Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2011-τεύχος 371                              

Της Λίλιαν ΜαργαρίτηΤίτλος: Χ.Α.: H «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ 2011


Ζημιές ρεκόρ εμφάνισαν το 2010 οι εισηγμένες εταιρίες


Οι απομειώσεις συμμετοχών και παγίων, που πραγματοποίησαν αρκετές εταιρίες, αλλά και η έκτακτη εισφορά που επιβάρυνε τα δύο πρώτα τρίμηνα της προηγούμενης χρήσης επιβάρυναν σημαντικά το σύνολο των αποτελεσμάτων. Τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα, ενώ μόνο αυτές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε λίγο καλύτερη θέση. Την ίδια ώρα, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων εμφάνισε μικρή αύξηση, γεγονός που αποδίδεται από τους αναλυτές στην αύξηση των φόρων που περιλαμβάνονται στις τιμές των προϊόντων αλλά και στις μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα ο κλάδος διύλισης να παρουσιάσει σημαντική αύξηση τζίρου, επηρεάζοντας θετικά τη συνολική εικόνα.


ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΑΝ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Στο σχόλιο τους οι κ.κ. Νίκος Ακκιζίδης και Νίκος Σακαρέλης, Γενικός Διευθυντής και Χρηματοοικονομικός Αναλυτής αντίστοιχα της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, αναφέρουν ότι το συνολικό αποτέλεσμα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο Αθηνών θα ήταν οριακά ζημιογόνο εάν δεν προχωρούσαν σε μεγάλες απομειώσεις ενεργητικού και σε διαγραφή υποαξιών (goodwill), κυρίως οι εισηγμένες εταιρίες MIG και Alapis, αφού έτσι εμφάνισαν ο μεν όμιλος Marfin Investment Group ζημίες 1,89 δισ. ευρώ, ο δε όμιλος Αlapis ζημίες ύψους 960 εκ. ευρώ, σύνολο ζημιών για τις δύο εταιρίες 2,8 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το ζημιογόνο αποτέλεσμα, για το σύνολο των εταιριών ανήλθε σε 2,92 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το γενικό σύνολο των ζημιογόνων περιπτώσεων ήταν 165 εταιρίες. Στις πέντε πρώτες, μετά τις δύο προαναφερόμενες, ανήκουν τρείς τραπεζικοί όμιλοι αυτοί της Εμπορικής της Αγροτικής και της Γενικής Τράπεζας, αφού όλες αυτές μαζί εμφανίζουν αρνητικό αποτέλεσμα 1,7 δισ. ευρώ. Η Εμπορική εμφάνισε ζημίες 873 εκ. ευρώ, η Αγροτική 438 εκ.ευρώ και η Γενική 411 εκ. ευρώ. Σημαντικές ζημίες 273 εκατ. ευρώ εμφάνισε και η εταιρία Βωβός. Αρνητικό αποτέλεσμα από 50 εκ. έως 90 εκ. ευρώ εμφάνισαν 6 εταιρίες, από 10 εκ. έως 50 εκ. ευρώ 43 εισηγμένες εταιρίες, ενώ ζημίες από 1 εκατ. έως 10 εκ. ευρώ σημείωσαν 76 εταιρίες. Οι υπόλοιπες 34 εταιρίες εμφάνισαν αρνητικό αποτέλεσμα κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.


ΕΠΙΒΙΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Στον αντίποδα 102 εισηγμένες εταιρίες παρουσίασαν κέρδη. Εννέα εξ’ αυτών ήταν ύψους άνω των 100 εκ. ευρώ, με πρωταγωνιστές της εταιρίες ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola, αφού εμφάνισαν θετικό αποτέλεσμα 575 εκατ. ευρώ, 557 εκατ. ευρώ και 423 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από τις εταιρίες του FTSE 20 είναι χαρακτηριστικό πως μόνο η Μότορ Όιλ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Μυτιληναίος παρουσιάζουν αύξηση των μεγεθών τους. Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ήταν οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ εντυπωσιακή αύξηση εμφάνισε η ΕΥΔΑΠ (+97,58%). Σε κέρδη επέστρεψε και ο ΟΛΠ από τις ζημιές της προηγούμενης χρήσης, ενώ θετική είναι η εικόνα και για τον ΟΛΘ (+24% ). Αξιοσημείωτα κέρδη ύψους 87 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Μέτκα και 68 εκατ. ευρώ ο Μυτιληναίος. Ο όμιλος Μυτιληναίου ξεχωρίζει και ιδιαίτερα η Μέτκα, η οποία παρά τα έκτακτα έσοδα, έχει ισχυροποιήσει την παρουσία της στο εξωτερικό, ενώ έχει ενισχύσει και το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της.
Ο τραπεζικός κλάδος περιορίσθηκε στις επόμενες θέσεις, με την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει το καλύτερο αποτέλεσμα, αφού εμφάνισε κέρδη 405 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε η Τράπεζα Κύπρου με κέρδη 313 εκατ. και η Τράπεζα της Ελλάδος με 190 εκατ. ευρώ. Οι εννέα πρώτες θέσεις με κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ κλείνουν με τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη Motor Oil και τον Τιτάνα. Ο κλάδος των πετρελαϊκών εταιριών παρουσίασε ανθεκτικότητα στην κερδοφορία καθώς και αύξηση στον κύκλο εργασιών εξαιτίας κυρίως της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και της αποτίμησης των αποθεμάτων.
Η Alpha Bank και η Eurobank περιορίσθηκαν στην 12η και 13η θέση, αφού εμφάνισαν κέρδη 85,6 και 84 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ στη 16η θέση σημείωσε κέρδη 39,6 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ εμφάνισε μεγάλη μείωση της κερδοφορίας (-90,36%), κυρίως λόγω του κόστους της εθελούσιας εξόδου, ενώ προβληματίζει και η διαρροή πελατών από τη σταθερή τηλεφωνία.
Σύμφωνα με την Attica Bank, στις εταιρείες που ξεχώρισαν για τις θετικές επιδόσεις τους, σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, αξίζει να αναφερθούν οι Μέτκα, Μυτιληναίος, S & B Ορυκτά, ΟΛΘ, Frigoglass, Ελβάλ (με επιστροφή στην κερδοφορία) και ΕΥΔΑΠ από τις μεγαλύτερες εταιρείες, ενώ από τους «μικρούς» διακρίθηκαν για τις καλές τους επιδόσεις κυρίως οι Καρέλιας, Cyclon, Καραμολέγκος, Καράτζης, MERMEREN, Eurodrip και οι επιστρέφοντες στην κερδοφορία Βογιατζόγλου, Ελληνικά Καλώδια και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρουν ότι στις κυριότερες εταιρίες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη βρίσκουμε τις Μυτιληναίος, Μέτκα, Frigoglass, S&B, Coca cola, ΟΛΘ, Ελβάλ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μotor Οil, Ελληνικά Πετρέλαια και Καρέλιας. Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες, καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Καραμολέγκος, Eurodrip, Cyclon, Ικτίνος, Βογιατζόγλου και Dionic.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στον κλάδο των τραπεζών τα αποτελέσματα εξακολουθούν και μας προβληματίζουν, επισημαίνουν τα στελέχη της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή, αφού ζημιογόνες εξακολουθούν και είναι οι τράπεζες Αγροτική, Γενική, Εμπορική, Ταχ. Ταμιευτήριο, T Bank, ενώ μειώσεις καθαρών κερδών εμφάνισαν και οι τρείς μεγαλύτερες τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Eurobank. Στα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν η μεγάλη αύξηση των επισφαλειών, το περιβάλλον ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις ανάγκες για ρευστότητα, η μείωση των καταθέσεων, η έκτακτη εισφορά και η δυσμενής εικόνα στην αγορά ομολόγων και μετοχών. Σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν μεταφέρει τα ομόλογα στον επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, οπότε δεν επηρεάζουν απευθείας τα καθαρά κέρδη. Στα θετικά του κλάδου για το περασμένο έτος, σημειώνουμε τις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από όλες τις τράπεζες που αναζήτησαν κεφάλαια, δηλαδή την Εθνική, την Πειραιώς, την Κύπρου, και την Μαrfin, οι οποίες έτσι ενίσχυσαν τους δείκτες της κεφαλαιακής τους επάρκειας αλλά και τις δραστηριότητες των θυγατρικών τους στο εξωτερικό.


ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή, σε σύνολο 267 εταιριών τα οποία υπολογίστηκαν μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, συνολικά 20 εταιρίες παρουσίασαν κέρδη από 10 έως 90 εκατ. ευρώ, 41 εταιρίες εμφάνισαν κέρδη από 1 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ, ενώ κάτω τους 1 εκατ. ευρώ ήταν τα κέρδη για 32 εισηγμένες εταιρίες.
Αύξηση στην κερδοφορία παρουσίασαν 41 εταιρίες, ενώ μείωση 64 εταιρίες. Από ζημιές σε κέρδη επέστρεψαν 13 εταιρίες, ενώ αντίθετα ζημιές από κέρδη εμφάνισαν οι 59 εταιρίες.
Οι παράγοντες που επηρέασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2010 οφείλονται καταρχήν στις συνθήκες αστάθειας και μεγάλης ύφεσης, στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία το έτος 2010. Αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα είχε η έκτακτη εισφορά των κερδοφόρων επιχειρήσεων προς το κράτος, το πολύ αρνητικό κλίμα που υπήρξε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους στην αγορά μετοχών και ομολόγων, καθώς επίσης και οι μεγάλες απομειώσεις ενεργητικού και διαγραφή υποαξιών (goodwill), στις οποίες προχώρησαν αρκετές εισηγμένες εταιρίες.
Από την πλευρά της η Attica Bank σε σχετικό report για τα αποτελέσματα του 2010, αναφέρει ότι οι βασικότεροι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων πέρυσι ήταν η αύξηση του κόστους χρήματος, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η παγκόσμια κρίση και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η μείωση της ζήτησης και η έντονα αρνητική ψυχολογία σχετικά με την μελλοντική πορεία τόσο της οικονομίας όσο και της αγοραστικής δυνατότητας του κάθε νοικοκυριού που δημιούργησε η ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και η εφαρμογή των μέτρων του «μνημονίου», οδήγησαν, σε συνδυασμό με τον μεγάλο περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων, σε ζημιογόνα αποτελέσματα τις περισσότερες εταιρείες και σε σημαντικές απομειώσεις
συμμετοχών για πολλές ακόμα.
Ακόμα, το αρνητικό συνολικό οικονομικό περιβάλλον οδήγησε τους τραπεζικούς ομίλους σε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς δανειακές απαιτήσεις. Δεν πρέπει ακόμα να διαφύγει της προσοχής μας η προσπάθεια περιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος εκ μέρους των εταιρειών, που οδήγησε σε απομειώσεις αξίας παγίων και ακινήτων.
Στον αντίποδα ως μόνο θετικό γεγονός, σύμφωνα με την Attica Bank, θα μπορούσε να καταγραφεί η θετική συγκυρία των τιμών στα πετρελαιοειδή και τα μέταλλα που, λόγω και της ύπαρξης σχετικά υψηλών αποθεμάτων στους συγκεκριμένους κλάδους, βελτίωσε σημαντικά τα αντίστοιχα περιθώρια κέρδους.
Το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είναι το χειρότερο από πλευράς κερδών, επισημαίνουν οι αναλυτές της Πήγασος Χρηματιστηριακή. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι τα μεγέθη του τέταρτου τριμήνου 2010 επηρεάστηκαν από το περιορισμένο εισόδημα προς κατανάλωση από την μείωση του 13ου μισθού, την εγχώρια ύφεση και το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω πετρελαίου, τη διάθεση περιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος, που οδήγησε σε μεγάλες απομειώσεις σε συμμετοχές, ακίνητα και πάγια, το εγχώριο αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα, που διατήρησε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα τις επενδυτικές εταιρίες. Αντίθετα, η θετική συγκυρία τιμών σε μέταλλα, πετρέλαιο και αγροτικά προϊόντα βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους, λόγω υψηλών αποθεμάτων.


ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Το συνολικό ζημιογόνο αποτέλεσμα επηρέασε τα ίδια κεφάλαια αλλά και τις υποχρεώσεις των εισηγμένων, αναφέρει η ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή. Ειδικότερα, μείωση στα ίδια κεφάλαια παρατηρείται στις μετοχές που περιλαμβάνονται και στους τρεις βασικούς δείκτες FTSE, με μεγαλύτερη αυτή των τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Οι μειώσεις ιδίων κεφαλαίων στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση που προήλθαν είτε από ζημιογόνο αποτέλεσμα, όπως της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ, είτε από απομείωση αξίας στοιχείων ενεργητικού όπως η MIG, αντισταθμίστηκαν από τις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς. Ο FTSE 20 παρουσιάζει οριακή μείωση ιδίων κεφαλαίων, ενώ ο FTSE 40, λόγω της Αlapis, παρουσιάζει μείωση κατά 12%. Στον FTSE Small Cap εντοπίζονται οι εισηγμένες με τις περισσότερες ζημιές και είναι λογική η μείωση κατά 9,07% που σημειώθηκε στα ίδια κεφάλαια τους συνολικά.
Σε επίπεδο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων παρατηρείται επίσης αύξηση και στις τρεις κατηγορίες, ως αποτέλεσμα κυρίως των αυξημένων αναγκών για ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης που θα έχουν οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρίες για το 2011. Μερικές εταιρίες έχουν προσπαθήσει να αναδιαπραγματευτούν τον τραπεζικό δανεισμό τους και έχουν μετακυλίσει αρκετές από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμες, με ανάλογη προσαρμογή και του επιτοκίου τους. Σε δυσμενή κατάσταση αναμένεται να βρεθούν όσες δεν κατορθώνουν να εξυπηρετούν ομαλά τις υποχρεώσεις τους, διότι και φέτος η ύφεση στην ελληνική οικονομία προσδιορίζεται πάνω από 3%, ενώ και οι γραμμές πίστωσης των τραπεζών έχουν στενέψει.
Θετική παράμετρος αποτελεί το γεγονός πως οι κινήσεις εξωστρέφειας από τον επιχειρηματικό κόσμο, κόντρα στις δυσμενείς συνθήκες είναι διαρκείς. Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των εισηγμένων στο ΧΑ εταιριών όχι μόνο δεν σημειώθηκε υποχώρηση του κύκλου εργασιών αλλά σημειώθηκε και μικρή αύξηση αυτού. Ακόμη και εταιρίες που εμφάνισαν πτώση στην κερδοφορία ή και ζημίες δεν απέκλιναν κατά πολύ ή και αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, εξαιτίας και του προσανατολισμού τους στις εξαγωγές εκτός Ελλάδος.
Στο χρηματιστήριο ωστόσο αυτή η δυναμική δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στις τιμές των μετοχών που παραμένουν και σήμερα πιεσμένες. Η συνθήκες σταθερότητας στο οικονομικό περιβάλλον αποτελούν το κλειδί για την ανάκαμψη του ΧΑ, αλλά και για την ανάκαμψη του συνόλου της οικονομίας. Απαιτείται αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση, έλλειψη δειλίας από το κοινωνικό σύνολο και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και αύξηση της εμπιστοσύνης προς και από αυτό.


ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Πολλά και αρνητικά ήταν τα ρεκόρ, σε οικονομικό επίπεδο, που μας επεφύλαξε το 2010, επισημαίνει ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus AΕΠΕΥ. Εκτός από την επιδείνωση της κρίσης (-6,6% το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2010) είδαμε τις αρνητικές υπεραξίες (ζημιές) των εισηγμένων εταιριών να εκτοξεύονται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ για το 2010. Αξιοσημείωτο, σε επίπεδο αποτελεσμάτων 2010, είναι το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους στις εισηγμένες έχουν πιεστεί δραματικά, ενώ μόνο στις εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα πράγματα είναι καλύτερα. Σημαντικές, λοιπόν, ήταν οι αρνητικές εκπλήξεις, με το σύνολο του κλάδου των εισηγμένων εκδόσεων – media να σημειώνει ζημίες, ενώ σε κάποιες οι απώλειες είναι δυσθεώρητες. Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και στον κλάδο του εμπορίου, εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και των εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών. Πιέσεις, σε επίπεδο αποτελεσμάτων, εμφανίζονται στον κατασκευαστικό τομέα και μεγαλύτερες στον χώρο της ακτοπλοΐας. Ζημιογόνα αποτελέσματα σημειώθηκαν ακόμη και στο κλάδο της ιδιωτικής υγείας, ο οποίος θεωρείται αμυντικός, αποδεικνύοντας ότι στην κρίση οι πολίτες μειώνουν ακόμη και τις δαπάνες για την υγεία. Μεγάλες ζημιές στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ακινήτων, λόγω των απομειώσεων που πραγματοποίησαν στις αξίες των ακινήτων τους, ενώ ζημίες εμφανίστηκαν και στο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Προβληματισμός υπάρχει και στην πληροφορική, λόγω έλλειψης των δημοσίων έργων, ενώ οι ιδιώτες πελάτες δείχνουν να αναβάλουν επενδύσεις σε τεχνολογία. Στο αντίποδα θετικά ήταν, σε γενικές γραμμές, τα αποτέλεσμα των εταιριών που την πλειοψηφία τους ελέγχει το ελληνικό δημόσιο. Συνάμα, οι περαιτέρω περικοπές θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος τους, ενώ η διάθεση ιδιωτικοποίησης συμβάλει θετικά. Παράλληλα, καλά αποτελέσματα είχαν και οι εταιρίες όπου το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεών τους κατευθύνθηκε στο εξωτερικό.
Στην παρούσα φάση, συνεχίζεται η προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης των εταιριών από την εγχώρια αγορά, δραστικού περιορισμού του λειτουργικού τους κόστους, ενώ προσπαθούν να βελτιώσουν τις ταμειακές ροές τους. Όποιοι τα καταφέρουν θα είναι οι «ηγέτες» της νέας εποχής. Ωστόσο, στο πρώτο μέρος του 2011 δεν έχουν αλλάξει και πολλά σε σχέση με 2010. Συνάμα, οι δυνάμεις και οι αντοχές πολλών επιχειρήσεων έχουν μειωθεί σημαντικά, για το λόγο αυτό είναι πιθανό να δούμε τις λεγόμενες «συμφωνίες σωτηρίας» ή και κλεισίματα επιχειρήσεων. Στα θετικά σημεία μπορούμε να παραθέσουμε την ανοδική τουριστική κίνηση, καθώς και το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις – αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν σε ευνοϊκότερο περιβάλλον.


ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ FTSE 20
Μείωση της κερδοφορίας εμφάνισαν στο σύνολό τους οι εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη FTSE ASE20 κατά το 2010, συγκριτικά με το 2009, εικόνα που είναι αντιπροσωπευτική και των υπολοίπων εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, αναφέρει η Κύπρου Χρηματιστηριακή. Ειδικότερα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του FTSE ASE 20 αυξήθηκε 4,8% το 2010 σε σχέση με το 2009, ενώ, εξαιρουμένων των τραπεζών, η αύξηση ανήλθε σε 8,8%. Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (καθαρά κέρδη) υποχώρησαν 42,2%, εξαιρουμένου των αποτελεσμάτων της MIG, ενώ αφαιρούμενης και της έκτακτης φορολογίας ύψους 488 εκ. ευρώ, η υποχώρηση θα ήταν της τάξης του 30,9% σε ετήσια βάση.
Τα καθαρά κέρδη των εταιριών εξαιρουμένων των τραπεζών και της MIG, διαμορφώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ το 2009.
Από την άλλη πλευρά, η καθαρή κερδοφορία των τραπεζών υποχώρησε κατά 42,2%, εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων της MIG, στα επίπεδα των 460εκ. ευρώ, έναντι 1,83 δισ. ευρώ το 2009, ενώ εξαιρουμένης και της έκτακτης φορολογίας ύψους 187 εκ. ευρώ, η καθαρή κερδοφορία θα υποχωρούσε κατά 65% στα 646 εκ. ευρώ.
Το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) εμφανίζει πτωτική τάση ανά τρίμηνο, με μικρότερη μεταβλητότητα από το περιθώριο καθαρής κερδοφορίας, το οποίο επηρεάζεται σημαντικά από την έκτακτη εισφορά και τις υψηλές απομειώσεις της MIG στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το μέσο σταθμικό περιθώριο των καθαρών κερδών υποχώρησε στο 4,2% από 7,6% το 2009, εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων της MIG.
Εξαιρουμένων των τραπεζών και της MIG, το μέσο σταθμικό περιθώριο των καθαρών κερδών διαμορφώθηκε στο 4,6% από 6,1% αντιστοίχως για το 2009. Σημειώνεται ότι η MIG, προχώρησε σε απομείωση στοιχείων ενεργητικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία αλλοιώνουν την συνολική εικόνα της τελικής κερδοφορίας.
Τρεις από τις πέντε εταιρίες του FTSE ASE 20 που κατέγραψαν ζημιογόνο αποτέλεσμα για το 2010, ήταν τραπεζικοί Όμιλοι, έναντι μια στις τρεις αντίστοιχα για το 2009. Τέσσερις εταιρίες εμφάνισαν αύξηση της κερδοφορίας, η Coca Cola, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil και ο Μυτιληναίος. Δύο εταιρίες γύρισαν σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, από κέρδη 222 εκατ. ευρώ το 2009. Τρεις εταιρίες διατήρησαν το αρνητικό αποτέλεσμα για το σύνολο της χρήσης, η Aγροτική Τράπεζα, η Βιοχάλκο και η MIG.
Τα μεγαλύτερα κέρδη, εμφάνισαν, κατ’ απόλυτη σειρά, ο ΟΠΑΠ (576 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ (558 εκατ. ευρώ), η Coca Cola (423 εκατ. ευρώ), η Εθνική Τράπεζα (406 εκατ. ευρώ.) και η Τράπεζα Κύπρου (306 εκατ. ευρώ).
Τις μεγαλύτερες ζημιές, εμφάνισαν, κατ’ απόλυτη σειρά, η MIG ( 1,9 δισ. ευρώ) και η Αγροτική Τράπεζα (438 εκατ. ευρώ).
Η Κύπρου Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι εταιρείες του δείκτη FTSE ASE 20 στη σημερινή τους σύνθεση, αποτελούν το 74% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, έναντι 71% το 2009.


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011
Το ξεκίνημα του 2011 δεν έχει φέρει θετικές αλλαγές σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας ή οικονομικής ψυχολογίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Attica Bank. Το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να επιβαρύνεται τόσο εντός Ελλάδος όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Η αύξηση των επιπέδων της ζήτησης καθώς και η παροχή ρευστότητας στην αγορά από το τραπεζικό σύστημα και η εμφάνιση κάποιων σημείων ανάκαμψης των δημοσίων οικονομικών εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενα, που αν δεν πραγματοποιηθούν με την πάροδο του χρόνου, το επιχειρηματικό περιβάλλον για την πλειοψηφία των εταιρειών θα παραμένει δυσμενές.
Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πολύ αρνητική επίδοση του 2010 που βάζει πια πολύ χαμηλά τον πήχη της ανάκαμψης για την τρέχουσα χρήση. Χρηματιστηριακά, με δεδομένες τις πολύ χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στο «ταμπλό» και λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική αποκρατικοποιήσεων εταιρειών δημοσίου συμφέροντος καθώς και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο όσοι επενδύσουν αυτή την περίοδο θα βγουν σίγουρα κερδισμένοι, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επένδυση σε εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και θετικές προοπτικές εξέλιξης καθώς και η διάψευση ακραίων καταστροφικών σεναρίων για την Ελληνική Οικονομία.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Πήγασος αναφέρουν ότι στο α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα, σε επίπεδο εγχώριας ζήτησης. Αντιθέτως μάλιστα, η αύξηση των πρώτων υλών και των καυσίμων, λόγω των διεθνών εξελίξεων, σε συνδυασμό με την αρνητική πιστωτική επέκταση δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην αύξηση της ζήτησης. Κλάδοι με μεγάλη ελαστικότητα και υψηλό βαθμό εξάρτησης από την εγχώρια αγορά θα πρέπει να συνεχίσουν την τακτική αναμονής για δύο τουλάχιστον τρίμηνα, ευελπιστώντας σε μια καλή τουριστική περίοδο, το μόνο ίσως στοιχείο για το οποίο μπορεί να υπάρξει μια βάσιμη βελτίωση σε κοντινούς εξαρτώμενους κλάδους.
Το ότι το 2010 έκλεισε με τόσο μεγάλες απώλειες δεν σημαίνει ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης για όλους, υποστηρίζει η Πήγασος Χρηματιστηριακή. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το ξεκίνημα της χρονιάς δεν είναι αισιόδοξες αφού, σε σχέση με πέρυσι, η αγορά έως τον Μάρτιο δεν είχε ακόμα υποστεί το σοκ της προσφυγής στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. Η επίδραση της χαμηλής βάσης θα αρχίσει να φαίνεται μετά το δεύτερο τρίμηνο, όπου ενδεχομένως οι καταναλωτικές αναστολές κορυφώθηκαν για το 2011, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χρονιά θα κλείσει θετικά αφού ο παράγοντας ψυχολογία παραμένει στα χαμηλά δεκαετίας. Οι εταιρίες θα παραμείνουν σε συντηρητικές τακτικές, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη ή την εμφάνιση υψηλών κερδών, επιδιώκοντας καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων τους και προσεκτικότερο χειρισμό των απαιτήσεων που απειλούν τις ταμειακές ροές τους. Οι νικητές αυτής της μάχης θα μοιραστούν μια πολύ μεγαλύτερη πίτα αγοράς, όταν οι συνθήκες της αγοράς ομαλοποιηθούν.
Η συγκυρία επομένως παραμένει αρνητική, θετικές ενδείξεις δεν υπάρχουν και οι συστημικοί κίνδυνοι αρχίζουν και επηρεάζουν οριζόντια και κάθετα την οικονομική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξουν πολλές κινήσεις που θα αφορούν το χρηματιστήριο, καθώς η πίεση για δημόσια έσοδα είναι έντονη. Σε αυτό το σενάριο υπάρχει ίσως το μοναδικό επιχείρημα αλλαγής κλίματος, καθώς οι αποτιμήσεις παραμένουν φθηνές.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΧA-SODALI: ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
«ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ»
ICAP: «ΦΡΕΝΑΡΕΙ» ΤΟ... ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΑΓΗΤΟ
ΟΜΙΛΟΣ PRINTEC
ΟΜΙΛIΑ ΓΕΩΡΓIΟΥ Α. ΠΡΟΒOΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ OLYMPIC AIR-ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
ΑΓΟΡΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ FG EUROPE
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site