Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2011-Τεύχος 369                              

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ


Από την Λίλιαν ΜαργαρίτηΑρκετοί είναι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι πιο δύσκολο αλλά η εικόνα θα βελτιωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.Κρίσιμο έτος χαρακτηρίζουν οι αναλυτές το 2011 για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, οι απόψεις όλων συγκλίνουν στο γεγονός ότι το ΧΑ μπορεί φέτος, υπό προϋποθέσεις, να αποφέρει σημαντικές αποδόσεις. Καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της εγχώριας αγοράς θα αποτελέσουν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και οι αποφάσεις της ΕΕ για το ελληνικό χρέος αλλά και για την αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος χρεών που έχει προκύψει στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης.
Έτσι, η μεταβλητότητα και οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών αναμένεται να συνεχιστούν, ωστόσο, από τη στιγμή που θα υπάρξει λύση στα παραπάνω προβλήματα, η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου αναμένεται να αυξηθεί. Αρκετοί είναι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι πιο δύσκολο αλλά η εικόνα θα βελτιωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Αμυντική στάση τηρούν οι αναλυτές στις επενδυτικές επιλογές τους για το νέο έτος. Ειδικότερα, από το ελληνικό χρηματιστήριο, στα top picks των χρηματιστηριακών περιλαμβάνονται οι κλάδοι ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τυχερών παιχνιδιών. Επίσης, εταιρίες με καλούς ισολογισμούς και εξαγωγικό χαρακτήρα. Όσον αφορά τις τράπεζες οι απόψεις διίστανται, καθώς υπάρχουν οι αναλυτές που εκτιμούν ότι θα πρωτοστατήσουν στην άνοδο και εκείνοι που εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι επισημαίνοντας ότι η πορεία τους συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Βλασταράκη, Υπεύθυνο Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά την καταιγιστική πτώση των τελευταίων τριών ετών, δείχνει και πάλι σημάδια ζωντάνιας, γεγονός που μεταφράζεται σε προσέλκυση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών. Η πρόσφατη ανάκαμψη που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών από τα χαμηλά των 1.350 μονάδων, επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για το σύνολο του 2011.
Τον σημαντικότερο θετικό καταλύτη αναμένεται να αποτελέσει η ρύθμιση μεγάλου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου χρέους με συνδυασμό επιμήκυνσης, μείωση του εφαρμοζόμενου επιτοκίου και ίσως κάποιου ήπιου haircut. Ο αναλυτής εκτιμά ότι όσο νωρίτερα επιτευχθεί μία τέτοιου είδους ρύθμιση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανακούφιση για την ελληνική οικονομία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί στη μεγάλη άνοδο του ΧΑ.
Σε κάθε άλλη περίπτωση κατά την οποία δεν επιβεβαιωθεί το προαναφερθέν σενάριο και οι ευρωπαίοι εταίροι μας σε συνδυασμό με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ κωλυσιεργήσουν και μετατεθεί χρονικά η ρύθμιση, αναμένεται να επιστρέψουν οι πιέσεις στην ελληνική αγορά.
Με την προϋπόθεση ότι το σενάριο θα επαληθευθεί, οποιαδήποτε ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς θα οδηγηθεί από τις τράπεζες. Επίσης, στις προτιμήσεις του κ. Βλασταράκη περιλαμβάνονται οι τηλεπικοινωνίες, ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας, τα πετρέλαια, η Coca Cola Και ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών.
Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus ΑΕΠΕΥ, τονίζει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην πτώση για το 2010. Οι συναλλακτικές αξίες παρέμειναν χαμηλές, και η επενδυτική ψυχολογία ήταν και παραμένει εύθραυστη. Σε μια αγορά όπου ο λόγος κεφαλαιοποίησης ελληνικού χρηματιστηρίου προς ΑΕΠ είναι χαμηλός (25%), κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας έχουν αρχίσει να φαίνονται. Η κατάσταση παραμένει μεν κρίσιμη και κινούμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές, ωστόσο, η διάθεση ανάληψης κινδύνων, σε κάποιο βαθμό, δείχνει να  επανέρχεται. Αυτό γιατί γίνεται κατανοητό ότι δρομολογείται η λεγόμενη «Πολιτική Λύση» η οποία θα προέλθει εξ΄ ολοκλήρου από το εξωτερικό.
Για το 2011 σε διεθνές επίπεδο θα συνεχισθεί να αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία με ρυθμούς, όμως, ηπιότερους. Το ενδιαφέρον, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαθανασίου, πρέπει να προσελκύσουν οι Αναδυόμενες Αγορές (Κίνα, Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν,  κλπ) και η Ιαπωνία ενώ σε επίπεδο νομισμάτων ας  τεθούν υπό παρακολούθηση εκείνα των χωρών που εξάγουν πρώτες ύλες όπως τα δολάρια Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Οι αναδυόμενες αγορές, λοιπόν, θα συνεχίσουν να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις και να ενέχουν παράλληλα το υψηλότερο ρίσκο.
Αναφορικά με τα ομόλογα προβλέπεται δύσκολο το 2011, εξαιτίας της πιθανής αύξησης των επιτοκίων αλλά και της συνέχισης της ανοδικής πορείας των μετοχών σε ένα περιβάλλον αυξημένων δανειακών αναγκών από πλευράς κρατών. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν οι εκδόσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Σε επίπεδο εμπορευμάτων ας προσεχθούν κυρίως τα βασικά μέταλλα και τα αγροτικά προϊόντα.
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελληνική Αγορά.  Αυτές μπορούν να προκύψουν από τους κλάδους της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των ιχθυοκαλλιεργειών, των τυχερών παιχνιδιών και υπό προϋποθέσεις των τραπεζών. Παράλληλα δεν μπορεί να ξεκινήσει ανάπτυξη χωρίς την εκκίνηση τόσο των κατασκευών όσο και του τουρισμού. Επιπρόσθετα αρκετές εταιρίες «αδικούνται» από την κεφαλαιοποίηση τους αφού καταφέρνουν να επιβιώνουν αλλά και να κερδίζουν σημαντικά μερίδια αγοράς. Ταυτόχρονα είναι αρκετά
εξωστρεφείς και έτσι αντισταθμίζουν την χαμηλή εγχώρια ζήτηση.
Γενικά, η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα είναι ανάλογη με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, τις πολιτικές αποφάσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων και της πορείας εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που επιβάλλονται από το Μνημόνιο. Ωστόσο μπορεί να κρύβονται σημαντικές υπεραποδόσεις.ΝΙΚΟΣ ΑΚΚΙΖΙΔΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ
ΑΧΟΝ ΧΑΕΠΕΥΗ πιστή τήρηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του μνημονίου θα κρίνουν εν πολλοίς τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία πλέον αφορά  τρεις κύριους πυλώνες: την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, την δημιουργία δομών για μείωση του ρυθμού επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας, την εξεύρεση  πιθανής λύσης που θα αφορά τον τρόπο αναπροσαρμογής των αποπληρωμών του ελληνικού χρέους. Αυτοί είναι οι πυλώνες που εκτιμάται πως θα κρίνουν την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου για το 2011. 
Κάθε θετική έκπληξη στον τομέα των δημοσίων εσόδων που θα προέρχεται από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και όχι από πρόσκαιρους εισπρακτικούς μηχανισμούς θα επιδρά θετικά στο χρηματιστήριο διότι θα συνιστά αναστροφή του επιχειρηματικού κλίματος. Ρυθμιστή εξομάλυνσης της οικονομίας θα αποτελέσει ο τραπεζικός κλάδος. Εκτιμώ ότι από τα μέσα του 2011 ο κλάδος θα βελτιωθεί, κυρίως διότι θα ομαλοποιηθεί η αγορά των ομολόγων και άρα θα δημιουργηθούν καλλίτερες συνθήκες ρευστότητας από αυτές του προηγούμενου έτους, με άμεσες
συνέπειες συνολικά για την ελληνική οικονομία. Αυτό θα συμβεί εφόσον βέβαια τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις που υπαγορεύει ο φιλόδοξος προϋπολογισμός του 2011.


ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ο κ. Ακκιζίδης επισημαίνει ότι πολλές από τις ελληνικές μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο είναι πιεσμένες, ωστόσο, θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα ως ότου δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης, υπό την έννοια της μεταβολής της ισχύουσας μακροπρόθεσμης πτωτικής τάσης σε ανοδική. Το πιο πιθανό, είναι πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί οριζόντια και άρα θα βιώσουμε περίοδο συσσώρευσης των τιμών με πλαγιοανοδική κίνηση για το πρώτο τουλάχιστον εξάμηνο του έτους, οπότε και θα
δημιουργηθούν συνθήκες πυθμένα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Την περίοδο αυτή οι μετοχές κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι πιθανόν να κατοχυρώνουν συνεχώς ψηλότερα επίπεδα τιμών. Για να υπάρξει ωστόσο συνολική διαφοροποίηση της εικόνας μεταγενέστερα, και άρα βελτίωση της μακροπρόθεσμης τάσης, απαιτείται να υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών του ΓΔ πάνω από τις 1.620/1.650 μονάδες, ενώ τα πρώτα έγκυρα αγοραστικά σήματα μακροπρόθεσμου ορίζοντα θα υπάρξουν εάν παραβιαστεί η σημαντική περιοχή αντίστασης των 2.200 μονάδων.
Η άνοδος πάνω από τα επίπεδα των 2.200 μονάδων εφόσον και όταν σημειωθεί, θα προεξοφλήσει σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος και άρα είσοδο ξένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα επενδύουν στην Ελλάδα μόνο υπό το πρίσμα αυτών που λαμβάνουν το «στοίχημα» εξόδου της χώρας από την κρίση.
Το νέο έτος δεν θα λείψουν οι περίοδοι αναταράξεων. Η Ευρώπη άλλωστε δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια καθολική λύση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που ταλανίζουν τις περιφερειακές τις οικονομίες. Παράλληλα, οι Η.Π.Α. βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή η οποία θα απαιτήσει τολμηρές αποφάσεις. Ήδη, η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας, εφαρμόζει πρωτόγνωρες πολιτικές για να στήριξη την εύθραυστη ανάκαμψη.
Συμπερασματικά, σε όλα τα επίπεδα, χρηματιστηριακά, οικονομικά και κοινωνικά το 2011 θα είναι μια χρονιά μεγάλων αλλαγών το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει το μέλλον της οικονομίας και της κίνησης των χρηματιστήριων. Παράλληλα εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό οι αλλαγές θα ωφελήσουν την μακροπρόθεσμη πορεία των οικονομιών της ευρωζώνης αλλά και της Ελλάδας και άρα συστήνει επενδύσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα σε μετοχικές αξίες με υψηλή αξία παγίων, εταιρίες που στα αποτελέσματα τους εμφανίζονται ανθεκτικές στη κρίση, εταιρίες
που δεν έχουν υπέρογκες υποχρεώσεις και κατά το δυνατό εταιρίες που έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.


TOP PICKS ΓΙΑ ΤΟ 2011
Στις επιλογές του για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ο κ. Ακκιζίδης ξεχωρίζει από τον τραπεζικό κλάδο την Εθνική Τράπεζα, η οποία μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ισχυροποιήθηκε κεφαλαιακά εμφανίζοντας πλέον ευρωπαϊκά, ένα από τους καλύτερους δείκτες σε κεφαλαιακή επάρκεια. Η Finansbank συνεισφέρει και θα συνεχίσει να συνεισφέρει αρκετά στην κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας αφού η τουρκική οικονομία εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και αναβαθμίζεται συνεχώς από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με την ισχυρή καταθετική του βάση και το εκτεταμένο δίκτυο στην ελληνική αγορά αποτελεί την εναλλακτική επιλογή για την εγχώρια τραπεζική αγορά.
Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια έχουν ισχυρή ταμειακή βάση, υψηλή μερισματική απόδοση και υγιή στοιχεία του ισολογισμού. Αποτελούν μια επίσης καλή επιλογή του χρηματοοικονομικού κλάδου, δεδομένου ότι  παρατηρείται σταδιακή βελτίωση στο ελληνικό χρηματιστήριο και άρα αύξηση στους όγκους συναλλαγών, γεγονός που θα την ευνοήσει, ενώ  είναι πιθανόν να ισχυροποιηθεί από την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της  στις διεθνείς αγορές.
Ο κλάδος της ενέργειας είναι ξεκάθαρα υποδεικνυόμενος, με τις προσδοκίες να είναι αυξημένες ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου. Από τις εταιρίες που ευνοούνται περισσότερο είναι η ΜΕΤΚΑ, η οποία έχει καλή γεωγραφική διασπορά των πωλήσεων της, ικανοποιητική ρευστότητα και σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τους Κινέζους στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και η γεωγραφική  θέση του λιμανιού καθιστούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς την πρώτη μας επενδυτική επιλογή
στις υποδομές.
Οι επιλογές του ολοκληρώνονται με τον Τιτάνα που είναι από τις λίγες εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που παρουσίασαν αύξηση στα μεγέθη τους το πρώτο εννεάμηνο του 2010. Οι  επενδύσεις σε Αλβανία και Αίγυπτο αλλά και η προσδοκία για βελτίωση της οικοδομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αντισταθμίζουν την πτώση από τη μείωση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν επενδυτικές επιλογές. Ακολουθώντας και το παράδειγμα άλλων χωρών που πέρασαν επιτυχώς τη δοκιμασία του ΔΝΤ, το ΧΑ μπορεί να  υπεραποδώσει έναντι των εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα χρηματιστήριο που ανήκει σε μία χώρα που το πιθανότερο είναι πως θα έχει την στήριξη της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ αποτελεί μέλος και της Ευρωζώνης. 


ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011
To 2011 αποτελεί μία κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα. Μία χρονιά που θα μπορούσε να είναι γεμάτη εκπλήξεις, αναφέρει η Proton Bank στην έκθεση της με τίτλο «Ελληνικές Μετοχές. Μερικές σκέψεις για το 2011».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική βούληση των ιθυνόντων τόσο εντός της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης. Εντός των τειχών, οι γενικευμένες αντιδράσεις στα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσουν την πιστή υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις. Η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ η κρίση χρέους εξαπλώνεται πιο γρήγορα από όσο αναμένονταν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή θα
μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη παρέμβαση των αρχών της ΕΕ, γεγονός μπορεί να επηρεάσει την πορεία της εγχώριας αγοράς. Ένα πρώτο βήμα φαίνεται να είναι η διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.
Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και στα πρώτα αποτελέσματα που αναμένεται να φέρει στην ελληνική οικονομία. Οι αναλυτές της Proton Bank επισημαίνουν ότι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (ανοιχτά επαγγέλματα, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας), η προώθηση της ανταγωνιστικότητας, η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, η ισχυρή πολιτική παρέμβαση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου
τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Με δεδομένο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ευαίσθητο σε οποιεσδήποτε ειδήσεις, αναμένεται να συνεχιστεί η νευρικότητα, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Οι χαμηλές αποτιμήσεις θα εξακολουθήσουν να παίζουν μικρό ρόλο στις κινήσεις των επενδυτών, όσο το τοπίο σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αλλά και της Ευρωζώνης παραμένει θολό.
Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ριψοκίνδυνο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το πιθανότερο σενάριο είναι πώς αν υλοποιηθούν οι δραστικές μεταρρυθμίσεις, η εικόνα της Ελλάδας θα βελτιωθεί σημαντικά. Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο αναμένεται δύσκολο και έτσι η Proton Bank προτείνει την υιοθέτηση αμυντικών στρατηγικών κινήσεων. Οι κλάδοι που  επηρεάζονται λιγότερο από τη μείωση της κατανάλωσης θα προτιμηθούν. Επίσης, στην παρούσα φάση δεν προτείνονται τράπεζες, καθώς συνδέονται στενά με τις εξελίξεις στην Ε.Ε.
Μετοχές εταιριών με καλό management και καλούς ισολογισμούς, που δραστηριοποιούνται στις αγορές του εξωτερικού βρίσκονται στις κύριες προτιμήσεις της Proton Bank. Επίσης, ευκαιρίες θα προκύψουν στην περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει πιο επιθετική πολιτική στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
 
EUROBANK EFG EQUITIES
ΤΟ ΧΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΕΣΜΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Σε έκθεση της με τίτλο "Αναζητώντας την κάθαρση", η  Eurobank EFG Equities θέτει τις 1.730 μονάδες στόχο για το γενικό δείκτη του ΧΑ στο τέλος του 2011 και σημειώνει ότι ο στόχος αυτός περιέχει «έκπτωση» 10% λόγω του αυξημένου ρίσκου. Η δυνατότητα ανόδου που προκύπτει οφείλεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις του τελευταίου έτους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Eurobank EFG Equities, όλα θα εξαρτηθούν από ένα ενδεχόμενο καταλύτη που θα αλλάξει την τρέχουσα εικόνα και εφόσον
είναι αρκετά σημαντικός, θα αποτελέσει τον
παράγοντα που οδηγήσει σε αλλαγή της αντίληψης ρίσκου.
Το χαρτοφυλάκιο της χρηματιστηριακής για το 2011 περιλαμβάνει την τράπεζα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια καθώς και μετοχές με καλούς ισολογισμούς, ισχυρές ταμειακές ροές και έκθεση σε έργα υποδομών και σενάρια ιδιωτικοποιήσεων.
Ειδικότερα, διατηρεί τις Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ που συμπεριλαμβάνονταν στο χαρτοφυλάκιο του 2010, ενώ προσθέτει και τον ΟΤΕ καθώς αναμένει σταδιακή βελτίωση της εγχώριας αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Η Eurobank EFG Equities αναμένει ότι όλες οι μετοχές θα ωφεληθούν από πρωτοβουλίες μείωσης του λειτουργικού κόστους που θα πρωτοστατήσουν το 2011.
Έπειτα από ένα πτωτικό έτος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους αναλυτές είναι είτε να μένουν αρνητικοί λόγω της ευρύτερης απαισιοδοξίας ή να αναβαθμίζουν πρώιμα τις εκτιμήσεις τους. Παρά τα εναλλακτικά σενάρια για την πορεία της αγοράς το 2011, οι αναλυτές της Eurobank Equities καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση παραμένει εξαρτημένη από εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Η κρίση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης έχει επηρεάσει την αντίληψη των επενδυτών σχετικά με το ρίσκο.
Επίσης, εκτιμούν ότι μια άμεση και συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σωτήρια καθησυχάζοντας τους επενδυτές και βελτιώνοντας την αντίληψη για το ρίσκο και σε αυτό συνηγορούν πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, τα παρακάτω ενδεχόμενα είναι υπό εξέταση: επέκταση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF, στα 440 δις ευρώ σήμερα), χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης (τρέχον κόστος στο 5-6% για τους προσφεύγοντες στο μηχανισμό ή σε
προηγούμενες συμφωνίες στήριξης), αγορές ομολόγων από το μηχανισμό, έκδοση Ευρώ-ομολόγων. Στα πλαίσια της συλλογικής λύσης, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την σύσταση συγκεκριμένων διαδικασιών για αποτελεσματική παρακολούθηση των μακροοικονομικών των μελών και πιο αυστηρή εφαρμογή των κανόνων σε εθνικό επίπεδο.
Στην έκθεση της η Eurobank Equities επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η Ελληνική αγορά εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα μακροοικονομικά, επομένως οι αποτιμήσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να της δώσουν μια σαφή κατεύθυνση. Η εφαρμογή ενός ή περισσότερων από τα προαναφερθέντα ενδεχόμενα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποτελούσε σημαντικό θετικό καταλύτη που θα αλλάξει την τρέχουσα εικόνα. Δεν αναμένεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε την εταιρική κερδοφορία όμως θα βελτίωνε την άποψη των επενδυτών για το ρίσκο. Επιπλέον
οι αναλυτές της χρηματιστηριακής πιστεύουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για μείωση του λειτουργικού κόστους, γεγονός που θα οδηγήσει σε δημιουργία αξίας ίσης με το 18-19% της κεφαλαιοποίησης τους.


ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σταδιακή ανάκαμψη του ΧΑ από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 προβλέπει η Εθνική Χρηματιστηριακή, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία ίσως φθάσει εντός του νέου έτους σε σημείο καμπής. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή υπάρχει ευνοϊκή δυναμική για τους κλάδους της ενέργειας, των διυλιστηρίων και της βιομηχανίας και παράλληλα εντοπίζεται ποικιλία επιλογών σε «αμυντικούς» τίτλους και τίτλους με μειωμένη έκθεση στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, οι κορυφαίες της επιλογές της Εθνικής Χρηματιστηριακή για το νέο έτος, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση που τιτλοφορείται «Greek Investment Book 2011» είναι οι μετοχές των Coca-Cola 3E, ΟΤΕ, Τρ. Κύπρου, Motor Oil και Μέτκα. Επίσης ξεχωρίζει και τους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Alpha Bank και Folli Follie σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ξεκινήσει δυναμικά αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική έκθεση, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι στην επιβολή των δομικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα θεωρεί ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα και την εταιρική κερδοφορία, καθώς επίσης και οι μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν τις προσπάθειες περικοπής κόστους.
Η Εθνική Χρηματιστηριακή σημειώνει επίσης ότι οι υφεσιακές πιέσεις και το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα έχουν αρνητική επίδραση στην εταιρική κερδοφορία, ενώ για το 2011 προτιμά την στρατηγική επιλεκτικών τοποθετήσεων έναντι μίας ευρύτερης έκθεσης στην ελληνική αγορά.
Στη βιομηχανία, ο όμιλος Μυτιληναίου, αναμένεται να κερδίσει απ’ τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου ενώ εταιρείες με «μεγάλη εξάρτηση» στις κατασκευές, όπως η Χαλκόρ και η Σιδενόρ πιθανόν να αντιμετωπίσουν ένα «τιμολογιακό περιβάλλον προκλήσεων». Σύμφωνα με τους αναλυτές της Χρηματιστηριακής, η ΔΕΗ αναμένεται να παραμείνει κυρίαρχη στην αγορά ενέργειας, αν και κάποια μερίδια θα κατευθυνθούν σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου και του Ομίλου Μυτιληναίου.
Επίσης η Coca Cola 3E και η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να ευνοηθούν απ’ τα «αμυντικά χαρακτηριστικά» τους. Οι δυο τους μαζί με τις μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil και MΕΤΚΑ αποτελούν τις «κορυφαίες επιλογές» για το 2011.
Η έκθεση στο εξωτερικό πιθανόν να ενισχύσει την επίδοση εταιρειών όπως οι Εθνική, Τιτάν και Folli-Follie, αναφέρει η έκθεση.


 


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΕΣΤΙΑΣΗ-CATERING
AMWAY HELLAS
ΦΑΚΕΛΟΣ CRETA FARMS
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
SHAREHOLDER RIGHTS SEMINAR
ΕΡΕΥΝΑ ICAP: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site