Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2011-Τεύχος 369                              

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΑ …


Από την Άντα Σεϊμανίδη

Αγαπητοί αναγνώστες,

Όταν  θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, κάποιοι άλλοι θα μελετούν τις προτάσεις που κατέθεσαν τις προάλλες στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,  χιλιάδες νέοι που θέλουν να ασχοληθούν επιχειρηματικά.
Με βάση τα συμπεράσματα από αυτές, θα προκηρυχθούν τα επενδυτικά σχέδια για την νεανική επιχειρηματικότητα προκειμένου να ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Στόχος του υπουργείου είναι να κινητοποιήσει στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας,  περίπου ένα εκατομμύριο νέους με ικανό μορφωτικό επίπεδο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιχειρηματιών στη χώρα.
Για όσους δικαίως διερωτηθείτε, κατά πόσο, όταν καίγεται η γούνα μας και όταν καθημερινά κλείνουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, είναι δυνατόν να ασχολούμαστε παράλληλα και με τους χιλιάδες πιτσιρικάδες που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες,  συγκεντρώσαμε τα παρακάτω στοιχεία: Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31 Οκτωβρίου του 2011 έχουν εγγραφεί στα μητρώα των επιμελητηρίων συνολικά 51.661 νέες επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 42.671. Οι εγγραφές  δηλαδή νέων επιχειρήσεων είναι περισσότερες από  τις διαγραφές, με το μεγάλο μέρος των ενάρξεων να σημειώνεται στον τομέα των υπηρεσιών. Το   επιμελητήριο με τις περισσότερες νέες ενάρξεις είναι το ΕΒΕ Αθήνας ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τα κατά τόπους Κέντα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ( ΚΕΤΑ) αναφέρονται στην εκδήλωση  χιλιάδων ενδιαφερόντων για την έναρξη επιχειρήσεων, κυρίως από νέους που δεν έχουν καμία άλλη διέξοδο απασχόλησης. Σύμφωνα τέλος με στοιχεία του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην επιχειρηματικότητα ανάγκης συγκρινόμενη με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.


ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Την ίδια λοιπόν περίοδο, κατά την οποία οι ήδη υφιστάμενες εταιρείες απολύουν εργαζόμενους, μειώνουν απολαβές και σταματούν δραστηριότητες, ένα ολόκληρο κύμα συμπολιτών μας ( και σίγουρα όχι μόνον νέοι), κάνει αναγκαστική στροφή στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Επιπλέον, στροφή σε εναλλακτικούς τύπους επιχειρηματικής δραστηριότητας πραγματοποιούν και υφιστάμενες επιχειρήσεις που δεν πάνε καλά. Τίθεται επομένως ένα  καλό  ερώτημα για όσους σε αυτήν  την δύστοκη συγκυρία ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους: Κινούνται στην σωστή κατεύθυνση; ‘Εχουν κάνει βιώσιμες επιλογές; Και τελικά υπάρχει κάποια πυξίδα;
Δυστυχώς,  στην παρούσα φάση, ούτε η   Πολιτεία, ούτε οι τράπεζες ούτε ακόμα και τα Επιμελητήρια είναι σε θέση να παράσχουν αναλυτικές και σωστές κατευθύνσεις σε όσους ξεκινούν. Ούτε όμως και τα Πανεπιστήμια παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνεται σε ορισμένα, έχουν καταφέρει την συνδέσουν την γνώση με το επιχειρείν. Οι εμπειρίες όσων καθημερινά έρχονται σε επαφή με τις εν γενέσει επιχειρήσεις είναι πολύ χρήσιμες. Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση των ΚΕΤΑ  Βορείου Αιγαίου, από τα 8.000 άτομα  που έχουν μέχρι στιγμής απευθυνθεί στα ΚΕΤΑ προκειμένου να ιδρύσουν μια δική τους επιχείρηση, ελάχιστα έχουν μία ορθή αντίληψη  περί επιχειρηματικότητας. 
Η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων, περιορίζεται στην αναζήτηση εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με προγράμματα επιδότησης.
Η αναζήτηση του είδους της επιχείρησης που μπορεί να πάει μπροστά, η διερεύνηση τρόπων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειάς της, η μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου μέσω της καλλίτερης διερεύνησης της αγοράς σε συγκεκριμένους κλάδους δεν προβληματίζει  τους νέους.  Υπάρχει  ταυτόχρονη έλλειψη παραστάσεων, εμπειρίας γνώσεων και καινοτομίας.


ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ
Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό σε μία χώρα, οι κάτοικοι της οποίας ξεχώριζαν ανέκαθεν για το επιχειρηματικό τους πνεύμα…Και  μάλιστα, να συμβαίνει σήμερα, που τα περιθώρια για επιχειρηματική αποτυχία έχουν στενέψει δραματικά  και χρειαζόμαστε την ουσιαστική γνώση για την επιχειρηματικότητα περισσότερο από ποτέ. Αυτή όμως δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αποκτηθεί άμεσα. Αυτό όμως που μπορεί να αποτελέσει μια πρακτική λύση  είναι να υπάρξει ειδική συμβουλευτική υποστήριξη, οδηγοί για τομείς που υπόσχονται προοπτική και, γιατί όχι, και ειδική επιχειρηματική ενημέρωση από την τηλεόραση. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος, από τους πρωτοπόρους της οικονομικής και επιχειρηματικής δημοσιογραφίας στη χώρα μας, έχει να το λέει, ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς ούτε μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική εκπομπή για το ευρύ κοινό.
Ο  υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης φαίνεται να επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Κι είναι αλήθεια ότι  ο νέος αναπτυξιακός νόμος κινείται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας  που στηρίζεται στο κυνήγι της εκμετάλλευσης της ευκαιρίας και της καινοτομίας.
Όμως αυτό δεν φτάνει.  Προκειμένου να μετατραπεί η επιχειρηματικότητα ανάγκης σε επιχειρηματικότητα ευκαιρίας χρειάζονται  συγκεκριμένες οδηγίες. Και βέβαια πάνω από όλα να έχει αποφασίσει και η ίδια η Πολιτεία ποιους τομείς επιχειρηματικότητας θα ευνοήσει και γιατί .


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΕΣΤΙΑΣΗ-CATERING
AMWAY HELLAS
ΦΑΚΕΛΟΣ CRETA FARMS
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
SHAREHOLDER RIGHTS SEMINAR
ΕΡΕΥΝΑ ICAP: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site