Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2011-τεύχος 372                              

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


ΤΙΤΛΟΣ: ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ


Ο εφιάλτης της «κρίσης χρέους» αρχίζει να διαταράσσει την ανέφελη ζωή όλο και περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και αναδυόμενων αγορών της Ανατολικής Ευρώπης, πυροδοτώντας «μαύρα» σενάρια για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών, που απέφευγαν συστηματικά, λόγω τεκμηρίων, αλλά ίσως και από διάθεση «στρουθοκαμηλισμού», να συμπεριλάβουν τις χώρες τους στην οικονομική δίνη, αρχίζουν να καταρρίπτονται και δίνουν, σταδιακά, τη θέση τους σε νέες, ασφυκτικές προσεγγίσεις.
Το «καμπανάκι» ήχησε προσφάτως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δεν αποκλείει - αν δεν διακρίνει - σημάδια κινδύνου για εξάπλωση της κρίσης στην καρδιά της Ευρωζώνης και στις άλλες αναδυόμενες αγορές, διασαλεύοντας τη βεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί – σε κάποιο βαθμό - από τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Η αδήριτη πραγματικότητα οδηγεί στην τήρηση επιφυλακτικότερης στάσης για τη συνέχεια και σε αυτό συνηγορούν και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, όπως διατυπώθηκαν στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την Ευρωζώνη. Μέσω αυτής, συστήνεται, ουσιαστικά, στις περιφερειακές οικονομίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η εμμονή σε προσπάθειες, μέτρα και πρακτικές που θα δώσουν ώθηση ανάπτυξης, που θα περιορίσουν τις δαπάνες, που θα εστιάσουν σε μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγούν σε αποτελέσματα ορατά και άμεσα για την αντιμετώπιση της «κρίσης χρέους», αρχικώς με τον περιορισμό, ακολούθως με την αποτροπή της εξάπλωσής της και εν συνεχεία – εφόσον επιτευχθούν τα δύο πρώτα στάδια - με την ανάταξή της. Δεν είναι άμοιρη ερμηνείας, η επισήμανση του Ταμείου για την κρίση χρέους ότι «η εξάπλωση στον πυρήνα της Ευρωζώνης και στη συνέχεια στην αναδυόμενη Ευρώπη παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος». Αλλά και οι τακτικές έκτακτων οικονομικών βοηθειών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ συνηγορούν στην άποψη ότι όλα πλέον είναι ανοικτά και πιθανά, καθώς το πρόβλημα δε λύνεται με εύκολες, μικρές και λιγοστές παρεμβάσεις.


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Επιφυλακτικότητα, αλλά και σενάρια, περιβάλλουν την ελληνική περίπτωση, καθώς οι αγορές εμφανίζονται διστακτικές στις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της Ελλάδας να επιτύχει το στόχο αποπληρωμής του χρέους χωρίς αναδιάρθρωση. Ωστόσο, η παρέμβαση του ΔΝΤ είναι αναλυτική ως προς τις προθέσεις του απέναντι στην Ελλάδα, καθώς ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα, κ. Αντόνιο Μπόρχες, δήλωσε πως το Ταμείο προτίθεται να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στη χώρα, σε περίπτωση που ζητηθεί. Ειδικότερα, δήλωσε ότι «οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία και, μέχρι στιγμής, δε μας έχουν πλησιάσει. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο (να παράσχει πρόσθετη βοήθεια)», ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της τελευταίας έκθεσης του Ταμείου για την Ευρώπη. Επίσης, ο κ. Μπόρχες εξήρε το πρόγραμμα που εφαρμόζει σήμερα η Ελλάδα και επεσήμανε ότι «όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ είναι βασισμένα στη βιωσιμότητα του χρέους, οπότε για όσο διάστημα αυτό το πρόγραμμα είναι σε ισχύ σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο». Βέβαια, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απέκλεισε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, κ. Γιόσεφ Άκερμαν, στο περιθώριο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Γερμανικής Τράπεζας, η αναδιάρθρωση θα ήταν λάθος και εκτίμησε ότι, αντί αυτής της επιλογής, ορθότερο θα ήταν να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα. Τον ίδιο «μονόδρομο» διέβλεψε και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, που εμφανίστηκε απορριπτική στις απόψεις περί αναδιάρθρωσης και τάχθηκε υποστηρικτικά στη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, εκτός από το θέμα της αναδιάρθρωσης, επεσήμανε, στην ίδια συνέντευξή της στην εφημερίδα Figaro, ότι δεν υπάρχει και θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική κοινότητα, θα έστελνε αρνητικό μήνυμα και οι συνέπειες θα ήταν δυσάρεστες για όλη την Ευρωζώνη.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ι. ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΕ THALES-CEO & CSR 2011
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
CRÉDIT AGRICOLE LIFE
ΟΜΙΛΟΣ FIAT: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΑΖΟΓΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
MCARTHURGLEN ATHENS
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΚΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΡΙ ΚΡΙ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕΡΙΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ Ο.Λ.Π.
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site