Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2011-τεύχος 370                              

EUROMONEY_MARCH


ΠΟΙΟΣ ΘΑ «ΔΑΓΚΩΣΕΙ» ΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ;


Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα δημιουργήσει το τελικό καταφύγιο χρηματοδότησης για τις χώρες με προβληματικά κρατικά ομόλογα μέσω της αναδιάρθρωσης των χρεών τους. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι ειδικοί των αναδιαρθρώσεων αμφισβητούν ότι η εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών δημιουργεί μία φθηνότερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους.Του Hamish Risk


Όταν η Γερμανία πρότεινε τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης δημιουργήθηκε αναταραχή στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι επενδυτές σε κρατικά ομόλογα τρόμαξαν από την πρόθεση των Γερμανών να προωθήσουν έναν μηχανισμό επίλυσης χρεών, η οποία θα αναγκάσει και ιδιώτες πιστωτές να σηκώσουν μέρος από το βάρος της χρηματοδότησης για τη διάσωση κάποιων εκ των μελών της Ευρωζώνης.
Οι αγορές ομολόγων ήδη γνωρίζουν ότι πολλές από τις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης έχουν προβλήματα χρέους, είτε γιατί σαν χώρες είναι ασταθείς είτε λόγω της αναγκαστικής προοπτικής να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή στην καλύτερη περίπτωση στην προοπτική να ανταλλάξουν μέρος του χρέους τους με οικονομική βοήθεια. Η γνώση αυτή των αγορών ήταν ο καταλύτης που οδήγησε τα σπρεντ σε ανησυχητικά ψηλά επίπεδα σε όλη την Ευρωζώνη, δημιουργώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις συγκεκριμένες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτό προκάλεσε με τη σειρά του πίεση για αύξηση του ανώτατου ορίου των 440 δις ευρώ του ταμείου διάσωσης, που είχε αρχικά τεθεί, προκειμένου να μπορέσει, το ταμείο, να ανταποκριθεί στις απρόοπτες ανάγκες χρηματοδότησης για τα χρέη που μεγάλωναν καθώς τα αυξημένα σπρεντ αποσταθεροποιούσαν τις οικονομίες των προβληματικών χωρών.
Η Γερμανία στην αρχή αντιστάθηκε στις πιέσεις αυτές. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ευρωζώνης, στην κρίση χρέους, η Γερμανία, αξίωσε τις δικές της απαιτήσεις σε θέματα αρχής και νομοθεσίας. Το κλίμα στις αγορές εμπεριείχε μία απόλυτα δυσάρεστη αλήθεια. Η Γερμανία δεν είχε πλέον την πρόθεση να συνεχίσει να εγγυάται για τα «άσωτα» μέλη της Ευρωζώνης, στηριζόμενη και στο γεγονός ότι η υφιστάμενη συνταγή θα μπορούσε να κριθεί από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ως παράνομη. Γι’ αυτό, μετά από μήνες διαβουλεύσεων με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, κατάφερε στις 16 Δεκεμβρίου να πείσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τροποποιήσουν τη συμφωνία τους και να δημιουργήσουν το μηχανισμό μόνιμης επίλυσης. Ένα νέο καθεστώς το οποίο μοίρασε το βάρος σε όλη την Ευρωζώνη και όχι μόνο στη Γερμανία, κάτι που ήταν αναγκαίο για τη δεύτερη, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα εξαιτίας των αντιδράσεων που είχαν εκδηλωθεί για το θέμα αυτό. Οι ηγέτες της Ε.Ε προσπαθούσαν να προλάβουν το ρυθμό της αναπτυσσόμενης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, από τη στιγμή ειδικά που η Ιρλανδία αποτέλεσε την πρώτη απώλεια. Το Νοέμβριο η Ιρλανδία δέχτηκε πίεση να δεχτεί πακέτο βοήθειας ύψους 85 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όταν τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της εκτοξεύθηκαν πάνω από 200μονάδες βάσης, κάνοντας την πρόσβασή της στις κεφαλαιαγορές σχεδόν αδύνατη. Στη συνέχεια, οι αγορές έστρεψαν την προσοχή τους στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και στα διαγραφόμενα ρίσκα αναχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν. Οι οίκοι αξιολόγησης πήραν μέρος και αυτοί στο «πάρτι». Η Moody’s είπε ότι θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας το 2011, καθώς διαβλέπει «ειδικές ανάγκες χρηματοδότησης», ενώ και η Standard & Poor’s είπε ότι θα αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις της για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του 2011 ο Πορτογαλία πρέπει να δανειστεί 38 δις. ευρώ, το Βέλγιο 85 δις ευρώ, η Ισπανία 210 δις ευρώ και η Ιταλία 374 δις ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Ακόμα και η Γαλλία, υποφέρει από το αρνητικό κλίμα των αγορών. Οι τράπεζές της είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από χώρες των περιφερειακών χωρών. Τη στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Γαλλία πρέπει να διατηρήσει τον βαθμό ΑΑΑ, οι αγορές χρεογράφων swap αρχίζουν να αμφισβητούν αυτό το δεδομένο, υπαινισσόμενες ότι η αξιολόγησή της θα πρέπει να είναι κατά επτά «σκαλιά» χαμηλότερη. Αυτή τη στιγμή μπορεί με ασφάλεια να ειπωθεί ότι η κρίση των περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών εξελίσσεται πλέον σε συστημικό πρόβλημα.
Όταν το πρόβλημα της Ιρλανδίας «σφραγιζόταν» από τις ανησυχίες της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισήγαγε αναγκαστική αναδιάρθρωση κάτω από το πέπλο του Μηχανισμού Αναδιάρθρωσης Κρατικών Χρεών, ενός μηχανισμού που το ΔΝΤ είχε προτείνει προ δεκαετίας, αυτό που τελικά προκρίθηκε με την έγκριση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Αυτός θα παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε δυσμένεια, σε συνδυασμό με την επιβολή ενός προγράμματος αυστηρής οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι κανόνες θα προσαρμόζονται προκειμένου να παρέχουν την απαιτούμενη κάθε φορά συμμετοχή και του ιδιωτικού πιστωτικού τομέα, πάντα σε συμφωνία με τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ωστόσο οι απαιτήσεις των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα θα βρίσκονται πάντα κάτω από την επίβλεψη της Ε.Ε και του ΔΝΤ.
Οι προτάσεις, οι οποίες ακόμα χρειάζονται διευκρινίσεις σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες τους, δεν λειτούργησαν ιδιαίτερα κατασταλτικά σε ότι αφορά τις ανησυχίες των αγορών και αυτό απεικονίστηκε στις αξιολογήσεις της S&P για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
«Όπως οι αγορές απέδειξαν καθαρά το υφιστάμενο επίπεδο της παγκόσμιας κρίσης χρεών, δεν είναι και ποτέ δεν περιοριζόταν στην Ιρλανδική κρίση» λέει ο Άρνοντ Μέαρς, πρώην αναλυτής της Moody’s και τώρα της Morgan Stanley. Είναι «η επίπτωση του υποβιβασμού των κρατικών ομολόγων στη δομή του παθητικού των κρατών αυτών».  
Οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εντείνουν την κρισιμότητα των Όρων Συλλογικής Δράσης (CACs) στα συμβόλαια ομολόγων της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ το 2013. Τέτοιοι όροι, που πρωταρχικά ίσχυσαν στο
Μεξικό το 2002, σχεδιάστηκαν για να κάνουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους πιο «απαλή» και σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας τους κατόχους μειοψηφίας κρατικών ομολόγων να αρνηθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία και στην ουσία αναγκάζοντάς τους να δεχτούν τους όρους της πλειοψηφίας. Τη στιγμή που όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για κάθε διαδικασία αναδιάρθρωσης, δεν αποτελούν και πανάκεια. Όντως η οικονομική σταθερότητα υπονομεύεται από το γεγονός ότι νέες εκδόσεις χρεογράφων με βάση τους Όρους Συλλογικής Δράσης θα είναι πιθανό να είναι «υποτελείς» στο υφιστάμενο χρέος, αν οι φιλοδοξίες της Ε.Ε παραμένουν στο να απομονώνουν το προηγούμενο χρέος από το ρίσκο της αναδιάρθρωσης» τονίζει ο Ραλφ Προύσερ, επικεφαλής επιτοκιακής στρατηγικής της Bank of America Merill Lynch στο Λονδίνο. «Αυτό προϋποθέτει σημαντικά υψηλότερο κόστος αναχρηματοδότησης, το οποίο οδηγεί σε αυξανόμενες ποινικές ρήτρες» τονίζει.
Ιστορικά, η διαδικασία αναδιάρθρωσης περιελάμβανε μία ποικιλία από λύσεις, αλλά μετά από αρκετές κρίσεις χρεών που εκδηλώθηκαν στη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού τους μετά το 2000. Η προσέγγιση αυτής της προσπάθειας έγινε μέσω τριών βασικών πυλώνων: α) τη συμβατική προσέγγιση, μέσα από τη χρήση των Όρων Συλλογικής Δράσης, υπήρξαν τροποποιήσεις σε σχέση με τις προβλέψεις στα «εργαλεία» του χρέους, β) τη νομοθετική προσέγγιση, με καλύτερο παράδειγμα τον Μηχανισμό Αναδιάρθρωσης Κρατικών Χρεών του ΔΝΤ αλλά και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μηχανισμό που συστάθηκε αργότερα και γ) τον κώδικα καθοδήγησης, έναν χάρτη συντονισμού της αναδιάρθρωσης μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Είναι αυτός ο τρίτος πυλώνας, γνωστός στην επιχειρηματική διάλεκτο και ως «οι αρχές», που έχει παραληφθεί από την ευρωπαϊκή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα αναδιαρθρώσεων και σύμβουλο της Citi, Γουίλιαμ Ρόουντς. O Ρόουντς, που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στις αναδιαρθρώσεις χρεών που έλαβαν χώρα σε Λατινική Αμερική και Ασία τις περασμένες δεκαετίες, πιστεύει ότι η προσέγγιση της ΕΕ στις αναδιαρθρώσεις, έχει δομικά ελαττώματα που ξεπερνάνε το ζήτημα της εμπλοκής του ιδιωτικού πιστωτικού τομέα σε αυτές. Αυτά αφορούν σε κάποιες ενδείξεις ότι η Γερμανία θα απαιτεί να αποφασίζεται η αναδιάρθρωση και του χρέους των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα προτού εφαρμοστεί οποιοδήποτε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και πριν από οποιαδήποτε επίσημη οικονομική υποστήριξη. «Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος λειτουργίας» τονίζει ο Ρόουντς. «Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται τη συνδρομή συμβουλών σε πολύ πρώιμο στάδιο. Κομμάτι της διαδικασίας για την κρίση βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να είναι η υψηλού επιπέδου συμβουλευτική διαδικασία και συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος αναδιάρθρωσης καθώς και το ξεκαθάρισμα των όρων με τους οποίους η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί» καταλήγει ο Ρόουντς.. 
 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΠΕΡΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
CYTA: «ΠΑΤΑΕΙ» ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΑΡΘΡΟ Ι. ΛΑΖΑΡΙΔΗ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΗ...
ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟ 2010
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
MEDIA STROM: «ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ» ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
BLACKROCK: ΣΤΑ 2 ΤΡΙΣ. ΤΑ ETF ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2012
SAXO BANK: ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟ 2011
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΜΕΡΙΔΙΑ ΚΑΙ BRANDS
ΠΛΑΙΣΙΟ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ «ΓΕΡΟ» ΚΡΑΣ-ΤΕΣΤ ΤΟΥ 2010
FOURLIS: ΝΕΟ CONCEPT, ΕΝΟΨΕΙ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY: ΕΙΝΑΙ ΤΟ EFSF Η ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site