Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2011-τεύχος 371                              

EUROMONEY


ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΣΚΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν εξαφανίσει από τα χαρτοφυλάκια τους τα περισσότερο επηρεασμένα μέρη από τις ανεπτυγμένες αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς οι πιστωτικές ανησυχίες μόλυναν τον άλλοτε ασφαλή κόσμο των επιτοκίων. Η αστάθεια κορυφώθηκε τη στιγμή που η ρευστότητα μεταξύ των dealers ήταν πολύ μειωμένη ή ακόμα και μηδενική κατά περιόδους. Παρ’ όλα αυτά, οι τραπεζικοί dealers βλέπουν ακόμα χρήμα στον ορίζοντα του νέου αυτού συναρπαστικού κόσμου και ανοίγουν τους ισολογισμούς τους σε εκδότες ομολόγων και επενδυτές. Κάποιοι από αυτούς χωρίς αμφιβολία θα ζήσουν αρκετά για να το μετανιώσουν.


Του Peter Lee


Από τα τέλη Φεβρουαρίου, το κλίμα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στις προβληματικές αγορές κρατικών ομολόγων άλλαξε για άλλη μία φορά. Από την κατάθλιψη στο τέλος του 2010, όταν μεγάλοι επενδυτές εξέρχονταν της αγοράς, στην ευφορία των πρώτων εβδομάδων του 2011 με την δυναμική υποδοχή των δημοπρασιών της Πορτογαλίας και των διαφαινόμενων ντηλ από Ισπανία και EFSF, τα οποία αντιστοιχούν στο μυθικό ποσό πληρωμών 44,5 δις ευρώ, από μία αρχική έκδοση πενταετών ομολόγων ύψους 5 δις ευρώ.
«Πολύ λίγοι μπήκαν στα κρατικά ομόλογα μεγάλης διάρκειας από την αρχή της χρονιάς. Το «πραγματικό» χρήμα που εισέρευσε ήταν αμελητέο. Οι dealers ήταν πολύ επιφυλακτικοί», αναφέρει ο Καρλ Νόρεϋ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος ασφαλίσεων επιτοκίου της JP Morgan. «Οπότε, όταν τα συγκεκριμένα ντιλ πήγαν καλά, η αγορά βρέθηκε να είναι λίγο χαμηλά σε αυτά». Τα Hedge Funds άρχισαν να αγοράζουν ξανά τον Ιανουάριο και το ράλι ανάγκασε κάποιους σημαντικούς επενδυτές να υποχωρήσουν, ελπίζοντας ότι η πολιτική δέσμευση στο κοινό νόμισμα, μεταφραζόταν στην ανανεωμένη αποφασιστικότητα των χωρών να εμποδίσουν τη δημιουργία πρόσθετων κρατικών χρεών. Αλλά η ευφορία αυτή αναμένεται να έχει μικρή διάρκεια ζωής. Όπως λέει ο Νόρεϋ: «Η αγορά είδε ένα απίστευτο πρώτο ενάμισι μήνα του 2011, στο χώρο των κρατικών ομολόγων, με πολύ «στένεμα» των σπρεντ. Δεν μπορώ να δω τις επόμενες 46 εβδομάδες να πάνε τόσο πολύ μπροστά». Τώρα ακολουθεί η αβεβαιότητα και το άγχος. Μήπως οι επενδυτές και οι «ενδιάμεσοι» προέτρεξαν, εικάζοντας ότι η πολιτική δέσμευση στο πρότζεκτ του ευρώ θα ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει μία μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία να υποστηρίξει τις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης; Και αυτή η στήριξη θα σημαίνει ότι δεν θα χάσουν τις αποδόσεις τους αυτοί που διακρατούν τα κρατικά ομόλογα μέχρι την ωρίμανση τους; Ή θα επιτρέπει την ύπαρξη χρεών τη στιγμή που θα προσπαθεί να τα αποτρέψει, αναπτύσσοντας ένα γενικότερο συστημικό χρηματοοικονομικό πανικό.
«Χρειαζόμαστε την Ευρώπη να μας δώσει τι τιμολογεί τώρα η αγορά» τονίζει ο Ρένος Δημητρίου, Επικεφαλής συναλλαγών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων στην RBS στο Λονδίνο, το οποίο είναι, το λιγότερο, μία προβολή του μεγέθους και της πρόθεσης του EFSF και του ESM και ίσως, σε λιγότερο βαρείς όρους για τους παραλήπτες, ένα σήμα για μεγαλύτερη δράση στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης». Επίσης, ο κ. Δημητρίου προσθέτει ότι: «Αισθάνομαι ότι οι αγορές ομολόγων δίνουν στους policy-makers χρόνο για να βελτιώσουν το σχέδιο διευκολύνσεων που θα παρέχεται στις υπό πτώχευση χώρες. Αν οι μεταρρυθμίσεις είναι επιθετικές και οδηγούν σε περισσότερο προληπτικά μέτρα, για να βοηθήσουν π.χ. την Ισπανία, τότε έχουμε αφήσει πίσω μας τους μεγαλύτερους φόβους μας για το χειρότερο δυνατό σενάριο».


ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Πάντως, παρά τις ελπίδες και τις προσδοκίες που άφησε η επιτυχής έκβαση της συνόδου της 11ης Μαρτίου, οι συμμετέχοντες στις αγορές ομολόγων δεν δείχνουν να έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Κάποιοι κοιτάνε μακρύτερα από τη σύνοδο στο τέλος του δευτέρου τριμήνου όπου λήγουν πολλά κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι κυβερνήσεις έχουν ακόμα πολλά δάνεια να «γυρίσουν» και οι ερωτήσεις παραμένουν ποιος θα παρέχει τη ρευστότητα αλλά και το κόστος που οι δανειστές μπορούν να «σηκώσουν». Η προοπτική ενός επίμονου πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων δεν παρέχουν μεγάλο κίνητρο, ακόμα και σε «γενναίους» επενδυτές, να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε κυβερνητικά ομόλογα, είτε απευθείας, είτε μέσω κάποιου fund. Και αν οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει ανάπτυξη, τότε όλο και περισσότερο χρήμα θα κατευθυνθεί σε άλλα επενδυτικά προϊόντα.
Η JP Morgan υπολογίζει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν 750 δις ευρώ να χρηματοδοτήσουν αυτό το χρόνο, ποσό μόνο κατά 10% χαμηλότερο από πέρυσι, χάρη στα σχέδια μείωσης χρέους που έχουν καταρτίσει κάποιες χώρες και επειδή η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν βγει από τις αγορές. Αν τα σπρεντ στα πενταετή ομόλογα ανέβουν πάνω από 6,5%, η JP Morgan πιστεύει ότι και η Πορτογαλία θα βγει από τις αγορές. Άλλοι θεωρούν το 7% ως το κρίσιμο ποσοστό. Όποιο και αν είναι το σωστό, πάντως η Πορτογαλία το πλησιάζει επικίνδυνα.
Αυτές οι μεγάλες προσφορές από τις πρωτογενείς αγορές θεωρούνται ιδιαίτερα ρισκοβόρες και προηγούνται ή έρχονται μετά από μεγάλες κινήσεις των αγορών. Οι συμμετέχοντες της αγοράς γίνονται όλο και περισσότερο πιο έξυπνοι στο να «διαβάζουν» τα αποτελέσματα των εκδόσεων ομολόγων. Ένας υψηλός δείκτης κάλυψης από μόνος του δεν εφησυχάζει του επενδυτές ή τους traders που βρίσκονται έξω από τον εσωτερικό κύκλο των πρωτογενών αγορών κρατικών ομολόγων.
Η αγορά σε ευρεία έννοια ενδιαφέρεται πιο πολύ για τη φιλολογία γύρω από τις οδηγίες που δίνουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και άλλοι μεγάλοι παίκτες «κλειδιά» όπως τα μεγάλα funds διαχείρισης περιουσίας. Κοιτάξτε τον ενθουσιασμό γύρω από την κουβέντα για την υποστήριξη της Ισπανίας από την Κίνα. «Δεν θα υπάρχει έλλειψη αγοραστών, ούτε ανησυχία για την ικανότητα της αγοράς να προσφέρει χρηματοδότηση» λέει ο Μάρτιν Βέμπερ, Διευθυντής στο χρηματοοικονομικό γκρουπ της Goldman Sachs, «όσο η Ευρώπη συνεχίζει με τις δημοσιονομικές και άλλες προσαρμογές».


ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Ήταν η συνειδητοποίηση της έλλειψης πολιτικής συμφωνίας, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της Ευρωζώνης, αυτή που κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ένα χρόνο πριν. Η γρήγορη αντίδραση με την ανακοίνωση ενός νέου μεγάλου μηχανισμού διάσωσης χρεών, έφερε κάποια ανακούφιση, προτού τα μυαλά των αγοραστών συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς σημαίνει η ανάγκη της δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού. Το κυριολεκτικό «ξερίζωμα» της αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο μπορεί να απειλήσει πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, έχει καθυστερήσει εξαιτίας μίας σειράς λίγων καλών ειδήσεων. Οι ανακοινώσεις κυβερνήσεων που δείχνουν να έχουν πάρει σοβαρά τις περικοπές δαπανών και την προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων του, (για παράδειγμα η Ισπανία ανατρέπει τις δεσμεύσεις της για την κοινωνική ασφάλιση), συνοδεύτηκαν από μεγάλες αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τα αγοράζει προκειμένου να κατέβουν τα σπρεντ ενόψει των νέων εκδόσεων, ενώ ακούγονται ιστορίες για ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Όλα αυτά προαναγγέλλουν, άραγε, μία ενιαία οντότητα δανεισμού για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και τις δημοσιονομικές αλλαγές; Ή είναι απλά μία θολούρα, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και μπορεί τελικά να αποδειχτεί ότι η εικόνα βιωσιμότητας που είχαν οι αγορές ομολόγων της Ευρώπης ήταν παραπλανητική; Ο Τσίκο Καν-Γκάνταπουρ, επικεφαλής ροής σταθερού εισοδήματος και ισοτιμιών της Societe Generale, λέει: «Η Γερμανία έχει γίνει βασικός συντελεστής στο να δημιουργηθεί μία σκληρή ατζέντα «δίαιτας για όλη την Ευρώπη. Θέλει να αποφύγει την προοπτική ενός «ηθικού εμποδίου» αν οι μεγάλες χώρες φανεί ότι προσφέρουν ανεξάντλητη βοήθεια στις περιφερειακές χώρες. Αυτό το «δυνατό» φάρμακο προβλέπει τη δημοσιονομική αυστηρότητα σαν τον πυρήνα του προγράμματος της ευρωπαϊκής πολιτικής, συνδυασμένο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μίας μορφής Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».
Οι επιτοκιακές διαφορές μεταξύ κρατών θα επιμείνουν όσο ο μηχανισμός θα προσπαθεί να αποτρέψει την κατάσταση «κηδεμονίας» τους. Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η προσέγγιση της Γερμανίας και είναι η μόνη που φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμη προοπτική.
Αυτή η προσέγγιση ηχεί καλύτερα και στο εσωτερικό γερμανικό «ακροατήριο» που με το ένα μάτι παρακολουθεί τις εξελίξεις ενόψει των κρίσιμων επερχόμενων γερμανικών εκλογών. Ο γερμανικός πληθυσμός αισθάνεται ότι αρκετές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αντιμετωπίσει τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προκλήσεις, πριν μπουν στην Ένωση, όπως συνέβη στη Γερμανία.
«Αλλά η πραγματική πρόκληση για όλους όσους είμαστε φίλοι της ευρωπαϊκής ιδέας είναι τι θα γίνει αν οι επικεφαλής των χωρών δεν συμφωνήσουν στα θέματα που αφορούν στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη», καταλήγει ο Γκάνταπουρ.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΧA-SODALI: ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
«ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ»
ICAP: «ΦΡΕΝΑΡΕΙ» ΤΟ... ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΑΓΗΤΟ
ΟΜΙΛΟΣ PRINTEC
ΟΜΙΛIΑ ΓΕΩΡΓIΟΥ Α. ΠΡΟΒOΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ OLYMPIC AIR-ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
ΑΓΟΡΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ FG EUROPE
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site