Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2011-Τεύχος 369                              

Από την Άντα Σεϊμανίδη«Οι επενδύσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων ευνοούνται από την συγκυρία  και τα μεγάλα έργα, που θα δώσουν οριστική λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα, ήδη ξεκινούν πρωτίστως με την μέθοδο των ΣΔΙΤ».


 


«Μην καθυστερείτε ώριμους για επενδύσεις τομείς. Αντίθετα, δώστε τους το γρηγορότερο στην αγορά κι εμείς θα χρηματοδοτήσουμε», προέτρεπαν off the record το τελευταίο διάστημα κορυφαίοι τραπεζίτες εκπροσώπους της κυβέρνησης. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης κατονόμασε και δημόσια, τους τομείς στους οποίους μπορούν άμεσα  να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, οδηγώντας την ανάπτυξη. Δεν πρόλαβε να το πει  και η αυλαία για έναν σούπερ-ώριμο τομέα για μεγάλες επενδύσεις, άνοιξε. Ο λόγος, για την πολυσυζητημένη διαχείριση απορριμμάτων,  που τόσα χρόνια αναζητά αποτελεσματικές λύσεις. Τα σκουπίδια πλέον  μας πνίγουν, τόσο στις αστικές περιοχές, όσο και στην περιφέρεια, με όλες τις αρνητικές συνέπειες- πέρα από το θέμα της υγείας και της ρύπανσης του περιβάλλοντος -και για σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός.
Τα μεγέθη μιλούν από μόνα τους: Mόνο στην Aττική, τα προς διαχείριση μεγέθη απορριμμάτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση στη Φυλή, είναι της τάξης των 2.300.000 τόνων ετησίως. Και βέβαια ως συνήθως, η Ελλάδα είναι εκπρόθεσμη ως προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις…
    
ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΟΣΟΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ηδη, από το 2010, το θεσπισμένο νομοθετικό πλαίσιο θέτει απαιτητικούς στόχους ως προς τον όγκο των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που θα εκτρέπονται στους ΧΥΤΑ (μέχρι το 2013 τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα που θα εκτρέπονται στους ΧΥΤΑ δεν θα πρέπει να είναι λιγότερα από 1.9 εκ τόνους). Επιπρόσθετα, οι κατά καιρούς οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν στη χώρα μας να συμμορφωθεί με αυστηρούς ποσοτικούς στόχους σχετικά με την αξιοποίηση και ανακύκλωση υλικών όπως γυαλί, χαρτόνι, μέταλλα. Η ολοκλήρωση επομένως σύγχρονων μονάδων διαχείρισης / επεξεργασίας απορριμμάτων αναμένεται να συμβάλλει καίρια στη προσπάθεια της χώρας μας να συμμορφωθεί με τις σχετικές οδηγίες.
 Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, περιλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων για τον περιορισμό της παραγωγής αποβλήτων, την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση των διαχωρισθέντων υλικών, την εφαρμογή συστημάτων μεταφόρτωσης για την αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος, τη χρήση μεθόδων επεξεργασίας με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση ή την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και τη διάθεση του τελικού υπολείμματος σε σύγχρονους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).


   
ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ
Μιλάμε λοιπόν για ολοκληρωμένες επενδύσεις υψηλού κόστους. Από τη δική τους πλευρά, οι  Δήμοι αντιμετώπισαν οικονομικές δυσχέρειες και δυσκολίες στη διάθεση πόρων για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται εξοπλισμός παλαιάς τεχνολογίας, να παρατηρείται αύξηση του κόστους συντήρησης και πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών, καθώς και αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Η ανάγκη συμμόρφωσης με τα όλο και πιο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα, οι αυξανόμενες ποσότητες απορριμμάτων, τα θέματα δημόσιας υγείας, το υψηλό κόστος, τα τέλη για τη διαχείριση απορριμμάτων σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών, δημιούργησαν ένα πρόσφορο έδαφος  για συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.  Σε αυτήν την λογική, με καθυστέρηση δύο περίπου ετών  «βγήκε» τις προάλλες στον αέρα, το πρώτο έργο στον τομέα των αποριμάτων που  θα πραγματοποιηθεί  με την μέθοδο των  ΣΔΙΤ ( Συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού Τομεά). 


   
ΕΝΑ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΥΜΑ
Πρόκειται, για την  κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), δυναμικότητας περίπου 120.000 τόνων στη Δυτική Μακεδονία. Στην παρούσα φάση, δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση του σχετικού διαγωνισμού με  εκτιμώμενο  προϋπολογισμό  116.400.000 €, και φορέα  υλοποίησης την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ). Η ΔΙΑΔΥΜΑ, είναι μία εταιρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία ανέλαβε το σχεδιασμό, την υλοποίηση, και, από τον Ιούλιο του 2005, τη λειτουργία του μοναδικού περιφερειακού Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) στην Ελλάδα.
   
ΕΡΓΟ-ΠΙΛΟΤΟΣ
Η νέα μονάδα,  κατά την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΙΑΔΥΜΑ κυρίου Δημοσθένη Μαυρίδη θα ανοίξει πιθανόν το δρόμο για την επίλυση του μείζονος προβλήματος της ορθολογικής διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων, όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Η μοναδικότητα του εγχειρήματος, έγκειται κατά βάση στη συναίνεση όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  για τη δημιουργία ενός ενιαίου περιφερειακού συστήματος, με το οποίο καλύπτονται οι ανάγκες 300.000 κατοίκων των 4 Νομών της Δυτικής Μακεδονίας με τους 61 Δήμους & Κοινότητες. Η μονάδα, θα περιλαμβάνει εγκατάσταση μηχανικής ανακύκλωσης εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας (αναερόβιας χώνευσης, κομποστοποίησης ή άλλης περιβαλλοντικά συμβατής βιολογικής επεξεργασίας) του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ),λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων, λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων του δικτύου τροφοδοσίας της ΜΕΑ, το οποίο αποτελείται από 9 υφιστάμενους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και από ένα που θα κατασκευαστεί από τον Ανάδοχο και τέλος, ενεργειακή αξιοποίηση από τον Ανάδοχο των παραγόμενων υλικών από τη ΜΕΑ.


ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Στο πλαίσιο του έργου, ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει την χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για 27 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι η κατασκευή των υποδομών που προβλέπονται στο έργο αυτό θα γίνει με ιδιωτική χρηματοδότηση.
   
ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ


Ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου – επενδυτή  όπως εξαρχής είχε αποφασιστεί ( σσ το σχετικό έργο ΣΔΙΤ επρόκειτο να δημοπρατηθεί πριν από δύο χρόνια) είναι «ανοιχτός» στις διάφορες προσφερόμενες τεχνολογικές λύσεις επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων. Τα κριτήρια επιλογής θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά με αντικειμενικά μετρήσιμους δείκτες (όπως η ποσότητα του υπολείμματος της διεργασίας που οδηγείται στο ΧΥΤΥ, η σύνθεσή του, η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που ανακτώνται κλπ) που θα προσφέρει η κάθε προτεινόμενη τεχνολογία.     
Ετσι, θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερομένων, να επιτύχουν οι στόχοι της κείμενης νομοθεσίας για τη διαχείριση και αξιοποίηση των αποριμάτων και τρίτον και να διασφαλιστεί η  καλύτερη  οικονομική  προσφορά,  ώστε να συγκρατηθούν σε λογικά πλαίσια τα τέλη χρέωσης στους Δήμους και έμμεσα στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.


ΕΞΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Ο κ. Μαυρίδης, εκτιμά, ότι  από την πρώτη φάση του διαγωνισμού θα προκύψουν περίπου έξι επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία, κατά την δεύτερη φάση της διαδικασίας θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Τοποθετεί επίσης  την λειτουργία της μονάδας μέσα το 2014.  Σίγουρα, ένα από τα «φαβορί» για την αναδοχή του πρώτου ελληνικού έργου ΣΔΙΤ στον τομέα των απορριμάτων είναι η εταιρεία  ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ του ομίλου Μπόμπολα που έχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Πριν από ελάχιστες μέρες μάλιστα, κοινοπραξία απαρτιζόμενη από τις εταιρίες ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ. κηρύχθηκε ανάδοχος για το έργο «Κατασκευή και Λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Οικιακών Απορριμμάτων της Αγίας Πετρούπολης», συνολικής επένδυσης 300 εκατ. ευρώ. Επίσης πιθανή είναι και η συμμετοχή στον διαγωνισμό της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ αλλά και ξένων ομίλων.


ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράλληλα με την εξέλιξη του διαγωνισμού για τα σκουπίδια της Δυτικής Μακεδονίας , ο  επικεφαλής του ομίλου της MIG κ. A. Bγενόπουλος ,κατέθεσε στην υπουργό Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής Tίνα Mπιρμπίλη ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και αποβλήτων της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Την σχετική επένδυση, προτίθεται να υλοποιήσει μέσω της «Veolia MIG Hellas», όπου συμμετέχει κατά 49% η MIG και κατά 51% η γαλλική εταιρεία VEOLIA. Η προτεινόμενη από τον κ. Βγενόπουλο τεχνολογία είναι η κομποστοποίηση.  Mε τη μέθοδο αυτή, τα οργανικά σκουπίδια μετατρέπονται σε οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα απορρίμματα που πηγαίνουν στις χωματερές, ενώ το λίπασμα που μένει ως τελικό «προϊόν» μπορεί να αξιοποιηθεί σε κήπους και καλλιέργειες.H εφαρμογή της μεθόδου στην Aθήνα προϋποθέτει μεταξύ άλλων υποδομές για την υποστήριξη της ανακύκλωσης, όπως δημιουργία 25 κέντρων ανακύκλωσης, δρομολόγηση της οικιακής κομποστοποίησης και δημιουργία τριών μεγάλων και δέκα μικρών μονάδων κομποστοποίησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, η προτεινόμενη μέθοδος θα απαιτήσει τα επόμενα χρόνια δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις της τάξης των 100-120 εκατομμυρίων ευρώ.
Σημειώνεται, ότι οι μέθοδοι για την επίτευξη επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων που προωθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι πολλές (π.χ μηχανική ανακύκλωση, βιολογική ξήρανση, καύση για παραγωγή ενέργειας κα). Και όλες  θα πρέπει να εξετασθούν, τόσο από περιβαλλοντικής - θεσμικής, όσο και από τεχνολογικής και οικονομικής πλευράς από το Δημόσιο σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους του συμβούλους με στόχο να προκύψουν οι πλέον αποτελεσματικές. Απ’ ότι αντιλαμβάνεστε αγαπητοί αναγνώστες, τα μαχαίρια που θα βγουν θα είναι…κοφτερά. Το καλό είναι ότι τουλάχιστον για τα σκουπίδια υπάρχουν επενδυτές με καυτό ενδιαφέρον αλλά και τράπεζες που θα τους υποστηρίξουν!


 


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΕΣΤΙΑΣΗ-CATERING
AMWAY HELLAS
ΦΑΚΕΛΟΣ CRETA FARMS
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
SHAREHOLDER RIGHTS SEMINAR
ΕΡΕΥΝΑ ICAP: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site