Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2011-τεύχος 371                              

Χρειάζεται να κινηθούν και οι επιχειρηματίες!


Σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, εφάμιλλα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι έλληνες επιχειρηματίες αλλά και όσοι αλλοδαποί ενδέχεται να προχωρήσουν σε επενδύσεις εντός της χώραςΚαι αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά αντίθετα αποτελεί τη συνέπεια της συνειδητής προσπάθειας της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια συγκροτημένη βάση για το επιχειρείν.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος και η δυνατότητά του να υιοθετεί την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας, τα διάφορα ταμεία του ΕΤΕΑΝ, τα προγράμματα εγγυήσεων αποτελούν μια πλούσια «φαρέτρα» για όσους θέλουν, είτε να βελτιώσουν τις υφιστάμενες δομές των επιχειρήσεών τους, είτε να επιχειρήσουν σε κάτι νέο. Και φυσικά ούτε λόγος για τους πρωτοεμφανιζόμενους, καθώς η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί αιχμή του δόρατος.
Η κυβερνητική προσπάθεια βέβαια συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση. Και εμπλουτίζεται. Χαρακτηριστικά ακούσαμε προσφάτως τον πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ, κατά την συνάντησή του με εκπροσώπους των εμπορικών επιχειρήσεων, να αναφέρεται στη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters), ιδιότυπων μεγάλων συστάδων (megaclusters), καθώς και τη διαμόρφωση «οικοσυστημάτων» με τη δικτύωση διαφορετικού τύπου επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να συγκροτηθούν μόνιμες δομές σύνδεσης της εγχώριας παραγωγής με τον εμπορικό τομέα.
Όλα αυτά που ίσως κάποιοι να τα χλευάζουν λέγοντας ότι:«εδώ ο κόσμος χάνεται και ό,τι εξαγγέλλεται είναι θεωρία» δεν μπορεί ούτε να αμφισβητηθούν, ούτε να απορριφθούν, ούτε να προσπεραστούν ως άκαιρες παρεμβάσεις. Αντίθετα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ σοβαρά, καθώς αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για τους υφιστάμενους αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν επιχειρηματίες. Είναι η «πεμπτουσία» της ανάπτυξης, είναι αυτό που έλειπε από την Ελλάδα. Ειδικά μάλιστα τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» -που οι ντόπιοι τα περιγελούν- είναι αυτά που στις άλλες χώρες αξιοποιήθηκαν εδώ και χρόνια, έδωσαν ώθηση στις εκεί επιχειρήσεις και σήμερα συνεχίζουν να ενισχύουν τους αλλοδαπούς επιχειρηματίες.
Εστιάζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν και άλλα πολλά επάνω στα οποία οι αρμόδιοι στηρίζουν ελπίδες και περιμένουν την ανάπτυξη. Αυτά όμως από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ωστόσο υπάρχει ένα μείζον θέμα, που αφορά την «άλλη πλευρά», δηλαδή τους επιχειρηματίες που μάλλον καλούνται να αλλάξουν νοοτροπία. Διότι είναι γεγονός ότι εν πολλοίς είναι μαθημένοι στα άτοκα δάνεια, τις επιδοτήσεις και το «χαλαρό» χρήμα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Για να αποδώσουν οι πρωτοβουλίες και να αξιοποιηθούν τα «εργαλεία» δεν αρκούν οι κυβερνητικές παραινέσεις και αναφορές. Χρειάζεται επιτέλους να αναλάβουν το ρίσκο και να κινηθούν και οι επιχειρηματίες.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΧA-SODALI: ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
«ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ»
ICAP: «ΦΡΕΝΑΡΕΙ» ΤΟ... ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΑΓΗΤΟ
ΟΜΙΛΟΣ PRINTEC
ΟΜΙΛIΑ ΓΕΩΡΓIΟΥ Α. ΠΡΟΒOΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ OLYMPIC AIR-ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
ΑΓΟΡΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ FG EUROPE
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site