Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2011-τεύχος 370                              

ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


"ΤΖΟΓΑΡΟΥΝ" ΜΕ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ


Από τον Γιώργο Καλούμενο


Με βήμα σημειωτόν αναπτύσσεται η αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, καθώς φαίνεται ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να καθιερωθούν στην ελληνική αγορά.


 


Τα προβλήματα ανταγωνισμού και οι στρεβλώσεις  ανάγκασαν την αυστριακή Verbund, να αποχωρήσει ουσιαστικά από την Ελλάδα και να πουλήσει το 55% της συμμετοχής της στην κοινοπραξία με τον όμιλο Energa. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε επίσημα η εταιρεία, «η Verbund επιδιώκει να υποβαθμίσει σταδιακά τη δραστηριότητά της σε δευτερεύουσες αγορές σε βάθος χρόνου και έχει αποφασίσει την απόσυρσή της από την κοινοπραξία Verbund- APT Energa Hellas». Αλλά και η EGL Hellas, με επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλάει για στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας, εξαιτίας των «τροποποιήσεων που συμπεριλαμβάνονται στα νέα ρυθμιστικά μέτρα, τα οποία δημιουργούν εμπόδια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και συντηρούν την παντοδυναμία της ΔΕΗ». Γενικά, οι ιδιωτικές εταιρείες εκφράζουν παράπονα για τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς, καθώς θεωρούν ότι η ΔΕΗ κάνει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, αλλά και η τελευταία κάνει λόγο για υφαρπαγή πελατών σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.


Πάντως, παρά τα προβλήματα, οι ιδιωτικές εταιρίες, ακολουθώντας αρκετά επιθετική εμπορική πολιτική, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν ένα μερίδιο της τάξης του 3,5% από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είναι διαθέσιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ ήδη έχει απολέσει 606 πελάτες της μέσης τάσης (επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ), η αναγωγή της κατανάλωσης των οποίων, σε ετήσια βάση, φτάνει τις 860 γιγαβατώρες, με εκτιμώμενη απώλεια εσόδων περί τα 83 εκατ. ευρώ. Στη δε χαμηλή τάση (μικρές επιχειρήσεις, νοικοκυριά κ.λπ), η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει απολέσει 6.500 πελάτες, των οποίων οι καταναλώσεις σε ετήσια βάση φτάνουν τις 656 γιγαβατώρες, με προσδοκώμενη απώλεια εσόδων στα 82 εκατ. ευρώ. Οι 1.516 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν μερίδιο αγοράς περί το 3%, ενώ η συνολική απώλεια εσόδων είναι 165 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ δεν θα έχει άλλες απώλειες – πράγμα τελείως απίθανο, με βάση την σημερινή εικόνα της αγοράς – και έχουν ήδη υπερκεράσει τις εκτιμήσεις στις οποίες έχει προβεί συνολικά για το 2010 η διοίκηση.


Το μεγαλύτερο μερίδιο μέχρι στιγμής από τις ιδιωτικές εταιρείες είχε αποσπάσει η κοινοπραξία της Verbund με την Energa και ακολουθούν η Aegean Power (συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη) και η Elpedison Τrading (κοινή θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison). Στο παιχνίδι μπαίνουν τέσσερις ακόμη εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ρωσική Gαzprom. O ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου που δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, απέσπασε στις 25 Φεβρουαρίου άδεια εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για ισχύ 100 MW. Στην ελληνική αγορά εισέρχεται, μέσω του αγγλικού του βραχίονα και συγκεκριμένα της εταιρείας Gazprom Marketing & Trading, με έδρα το Λονδίνο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Gazprom έχει εκφράσει επισήμως το ενδιαφέρον της στις αρμόδιες αρχές της χώρας και για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και για δραστηριοποίηση στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.


Tην ίδια στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής ενέκρινε τέσσερις ακόμη άδειες εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Aπό αυτές το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μετά την Gαzprom, εμφανίζει η UNIT HELLAS, στην οποία, σε ποσοστό 50%, συμμετέχει βελγική εταιρεία τουρκικών συμφερόντων και σε ποσοστό 50% Έλληνες επενδυτές. H άδεια της UNIT HELLAS αφορά ισχύ 200 MW. H τρίτη άδεια αφορά, επίσης, ξένη εταιρεία και συγκεκριμένα την ελβετική RE Traiting South East Europe, που, όμως, εδρεύει στην Tσεχία. H άδεια αυτής της εταιρείας αφορά σε ισχύ 100 MW. H τέταρτη άδεια δόθηκε στην εταιρεία NECO Traiting, συμφερόντων Oμίλου Kοπελούζου και αφορά σε ισχύ 300 MW. Oι άδειες που ενέκρινε η ηγεσία του YΠEKA, έπειτα από θετική γνωμοδότηση της PAE (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες που τις απέκτησαν να δραστηριοποιηθούν τόσο στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, ως εισαγωγείς, όσο και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, ως προμηθευτές. Στο στόχαστρο των ιδιωτών προμηθευτών έχουν μπει πάντως τελευταία και οι οικιακοί καταναλωτές με κατανάλωση άνω των 3.000 κιλοβατώρων. H ΔEH έχει μιλήσει από την αρχή για ανάγκη αναπροσαρμογής των τιμολογίων της, στη βάση της αντανάκλασης του πραγματικού κόστους.ENERGA: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ VERBUND
Ο Όμιλος ENERGA ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρηματικού του σχεδίου, προχώρησε στην εξαγορά των μετοχών  της VERBUND Trading AG στην Ελλάδα, η οποία ήλεγχε το 55% των μετοχών της VERBUND AUSTRIAN POWER TRADING ENERGA HELLAS SA.
Ο Όμιλος ENERGA, μέσω της συμφωνίας αυτής, αποκτά το 100% των μετοχών και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, η οποία μετονομάζεται σε ENERGA POWER TRADING SA με διακριτικό τίτλο ENERGA και αλλάζει λογότυπο.
Η ENERGA ΑΕ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1994, διαθέτει σημαντική διεθνή εμπειρία σε μεγάλα ενεργειακά έργα, έχει ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και έχει αναπτύξει σημαντικά έργα στην Ανατολική Ασία, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα έντονα με έργα που προωθούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινίασε το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 5MW, στην περιοχή Θήβα της Βοιωτίας. Οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτείνονται στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Το 2006, με πρωτοβουλία του Προέδρου της κου Αχιλλέα Φλώρου, η ENERGA προχώρησε σε κοινοπραξία με την αυστριακή VERBUND Trading AG και τη δημιουργία της VERBUND AUSTRIAN POWER TRADING ENERGA HELLAS SA, στην οποία συμμετείχε με ποσοστό 45%.
Η κοινοπραξία αυτή αποτέλεσε την πρώτη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα και ανέπτυξε με μεγάλη επιτυχία επιχειρηματικές δραστηριότητες εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακούς και επιχειρηματικούς πελάτες, καθώς και διασυνοριακές εμπορικές δραστηριότητες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι  σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους η εταιρεία κατάφερε να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς στην ελληνική αγορά ενέργειας, αποκτώντας περίπου 50.000 πελάτες. Επιπρόσθετα, η εταιρεία περιλαμβάνεται ανάμεσα στις “Strongest Companies in Greece” σύμφωνα με την αξιολόγηση της ICAP, ενώ πρόσφατα η πιστοληπτική της ικανότητα διαβαθμίστηκε στην κατηγορία  Α.
Η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας επήλθε ως αποτέλεσμα της  διαφορετικής στρατηγικής των δύο μετόχων, η οποία από την πλευρά της ENERGA είναι η δυναμικότερη διείσδυση της εταιρείας στην ελληνική αγορά ενέργειας καθώς και η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις αγορές των Βαλκανίων και της Τουρκίας, ενώ από την πλευρά της αυστριακής VERBUND είναι να εστιάσει στις βασικές αγορές της, την Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία. Με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό της ENERGA, η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, καθώς υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για ιδιωτικές πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Η ENERGA POWER TRADING, έχοντας καθιερωθεί στην ελληνική αγορά ως η No 1 ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, στοχεύει το 2011 στην περαιτέρω δυναμική της διείσδυση στην αγορά, προσφέροντας υπηρεσίες ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και καινοτόμα και προηγμένα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται και καλύπτουν τις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρησιακών πελατών.   Παράλληλα, λόγω της διεθνούς παρουσίας της ENERGA AE σε ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, η εταιρεία στοχεύει στη περαιτέρω διείσδυσή της στις αγορές αυτές καθώς και στην επέκταση των εμπορικών της δραστηριοτήτων σε νέες αναδυόμενες αγορές, όπως αυτή της Τουρκίας.
O κ. Werner Fleischer, Executive Board Member της VERBUND Trading AG, δήλωσε σχετικά: «H συνεργασία μας με την ENERGA ήταν άψογη καθόλη τη διάρκεια των ετών που η VERBUND είχε παρουσία στην Ελλάδα. Ωστόσο, η επέκταση της εταιρείας στην ελληνική λιανική αγορά ενέργειας δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη VERBUND αυτή τη χρονική στιγμή». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENERGA κ. Αριστείδης Φλώρος δήλωσε σχετικά: «Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη VERBUND για την πολύ επιτυχημένη συνεργασία μέχρι σήμερα. Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, διανύει ακόμα τα πρώτα της βήματα και ενδεχομένως να αποτελεί έναν από τους λιγοστούς κλάδους που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Εμείς διαθέτουμε μακροχρόνια εμπειρία, τεχνογνωσία από άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ώστε να εξελίξουμε την ENERGA σε ιδιωτική εμπορική ενεργειακή εταιρεία-πρωταθλητή στα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία θα εξακολουθήσει να ηγείται στην Ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύξει σημαντική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Οι αξίες της εταιρείας, η κουλτούρα των ανθρώπων μας και η προσήλωση στους στόχους μας, είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και αυτή μας η ενέργεια, θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία και θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ευρύτερη κοινωνία και οικονομία μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε».AEGEAN POWER: ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
Η Aegean Power, η ελληνική ιδιωτική εταιρεία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, μέλος του Ομίλου AEGEAN, ανακοινώνει την εμπορική λειτουργία του Πρώτου Καταστήματος AEGEAN POWER. Το γεγονός αυτό «εγκαινιάζει» μία νέα εποχή για τον Έλληνα Καταναλωτή και σηματοδοτεί μια νέα φιλοσοφία για την ελληνική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το κατάστημα της AEGEAN POWER βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Κολωνακίου, στην οδό Κουμπάρη 5. Στο κατάστημα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εξατομικευμένη προϊοντική λύση που καλύπτει τις δικές τους ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, απολαμβάνοντας επιπλέον τις ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες της AEGEAN POWER.
Παράλληλα, οι υφιστάμενοι πελάτες της AEGEAN POWER έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν το λογαριασμό τους απ’ ευθείας στο κατάστημα και να ενημερωθούν για άλλες υπηρεσίες και προϊόντα της εταιρείας, που ενδεχόμενα τους ενδιαφέρουν. Συγκεκριμένα, μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τις προτάσεις της AEGEAN POWER για τις Επιχειρήσεις, τα Νοικοκυριά καθώς και για το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκών στις Στέγες», που έχει ξεκινήσει να προσφέρει ήδη η εταιρία.
Επιπλέον, με το κατάστημα αυτό και στο πλαίσιο της σταθερής ανάπτυξής της, η  AEGEAN POWER, υλοποιεί πλάνο δημιουργίας Δικτύου Καταστημάτων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Βόλο. Έτσι δίνει τη δυνατότητα στον Καταναλωτή να ωφεληθεί από τις άρτιες και ποιοτικές ενεργειακές λύσεις που προσφέρει η εταιρεία, πάντα στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς, τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και την προσωποποιημένη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση.


ELPEDISON POWER: ΕΘΕΣΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΝΑΔΑ
Τέθηκε σήμερα σε εμπορική λειτουργία η δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της εταιρίας Elpedison Power στην Θίσβη Βοιωτίας, δυναμικότητας 420 MW και τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο. Η επένδυση, το ύψος της οποίας ανήλθε σε 275 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε μετά από κατασκευαστική περίοδο δυόμισι ετών, στη διάρκεια της οποίας απασχολήθηκαν κατά μέσο όρο 400 άτομα.
Η μονάδα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά το σύστημα της νοτίου Ελλάδας, με περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια, αφού οι εκπομπές της μονάδας ανά παραγόμενη μεγαβατώρα ανέρχονται στο ένα τρίτο περίπου του μέσου όρου των εκπομπών του Ελληνικού συστήματος. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της ELPEDISON Trading, κ. Michel Piguet, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση, αναφέρθηκε στην ανάγκη της αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε και επισήμανε ότι η εταιρεία εισήλθε στο χώρο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του 2010 έχοντας στέρεες βάσεις για μακροπρόθεσμη παρουσία στο χώρο, με αξιοπιστία και υψηλές αξίες για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον. Η ELPEDISON Trading (σύμπραξη της ΕΛ.ΠΕ. και της Ιταλικής Edison) είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας.EGL HELLAS: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Για περαιτέρω στρεβλώσεις στην χονδρεμπορική αγορά και αποκλεισμό στη λιανική προειδοποιεί με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εταιρεία EGL Hellas, ορμώμενη από τις τροποποιήσεις που συμπεριλαμβάνονται στα νέα ρυθμιστικά μέτρα, τα οποία δημιουργούν εμπόδια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και συντηρούν την παντοδυναμία της ΔΕΗ.
Με την επιστολή της αυτή που απευθύνεται και στις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας (DG ENER) και Ανταγωνισμού (DG COMP) και την οποία κοινοποίησε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη ΡΑΕ, η EGL Hellas τονίζει ότι οι περισσότερες από τις αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία της αγοράς.
Ωστόσο, δύο από αυτές αναμένεται να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο πραγματικό άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς θα μειωθεί ουσιαστικά ο ανταγωνισμός τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και το διασυνοριακό εμπόριο.
Η εν λόγω προβληματικές τροποποιήσεις αφορούν την αμοιβή των εμπορικών σταθμών που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι ουσιαστικά θα λειτουργούν υπό μιας μορφής συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το ΔΕΣΜΗΕ, σε όφελος του κατεστημένου φορέα παραγωγής ηλεκτρισμού που είναι η ΔΕΗ, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στον ανταγωνισμό.
Το “cost recovering” αποτελεί, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, μόνιμο μηχανισμό της χονδρεμπορικής αγοράς, αντί να ισχύσει μέχρι την εφαρμογή της 5ης μέρας αναφοράς, όπως ίσχυε αρχικώς. Το κόστος αυτό θα βαρύνει τους προμηθευτές και τους εμπόρους, ενώ δημιουργείται στρέβλωση αφού οι παραγωγοί θα αδιαφορούν για τη διαμόρφωση της οριακής τιμής, αφού θα αποζημιώνονται έτσι κι αλλιώς, με τη ΔΕΗ να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Σχετικά με τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ ), η εφαρμογή τους παρατείνεται ως τις 30/09/11, ενώ μελετάται και η αύξησή τους.
Οι εγγυήσεις της πλήρους ανάκτησης του κόστους σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και η έλλειψη ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών ενέργειας αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα του τομέα ενέργειας και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Για τους ανεξάρτητους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους εμπόρους, αυτό είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έξοδο από την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πολύ σύντομα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της, η EGL Hellas.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΠΕΡΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
CYTA: «ΠΑΤΑΕΙ» ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΑΡΘΡΟ Ι. ΛΑΖΑΡΙΔΗ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΗ...
ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟ 2010
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
MEDIA STROM: «ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ» ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
BLACKROCK: ΣΤΑ 2 ΤΡΙΣ. ΤΑ ETF ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2012
SAXO BANK: ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟ 2011
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΜΕΡΙΔΙΑ ΚΑΙ BRANDS
ΠΛΑΙΣΙΟ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ «ΓΕΡΟ» ΚΡΑΣ-ΤΕΣΤ ΤΟΥ 2010
FOURLIS: ΝΕΟ CONCEPT, ΕΝΟΨΕΙ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΕΙΝΑΙ ΤΟ EFSF Η ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site