, γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κρίση, η μητέρα όλων των κρίσεων έρχεται, πού θα στραφούμε;


Χρήμα_Δηλαδή οι προβλέψεις για το μέλλον ποιες είναι;


Γ. Χαραλαμπάκης_Πολλά θα κριθούν στο επόμενο εξάμηνο, αν όχι στο τρίμηνο, για την παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα θα επηρεαστεί από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Η χώρα μας δεν δημιουργεί πρόβλημα στις παγκόσμιες εξελίξεις. Αντίθετα, οι παγκόσμιες εξελίξεις δημιουργούν πρόβλημα στην Ελλάδα.


Χρήμα_Σε έναν Έλληνα επενδυτή τί θα προτείνατε;


Γ. Χαραλαμπάκης_Γενικά σε «σκληρές» επενδύσεις. Υπάρχει ο περίφημος όρος black gold, δηλαδή το πετρέλαιο. Γιατί; Επειδή είναι κάτι που δεν μπορείς να το τυπώσεις. Μπορείς να τυπώσεις τη μετοχή, το ομόλογο, το χρήμα. Μπορείς να τυπώσεις πετρέλαιο. Όχι. Παίρνει χρόνο για να το ανακαλύψεις, να το βγάλεις από τη γη και να το εμπορευτείς. Παίρνει χρόνο να βρεις χρυσό ή ασήμι, να το βγάλει από τη γη, να το καθαρίσεις και να το εμπορευθείς. Πρέπει ο επενδυτής να βάλει τα χρήματα του σε επενδύσεις ,οι οποίες δεν χάνουν την αξία τους, καθώς το χρήμα χάνει την αξία του.Χρήμα_Επενδύσεις σε μετοχές προτείνετε έστω σε κάποιο ποσοστό;


Γ. Χαραλαμπάκης_Ναι, βέβαια  ένα ποσοστό όχι πολύ μεγάλο πρέπει να επενδύεται σε καλές μετοχές. Πιστεύω ότι για το 2011. Μάλιστα δημοσιεύσαμε και σχετικό newsletter στην ιστοσελίδα μας, στην οποία λέμε ποια είναι η κατεύθυνση που εμείς ακολουθούμε σαν εταιρεία, για το 2011. Παραμένουμε στα πολύτιμα μέταλλα, στην ενέργεια π.χ. πετρέλαιο και άλλα είδη ενέργειας, ενώ ο τρίτος βασικός άξονας αποτελείται από εταιρείες που πληρώνουν πολύ καλά μερίσματα. Στην Αμερική υπάρχουν τα MLP’s. Είναι, ουσιαστικά, αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μην περιμένουμε ανόδους της τάξης του 10-15% να ανέβει η μετοχή, αλλά δίνει σταθερό μέρισμα 7-8% το χρόνο. Είναι σαν να έχει κάποιος τα χρήματα του στην τράπεζα, καθώς ποτέ αυτές οι εταιρείες δεν έχουν πέσει έξω στα μερίσματα τους. Ακόμα και στη μεγάλη κρίση πλήρωσαν το μέρισμα του 7-8%.Οπότε, αν έχω ένα συνταξιούχο που επαναπαύεται σε αυτό το μέρισμα για να πάρει τη σύνταξη του, τότε έχω μία πολύ καλή επένδυση. Έχουμε λοιπόν κάποια κεφάλαια των πελατών μας, σε MLP’s τα οποία δίνουν πολύ καλές και σταθερές αποδόσεις, και ταυτόχρονα η μετοχή ανεβαίνει σταθερά. Κάτι το οποίο κάνουμε και δεν έχουμε πρόβλημα είναι να «σορτάρουμε» κάτι. Είμαστε πολύ κοντά στο να σορτάρουμε την Κίνα. Πιστεύουμε ότι η Κίνα είναι μία μεγάλη φούσκα και οι φούσκες πάντα σκάνε. Έχει φούσκα στις υποδομές, στο χρηματιστήριο, στις τράπεζες, στα ακίνητα. Αυτές οι φούσκες εκεί θα σκάσουν.


Χρήμα_Οπότε εσείς, σαν σωστοί διαχειριστές, τί θα κάνετε;


Γ. Χαραλαμπάκης_Θα «σορτάρουμ»ε την Κίνα. Θα βάλουμε ας πούμε ένα 2% του χαρτοφυλακίου του πελάτη στο σορτάρισμα της Κίνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα δεν είναι μία μεγάλη δύναμη. Σε 15 χρόνια θα έχει ξεπεράσει την Αμερική. Αλλά προς το παρόν είναι φούσκα. Και κάθε μεγάλη «αυτοκρατορία», για να δείξει ότι μπορεί να επιβιώσει, πρέπει να περάσει μία μεγάλη κρίση. Και η αμερικάνικη που είναι η τελευταία μεγάλη ας πούμε «αυτοκρατορία» πέρασε τη μεγάλη κρίση του 1930. Δοκιμάστηκε και βγήκε νικήτρια. Είναι και η σειρά της Κίνας να περάσει μία μεγάλη κρίση. Θα δοκιμαστεί για το αν μπορεί να γίνει ουσιαστικά η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας.


Χρήμα_Και οι επενδύσεις που υπάρχουν εκεί, αμερικάνικες και ευρωπαϊκές;


Γ. Χαραλαμπάκης_Κάποιες θα επιβιώσουν, κάποιες δεν θα επιβιώσουν,


Χρήμα_Για τα ακίνητα δεν μιλήσαμε πιστεύετε ότι είναι μία καλή μορφή επένδυσης;


Γ. Χαραλαμπάκης_Χωρίς αμφιβολία ήταν μία φούσκα τα ακίνητα, και είχαν ανέβει πάρα πολύ και στην Αμερική και την Ισπανία και την Ελλάδα. Πιστεύω ότι πρέπει να πέσουν λίγο ακόμα, και λόγω του πληθωρισμού και λόγω του πληθωριστικού χρήματος, το οποίο εκδίδεται πιστεύω ότι από το τέλος του 2011 να αρχίσει να γίνεται πάλι ελκυστική η αγορά ακινήτων.


Χρήμα_Εσείς στους πελάτες σας προτείνετε να επενδύσουν στην Ελλάδα;


Γ.Χαραλαμπάκης_Προς το παρόν όχι. Στο παρελθόν υπήρχαν κάποιοι πελάτες, κυρίως από την Ευρώπη, οι οποίοι είχαν αγοράσει μετοχές ελληνικών εταιρειών. Πιστεύω ότι δεν είναι καλή εποχή για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, εκτός από τρεις τέσσερις μετοχές. Λόγω της κρίσης, η οποία η υπάρχει και μπορεί να συνεχιστεί, με δυνατούς ρυθμούς για τον επόμενο χρόνο, πρέπει κανείς να περιμένει. Γιατί αν μπορεί να αγοράσει σήμερα μία μετοχή στα 7 ευρώ, γιατί να την αγοράσει στα δέκα:


Χρήμα_Πιστεύετε ότι τα χρηματιστήρια «πεθαίνουν» όταν η χώρα στην οποία βρίσκονται υπόκειται σε μία μεγάλη ζημιά, ή φεύγει η πλατφόρμα και πάει κάπου αλλού;


Γ. Χαραλαμπάκης_Μάλλον θα φύγει η πλατφόρμα.


Χρήμα_Συνεπώς, κανείς δεν θα είναι χαμένος,


Γ. Χαραλαμπάκης_Ναι, αλλά το χρηματιστήριο γενικότερα σε περιόδους κρίσεων θα περάσει και αυτό από μία κρίση και ίσως πιο μεγάλη. Αν υπάρχει λοιπόν ας πούμε 20% πιθανότητα να υπάρχει κρίση, εσείς θα μπαίνατε σε ένα αεροπλάνο που υπάρχει πιθανότητα 20% να πέσει; Αν όμως η πιθανότητα να πέσει είναι μία στις 10.000 τότε θα το ρισκάρετε.


  

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΚΕ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
GREEK INVESTMENT FORUM 2010
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ BENETH FOOD HALL
ΕΡΕΥΝΑ ICAP-ΑΓΟΡΑ ΑΛΕΥΡΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEB BANKING
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ
EUROMONEY: ΝΕΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 180 ΔΙΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site