Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος - Αύγουστος 2007                               Τεύχος 334

Πώς τα πήγε το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, οι κ.κ. Βγενόπουλος, Σάλλας, Γεωργίου και Ψωμιάδης


Του Στέφανου Κοτζαμάνη


Η πώληση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών της Τράπεζας Κύπρου από την Marfin Popular Bank φαίνεται να δίνει τέλος σε ένα σίριαλ που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού του 2006 και διήρκησε ένα περίπου έτος.
Τότε, η Τράπεζα Πειραιώς είχε αποκτήσει το 8,2% της Τράπεζας Κύπρου ζητώντας στρατηγική συνεργασία, με την Τράπεζα Κύπρου να διεκδικεί την Εμπορική Τράπεζα...
Μετά από περιπετειώδεις συζητήσεις, «γεύματα» και χιλιάδες σχόλια που γέμισαν τις στήλες των εφημερίδων, το deal μεταξύ των δύο πλευρών «χάλασε στο παρά πέντε», αλλά πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, το 8,2% της Τράπεζας Κύπρου πέρασε από την Τράπεζα Πειραιώς στην MPB και τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.
Ακολούθησαν νέα «επεισόδια» γύρω από μια πιθανή συγχώνευση, ή έστω στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο Συγκροτημάτων, για να καταλήξουμε τελικά στις εξελίξεις της 5ης Ιουλίου, με τον κ. Βγενόπουλο να κηρύσσει ουσιαστικά τη λήξη της «αναμέτρησης». Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ τώρα η Τράπεζα Κύπρου, ιδίως μετά την απροθυμία της Διοίκησής της για συνεργασία, δήλωσε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.
Κάνοντας έναν απολογισμό για το ποιοι είναι τελικά οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι της όλης αυτής υπόθεσης, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Κερδισμένο αναμφίβολα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, καθώς η «σκληρή γραμμή άμυνας» που χάραξε έφερε αποτέλεσμα και έτσι η αυτόνομη ανάπτυξη της Τράπεζας συνεχίζεται. Η νίκη αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία (και πιστώνεται κυρίως στο δίδυμο των  κ.κ. Ελευθέριου Ιωάννου και Ανδρέα Ηλιάδη) καθώς έλαβε χώρα κάτω από δύσκολες συνθήκες και δυσμενείς συγκυρίες, όπως: α) ο αντίκτυπος στο θέμα της Εμπορικής Τράπεζας β) η κόντρα με τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου γ) το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα Πειραιώς δ) οι αρκετές παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. Η ουσία είναι ότι η αγορά επιβράβευσε το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου και δεν είχε λόγο να πράξει το αντίθετο, όταν ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας ήταν τόσο μεγάλος κατά τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, δεν έγινε αυτό που πολλοί μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο φοβόντουσαν ότι πιθανότατα θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση: μια «γενναία» δημόσια πρόταση με καταβολή μετρητών, ή έστω με συνδυασμό μετρητών και μετοχών...
Η επιτυχία βέβαια του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου στην παρούσα φάση, δεν σημαίνει ότι εξασφάλισε και το μετοχικό status quo του Συγκροτήματος για πάντα. Προχθές ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, χθες ήταν η Marfin Popular Bank, τίποτε δεν λέει ότι αύριο δεν θα είναι κάποιος άλλος και μάλιστα διατεθειμένος να βάλει «πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» προκειμένου να κερδίσει τον έλεγχο του Συγκροτήματος. ’ρα λοιπόν, τίποτε δεν φαίνεται να κρίθηκε ακόμη.
2. Κερδισμένος βέβαια είναι και ο Όμιλος Πειραιώς, που ήρθε στην Κύπρο, καλοέφαγε και τελικά έφυγε με κέρδη που ξεπέρασαν κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ. Τόση ήταν η διαφορά μεταξύ του κόστους κτήσης και του κόστους πώλησης του πακέτου της Τράπεζας Κύπρου. Όσο για το θέμα του ναυαγίου του deal, ουδείς πλέον ασχολείται με αυτό. ’λλωστε, ουδείς θα μπορούσε να κατηγορήσει τον κ. Μιχάλη Σάλλα που με τις κινήσεις του «χρύσωσε» το ταμείο της Τράπεζάς του.
3. Μήπως όμως είναι χαμένος ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος; Μα φυσικά, ισχυρίζονται πολλοί. Διεκδίκησε τόσο την Τράπεζα Πειραιώς, όσο και το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και τελικά απέτυχε και στις δύο περιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια μάλιστα του... σίριαλ, δέχτηκε σκληρότατες επιθέσεις και από τα δύο Συγκροτήματα τα οποία διεκδίκησε.
Μια ψυχραιμότερη όμως τοποθέτηση δείχνει ότι μόνο χαμένος δεν μπορεί να θεωρηθεί ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος από τότε που «πάτησε το πόδι του στην Κύπρο». Και αναφέρουμε μερικά από τα βασικότερα κέρδη του :
. Η αδυναμία να «κερδηθεί» η Τράπεζα Κύπρου, θα αποφέρει στο συγκρότημα της Mafrin Popular Bank υπεραξίες που με τα σημερινά δεδομένα κυμαίνονται γύρω στα 2 ευρώ ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου...
. Η Marfin απέκτησε τον πρώτο ρόλο στο Συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας, είτε αγοράζοντας σε πολύ χαμηλές τιμές μετοχές, είτε μέσα από την εισφορά «χαρτιών» δύο ελλαδικών εισηγμένων.
. Κατάφερε να πουλήσει σε πολύ ικανοποιητικό τίμημα τη συμμετοχή της MPB σε Ελληνική Τράπεζα (στην Εκκλησία της Κύπρου) και επίσης κατάφερε να «ξεφορτωθεί μια κοιμισμένη συμμετοχή» στην Universal Life (στον Όμιλο της Ασπίς Πρόνοια) και μάλιστα έναντι ενός απρόσμενα υψηλού τιμήματος.
. Ελέγχει σήμερα απόλυτα την κατάσταση στον Όμιλο, παρά τις δραστικές αλλαγές στην ιεραρχία που έγιναν και γίνονται (με κυριότερη αυτή της αποχώρησης του «ιστορικού ηγέτη», κ. Κίκη Λαζαρίδη), έχοντας πλήρως ικανοποιημένους τους μετόχους του.
. Ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,2 δισ. ευρώ που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελλαδικού χρηματιστηρίου, αφήνοντας κατά πολύ πίσω την περσινή αύξηση κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας.
. Ολοκλήρωσε την τριπλή συγχώνευση στην Ελλάδα, μεταξύ Λαϊκής Ελλάδας, Marfin και Εγνατίας Τράπεζας.
Το εγχείρημα βέβαια της MPB θα κριθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα πρέπει να δοκιμαστεί και σε περιόδους που η χρηματιστηριακή αγορά θα «διορθώνει προς τα κάτω». Επίσης, η τριπλή συγχώνευση στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, θα πρέπει να επιτύχει και στην πράξη. Οι παρουσίες τέλος στο εξωτερικό, θα πρέπει να αποδείξουν ότι καλώς αγοράστηκαν.
Το «μέτωπο» της Universal Life
Αν και στο χώρο των επιχειρήσεων τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα και δύσκολα μπορεί να προβλέψει κάποιος για την οριστική κατάληξη ενός θέματος, σήμερα οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του κ. Παύλου Ψωμιάδη και του Ομίλου Ασπίς. Ο ελλαδικός Όμιλος έδειξε μια ανεξήγητη επιμονή για να ελέγξει... ό,τι άρχιζε από Universal, και τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι απογοητευτικά:
Πρώτον, γιατί τόσο στην περίπτωση της Universal Life, όσο και σε αυτή της Universal Bank, έχει δώσει «ένα σκασμό» λεφτά, χωρίς να είναι σε θέση να αναλάβει το management.
Δεύτερον, γιατί στην περίπτωση μάλιστα της Universal Life, ακόμη δεν έχει καταφέρει να πάρει τις μετοχές στα χέρια του και είναι αμφίβολο αν τελικά τις πάρει ποτέ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην περίπτωση της Universal Bank, τα πράγματα -μετά από πολλές διακυμάνσεις- φάνηκε να καταλήγουν σε ένα τέλος που θα ικανοποιούσε όλους. Η Universal Life και η πλευρά Γεωργίου πούλησε στους Γερμανούς και ακριβότερα στον κ. Ψωμιάδη και οι Γερμανοί δεν θα είχαν καμία αντίρηση να κερδίσουν γύρω στο 100% μέσα σε ένα χρόνο, προκειμένου να δώσουν την πλειοψηφία στον Όμιλο Ασπίς. Πού «κόλλησε όμως το θέμα»; Αποφάσισαν οι Γερμανοί να περιφρονήσουν τα υπερκέρδη που θα έβγαζαν; Έκανε πίσω ο Όμιλος Ασπίς; Συνέβη μήπως κάτι άλλο;
Στην περίπτωση τώρα της Universal Life, η πλευρά Γεωργίου ελέγχει σήμερα τη διοίκηση και -όπως υποστηρίζει- κάτι παραπάνω από το 50% των μετοχών. Από την άλλη πλευρά, ο Όμιλος Ψωμιάδη έχει προκαταβάλει ένα πολύ υψηλό τίμημα στην Marfin Popular Bank, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το παραμικρό. Έλαβε αρνητική απάντηση από την Έφορο Ασφαλιστικών Εταιριών κ. Βιργινία Νάταρ, έλαβε επίσης αρνητική απάντηση και από το Υπουργείο Οικονομικών και επίσης είναι «ανοιχτός» προς την MPB, καθώς αν δεν εξασφαλίσει άδεια ή δεν βρει αγοραστή μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο,  η MPB θα κρατήσει και το ποσό που εισέπραξε και το πακέτο των μετοχών της.
Τα στελέχη του κ. Ψωμιάδη -επισήμως τουλάχιστον- δεν φαίνεται να ανησυχούν, ωστόσο περιγράφουν την κατάσταση με τρόπο που η πλειοψηφία των παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, δηλώνει την έκπληξή της. Υποστηρίζει λοιπόν μεταξύ άλλων:
Έδωσε προκαταβολικά τα χρήματα στον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των άλλων διεκδικητών της Universal Life; Ποιοι θα μπορούσαν να ήταν αυτοί; Είτε η πλευρά Γεωργίου που όμως ελέγχει ήδη την πλειοψηφία και επίσης είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν διέθετε ένα τέτοιο μεγάλο ποσό. Είτε κάποιοι άλλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι που θα έδιναν κάτι δεκάδες εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν μειοψηφική συμμετοχή -και χωρίς συμμετοχή στη διοίκηση- σε μια ασφαλιστική εταιρία ζωής μιας μικρής χώρας, όπως η Κύπρος...
Σήμερα επίσης, η πλευρά Ψωμιάδη υποστηρίζει ότι όχι μόνο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εξαγοράς του ποσοστού των μετοχών της Universal Life, αλλά και σε τίμημα υψηλότερο από εκείνο που η Ασπίς Πρόνοια κατέλαβε προκαταβολικά στην MPB (προφανώς, πιάστηκε κορόιδο ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και πούλησε στα χαμηλά και φυσικά πιάστηκε ακόμη μεγαλύτερο κορόιδο η πλευρά της Τράπεζας Κύπρου που είχε πουλήσει στον κ. Γεωργίου πολύ χαμηλότερα!).

  Περιεχόμενα
Editorial
Προτάσεις αγοράς / Χρηματιστήριο
Αφιέρωμα : Ελληνική επιχειρηματικότητα
Αφιέρωμα : Καταθετικά προϊόντα - Στο επίκεντρο όσο ποτέ
Αφιέρωμα : Kαλοκαιρινές αποδράσεις
Άρθρο : Η επιστροφή του κύκλου
Άρθρο : ΚLEEMAN το "διαμάντι" απ' το Κιλκίς
Άρθρο : Η πειρατεία λογισμικού πλήττει την ελληνική οικονομία και στερεί νέες θέσεις εργασίας
Άρθρο : Κύπρος - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των επιχειρηματικών σήριαλ
Άρθρο : Το project της προσέλκυσης βορειοευρωπαίων για ημιδιαμονή στην Ελλάδα
Άρθρο : Κατά πόσο συμφέρει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα
Άρθρο : Τρόποι "διάγνωσης" των λογιστικών παρεμβάσεων
Άρθρο : Εφαρμογή δυναμικής τεχνικής ανάλυσης ομολόγων
Ανασκόπηση : Επενδύσεις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Ταμείο : Το δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης!

 Όροι και προϋποθέσεις του site