Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2011-τεύχος 371                              

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ


Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έγινε σήριαλ. Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρεί συνεχώς σε διαψεύσεις και να αναλώνεται «συρόμενη» κάθε δημοσίευσης.
Τόσο οι διαψεύσεις όσο και τα δημοσιεύματα αποτελούν ένα ισχυρό δίπολο το οποίο αξίζει να καταγραφεί –ως τέτοιο- προκειμένου να δούμε την ιστορικής αξίας μελλοντική του πορεία. Ηταν πρώτη εβδομάδα του Απριλίου όταν τα σενάρια γύρω από αυτό το θέμα –ξανα- φούντωσαν, αιφνίδια, υποκινούμενα, δικαιολογημένα, αδικαιολόγητα, με τεκμήρια ή χωρίς, ή όπως τέλος πάντων θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ο καθένας από την σκοπιά του. Η πραγματικότητα είχε να διαπραγματευτεί, αυτή τη φορά με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times», επί του οποίου οι αρμόδιοι της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαικής Επιτροπής προέβησαν σε διαψεύσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι το δημοσίευμα στηρίχθηκε σε πληροφορίες που έφεραν κυβερνήσεις κρατών της ευρωζώνης να μην μπορούν να αποκλείσουν την αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους. Αναμενόμενο ότι υποστηρικτικά των πληροφοριών του δημοσιεύματος επαρατίθετο και μια προσέγγιση εικασιών ότι η δυσχέρεια στην αύξηση του πακέτου βοηθείας προς την Ελλάδα αποτελεί τη βάση προβληματισμού για την αναζήτηση ίσως και υιοθέτηση ενός σχεδίου –βοηθητικού- ή εναλλακτικού, το οποίο θα υπάρχει «καβάντζα» για την χώρα, για τις μελλοντικές κινήσεις της.
Σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση σαφώς δημιούργησε πρόβλημα δεδομένου ότι λόγω συνθηκών, υπάρχει αυξημένη ευαισθησία σε οτιδήποτε αφορά την οικονομία της Ελλάδας. Και είναι πλέον σαφές ότι ακόμα και ανυπόστατες προσεγγίσεις να γίνουν, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει και φυσικά μαζί της τοποθετούνται και άλλοι τόσοι –άγνωστο πόσοι- αρμόδιοι.
Στο πλαίσιο αυτό, τότε, την πρώτη εβδομάδα του μήνα, βγήκε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος προκειμένου να τονίσει ότι η Γερμανία παραμένει σταθερή στις απόψεις της, επισημαίνοντας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης που φέρονται να οδηγούνται σε αναδιάρθρωση, ότι σήμερα δεν υπάρχει μηχανισμός –εργαλείο- για μια σχετική αναδιάρθρωση. Αυτό –το εργαλείο- θα υπάρχει από το 2013 με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Δε θα μπορούσε να αποφύγει τον «κλήρο» και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αρχικώς προχώρησε σε συστάσεις ηρεμίας προς όσους ρωτούσαν ανήσυχοι για την αναδιάρθρωση του δημοσιεύματος. Επίσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε –στις αρχές του Απριλίου- για πολλοστή φορά ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης για τους ίδιους λόγους που είχε αναφέρει όλες τις προηγούμενες φορές. Βέβαια και τα δύο στελέχη της κυβέρνησης δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν και πολιτικές συστάσεις προς όσους διακινούν, δημιουργούν, συντηρούν και τακτικά επαναφέρουν σενάρια που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα σύμφωνα με τους υπουργούς είναι ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης.
Στην ιστορία, βέβαια δε θα μπορούσε να μην εμπλακεί και η Ευρωπαική Επιτροπή, η οποία επίσης διάψευσε κατηγορηματικά τις ιστορίες για αναδιάρθρωση. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επίτροπου, Ολι Ρεν, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει περί αναδιάρθρωσης. Επίσης και πάλι μέσω των δηλώσεών του δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στηρίζεται η ελληνική προσπάθεια κ.λπ. Γίνεται σαφές ότι η κατάσταση ακροβατεί στις δηλώσεις. Ένα τόσο σημαντικό θέμα έχει αποτελέσει πεδίο επαναλαμβανόμενων μαχών που μπορεί να είναι θεωρητικές και επί χάρτου αλλά υποκρύπτουν είτε ανοησία είτε δόλο. Διότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλη εξήγηση πλήν αυτής. Δε μπορεί να υπάρχει σχέδιο συναποφασισμένο, το οποίο βρίσκεται σε εφαρμογή από την Ελλάδα το οποίο δεν έχει άλλο στόχο παρά να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση και την ίδια στιγμή ο καθένας όποτε θελήσει να μιλά για αναδιάρθρωση και όλοι οι υπόλοιποι να τρέχουν να την διαψεύδουν. Η Ελλάδα αξιολογείται και εφαρμόζει αυτά που οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει πως είναι τα δέοντα. Τα παραμύθια της Χαλιμάς που ακούγονται επιδιώκουν την ύπνωση. Και τότε μπορεί να έλθει και η αναδιάρθρωση…

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΧA-SODALI: ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
«ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ»
ICAP: «ΦΡΕΝΑΡΕΙ» ΤΟ... ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΑΓΗΤΟ
ΟΜΙΛΟΣ PRINTEC
ΟΜΙΛIΑ ΓΕΩΡΓIΟΥ Α. ΠΡΟΒOΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ OLYMPIC AIR-ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
ΑΓΟΡΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ FG EUROPE
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site