Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2010-τεύχος 368                              

ΝΕΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 180 ΔΙΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣΌτι οι τράπεζες μπορεί να κατέσχεσαν υποθηκευμένα σπίτια χωρίς πρώτα να έχουν ακολουθήσει όλες τις απαραίτητες τυπικές διαδικασίες αμαυρώνει την ήδη πληγείσα φήμη τους. Αλλά το χειρότερο είναι ότι το σκάνδαλο των κατασχέσεων έχει αυξήσει την προοπτική να δεχτούν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στις αγορές τα χρεόγραφα που στηρίζονται στα ενυπόθηκα δάνεια, κάτι που ακόμα και αν δεν καταστρέψει την αγορά στο σύνολο της, μπορεί να κοστίσει στις τράπεζες το αστρονομικό ποσό των 180 δις δολαρίων.


 


 


Των Helen Avery, Louise Bowman και Peter Lee


Ένα γνωστό δικηγορικό γραφείο στη Φλόριντα με το όνομα Ice Legal βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση. Κι αυτό γιατί εξετάζει περίπου 500 υποθέσεις ιδιοκτητών οι οποίοι θεωρούν ότι έζησαν άδικα τον εφιάλτη της κατάσχεσης του ακινήτου τους. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα καυτό ζήτημα στη Φλόριντα, την πολιτεία με τον τρίτο μεγαλύτερο δείκτη κατασχέσεων στις ΗΠΑ με πάνω από 500.000 σπίτια αυτή τη στιγμή να έχουν μπει σε διαδικασία κατάσχεσης. Και ο Dustin Zacks δικηγόρος του γραφείου Ice Legal, δεν θα λέγαμε ότι είναι ο μόνος που είναι ιδιαίτερα απασχολημένος με υποθέσεις κατασχέσεων αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ. Οι κατασχέσεις οικιστικών ακινήτων  έχουν αυξηθεί δραματικά την τελευταία πενταετία από 532.000 σε 2,4 εκατομμύρια. Και όσο οι περιπτώσεις κατασχέσεων αυξάνονται τόσο οι τράπεζες κινδυνεύουν να είναι απρόσεχτες και να μην εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ακολουθούν κατά γράμμα τις διαδικασίες. Οι τράπεζες και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτή τη διαδικασία παραδέχονται ότι έχουν αναγκαστεί να προσλάβουν πολλούς νέους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν έλλειμμα εμπειρίας προκειμένου να καταφέρουν να βγάζουν στο σφυρί περίπου 10.000 ακίνητα το μήνα. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα ακόμα και να γίνονται κατασχέσεις σε ακίνητα που δεν πληρούν τα κριτήρια για κάτι τέτοιο. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλο σκάνδαλο στις ΗΠΑ το οποίο έχει κυριολεκτικά «κυριεύσει» τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ειδικά από τη στιγμή που η έξωθεν καλή μαρτυρία των τραπεζών έχει χαθεί προ πολλού σε ότι αφορά ειδικά τους αμερικανούς πολίτες. Αλλά πέρα από την αρνητική δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα, η αποκάλυψη των λεπτομερειών σε ότι αφορά τα έγγραφα που απαιτούνται για να βγει κάποιο σπίτι σε κατάσχεση είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες από την κατακραυγή των μίντια.
Οι «αμελείς» κατασχέσεις έχουν θέσει σε αμφισβήτηση τον κύριο μηχανισμό της οικιστικής χρηματοδότησης στη χώρα που δεν είναι άλλος από τα ενυπόθηκα δάνεια. Και το πιο ανατριχιαστικό είναι ότι η όλη ανησυχία για τη νομιμότητα των κατασχέσεων, μεταβιβάζεται και στην αγορά χρεογράφων ύψους 1,3 τρις δολαρίων η οποία έχει δημιουργηθεί με βάση τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ. Αυτή και μόνο η σκέψη είναι ικανή παγώσει οποιονδήποτε εμπλέκεται στη βιομηχανία των υποθηκεύσεων. Αλλά ακόμα και αν η αγορά χρεογράφων καταφέρει να επιβιώσει υπολογίζεται ότι το κόστος των τραπεζών αν χρειαστεί να αποζημιώσουν όσους δικαιωθούν για παράνομες κατασχέσεις θα φτάσει τα 180 δις δολάρια, 30 δηλαδή φορές παραπάνω από τις απώλειες που είχαν προβλεφθεί εξαιτίας της κρίσης κατασχέσεων. Υπάρχει ένα ιδιαίτερα καταθλιπτικό στοιχείο στον πρόσφατο παροξυσμό που κατέλαβε την αμερικάνικη κτηματαγορά. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία θυμίζουν πολύ έντονα τα αντίστοιχα που τη «γονάτισαν» κυριολεκτικά περίπου τρία χρόνια πριν. Και αυτό γιατί αναδεικνύουν ότι η διεύρυνση των περιθωρίων σε υπερβολικό βαθμό κατά τη διαδικασία τιτλοποίησης προκαλεί ακόμα ηλεκτροσόκ σε όλα τα ενδιάμεσα επίπεδα της αγοράς.  Όπως πάντα σε αυτή τη χρηματοοικονομική κρίση, οι αμφιβολίες σχετικά με τις κατασχέσεις, τις επιστροφές, και τη νομική εγκυρότητα, συνδέονται μεταξύ τους και το προβλήματα από το μία άκρη της διαδικασίας μεταφέρονται αυτόματα στην άλλη. Ο Λάρυ Φινκ, επικεφαλής του σχετικού τομέα της BlackRock, βλέπει ξεκάθαρη τη σύνδεση μεταξύ της αύξησης των προσβαλλόμενων κατασχέσεων και της αντίστοιχης αυξημένης πίεσης από πλευράς ιδιωτών επενδυτών για επιστροφή των επενδυμένων κεφαλαίων τους. «Είναι όλα σχετιζόμενα ή συνδεδεμένα με το θέμα των κατασχέσεων που «έπεσε» σαν κεραυνός στην επικαιρότητα εδώ και ένα μήνα», ανέφερε στη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της εταιρείας του. «Νομίζω ότι είναι μία ένδειξη ότι η αγορά ενυπόθηκων δανείων έχει ακόμα προβλήματα, και έχουμε έναν πολύ μεγάλο πρόβλημα σαν έθνος με εκατομμύρια δυνητικές κατασχέσεις στην οικονομία μας. Επίσης νομίζω ότι είναι ένδειξη, από τη στιγμή που υπάρχουν τόσες πολλές κατασχέσεις, ότι κάποιες από αυτές προέρχονται από το λανθασμένο τρόπο με τον οποίο υπογράφηκαν εξαρχής τα ενυπόθηκα δάνεια».


ΣΕ ΑΜΒΙΣΒΗΤΗΣΗ Η ΕΝΥΠΟΘΗΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ


Από τον Οκτώβριο οι γενικοί εισαγγελείς των 50 πολιτειών των ΗΠΑ ξεκίνησαν να ερευνούν τις περιπτώσεις κατασχέσεων  όταν οι εξυπηρετητές των δανείων γυρνούσαν πίσω για να ελέγξουν ξανά κάποια έγγραφα ή προσπαθούσαν να ξεδιαλύνουν ποιος ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης  μίας όχι και τόσο ξεκάθαρης υποθήκης. Έχοντας λοιπόν πολλές εκκρεμείς κατασχέσεις σε όλη την Αμερική, η Bank of America ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έκανε αναψηλάφηση των εγγράφων που αφορούσαν κατασχέσεις σε 23 πολιτείες, αλλά αυτό καθυστερούσε τη διαδικασία κατασχέσεων στις υπόλοιπες 27 πολιτείες.
Επίσης η GMAC’s Ally Financial έκανε έρευνα στις περιπτώσεις κατασχέσεων σε 23 πολιτείες και έκανε επανέλεγχο στα σχετικά έγγραφα. Αλλά και η JP Morgan Chase βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου 115.000 κατασχέσεων σε 41 πολιτείες. Αρκετές ακόμα εταιρείες  σταμάτησαν τις διαδικασίες κατασχέσεων σε πολιτείες όπου οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο του δικαστηρίου. Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη, δημιουργήθηκε από την έλλειψη εγγράφων βάσει της οποίας αμφισβητούνται οι ενυπόθηκες ιδιοκτησίες. Το αποτέλεσμα ήταν μία κωμική κατάσταση, όπου κάποιοι διεκδικούσαν μέρος ή όλη την  ιδιοκτησία των κατασχεθέντων ακινήτων. Το δικηγορικό γραφείο Ice Legal ασχολείται με 150 υποθέσεις όπου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δέχονται κλήσεις για κατάσχεση από άτομα ή εταιρίες που δεν έχουν καμία σχέση με την υποθήκη. Τέτοιες ιστορίες είναι πλέον καθημερινή τροφή για τις εφημερίδες των ΗΠΑ. Για παράδειγμα δικαστής του Μπρούκλυν ακύρωσε μία κατάσχεση καθώς δεν ανήκε στην τράπεζα που την πραγματοποίησε η υποθήκη. Μία αντίστοιχη ιστορία συνέβη στη Φλόριντα όπου κάποιος πλήρωσε τοις μετρητοίς για το σπίτι του πέρυσι, και έλαβε στη συνέχεια ειδοποίηση ότι το σπίτι του βρισκόταν σε διαδικασία κατάσχεσης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρει πεδίο δράσης γύρω από τα σκάνδαλα των κατασχέσεων, αλλά η ουσία είναι ότι το κόστος για την τραπεζική βιομηχανία φαίνεται ότι θα είναι ελεγχόμενο. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις περισσότερο λόγω του «τάιμινγκ» και λιγότερο λόγω της μεγάλης σημασίας του. Το γεγονός ότι λείπουν κάποια έγγραφα από τους φακέλους από μόνο του δεν σημαίνει ότι οι κατασχέσεις αυτές είναι παράνομες και το ύψος του κόστους για τις τράπεζες από αυτό το πρόβλημα θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Το πιο μεγάλο βάρος θα πέσει στις εταιρείες που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία των κατασχέσεων, οι οποίες είχαν εξαρχής την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι φάκελοι για τις υποθήκες ήταν πλήρεις. Οι μεγαλύτερες και πιο γνωστές τέτοιες εταιρείες είναι οι Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Citi, GMAC/Ally Financial, US Bancorp, SunTrust Banks, PHH Mortgage, One West (πρώην IndyMac), και PNC Financial Services.    
 
            

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΚΕ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
GREEK INVESTMENT FORUM 2010
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ BENETH FOOD HALL
ΕΡΕΥΝΑ ICAP-ΑΓΟΡΑ ΑΛΕΥΡΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEB BANKING
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ FOURLIS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ
EUROMONEY: ΝΕΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 180 ΔΙΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site