Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2011-τεύχος 372                              

της Λίλιαν ΜαργαρίτηΗ εποχή που οι πόρτες του ελληνικού χρηματιστηρίου είχαν ανοίξει διάπλατα σε πλήθος μεσαίων και μικρών, κυρίως, επιχειρήσεων, που αναζητούσαν «φθηνό» χρήμα, έχει περάσει και τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες εισηγμένες προχωρούν, ακούσια ή εκούσια, στην έξοδό τους από το Χ.Α.

To υψηλό κόστος παραμονής μιας εταιρείας στο Χρηματιστήριο, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, και οι αυξημένες υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται, όπως η δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων, η επικοινωνία με τους μετόχους, η ενημέρωση του Χ.Α. και των μετόχων για οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση, οι προμήθειες, τα ενημερωτικά δελτία, οι γενικές συνελεύσεις, επιβαρύνουν σημαντικά τις, μικρότερες κυρίως, εταιρείες. Έτσι, για αρκετές από αυτές η έξοδός τους από το Χ.Α. αποτέλεσε μονόδρομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαγραφή πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αφορούσε επιχειρήσεις που, λόγω δυσθεώρητων οικονομικών προβλημάτων, δεν ήταν πλέον βιώσιμες, με αποτέλεσμα να κλείσουν. Στις περιπτώσεις αυτές, μεγάλοι χαμένοι ήταν οι μικρομέτοχοι, που είδαν τα κεφάλαιά τους να εξανεμίζονται. Άλλες εισηγμένες διεγράφησαν λόγω της εξαγοράς και συγχώνευσής τους από άλλες εταιρείες και ένας σημαντικός αριθμός, μετά από σχετική επιθυμία του βασικού μετόχου, ο οποίος και εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών.
Ρεκόρ διαγραφών σημειώθηκε το 2006, χρονιά κατά την οποία στην έξοδο του Χ.Α. οδηγήθηκαν 37 εισηγμένες εταιρείες, αρκετές εκ των οποίων βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2006, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο της χρηματιστηριακής αγοράς, μετά την υπαγωγή μεγάλου αριθμού μετοχών σε αναστολή, αποφάσισε τη διαγραφή 15 εισηγμένων από το Χ.Α. Έτσι, διεγράφησαν οι ΔANE Sea Line, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Tεχνοδομή Aφοί Τραυλού, Δάριγκ & ΣIA, Δυναμική Ζωή, Intersonic Advanced Technologies, Έμφασις Συστήματα Πληροφορικής, Domus AEEX, Cosmos, Globe, Aνώνυμος Θεσσαλική Οινοπνευματική Εταιρεία Συμμετοχών, Φιλίππου Δομικά Έργα και Ξιφίας Iχθυηρά Kαβάλας.


ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Από το 2007 και έπειτα, αρκετοί βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Χ.Α., εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που παρείχε ο νόμος περί δημοσίων προτάσεων. Η λύση αυτή, μάλιστα, αποδείχθηκε αρκετά «φθηνή» σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών των μετοχών σε σχέση με την τιμή εισαγωγής τους. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που η έξοδος των εισηγμένων από το Χ.Α. πραγματοποιήθηκε με «ληστρικούς», όπως τους χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς, όρους για τη μειοψηφία των μετόχων, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις, καθώς, λόγω της χαμηλής τιμής εξαγοράς από τους βασικούς μετόχους, ζημιώθηκαν σημαντικά οι μικρομέτοχοι. Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν κυρίως το 2010.
Ειδικότερα, στις 3/2/2010 διεγράφη από το Χ.Α. η εταιρεία Rainbow, μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που υπέβαλε η ISQuare, θυγατρική κατά 100% της Info-Quest, για την απόκτηση ποσοστού 20,43% των μετοχών της εισηγμένης που δεν κατείχε, στην τιμή των 1,46 ευρώ. Η Rainbow εισήχθη στο Χ.Α. στις 18/12/2001, με τιμή εισαγωγής τα 6 ευρώ.


Στις 4/1/2010, διεγράφησαν από το Χ.Α. οι μετοχές της εταιρείας Ιμάκο, μετά την ολοκλήρωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης, που υπέβαλε εντός του 2009 η εταιρεία ΑΜΑ Ακίνητα, συμφερόντων του βασικού μετόχου της εισηγμένης κ. Π. Κωστόπουλου. Το τίμημα της δημόσιας πρότασης ανήλθε σε 1,17 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία εισήχθη στο Χ.Α. στις 21/3/2000, στην τιμή των 17,61 ευρώ ανά μετοχή.


Ακολούθησε στις 30/3/2010 η εταιρεία Singular Logic, μετά την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την MIG Technology, θυγατρική της ΜIG, στην τιμή των 3,08 ευρώ ανά μετοχή. Η Singular Logic πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. στις 16/3/1998, με τιμή εισαγωγής τα 4,99 ευρώ.


Στις 9/3/2010, η εταιρεία Sandrina, συμφερόντων της οικογένειας Μπενρουμπή, υπέβαλε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο των μετοχών της εταιρείας Μπενρουμπή, στην τιμή των 3,48 ευρώ. Οι μετοχές της Μπενρουμπή διεγράφησαν τελικά από το Χ.Α. στις 7/9/2010, ενώ είχαν εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 5/6/1990, με τιμή εκκίνησης τα 5,28 ευρώ.


Στις 25/2/2010, ο κ. Αντώνης Λυμπέρης, βασικός μέτοχος της εταιρείας Εκδόσεις Λυμπέρη, που εισήχθη στο Χ.Α. στις 9/2/2000, με τιμή εισαγωγής τα 22,01 ευρώ, κατέθεσε δημόσια πρόταση για την απόκτηση περίπου του 9% των μετοχών που δεν κατείχε, στην τιμή-έκπληξη, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, των 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι, την 1η Οκτωβρίου του 2010, οι μετοχές της εταιρείας διεγράφησαν από το Χ.Α.
Στις 30 Ιουλίου 2010 διεγράφη από το Χ.Α. η μετοχή της Αγροτικής Ασφαλιστικής, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία είχε καταθέσει προαιρετική δημόσια πρόταση, καταβάλλοντας τίμημα 1,53 ευρώ ανά μετοχή. Οι μετοχές της Αγροτικής Ασφαλιστικής άρχισαν να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. το 1999, με τιμή εισαγωγής τα 10,27 ευρώ.
Στις 10/5/2010, η κυπριακή εταιρεία Sarogad Investments Limited, ελεγχόμενη κατά 100% από τον κ. Σίμωνα Χρ. Σιμούδη, ανακοίνωσε την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Informer, στην τιμή των 0,46 ευρώ και τελικά οι μετοχές της εισηγμένης διεγράφησαν από το Χ.Α. στις 2/12/2010. Η εταιρεία είχε εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο το Μάιο του 2000, στην τιμή των 20,54 ευρώ.
Εκτός Χ.Α. βρέθηκε φέτος και η εταιρεία «Βάρδας», οι μετοχές της οποίας διεγράφησαν στις 2 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Προηγήθηκε η δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου της, κ. Θ. Βάρδα, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στην τιμή του 1,10 ευρώ. Η εταιρεία «Βάρδας» είχε εισαχθεί στην εγχώρια αγορά στις 23 Απριλίου του 2001.


ΟΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ


Την 1η/10/2010 διεγράφησαν από το Χ.Α. οι μετοχές της εταιρείας «ΑΒ Βασιλόπουλος». Το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς η βελγική Delhaize υπέβαλε, για τρίτη φορά, δημόσια πρόταση για να αποκτήσει το 10% των μετοχών της που δεν κατείχε, στην τιμή των 35,73 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία «Βασιλόπουλος» εισήχθη στο Χ.Α. στις 26/11/1990, με τιμή εισαγωγής στα 5,28 ευρώ.
Εκτός Χ.Α. οδηγήθηκαν πριν από την «Βασιλόπουλος» αρκετές ακόμη εισηγμένες, θυγατρικές πολυεθνικών.
Συγκεκριμένα, το 2004 αποχώρησε η εταιρεία «Παπαστράτος», που εξαγοράστηκε από τη Philip Morris, καθώς και η Panafon, την οποία απέκτησε η αγγλική Vodafone. H εταιρεία «Χάλυψ» εξαγοράστηκε από τη Ciment Francais, η «Παυλίδης» από την Kraft Foods, η «Kωτσόβολος» από την Dixons και η ασφαλιστική Interamerican από τη Eureko. Μία ακόμη ασφαλιστική, η «Φοίνιξ» εγκατέλειψε το Χ.Α. το 2007, καθώς εξαγοράστηκε από την Groupama International. Την ίδια χρονιά, διεγράφησαν και οι μετοχές της «Δέλτα Παγωτού», η οποία ανήκει στη Nestlé, ενώ το 2008 ήρθε η σειρά της Unilever να «αποσύρει» από το ελληνικό χρηματιστήριο τις μετοχές της «Ελαΐς». Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η ισπανική Iberdrola, με τις μετοχές της «Ρόκας» να διαγράφονται το 2009. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ι. ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΕ THALES-CEO & CSR 2011
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
CRÉDIT AGRICOLE LIFE
ΟΜΙΛΟΣ FIAT: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΑΖΟΓΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
MCARTHURGLEN ATHENS
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΚΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΡΙ ΚΡΙ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕΡΙΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ Ο.Λ.Π.
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site