Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2011-τεύχος 370                              

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
 
Σε μια περίοδο, κατά την οποία οι εξαγωγές, με τη συνεχιζόμενη άνοδό τους, δίνουν ανάσα ζωής στην ελληνική οικονομία, η ανάγκη συστηματοποίησης της προσπάθειας και αφετέρου, η  διεύρυνσή της, προς μια μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνει.
 
Να θυμηθούμε,  ότι  το 2010 έκλεισε με σημαντική αύξηση κατά 10,7% στην αξία των ελληνικών εξαγωγών, καθώς η οικονομική κρίση «έσπασε» τις τιμές πολλών προϊόντων, ενώ η πτώση της ζήτησης στο εσωτερικό ώθησε πολλές επιχειρήσεις να αναζητήσουν διεξόδους σε ξένες αγορές.
Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος, Βουλγαρία και Τουρκία αποτέλεσαν τους βασικότερους εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων, με τις εξαγωγές προς την Τουρκία μάλιστα να παρουσιάζουν αύξηση μεγαλύτερη του 41% φτάνοντας σε αξία τα 858 εκατ. ευρώ (5% των συνολικών εξαγωγών Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), οι εξαγωγές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ανήλθαν στο ποσό των 16,248 δισ. ευρώ από 14,675 δισ. ευρώ το 2009. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΠΕ, η πρώτη κατηγορία προϊόντων από πλευράς αξίας είναι τα τρόφιμα και ποτά (αυξήθηκαν κατά 5% και έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ) που αντιπροσωπεύουν το 21,3% των εξαγωγών.  Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα της κατηγορίας είναι τα φρούτα, τα ψάρια, τα λαχανικά, το τυρί κ.ά. Οι εξαγωγές δομικών προϊόντων [άργιλος, χαλκός, σίδηρος, πλαστικά κ.ά. (21,2% του συνόλου)] αυξήθηκαν κατά 17,2% στα 3,449,7 δισ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών στα καύσιμα ήταν αυξημένη κατά 35% στα 1,791 δισ. ευρώ. Η Γερμανία αγόρασε από την Ελλάδα προϊόντα αξίας 1,770 δισ. ευρώ (+4,5% περισσότερα από πέρυσι) και το μερίδιό της διαμορφώθηκε στο 10,9% του συνόλου των εξαγωγών. Ακολουθεί η Ιταλία με μερίδιο 10,8% και 1,75 δισ. ευρώ, η Κύπρος με μερίδιο 7,1% και 1,160 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία με μερίδιο 6,5% και 1,049 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση κατά 32% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία (849,2 εκατ. ευρώ) αλλά και προς τη Ρωσία (+37,2%).
ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ   
Σημαντική όμως αύξηση παρουσιάζουν και οι εξαγωγές φαρμάκων. Μάλιστα  οι  πρόσφατες ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στα φαρμακεία ( φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού, τη σχιζοφρένεια, την υπέρταση, το διαβήτη, τη νόσο του Πάρκινσον και την ηπατίτιδα) οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές», καθώς η μειωμένη τιμή των φαρμάκων δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για τις φαρμακαποθήκες να εξαγάγουν τα φάρμακα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αντί να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά. Για ορισμένα μάλιστα από αυτά τα φάρμακα, οι εξαγωγές υπερβαίνουν το 80% των συνολικών πωλήσεων για το έτος 2010.


 


ΟΙ LEADERS ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΣημαντική εκπροσώπηση έχει το εμπόριο στη λίστα των ελληνικών επιχειρήσεων με  ηγετική παρουσία στον τομέα των εξαγωγών. Σύμφωνα με τη λίστα που καταρτίζει η Statbank, μεταξύ των εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως leaders στην εξωστρέφεια, περιλαμβάνονται 25 εκπρόσωποι του λιανεμπορίου ή βιομηχανίες που σχετίζονται άμεσα με αυτό. Πρόκειται για τις Βερόπουλος, Neoset, Coca Cola 3E, Fourlis, Frigoglass, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Folli-Follie, Λουξ Μαρλαφέκας, Ίον, Dromeas, Elbisco, Alfa Κουκουτάρης, Korres, Jumbo, Cardico, Creta Farms, Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, BSB, Fashion Box, Ελληνικά Κελλάρια Κουρτάκης, Mediterra, Όμιλος Σαράντη, Metaxas, Κρι-Κρι, Μεβγάλ.


Βερόπουλος
Διαθέτει πέντε καταστήματα στην πόλη των Σκοπίων, ένα στο Τέτοβο και δύο στη Μπίτολα. Επίσης έχει δημιουργήσει τρία Hyper Market στη Σερβία, τα οποία λειτουργούν από το Δεκέμβριο του 2002 και το Φεβρουάριο του 2005, με την επωνυμία “Super Vero”, στο Βελιγράδι. Είναι ένας από τους τέσσερις πέντε ελληνικούς ομίλους με τους περισσότερους απασχολούμενους στα Σκόπια με πάνω από 850 άτομα και επενδυμένα κεφάλαια άνω των 40 εκατ. ευρώ. 


Neoset
Η διεθνής της παρουσία ξεκίνησε το 1990 με τη δημιουργία τριών καταστημάτων λιανικής πώλησης στον Καναδά. Σήμερα ο όμιλος εξάγει προϊόντα σε Αιθιοπία, Βουλγαρία, Καναδά, Κύπρο, Ρουμανία και Εκουαδόρ. Επίσης δημιούργησε παραγωγική μονάδα επεξεργασίας μελαμίνης στη Ρουμανία, από όπου και τροφοδοτεί τις Βαλκανικές χώρες. Το 2007 τέθηκε σε λειτουργία  η νέα παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου Neowood, που αφορά στο ξύλο deck, ξεκινώντας άμεσα τις εξαγωγές προς Πορτογαλία και Κύπρο.


Coca Cola 3E
Δραστηριοποιείται σε 28 χώρες καλύπτοντας τις ανάγκες περίπου560 εκατ. ανθρώπων, και είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των προϊόντων της Coca Cola Company παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος με έδρα την Ευρώπη. Πρακτικά ο όμιλος εκτείνεται από το Galway της Ιρλανδίας, στη Δύση έως το ανατολικότερο άκρο της Ρωσίας το Petropavlovsk. 


Fourlis
Διαχειρίζεται τα διεθνή brand ΙΚΕΑ και Intersport σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του ομίλου προκύπτουν κατά 83,6% από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και κατά 16,4% από τις άλλες χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια ο όμιλος αύξησε τα μερίδια αγοράς του και στους τρεις κλάδους που δραστηριοποιείται (ΙΚΕΑ, Intersport, χονδρική ηλεκτρικών ειδών).


Frigoglass
Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές εξειδικευμένων λύσεων επαγγελματικής ψύξης παγκοσμίως. Διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Νορβηγία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία και Νότια Αφρική. Δραστηριοποιείται σε 14 χώρες και διανέμει προϊόντα σε 100 ανά τον κόσμο.


Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Έχει ήδη παρουσία σε 29 χώρες. Μεταξύ αυτών η Αλβανία, η Κύπρος και η πΓΔΜ. Το 2009 στο χάρτη των εξαγωγών της προστέθηκαν και οι αγορές του Βελγίου, της Κίνας, της Δανίας και του Βιετνάμ. Επίσης εισάγει γνωστά διεθνή brand μπύρας, όπως οι Erdinger, Murphy’s, Duvel, Chimay, Kirin, McFarland, Carib.


Folli-Follie
Απασχολεί περισσότερα από 5.900 άτομα σε όλο τον κόσμο και το 65% του προσωπικού της εταιρίας βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Έχει πάνω από 380 καταστήματα εκ των οποίων πολλά βρίσκονται σε μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, το Τόκιο, το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Υόρκη.


Λουξ Μαρλαφέκας
Εταιρεία με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα καθώς τα προϊόντα της πωλούνται σε Γερμανία, Καναδά, Ιταλία, Κύπρο, νησιά Μαγιότ και αλλού. Πρόσφατα υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα 33 εκατ. ευρώ με την κατασκευή εργοστασίου κοντά στο Αίγιο.


ΙΟΝ
Πάνα από 10% της παραγωγής περνά τα ελληνικά σύνορα και ταξιδεύει στο εξωτερικό. Η εταιρεία έχει διευρύνει τα τελευταία χρόνια το δίκτυο της στις βαλκανικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Β. Αμερική, στην περιοχή του Αραβικού κόλπου αλλά και σε χώρες της Άπω Ανατολής.


Dromeas
Στα μέσα του 2009 υπέγραψε σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια επίπλων γραφείου, όλων των υπηρεσιών της ΕΕ, ύψους 31 εκατ. ευρώ, διάρκειας δύο ετών. Η Δρομέας εξάγει ολοκληρωμένα προϊόντα και εξαρτήματα στη Γερμανία, στη Βρετανία, στην Αυστραλία, στη Σαουδική Αραβία, στα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο, στην Κύπρο, στη Ρωσία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σερβία κ.α.


Elbisco
Επιλεγμένα προϊόντα του ομίλου ταξιδεύουν σε περισσότερους από 20 διεθνείς προορισμούς. Κυριότεροι «εκπρόσωποι» είναι τα Soft Kings Αλλατίνη και τα Elite Crackers Μεσογειακά. Το εργοστάσιο στο Πικέρμι αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής φρυγανιάς και αρτοσκευασμάτων σε τυποποιημένη μορφή στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να παράγει 14.500 τόνους φρυγανιάς και 6.500 τόνους αρτοσκευασμάτων ετησίως.


Alfa Κουκουτάρης
Δημιουργεί προϊόντα ζύμης τα οποία διαθέτει σε 11.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα της εξάγονται στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και συνολικά σε 22 χώρες.


Korres
Τα προϊόντα του ομίλου έχουν παρουσία σε 30 χώρες σε γνωστά πολυκαταστήματα του κόσμου, όπως είναι τα Harrods, Harvey Nichols, Liberty, Selfridges, Le Bon Marche, Sephora, Le Printemps, KaDeWe. Επίσης διαθέτει 22 καταστήματα Κορρές σε μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, το Πεκίνο, η Νέα Υόρκη (Σόχο), το Παρίσι, το Μπρούκλιν, τη Μαδρίτη, τη Σαγκάη, τη Γλασκόβη, το Ελσίνκι, την Κωνσταντινούπολη κ.α.


Jumbo
Η επέκταση και η βελτίωση του δικτύου διάθεσης σε εξωτερικό και εσωτερικό και παράλληλα ο διαρκής εμπλουτισμός της προσφερόμενης ποικιλίας προϊόντων αποτελούν βασικούς πυλώνες για τη στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου. Σήμερα το δίκτυο αποτελείται από 48 καταστήματα εκ των οποίων 43 στην Ελλάδα δύο στην Κύπρο και τρία στη Βουλγαρία. Σχεδιάζεται παράλληλα η λειτουργία τριών ακόμη καταστημάτων στην Κύπρο, στη Σόφια και στα Ιωάννινα. 


Cardico Καρδασιλάρης
Ο όμιλος έχει παρουσία σε Ολλανδία, Γαλλία, Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Αυστρία κ.α. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας ξηρών καρπών στην Ευρώπη. Έχει καταφέρει να εδραιωθεί σε αγορές του εξωτερικού ενώ σε αρκετές χώρες έχει ιδρύσει θυγατρικές.


Creta Farms
Επιχειρεί να καθιερωθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ ως μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρία.
Στην προσπάθεια της αυτή απέκτησε επιπλέον 30% στην Creta Farms USA LLC. Ο όμιλος κατέχει το 80% της εν λόγω εταιρίας με στόχο να εδραιώσει την παρουσία της στην αμερικάνικη αγορά. Στη Γηραιά Ήπειρο ιδρύθηκε κοινοπραξία με την επωνυμία Creta Farms Nordic AB με έδρα τη Σουηδία, έτσι ώστε να δραστηριοποιηθεί σε έξι νέες αγορές της Βόρειας Ευρώπης.


Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης
Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά καλύπτουν το 80% των πωλήσεων και το υπόλοιπο 20% αφορά τις αγορές του εξωτερικού. Οι εξαγωγές κατευθύνονται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και στην Κύπρο. Επίσης σημαντική παρουσία υπάρχει και στα Σκόπια, στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία.


BSB
Δηλώνει «παρών» σε 12 χώρες με καταστήματα που φέρουν την επωνυμία της. Συγκεκριμένα διαθέτει 14 καταστήματα στη Ρουμανία, επτά στη Σαουδική Αραβία, τέσσερα στην Κύπρο, τρία στο Λίβανο, ένα στο Λονδίνο, ένα στη Μόσχα, ένα στην Κωνσταντινούπολη, ένα στο Κάιρο, ένα στη Βουλγαρία, ένα στην Αρμενία, ένα στη Μολδαβία, ένα στην Αλβανία. Επίσης εξάγει σε Ρωσία, Αρμενία και Τουεκία όπυ υπάρχει θυγατρική εταιρία χονδρικής με την επωνυμία Life Style Agent και ένα μεγάλο δίκτυο πελατών.


Fashion Box
Μέσα από ένα ισχυρό δίκτυο πωλήσεων, ο όμιλος διαθέτει τα προϊόντα του στις αγορές της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ. Η επιχείρηση πορεύεται πλέον εκτός χρηματιστηρίου και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση που υπάρχει στο χώρο της ένδυσης.


Ελληνικά Κελλάρια Δ. Κουρτάκης ΑΕ
Σήμερα το 55% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας κατευθύνεται σε περισσότερες από 42 χώρες, με έμφαση στην αγορά της Ιαπωνίας. Ο «Kouros» σερβιριζόνταν στην πρώτη θέση των υπερατλαντικών πτήσεων στη Lufthansa, ενώ στην Ιαπωνία σερβιριζόταν στο Bullet Train στη γραμμή Οσάκα-Τόκιο ξεπερνώντας τις 400.000 φιάλες σε ετήσια βάση.


Mediterra AE
Στην πρώτη εξαετία από την ίδρυσης της έχει καταφέρει να αποκτήσει παρουσία σε ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Κύπρο και Γαλλία. Η εταιρεία έχει στόχο, προχωρώντας σε διερευνητικές επαφές, να επεκταθεί περαιτέρω στις αγορές της Δυτ. Ευρώπης, της Τουρκίας και της Ρωσίας.


Metaxas
Το brandy Metax είναι το ελληνικό ποτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας παραμένουν στην Κηφισιά, παρά το γεγονός ότι αυτή εξαγοράστηκε από πολυεθνική επιχείρηση.


ΚΡΙ-ΚΡΙ
Σήμερα πραγματοποιεί εξαγωγές σε 13 χώρες της Ε.Ε και των Βαλκανίων, ενώ διαθέτει και παραγωγική μονάδα στην πΓΔΜ, για την εξυπηρέτηση των βαλκανικών χωρών. Παράλληλα πραγματοποιεί εξαγωγές προϊόντων γιαουρτιού στην Ιταλία, τη πΓΔΜ και τη Βουλγαρία. Η εταιρεία προχώρησε και στην ίδρυση συνδεδεμένης εταιρίας με έδρα τη Σόφια η δραστηριότητα της οποίας θα έχει εμπορικό χαρακτήρα.


ΜΕΒΓΑΛ
Από το 1985 έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε 25 χώρες με παρουσία και στις πέντε Ηπείρους. Για τα προϊόντα και την εξαγωγική της δράση έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Συμμετέχει στις πλέον σημαντικές διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών, όπως η ANUGA στην Κολονία και η Sial στο Παρίσι.


 


    

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΠΕΡΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
CYTA: «ΠΑΤΑΕΙ» ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΑΡΘΡΟ Ι. ΛΑΖΑΡΙΔΗ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΗ...
ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟ 2010
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
MEDIA STROM: «ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ» ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
BLACKROCK: ΣΤΑ 2 ΤΡΙΣ. ΤΑ ETF ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2012
SAXO BANK: ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟ 2011
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΜΕΡΙΔΙΑ ΚΑΙ BRANDS
ΠΛΑΙΣΙΟ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ «ΓΕΡΟ» ΚΡΑΣ-ΤΕΣΤ ΤΟΥ 2010
FOURLIS: ΝΕΟ CONCEPT, ΕΝΟΨΕΙ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΕΙΝΑΙ ΤΟ EFSF Η ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site