Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2011-Τεύχος 369                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ  ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ 2011Την αύξηση των εισοδημάτων τους, σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία δείχνει να εισέρχεται σε μια φάση σταθερής ανάκαμψης θα πρέπει να αναζητήσουν οι επενδυτές το 2011, από τις επενδυτικές επιλογές τους.Τα παραπάνω συνοψίζουν την άποψη του κ. Johannes Jooste, Συντάκτη Στρατηγικής Χαρτοφυλακίων για την Merrill Lynch Wealth Management, και συντάκτη της ετήσιας έκθεσης με τις προβλέψεις της Merrill Lynch Wealth Management για το 2011.
Σύμφωνα με τον κ. Jooste, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ενδέχεται να μειωθεί στο 4% για το 2011, από το 4.8% της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την ηπειρωτική Ευρώπη μπορεί να αποδειχτεί απογοητευτική. Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση στην Κίνα θα πρέπει να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση στην προσπάθεια ήπιας προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας.
“Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, οι επενδυτές θα πρέπει να στρέψουν την προτίμηση τους από τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα, στις μετοχές και τα εμπορεύματα. Όσον αφορά τις μετοχές, το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μερισματική απόδοση και όχι στην προσδοκώμενη αύξηση της τιμής των τίτλων”, σημειώνει ο κ. Jooste. “Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τη χρηματοδότηση του χρέους των αναδυόμενων οικονομιών, και να φροντίσουν να αποφύγουν τις τοποθετήσεις σε υπερτιμημένους τίτλους”.


ΟΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΚΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merrill Lynch Wealth Management για το 2011, την τριετία 2007-2009 η ύφεση αποδείχτηκε πολύ πιο βαθιά σε σχέση με το τις προηγούμενες, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας πιο αργή.
Οι αναδυόμενες οικονομίες αναδεικνύονται στον πιο βασικό αποταμιευτή κεφαλαίου παγκοσμίως, με την αποταμίευση για το διάστημα 2009 – 2014 να εκτιμάται στο 33% του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη στις ανεπτυγμένες οικονομίες συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία. Αυτά ακριβώς τα αποταμιευμένα κεφάλαια δίνουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στις αναδυόμενες αγορές, την ίδια στιγμή  που οι καταναλωτές στις ΗΠΑ πασχίζουν να μειώσουν τα δάνεια τους και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
Κι ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Merrill Lynch Wealth Management η αμερικανική οικονομία δείχνει να απομακρύνεται από το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης, η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρουσιάζεται πολύ πιο ασθενική, σε σχέση με αντίστοιχες φάσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, στις ανεπτυγμένες οικονομίες η γήρανση του πληθυσμού αυξάνει το κόστος των συντάξεων και των υπηρεσιών υγείας, όπου και απορροφάται όλο και μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων δαπανών.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η νομισματική πολιτική παραμένει ακόμα εξαιρετικά χαλαρή. Παρόλο αυτά, για όσο διάστημα οι ανεπτυγμένες αγορές παρήγαγαν πλούτο και δολάρια, οι αναδυόμενες αγορές τα συσσώρευαν. Το γεγονός αυτό θα πρέπει τελικά να δημιουργήσει πίεση στο δολάριο, και φυσικά στο ευρώ, και να οδηγήσει αμφότερα σε χαμηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Jooste, η εξασθένιση του ευρώ αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011, ενώ σχετική ανάκαμψη προβλέπεται για το αμερικανικό νόμισμα. Παράλληλα, αναμένονται ανοδικές τάσεις στο κινεζικό νόμισμα, καθώς και στα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών, οι οποίες θα συνδυαστούν και με εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις. Καθώς τα υπερτιμημένα και τα υποτιμημένα νομίσματα δημιουργούν στρεβλώσεις στην αποτίμηση αγορών και προϊόντων, το συγκεκριμένο πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί μέσα στο 2011.
“Το ιδανικό θα ήταν να δούμε τις ΗΠΑ και τις ανεπτυγμένες οικονομίες να προσαρμόζουν τη νομισματική τους πολιτική την ίδια στιγμή που οι αναδυόμενες χώρες θα αποφάσιζαν να επιτρέψουν την ανατίμηση και τη μεγαλύτερη ευελιξία των νομισμάτων τους,” αναφέρει ο κ. Jooste.  “Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να διατηρηθούν οι εντάσεις και η πολιτική ελέγχου της ροής των κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές”.


ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ


Παρόλο που η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μέσα στο 2010 αποδείχτηκε ισχυρότερη του αναμενόμενου, χάρη στην αυξημένη ζήτηση γερμανικών αγαθών στις αναδυόμενες αγορές, ο κ. Jooste πιστεύει ότι πολλές από τις χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, συνεχίζουν να υπερεκτιμούν τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών τους. Παράλληλα, η αδυναμία που παρουσιάζουν οι περιφερειακές οικονομίες προκαλεί βλαπτικές συνέπειες τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στο ευρώ.   
Το 2011 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει στο 2.1%, από το 2.7% του 2010. Παρόλα αυτά, για το δεύτερο εξάμηνο και καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα αποκτά πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, θα βλέπουμε μια ανοδική πορεία της αμερικανικής οικονομίας η οποία θα πρέπει να σηματοδοτήσει και την αρχή της μείωσης της ανεργίας. Στη Μ. Βρετανία, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ισχυροποιηθεί στις 2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η ανάκαμψη δείχνει να αποκτά μια σχετικά σταθερή βάση, η οποία θα βοηθήσει να υπερκεραστούν τα εμπόδια που δημιούργησε η περικοπή των δημοσίων δαπανών.
Ταυτόχρονα, οι οικονομίες της Κίνας και τις Ινδίας αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 9 και 8.2%, αντίστοιχα. Βέβαια, το 2010 οι μεγάλες αποδόσεις προήλθαν από μετοχές μικρότερων αγορών όπως είναι η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και η Ινδονησία. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2011.
“Οι αναδυόμενες αγορές έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο δυναμισμό όσον αφορά την εγχώρια ανάπτυξη”, δηλώνει ο κ. Jooste. “Εκεί, η εσωτερική κατανάλωση αρχίζει να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία”.
Σύμφωνα με τον κ. Jooste, οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζονται στις αναδυόμενες αγορές μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς και στις μετοχές των βρετανικών και των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Από πλευράς κλάδων, ελκυστικός εμφανίζεται ο κλάδος του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικά, καθώς κι εκείνος των τηλεπικοινωνιών.
Ο κ. Jooste πιστεύει ότι το 2011 οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να στρέφουν και πάλι το ενδιαφέρον τους περισσότερο στα μερίσματα, τα οποία παραδοσιακά αποτελούν έναν από τους βασικότερους συντελεστές μιας καλής απόδοσης, και όχι στην προοπτική αύξησης της τιμής των μετοχών. Επίσης, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε σχέση με το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών, και να αποφεύγουν να συνωστίζονται σε επενδυτικές επιλογές οι οποίες τροφοδοτούνται από τη μεγάλη ρευστότητα.


ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ
Καθώς οι επενδυτές επιδίδονται πλέον στο κυνήγι των αποδόσεων, η αγορά των ομολόγων για τη χρηματοδότηση των κρατικών χρεών θα αποκτά όλο και μικρότερη αξία, δηλώνει ο κ. Jooste. “Όμως τα ομόλογα των εταιρειών με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση είναι διαφορετική υπόθεση. Πιστεύουμε ότι εκεί ενδέχεται να υπάρξει μεγάλη ζήτηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011”, συνεχίζει ο κ. Jooste. Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές και τα εμπορεύματα ευνοούνται σε σχέση με τα εταιρικά και τα κρατικά ομόλογα. Παράλληλα, η αύξηση που παρατηρείται στα ρευστά διαθέσιμα των επιχειρήσεων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων και εξαγορών, όπου φυσικά παρουσιαστούν οι ανάλογες ευκαιρίες.
Η Merrill Lynch Wealth Management εκτιμά ότι η ανοδική τάση στις τιμές των εμπορευμάτων θα διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια του 2011, καθώς αναμένεται ότι η Κίνα θα καταφέρει να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας της. Και πάλι ο κλάδος της ενέργειας έρχεται στο προσκήνιο, μαζί με το χαλκό και τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα, καθώς η ανάπτυξη των ασιατικών οικονομιών οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης. Παρόλα αυτά, το ράλι της τιμής του χρυσού έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον κ. Jooste. “Η τιμή του χρυσού έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 22 χρόνια, σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές”, σημειώνει ο κ. Jooste. “Αυτή η ανωμαλία έχει φτάσει στο τέλος της. Οι μετοχές είναι πλέον εξίσου καλή προστασία έναντι του πληθωρισμού”.
Παράλληλα, η αγορά των ακινήτων στη Μ. Βρετανία αρχίζει να επιστρέφει ως μια ελκυστική πηγή εισοδήματος. Η κτηματαγορά προσφέρει πλέον αποδόσεις της τάξης του 4% πάνω από την απόδοση των μετοχών, και του 6% πάνω από τα εγγυημένα ομόλογα (inflation-protected bonds).


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ


Τα σημάδια που εκπέμπει η κινεζική οικονομία δείχνουν ότι η Κίνα θα καταφέρει να κάνει μια ήπια προσγείωση (soft landing), αλλά σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος μιας απότομης αύξησης του πληθωρισμού παραμένει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι επενδυτές να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, τόσο τα μετοχικά όσο και τα υπόλοιπα, έτσι ώστε να προστατεύονται από ενδεχόμενη επανεμφάνιση των πληθωριστικών πιέσεων.
Στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων, οι τίτλοι του αμερικανικού δημοσίου είναι σε καλή τιμή και φαντάζουν ως μια επιλογή χαμηλού ρίσκου. Σε περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τότε είναι πιθανό να δούμε και τις ιαπωνικές μετοχές να υπεραποδίδουν, όπως εξάλλου έχει συμβεί και στο παρελθόν, σημειώνει ο κ. Jooste.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι η διαφοροποίηση θα αποτελέσει το κύριο σύνθημα της επενδυτικής κοινότητας για το 2011. “Παρόλο που η ανάκαμψη έχει πλέον εδραιωθεί, οι ανισορροπίες που παρατηρούνται στην παγκόσμια οικονομία συμβάλλουν στη σημαντική αύξηση της αβεβαιότητας. Καθώς η πιθανότητα ακραίων επιλογών στη νομισματική πολιτική παραμένει, είναι πολύ σημαντικό οι επενδυτές να αναλογιστούν πόσο καλά διαφοροποιημένα είναι τα χαρτοφυλάκια τους”.


BLACKROCK
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ 2010 ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2011


Ο κ. Richard Urwin, Επικεφαλής Επενδύσεων στην ομάδα Fiduciary Mandate Team της BlackRock, πιστεύει ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, το 2011 ενδέχεται να αποτελέσει άλλη μια χρονιά κατά την οποία θα καταγραφούν θετικές αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα υπόλοιπα επενδυτικά προϊόντα που ενέχουν ρίσκο (risky assets).  
Για να εξηγήσει καλύτερα την παραπάνω άποψη, ο κ. Urwin παραθέτει στη συνέχεια την εκτίμηση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2011: 
Ο πληθωριστικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά σχετικά μεγαλύτερος στην περίπτωση των αναδυόμενων αγορών:  Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, το 2011 αναμένεται να είναι μια χρονιά, στη διάρκεια της οποίας οι κεντρικές τράπεζες θα διαπιστώσουν ότι ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μάλλον παραμένει υπερβολικά χαμηλός. Μιλώντας για χαμηλό πληθωρισμό δεν υπονοούμε αποπληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, εάν ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωρισμού αρχίσει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, τότε οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν με δημοσιονομικά μέτρα, στο βαθμό που χρειάζεται ώστε να παρασχεθεί η απαιτούμενη στήριξη.  Παράλληλα, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες ο πληθωριστικός κίνδυνος είναι σημαντικός, η πιθανότητα να δούμε ουσιαστική αύξηση του πληθωρισμού μέσα στο 2011, είναι πολύ μικρή.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα πρέπει να παραμείνει θετικός σε όλη τη διάρκεια του 2011: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να εμφανιστεί πιο ισορροπημένη, με τις ανεπτυγμένες αγορές να συνεισφέρουν περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία τον επόμενο χρόνο, συνεχίζοντας έτσι την θετική πορεία που καταγράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Για παράδειγμα, τα τελευταία τρίμηνα η ανάπτυξη στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Μ. Βρετανία κυμάνθηκε κατά μέσο όρο μεταξύ του 3% και του  4%.


ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ


Η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ είναι πολύ μικρή:  Χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό γεγονός του 2010, σε σχέση με τις αγορές, ήταν η κρίση χρέους των κρατών της Ευρώπης. Η κρίση αυτή είναι πιθανό να συνεχίσει να τις επηρεάζει και κατά τη διάρκεια του 2011 ή και αργότερα, δεδομένου ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται μπροστά σε μία παρατεταμένη περίοδο περιστολής δημόσιων δαπανών. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ είναι πολύ μικρή.
Οι αποτιμήσεις των χρηματιστηριακών αγορών δε δείχνουν σημάδια παραλογισμού ή υπερβολών:  Αντιθέτως, καθώς οδεύουμε προς το τέλος του 2010 οι πολλαπλασιαστές κερδών παρουσιάζονται μετριοπαθείς με βάση τις ιστορικές τους τιμές. Πιστεύουμε ότι η αγορά αντανακλά τον παγκόσμιο προβληματισμό αναφορικά με τη διάρκεια και τη δύναμη που θα έχει η προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν απαιτούνται εξωπραγματικά αποτελέσματα για να έχουμε  ακόμα μεγαλύτερη απόδοση στα χρηματιστήρια, αλλά μάλλον ένα περιβάλλον όπου τα δυσάρεστα νέα, απλώς δεν θα είναι όσο δυσάρεστα περιμέναμε. 
Τα κέρδη των μετοχών στη διάρκεια του 2011 θα είναι έντονα εξαρτημένα από τον κύκλο της παγκόσμιας οικονομίας: Οι αποτιμήσεις δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δε είναι έτοιμες να κινηθούν ανοδικά σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική απογοήτευση στο μέτωπο της παγκόσμιας ανάπτυξης, ακόμη και αν αποφευχθεί η ύφεση. Επίσης, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ενδέχεται να παρουσιαστεί μικρότερη σε σύγκριση με τους υψηλούς ρυθμούς του περασμένου έτους. Με παρόμοιο σκεπτικό, εάν το σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία εμφανιστεί σχετικά ευνοϊκό, τότε οι αποδόσεις για τα περισσότερα επενδυτικά προϊόντα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από εκείνες των κρατικών ομολόγων.
Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν ότι, σε μεσοπρόθεσμη βάση, τα κέρδη από τα προϊόντα αυτά θα είναι μικρά: Παρόλα αυτά, για να δούμε μέσα στο 2011 τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν σημαντικά, θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο συνθήκες. Είτε να καταγραφεί μεγαλύτερη ανάπτυξη ή υψηλότερος πληθωρισμός, ώστε οι κεντρικές τράπεζες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και να ανεβάσουν απότομα τα επιτόκια, είτε να μεγαλώσουν οι ανησυχίες αναφορικά με τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών. 
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα βασικά επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα: Όσον αφορά τα επιτόκια, για το 2011 δεν θεωρούμε πιθανή την επανεμφάνιση των έντονων φαινομένων του παρελθόντος, ακόμη και στην περίπτωση που το επίπεδο της παγκόσμιας αποταμίευσης πέσει σημαντικά. Έτσι, για το 2011 δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα οδηγήσει την απόδοση των ομολόγων σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν για αρκετό διάστημα να παρουσιάζουν ‘τραβηγμένες’ αποτιμήσεις και αρνητική πραγματική απόδοση, με την εξαίρεση φυσικά των ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Urwin έκανε το ακόλουθο σχόλιο:  “Κατά κάποιο τρόπο, το 2011 θα δείχνει σαν μια επανάληψη της φετινής χρονιάς.  Οι μετοχές είναι πιθανό να κινηθούν σταδιακά προς υψηλότερα επίπεδα. Οι μετοχικοί τίτλοι στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να έχουν απλώς καλύτερη, και όχι εντυπωσιακά καλύτερη απόδοση από τους υπόλοιπους, αποτέλεσμα που εν μέρει θα οφείλεται και στην ανατίμηση των νομισμάτων των χωρών αυτών, ενώ τα εμπορεύματα θα μπορούσαν να καταγράψουν επιπλέον κέρδη, καθώς διατηρείται η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. 
“Η πιο σημαντική διαφορά όσον αφορά τα κέρδη σε σχέση με το 2010 θα μπορούσε να καταγραφεί στην αγορά του κρατικού χρέους, με αρνητικό βέβαια τις πολύ χαμηλές αποδόσεις. Κι ενώ η τοποθετήσεις σε εταιρικά ή άλλους μη κρατικούς τίτλους θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει κάποια αξία στα χαρτοφυλάκια ομολόγων, η πρακτική δυνατότητα για μια στρατηγική εκτεταμένης διαφοροποίησης είναι πιο περιορισμένη. Με λίγα λόγια, το 2011 θα μπορούσε να αποτελέσει άλλη μία χρονιά κατά την οποία πολλοί επενδυτές θα στέκονται διστακτικοί μπροστά στην ανάληψη επενδυτικού κινδύνου. Αν παρόλο αυτά το τολμήσουν, είναι πιθανό ότι θα ανταμειφθούν.”

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΕΣΤΙΑΣΗ-CATERING
AMWAY HELLAS
ΦΑΚΕΛΟΣ CRETA FARMS
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
SHAREHOLDER RIGHTS SEMINAR
ΕΡΕΥΝΑ ICAP: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site