Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2011-τεύχος 370                              

ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΗ...Παράλληλα  με την εξωστρέφεια, η οποία αποτελεί δικαιολογημένα πρώτη προτεραιότητα, η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναπιστέψει στις δυνάμεις της, να ανασυνταχθεί  και να παλέψει με  νύχια και τα δόντια και για την ανάπτυξή στο εσωτερικό


Από την Άντα Σεϊμανίδη

Οι τρέχουσες εξελίξεις  στη Λιβύη, αμέσως μετά τις αναταραχές στην Αίγυπτο, έρχονται να υπενθυμίσουν για μια ακόμα φορά, τους μεγάλους κινδύνους που παραμονεύουν τις ελληνικές εταιρείες συνολικότερα (και όχι μόνον τις τεχνικές) όταν ανοίγονται στο εξωτερικό. Και να υπογραμμίσουν ασφαλώς, την ανάγκη πληρέστερης ασφαλιστικής τους κάλυψης σε όλα τα επίπεδα,  σε μια εποχή που η  εξωστρέφεια είναι μεν αναγκαστική, πλην όμως εγκυμονεί κινδύνους. Απτή απόδειξη,  τα σημερινά γεγονότα στις δυο αυτές χώρες, αλλά και η παρολίγον πτώχευση του Ντουμπάι πριν από ενάμισι χρόνο, η οποία επίσης είχε συνέπειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Σε ένα τέτοιο σκηνικό επισημαίνεται, ότι παράλληλα  με την εξωστρέφεια, η οποία αποτελεί δικαιολογημένα πρώτη προτεραιότητα, η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναπιστέψει στις δυνάμεις της, να ανασυνταχθεί  και να παλέψει με  νύχια και τα δόντια και για την ανάπτυξή στο εσωτερικό. Είναι μεγάλη ειρωνεία  λόγου χάριν, οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες να βγαίνουν προκειμένου να  επιβιώσουν στο εξωτερικό  και να εκτίθενται σε τέτοιους κινδύνους. Όπως επίσης, είναι δώρον  άδωρο  οι ελάχιστες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που απέμειναν να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για επενδύσεις στο εξωτερικό, στο μέτρο που αυτές κινδυνεύουν να ανατραπούν. Οι κίνδυνοι βέβαια της εξωστρέφειας, υπήρχαν ανέκαθεν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Όμως, είναι πάντα μικρότεροι για τις επιχειρήσεις που προέρχονται από μεγάλες χώρες και μεγαλύτεροι για επιχειρήσεις μικρών και αδύναμων χωρών όπως η δική μας…Δεν πρέπει λοιπόν να τους υποτιμούμε, ούτε ασφαλώς και το αντίθετο.
    
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ   
Ο κεντρικός πάντως στόχος, δεν παύει να είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης
στη δική μας χώρα, με νέες δυνατότητες και ευκαιρίες. Ωστόσο, λείπουν τα γενναία μέτρα άμεσης απόδοσης, άμεσης τόνωσης της αγοράς που ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και των πωλήσεων. Βέβαια, το πρόβλημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι και οι εγχώριες τράπεζες ασφυκτιούν, ακολουθώντας υποχρεωτικά τη «μοίρα» του ελληνικού δημοσίου.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι θετικό το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά εν  μέσω κρίσης, χρηματοδοτικό πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων αλλά και ελληνικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα, δάνεια ως και 100.000 ευρώ θα χορηγούνται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, νεοϊδρυόμενες ή εν λειτουργία έως τρία χρόνια, με επιτόκιο που ξεκινά λίγο κάτω από το 3%.  ( βλέπε στήλη τράπεζες  για τα δάνεια που  χορηγούν ήδη η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie). Αλλά και άλλα προγράμματα που τρέχουν, όπως το digi-retail, το πρόγραμμα για την εξωστρέφεια κα, ενδέχεται να τονώσουν κάπως το επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Άλλωστε, η πλήρης αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι βασικός μοχλός για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Εδώ επισημαίνεται κάτι  σημαντικό: Η ελληνική κυβέρνηση, έχει δώσει υπερβολικό βάρος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, χωρίς όμως  να ενθαρρύνει τον ίδιο τον ‘Ελληνα  να επενδύσει και δη προς την σωστή κατεύθυνση. Φαίνεται πάντως, ότι τώρα, κάποιοι εντός κυβέρνησης αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται ότι το  κλειδί της επανεκκίνησης το κρατάνε οι Έλληνες και όχι οι ξένοι. Οι Έλληνες ,που καίγονται για την επιβίωση και για το μέλλον των παιδιών τους είναι αυτοί που θα ξοδέψουν να πάει η οικονομία μπροστά, είναι αυτοί που πρέπει να παράγουν κάτι για να πουλήσουν το εξωτερικό είναι αυτοί που πρέπει να ανακυκλώσουν  ακόμα και τα μαύρα χρήματά τους σε αυτήν την οικονομία.
Είμαστε όμως σε αυτήν την κατεύθυνση; Προς το παρόν τα απτά δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά αφού στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, της ενέργειας αλλά και εκείνης της ρημαγμένης πλέον αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων ένας μεγάλος αριθμός ώριμων επενδύσεων κινδυνεύει να ματαιωθεί. κινδυνεύουν. Και μαζί τους κινδυνεύει να αποστερηθεί ο τομέας της ανάπτυξης την τελευταία του ικμάδα. Ιδού  ενδεικτικά παραδείγματα:
    
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ..


Την πρόθεση να εγκαταλείψει την επένδυσή της  έχει ανακοινώσει η εταιρία Λοκρός ,τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην επιτροπή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, που είναι αρμόδια για την υλοποίηση σχετικών δράσεων. ‘Oπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή του εκπροσώπου της  κ. Σαββίδη, η εταιρία βρίσκεται στον 46ο μήνα της επένδυσης ύψους 2 δισ. ευρώ, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Eνας από τους λόγους καθυστέρησης του έργου (  διαχείριση του οικολογικού project τουριστικής ανάπτυξης  Atalanti Hills στη Φθιώτιδα) είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως δασικής, αν και οι ιθύνοντες του έργου  παρουσιάζουν στοιχεία του δασαρχείου και άλλα που αποδεικνύουν ότι η επένδυση αφορά ιδιωτική έκταση, συνολικού εμβαδού 12.500 στρεμμάτων, η οποία υπήρξε βοσκοτόπι και παραμένει ανεκμετάλλευτη.
ΩΡΙΜΑ ΕΡΓΑ
Οι επενδυτές του έργου φιλοδοξούν να δημιουργήσουν έναν πρότυπο τουριστικό προορισμό, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Στο master plan περιλαμβάνονται 3 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, 5.000 τουριστικές κατοικίες, 13 γήπεδα τένις, 2 spa, θεματικό πάρκο και βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την περιοχή και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τις δύο πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες , με Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) και  συμφωνία διαχείρισης των γηπέδων με εταιρία εκπροσώπησης αθλητών και αθλητικών οργανισμών. Το συγκεκριμένο έργο είναι  μόνον ένα από τα συνολικά έξι  ώριμα έργα που εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια στον τομέα του τουρισμού αντιμετωπίζοντας ανάλογα προβλήματα.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σημαντικές όμως είναι και οι απώλειες στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας όπου οι ελάχιστοι πλέον επενδυτές με σημαντικά κεφάλαια, εξουθενωμένοι από γραφειοκρατία και αναμονή στρέφονται στο εξωτερικό. Όπως εκτιμάται, Ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ (χωρίς την τραπεζική μόχλευση), που προορίζονται για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), έχουν αρχίσει ήδη να διοχετεύονται προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται  ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης από τους μεγαλύτερους  επενδυτές στον χώρο των ΑΠΕ, που επισημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υποδεκαπλάσιοι από ό,τι θα έπρεπε», αποτρέποντας και ξένες επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία που  επίσης θέλουν να επενδύσουν. Ηδη , η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, προχωρεί τρία  project, στον τομέα των αιολικών πάρκων για ηλεκτροπαραγωγή στη Βουλγαρία και Πολωνία. Η η αρχική επένδυση φθάνει τα 90 εκ. ευρώ.


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ


Αλλά και από τη δική της πλευρά, η RF Energy , η οποία ανήκει στον όμιλο Ρέστη και διαθέτει σημαντικά κεφάλαια, πιεζόμενη από τις καθυστερήσεις στράφηκε στη Ρουμανία, κάτι που επιβεβαιώνει στη στήλη, ο γενικός της διευθυντής Βαγγέλης Κοροβέσης.
Ανάμεσα στους νέους επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ, η εταιρεία, μέσω του κ. Κοροβέση έχει κατ΄ επανάληψη προτείνει  να δοθεί έμφαση κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων στη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης. Όπως τονίζει ο κ. Κοροβέσης, πολλές φορές, οι επενδυτές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την κατασκευή ή τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν το νόμιμο δικαίωμα χρήσης γης με αποτέλεσμα να έχει εκδοθεί μεγάλος αριθμός αδειών οι οποίες παραμένουν ανενεργές για χρόνια και αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, δεδομένου ότι δεσμεύουν στο ήδη περιορισμένων δυνατοτήτων Δίκτυο της χώρας μας μεγάλη ισχύ με τους όρους σύνδεσης που έχουν λάβει και μένουν ανεκπλήρωτοι. Εκ παραλλήλου κάποιοι καταθέτουν αιτήσεις, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης τα
ου έργου, με μοναδικό σκοπό να συμμετέχουν ύστερα στο «παζάρι αδειών».
Αν το σκεφτεί κανείς καλά, η παραπάνω πρόταση, σε μια περίοδο που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από επενδυτικά κεφάλαια ( και δη Ελλήνων) είναι σωστή. Την έχουμε άλλωστε ξανακούσει και από άλλους μεγάλους επενδυτές.
Ας την σκεφτεί και η κυβέρνηση. Κι ας επιλέξει επιτέλους και ας στηρίξει πραγματικά χωρίς να φοβηθεί ότι θα την ….παρεξηγήσουν τις 10 τις 20 τις 30 ώριμες επενδύσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο στην ανάπτυξη.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΠΕΡΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
CYTA: «ΠΑΤΑΕΙ» ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΑΡΘΡΟ Ι. ΛΑΖΑΡΙΔΗ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΗ...
ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟ 2010
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
MEDIA STROM: «ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ» ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
BLACKROCK: ΣΤΑ 2 ΤΡΙΣ. ΤΑ ETF ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2012
SAXO BANK: ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟ 2011
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΜΕΡΙΔΙΑ ΚΑΙ BRANDS
ΠΛΑΙΣΙΟ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ «ΓΕΡΟ» ΚΡΑΣ-ΤΕΣΤ ΤΟΥ 2010
FOURLIS: ΝΕΟ CONCEPT, ΕΝΟΨΕΙ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΕΙΝΑΙ ΤΟ EFSF Η ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site