Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2011-Τεύχος 369                              

EUROMONEY


ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
 «ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ» ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΩΝ BRICΌλες οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, δηλώνουν ότι οι εργασίες τους που αφορούν στις αναδυόμενες αγορές είναι μεταξύ των πιο σημαντικών παραμέτρων για την ανάπτυξη των εσόδων τους. Αλλά σε ποιο επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η δέσμευση τους, στις εν λόγω αγορές; Ένας τρόπος για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα των λεγομένων τους είναι μέσα από το πρίσμα της αξιοποίησης του προσωπικού τους. Ο Sudip Roy εξετάζει πόσα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη που εργάζονται σε αναδυόμενες χώρες, έχουν φτάσει ή τείνουν να φτάσουν στην παγκόσμια κορυφή της τραπεζικής βιομηχανίας.


Από τον Sudip Roy


Όταν ξεκίνησε την καριέρα του, o Ντάνιελ Πίντο, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ως χρηματοοικονομικός αναλυτής και trader συναλλάγματος στη Manufacturers Hanover Trust στο Buenos Aires, είχε έναν άμεσο στόχο. «Η πρόθεσή μου ήταν βγω από τα σύνορα της Αργεντινής και να κάνω μία επιτυχημένη διεθνή καριέρα», δηλώνει χαρακτηριστικά. Ποτέ δεν φανταζόταν πόσο επιτυχημένη και διεθνοποιημένη θα γινόταν η καριέρα του. Ο Πίντο σήμερα είναι ένα από τα πιο διακεκριμένα τραπεζικά στελέχη της JPMorgan, με μία θέση η οποία συγκεντρώνει πολλαπλούς υψηλόβαθμους ρόλους, όπως επικεφαλής τμήματος για τις επενδύσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, επικεφαλής για τις παγκόσμιες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, και επικεφαλής αναδυόμενων αγορών.
Η άνοδος του Πίντο αποτελεί φωτεινό παράδειγμα της αλλαγής που λαμβάνει χώρα σε ό,τι αφορά την ισχυροποίηση στο εσωτερικό των τραπεζών των στελεχών, που έχουν τομέα ευθύνης τους τις αναδυόμενες αγορές.
Ο Πίντο είναι μέλος της 25μελούς διοικητικής επιτροπής της JP Morgan, στην οποία περιλαμβάνονται και άλλα μέλη που έχουν ανάλογο background, δηλαδή εργάζονται στον τομέα των αναδυόμενων αγορών, όπως είναι ο Εμίλιο Σαράτσο, ο έτερος επικεφαλής για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική της τράπεζας, ο Νίκολας Έιγκούζιν, υπεύθυνος για τη Λατινική Αμερική και ο Γκάμπι Άμπντελνουρ, επικεφαλής για την Ασία.
Επίσης, μέλος της ίδιας διοικητικής ομάδας είναι και ο Τζες Στάλεϋ, επικεφαλής επενδύσεων που πρώτη του δουλειά ήταν να οργανώσει το τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Τράπεζας στη Βραζιλία. Ο Στάλευ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 80 «χτίζοντας» την JPMorgan Λατινικής Αμερικής. Η παρουσία τόσων στελεχών με αντικείμενο δραστηριότητας τις αναδυόμενες αγορές, στα υψηλά κλιμάκια της JP Morgan, αποδεικνύει τον κυρίαρχο ρόλο που αυτές όλο και περισσότερο διαδραματίζουν στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Επίσης, είναι ένα στοιχείο για το πού οι τράπεζες θεωρούν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στο επόμενο διάστημα και κατ’ επέκταση θα προέλθουν τα κέρδη τους. «Το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τις τράπεζες φαίνεται ότι θα προέλθει από τις αναδυόμενες αγορές παρά από τον ήδη ανεπτυγμένο κόσμο, στα επόμενα δύο με τρία χρόνια» λεει ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ της HSBC. «Πολύ μεγάλο μέρος της ανάπτυξης και των σημαντικών δραστηριοτήτων μας προέρχεται από αυτές τις χώρες» τονίζει και ο Αντόνιο Κουιντέλα, που ανέλαβε καθήκοντα του επικεφαλής για τις δραστηριότητες Αμερικής της Credit Suisse, τον Ιούνιο.
Ο Κουιντέλα είναι Βραζιλιάνος και συνεχίζει να είναι επικεφαλής των εκεί δραστηριοτήτων για την τράπεζα, τη στιγμή που ο αντίστοιχος επικεφαλής Ευρώπης-Μέσης Ανατολής και Αφρικής είναι ο Λιβανέζος Φάζι Σάαντ, ο οποίος «ξόδεψε» το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του καλύπτοντας τη Ρωσία, την Τουρκία και τις χώρες της πρώην Κοινοπολιτείας. Και οι δύο συνδιοικούν το συμβούλιο αναδυόμενων αγορών της τράπεζας στο οποίο ανήκουν άλλα 20 στελέχη που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά προϊόντα και γεωγραφικές περιοχές.
Η Credit Suisse έχει παράδοση στο να τοποθετεί στελέχη από τις αναδυόμενες αγορές σε κορυφαίες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας. Ο εκτελεστικός διευθυντής του επενδυτικού τμήματος της τράπεζας Έρικ Βαρβέλ ήταν 15 χρόνια στην Ασία, κατά τη διάρκεια των οποίων «έχτισε» και το υποκατάστημα της Ινδονησίας. Ο προκάτοχος του Βαρβέλ, Πολ Καλέλιο, ήταν και αυτός τέσσερα χρόνια επικεφαλής στην Ασία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πριν πάρει και αυτός προαγωγή. «Ένας μεγάλος αριθμός από τα ανώτατα στελέχη μας έχουν σημαντική εμπειρία από τις αναπτυσσόμενες αγορές», λέει ο Κουιντέλα. Ο Βίκραμ Πάντιτ της Citi, ο Ανσού Τζαϊν της Deutsche Bank, ο Γκιούλιβερ και ο Στάλεϋ αποτελούν όλοι παραδείγματα τραπεζικών στελεχών που είναι επικεφαλής σε κεντρικά τμήματα των τραπεζών ή τουλάχιστον  επικεφαλής του επενδυτικού τομέα των τραπεζών και έχουν παρελθόν σε θέσεις σε αναδυόμενες αγορές.


ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗΣ
Σχεδόν κάθε τράπεζα αυξάνει τη σημαντικότητα των αναδυόμενων αγορών στη γενικότερη στρατηγική της. Σε ποιο βαθμό, όμως, είναι οι τράπεζες προσηλωμένες σε αυτό το στόχο; Ο βαθμός έκθεσης του ισολογισμού τους, ο αριθμός τοπικών γραφείων, η μεταφορά  πελατών από όλο τον κόσμο-όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις αλλά τίποτα δεν παρέχει μεγαλύτερη απόδειξη για την πρόθεση των τραπεζών από τη δημιουργία κορυφαίων στελεχών από τις συγκεκριμένες αγορές, γιατί αυτή αποτελεί σημάδι, όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον τους.
«Κοιτάζοντας το βιογραφικό των ανώτερων και ανώτατων στελεχών στις εκτελεστικές επιτροπές αλλά και των στελεχών που προΐστανται στις παγκόσμιες διευθύνσεις, είναι ένας ακόμα πιο ασφαλής δείκτης για το επίπεδο δέσμευσης των τραπεζών από ότι, για παράδειγμα, τα κεφάλαια τα οποία προορίζουν για να επενδύσουν προς τις συγκεκριμένες αγορές ή από τον αριθμό των τοπικών γραφείων που διατηρούν σε αυτές» λέει ο Κόλιν Φαν, επικεφαλής παγκόσμιων συναλλαγών και αναδυόμενων αγορών της Deutsche Bank. “Αποφάσεις για κεφάλαια και γραφεία είναι πιο εύκολα αναστρέψιμες, αλλά το να δίνεις υψηλές αρμοδιότητες σε στελέχη είναι μεγαλύτερη απόδειξη δέσμευσης προς τις αναδυόμενες αγορές».
Το Euromoney διενήργησε έρευνα σε 17 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου με την οποία ανέλυσε το βιογραφικό των ανώτερων στελεχών και αυτών που συμμετέχουν στα ανώτατα συμβούλια. Το να συγκρίνεις αυτές τις τράπεζες δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση γιατί όλες έχουν διαφόρων επιπέδων επιτροπές και συμβούλια, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο επενδυτικών «βραχιόνων».
Κάποια τελικά συμπεράσματα, όμως, είναι δυνατόν να εξαχθούν. Το σπουδαιότερο είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός τραπεζών με εντυπωσιακό ποσοστό στελεχών τα οποία έχουν σημαντική προϋπηρεσία στις αναδυόμενες αγορές, στα συμβούλια τους. Στην επενδυτική τράπεζα της UBS για παράδειγμα 17 από τα 21 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου έχουν κάποια σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στο αντίστοιχο συμβούλιο του ομίλου η αντίστοιχη αναλογία είναι 9 από τους 13.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη Deutsche Bank όπου 10 μέλη από τα 15 της εταιρικής και επενδυτικής εκτελεστικής επιτροπής, έχουν εμπειρία από τις υπό ανάπτυξη αγορές, ενώ σε επίπεδο ομίλου έχουν έξι από τα 11. Στη Citi σχεδόν τα μισά στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου προέρχονται από γραφεία των αναδυόμενων αγορών.
Αλλά εκτός από σημάδι δέσμευσης, τι άλλο μπορεί πραγματικά να σημαίνει η τοποθέτηση στελεχών από τις αναπτυσσόμενες χώρες σε υψηλές θέσεις; Μεταφράζεται σε δραστηριότητα;  Ο πιο απλός τρόπος να το μετρήσουμε είναι στο επίπεδο των επενδυτικών τραπεζών. Οι επενδυτικές τράπεζες έβγαλαν 11,4 δις δολάρια σε καθαρά έσοδα από τις δραστηριότητες σε αναδυόμενες αγορές. Το νούμερο αυτό αφορά στο 19,7% συνολικών εσόδων των επενδυτικών τραπεζών, παγκοσμίως.
Τις καλύτερες επιδόσεις, από άποψη εσόδων, έχει η JPMorgan, χάρη στη διασπορά των προϊόντων που προσφέρει. Είναι η μόνη τράπεζα που βρίσκεται στο τοπ 5 και στις τρεις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται οι αναδυόμενες αγορές. Τουλάχιστον το ένα τέταρτο της διοικητικής ομάδας της έχει ευθύνη τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Πίντο, Αγκούζεν, Αμπντέλνουρ, Σαράτσο και Γκούμπερτ, ενώ αρκετοί άλλοι, όπως ο Στάλεϊ και ο Κάρλος Χερνάντεζ, έχουν σημαντικό μερίδιο συμμετοχής, μέσω των θέσεων που κατέχουν σε επίπεδο ομίλου.        

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΑΧΥΕΣΤΙΑΣΗ-CATERING
AMWAY HELLAS
ΦΑΚΕΛΟΣ CRETA FARMS
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
SHAREHOLDER RIGHTS SEMINAR
ΕΡΕΥΝΑ ICAP: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site