Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2011-τεύχος 370                              

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Υπάρχουν ακόμα πολλοί λόγοι που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να ξεπεραστούν καθώς ακυρώνουν τις θετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται οι οποίες προσκρούουν σε εμπόδια που έλκονται από το παρελθόν που όμως υφίστανται.  Παρά τα αναπτυξιακά «εργαλεία» που η κυβέρνηση προωθεί στην αγορά μέσω προγραμμάτων όπως το ΕΤΕΑΝ ή την ψηφιακή σύγκλιση, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι συγκρατημένες διότι όπως αναφέρουν οι δείκτες ασφυξίας αποτρέπουν την μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους.
Η ασαφής πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως ο λόγος  που εντείνει την ανησυχία των επιχειρήσεων και πυροδοτεί το κλίμα απαισιοδοξίας. Αυτό αποτυπώθηκε και στους αριθμούς σύμφωνα με τους οποίους τον Ιανουάριο καταγράφηκε στη χώρα μας η μεγαλύτερη απαισιοδοξία σε επιχειρηματίες και καταναλωτές με το Γενικό Δείκτη Κλίματος να μειώνεται στις -67 μονάδες έναντι των -11 μονάδων  που βρίσκεται ο μέσος όρος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  των 27. Ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων κατρακύλησε στις -45μοναδες, όταν ο μέσος όρος  της Ευρωζώνης ήταν οριακά θετικός, επιβεβαιώνοντας την καθίζηση της αγοράς αλλά και την αποχή των καταναλωτών από αυτή.
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό καθώς υπάρχουν και άλλα στοιχεία –αριθμοί- που επιβεβαιώνουν την ανησυχία των επιχειρηματιών. 
Ας δούμε τι επικρατεί στις συναλλαγές. Το 2010 η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε στα 2 δις ευρώ  έναντι 3 δις ευρώ το 2009. Ωστόσο σχετικά με αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η χρήση των μεταχρονολογημένων επιταγών μειώθηκε στο τέλος του 2010 κατά 25%, ενώ   πολλές επιχειρήσεις τον τελευταίο χρόνο στερούνται μπλοκ επιταγών οπότε και αιτιολογείται η μείωση των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , η αξία των συναλλαγών με επιταγές στην Ελλάδα ξεπερνά τα 408 δις ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 172% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπερνά το 57%.
Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως 25 δις συναλλαγές με κατά κεφαλή αξία 36 ευρώ αλλά με μέση αξία ανά συναλλαγή τα 16.133 ευρώ, όταν στην Ε.Ε η κατά κεφαλή αξία είναι 15 ευρώ και η μέση αξία ανά συναλλαγή είναι 1.227 ευρώ. Σημαντικό στοιχείο για την απουσία των μετρητών από την αγορά είναι αυτό που αφορά την αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών που στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και αντιστοιχεί στο 37% της αξίας των επιταγών.
Παρά, το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο πιστωτικής επέκτασης -0,2, ενώ εδώ και καιρό έχουν μειώσει δραστικά την έκδοση μπλοκ επιταγών και τα πλαφόν των επιχειρήσεων, οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι ο αριθμός των 1.000.000 και πλέον εγγεγραμμένων στην μαύρη λίστα του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» δεν πρόκειται να μειωθεί.
Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τρέχει με ρυθμό πολλαπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης (1,6%) και τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 5,2% ενώ τον Φεβρουάριο έπεσε στο 4,4.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΠΕΡΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
CYTA: «ΠΑΤΑΕΙ» ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΑΡΘΡΟ Ι. ΛΑΖΑΡΙΔΗ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΗ...
ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟ 2010
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
MEDIA STROM: «ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ» ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
BLACKROCK: ΣΤΑ 2 ΤΡΙΣ. ΤΑ ETF ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2012
SAXO BANK: ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟ 2011
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΜΕΡΙΔΙΑ ΚΑΙ BRANDS
ΠΛΑΙΣΙΟ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ «ΓΕΡΟ» ΚΡΑΣ-ΤΕΣΤ ΤΟΥ 2010
FOURLIS: ΝΕΟ CONCEPT, ΕΝΟΨΕΙ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΕΙΝΑΙ ΤΟ EFSF Η ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site