Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2011-Τεύχος 369                              

Η παγκόσμια εμπειρία των κρίσεων


Τα παθήματα είναι πολλά. Το ίδιο και τα μαθήματα που έχουν «παραδώσει» οι οικονομικές κρίσεις και ίσως γι΄ αυτό η ψυχραιμία αλλά και η παρατήρηση του παρελθόντος είναι η καλύτερη προσέγγιση της σημερινής κατάστασης.
Ξεκινώντας από τις κρίσεις του τέλους της δεκαετίας του 1990, διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικοί που αποφάσιζαν για τις περιοχές της Ασίας –μετά την κρίση- δήλωναν με βεβαιότητα ότι «την επόμενη φορά θα αποτρέψουν ολέθριες συνέπειες που θα προκληθούν από τυχόν κρίσεις των αγορών χρήματος και κεφαλαίου». Η προσήλωσή τους ήταν να θωρακίσουν τις οικονομίες με διαρθρωτικές αλλαγές η απουσία των οποίων ήταν και η αιτία της ισχνής άμυνας που επέδειξαν οι αγορές τους. Ωστόσο, ο απόηχος της κρίσης ήταν δυνατός καθώς είχαν υποστεί ένα σοκ που είχε επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους, ανέδειξε τις ανεπάρκειες του πολιτικού μάνατζμεντ, την αδυναμία αυστηρής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα προβλήματα περιορισμού της λειτουργίας των αγορών και πολλά άλλα. Πολλές από τις χώρες της Ασίας τα αναγνώρισαν και έκαναν βήματα που πραγματικά είναι αξιοζήλευτα καθώς μπόρεσαν να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι πολιτικές αποφάσεις ήταν αυτές που έπαιξαν τον πρωτεύοντα ρόλο για να χαράξουν μια νέα αρχή.
Στην ίδια λογική, και άλλες αγορές όπως για παράδειγμα αυτές της Λατινικής Αμερικής περνώντας μέσα από κρίσεις αποφάσισαν και έκαναν πράξη την αλλαγή της οικονομικής τους πολιτικής εστιάζοντας σε δομικές αλλαγές, άρση εμποδίων στην λειτουργία των αγορών, ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, καθορισμός κανόνων εποπτείας κ.λπ.
Την ίδια τακτική όμως φαίνεται ότι ακολούθησαν, εσχάτως, και οι χώρες της Ευρώπης που επηρεάστηκαν ισχυρότερα από άλλους εταίρους, οι οποίες με γρήγορες κινήσεις στο τραπεζικό, χρηματοοικονομικό, και διοικητικό σύστημα μπόρεσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Ωστόσο όπως παρατηρούν οικονομολόγοι, η στάση των ευρωπαίων ήταν διαφορετική ως προς την δυναμική τους σε σχέση με την ορμή που η Ασία μπόρεσε να ανατάξει τα προβλήματα της Ασιατικής κρίσης. Οι λόγοι της διαφορετικής αντίδρασης μπορεί να είναι πολλοί και να έχουν σχέση και με τις κοινωνικές δομές που είναι διαφορετικές στην Ευρώπη, την Ασία ή την Αμερική. Αυτό δεν έχει όμως να κάνει με το πρόβλημα και σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο σήμερα είναι ένα. Να μπορέσουν οι χώρες της Ευρώπης να δημιουργήσουν, έστω και διαφορετικές από την Ασία, υποδομές και μηχανισμούς που θα τις προστατεύουν από απειλές κρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό οι πολιτικοί και οι παραγωγικές δυνάμεις οφείλουν να συστρατευθούν σε μια κοινή προσπάθεια μια κοινή επιδίωξη, μια δημιουργική παρέμβαση ώστε να αλλάξει το περιβάλλον που αποτέλεσε εύφορο έδαφος για την είσοδο της κρίσης βαθιά στις οικονομίες και τις αγορές.  Και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα διότι τα σενάρια τρόμου συνεχίζουν να απασχολούν τις διεθνείς αγορές και ακόμη χειρότερα η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν έχουν ξεπεράσει τις συνέπειες της κρίσης και κυρίως δεν έχουν ξεχάσει τα όσα έχουν υποστεί. Η επόμενη μέρα κυριαρχείται από έντονο προβληματισμό για το τι πρέπει να αλλάξει, για το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα έδαφος σταθερότερο του παρελθόντος. Ας ληφθούν άμεσα αποφάσεις και ας γίνουν ενέργειες διότι θεωρείται δεδομένο, ότι η Ευρώπη έχει δυναμική, και όλες οι προσπάθειες για μια ισχυρή οικονομική οντότητα έχουν βάσεις για να αποδώσουν. Οι οικονομίες βρίσκονται στο σταυροδρόμι των δύσκολων αποφάσεων για μεταρρυθμίσεις –επώδυνες- ώστε να χτίσουν την ασπίδα προστασίας που θα αποτρέπει τις αναπάντεχες εισβολές αλλότριων χρηματοοικονομικών κινδύνων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει σταθερότητα και ανάπτυξη στις εσωτερικές –εθνικές-οικονομίες. Ας προχωρήσουν…


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΕΣΤΙΑΣΗ-CATERING
AMWAY HELLAS
ΦΑΚΕΛΟΣ CRETA FARMS
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
SHAREHOLDER RIGHTS SEMINAR
ΕΡΕΥΝΑ ICAP: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site