Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2011-τεύχος 372                              

Του Γιάννη Ε. Βερμισσώ


«ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΡΑΜΜΗ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ


Είναι αλήθεια ότι μετά από πολλά χρόνια καθοδικής πορείας, φέτος οι ελληνικές εξαγωγές έδειξαν σημάδια βελτίωσης σε αντίθεση με πολλούς άλλους κλάδους


Είναι ευδιάκριτο ότι οι πολιτικά αρμόδιοι για την οικονομία όλο και συχνότερα αναφέρονται στην σημασία των εξαγωγών, στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, στην δυναμική τους, και σε πολλά ακόμα που προσδίδουν στον τομέα «απόλυτη» κυριαρχία για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας που η κυβέρνηση επιδιώκει.
Έτσι, σταδιακώς, ο εξαγωγικός τομέας της χώρας ανάγεται σε «πρωταγωνιστή» των εξελίξεων της ελληνικής οικονομίας καθώς του αποδίδονται ισχυρά πλεονεκτήματα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην συνολική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Βέβαια είναι αλήθεια ότι μετά από πολλά χρόνια καθοδικής πορείας, φέτος οι ελληνικές εξαγωγές έδειξαν σημάδια βελτίωσης σε αντίθεση με πολλούς άλλους κλάδους. Φυσικό λοιπόν, μέσα στο κλίμα γενικευμένης απαισιοδοξίας, τα όποια σημάδια θετικής πορείας απ΄ όπου και να προέρχονται να εκλαμβάνονται ως «από μηχανής θεός» και να αποκτούν διαστάσεις ευρύτερες από αυτές που πραγματικά έχουν.
Είναι όμως πραγματικότητα το ότι οι εξαγωγές αποτελούν εθνική πρόκληση και έχουν σήμερα δυνατότητες να αποτελέσουν ατμομηχανή ανάπτυξης  όπως διακρίνουν οι αρμόδιοι ή μήπως διογκώνονται προσδοκίες που δε μπορεί να επαληθευτούν.
Επίσης δίνονται τα σωστά εργαλεία και υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε να δημιουργηθεί ένα εξαγωγικό «μπούμ»; Δημιουργούνται οι υποδομές; Ενισχύεται η κάθε πρωτοβουλία;
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές επί σειρά ετών στηρίχθηκαν στα απαράμιλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Λάδι, ελιές, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.λπ. Σταδιακά αναπτύχθηκαν και σε προϊόντα πληροφορικής και τεχνολογίας και τα χημικά και τα προϊόντα πετρελαίου. Οι ατομικές πρωτοβουλίες, οι  αυτόνομες προσπάθειες ανθρώπων πέρα από το κράτος αποτέλεσαν τον μοναδικό μοχλό για την ανάπτυξη του τομέα. Ήταν αυτοί οι λίγοι που πήραν την ελληνική παραγωγή και την ανέδειξαν στις παγκόσμιες αγορές. Και κέρδισαν. Ωστόσο, το κράτος παρά τους εξειδικευμένους οργανισμούς και φορείς που είχε δημιουργήσει δε μπόρεσε να στηρίξει, να δώσει ώθηση σε ένα κλάδο που μπορούσε να πάει μπροστά. Δεν αναιρούνται οι προσπάθειες που έγιναν, ούτε αμφισβητούνται οι προθέσεις. Αλλά στην πράξη υπήρχε έλλειμμα που το εντόπιζαν και το εντοπίζουν όσοι έκαναν εξαγωγές. Είναι σημαντικό ότι αυτοί που τα κατάφεραν, που πήγαν τα ελληνικά προϊόντα στις ξένες αγορές, επισημαίνουν ότι δεν βοηθήθηκαν, ότι δεν είχαν στην προσπάθειά τους αρωγό την κρατική υποδομή. Και αυτό είναι πολύ ουσιαστικό για να αντληθούν διδάγματα και να τεθεί «κόκκινη γραμμή» στο μοντέλο του παρελθόντος . Δηλαδή, να καταστεί σαφές ότι πρέπει να δημιουργηθούν εργαλεία, να υπάρξει εθνική στρατηγική εξαγωγών και να δημιουργηθούν υποδομές που θα αξιοποιούν όποιο ενδιαφέρον αναφύεται για εξαγωγές, θα το συντηρούν, θα το καλλιεργούν, θα το αναπτύσσουν και θα του δίνουν βοήθεια και κίνητρα για να γίνει πραγματικότητα. Η εξαγωγική ανάκαμψη επιτάσσει και ταχύτερα βήματα. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ι. ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΕ THALES-CEO & CSR 2011
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
CRÉDIT AGRICOLE LIFE
ΟΜΙΛΟΣ FIAT: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΑΖΟΓΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
MCARTHURGLEN ATHENS
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΚΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΡΙ ΚΡΙ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕΡΙΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ Ο.Λ.Π.
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site