Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2011-τεύχος 372                              

«ΒΑΡΥ» ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Από τον Αιμίλιο Νεγκή

Σε ασφυξία βρίσκεται ο άλλοτε ανθηρός κλάδος των φαρμάκων. Αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το Μνημόνιο προβλέπει πως την επόμενη διετία οι φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων θα πρέπει να μειωθούν κατά 2 δισ. ευρώ! Την ίδια ώρα, συσσωρεύονται πάλι χρέη στα νοσοκομεία…


Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατ’ εφαρμογήν του Μνημονίου, είχαν άμεσο αντίκτυπο στη φαρμακευτική αγορά. Το 2010, παρατηρήθηκε μείωση των πωλήσεων στην ιδιωτική αγορά (πλην των νοσοκομείων) περίπου κατά 12,6%, η οποία αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στις επίπεδες μειώσεις των τιμών που επιβλήθηκαν ακριβώς πριν ένα χρόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων IMS, το 2010, τα έσοδα των 379 επιχειρήσεων από τις πωλήσεις τους στην εξωνοσοκομειακή αγορά μειώθηκαν σε 4,06 δισ. ευρώ, από 4,65 δισ. ευρώ το 2009. Δηλαδή, σε σύγκριση με το 2009, τα έσοδα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από τις πωλήσεις τους στα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες μειώθηκαν κατά περίπου 590 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τα κρατικά νοσοκομεία (ΕΣΥ, ΙΚΑ, στρατιωτικά κ.λπ.) έφθασαν το 2010 περίπου το 1,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων το 2010 στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία ανήλθαν σε περίπου 5,3 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 6,5 δισ. το 2009.
Όπως είναι φυσικό, η αγορά είναι «μαγκωμένη», καθώς το Μνημόνιο προβλέπει ότι στη διάρκεια του 2011 θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες των ταμείων για φάρμακα κατά 1 δισ. ευρώ και άλλο τόσο το 2012. Δηλαδή, οι πωλήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων το 2012 στα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να φθάσουν περίπου στα 2 δισ. ευρώ!
Για να επιτευχθεί ο στόχος, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, από πέρσι, μια σειρά μέτρων, η εφαρμογή των οποίων όμως προχωρά «με ένα βήμα μπρος και δύο πίσω». Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το μέτρο ξεκίνησε πιλοτικά τον Οκτώβριο στον ΟΑΕΕ με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά έκτοτε η επέκτασή του σε ΙΚΑ και ΟΠΑΔ αντιμετωπίζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Πάντως, εντός των ημερών, αναμένεται να προκηρυχτεί σχετικός δημόσιος διαγωνισμός, ο οποίος όμως είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί. Και χρόνος δεν υπάρχει…
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει δύο λίστες: Η πρώτη περιλαμβάνει τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά δεν καλύπτονται από τα ταμεία (ΜΗΣΥΦΑ), ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει σκευάσματα τα οποία χορηγούνται με ιατρική συνταγή, αλλά επίσης δεν αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση.
Εκκρεμεί η έκδοση της λεγόμενης θετικής λίστας, η οποία με βάση το Μνημόνιο θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί τον Ιούνιο. Τα σχετικά κριτήρια εκδόθηκαν τον Ιανουάριο, αλλά η διαδικασία κόλλησε, ενώ ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή τους.
Το Μνημόνιο προβλέπει ακόμη ότι πρέπει να γίνει άρση των ανώτατων ορίων (πλαφόν) στις μειώσεις που τέθηκαν το Σεπτέμβριο του 2010 στις τιμές των φαρμάκων. Όμως, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να άρει τα πλαφόν για τα φθηνά και παλαιά σκευάσματα, προστατεύοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει πειστεί ότι, αν οι τιμές των φθηνών φαρμάκων μειωθούν υπερβολικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτά να αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα, με συνέπεια να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι πλέον η αρμοδιότητα για την τιμολόγηση των φαρμάκων έχει μεταβιβαστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Υγείας και μένει να δούμε στην πράξη, αν αυτή η αλλαγή θα έχει επιπτώσεις. Πάντως, η προσπάθεια των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας να εκδώσουν το πρώτο δελτίο τιμών στις αρχές Μαΐου δεν τελεσφόρησε, καθώς υπήρξαν πολλά λάθη.
Τα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού των δαπανών των ταμείων είχαν – όπως ήταν αναμενόμενο – επιπτώσεις στην απασχόληση του κλάδου. Αρκετές, μεγάλες ξένες επιχειρήσεις προχώρησαν σε πάγωμα προσλήψεων, ενώ ορισμένες προχώρησαν και σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου (Roche, Sanofi-Aventis). Επίσης, υπήρξαν φήμες για αποχώρηση μίας ή δύο μεγάλων επιχειρήσεων από την Ελλάδα, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.


Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς φαρμάκων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IMS που αφορούν την εξέλιξη των πωλήσεων των 379 εγχώριων φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες της χώρας, την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010:
• Είκοσι επιχειρήσεις απέσπασαν κατά το 2010 ποσοστό 72,7% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Οι δέκα πρώτες συγκεντρώνουν αθροιστικά μερίδιο 54,9% της συνολικής αγοράς (2009: 56,3%), με συνολικές πωλήσεις που ανέρχονται σε 2,22 δισ. ευρώ.
• Ο όγκος των πωλήσεων φαρμάκων μειώθηκε κατά 4,7% στις 415,56 εκατ. φαρμακοτεχνικές συσκευασίες (κουτιά), από 435,93 εκατ. φαρμακοτεχνικές συσκευασίες το 2009, δηλαδή κατά 20,37 εκατ. συσκευασίες.
• Στην κορυφή του σχετικού πίνακα, με κριτήριο τα έσοδα, βρέθηκαν οι επιχειρήσεις Pfizer με μερίδιο 9,4% (10,3% το 2009), Novartis με 8,6% (8%), Sanofi-Aventis με 7,7% (7,8%), ΒΙΑΝΕΞ με 6,2% (επίσης 6,2%) και AstraZeneca με 5,3% (επίσης 5,3%), οι οποίες συγκεντρώνουν αθροιστικά μερίδιο 37,2%, με συνολικές πωλήσεις που ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.
• Οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ελληνικής ιδιοκτησίας είναι μόνο η τέταρτη, το 2009 κατείχαν μερίδιο 37,6% με συνολικές πωλήσεις ύψους 1,75 δισ. ευρώ, υψηλότερες δηλαδή από εκείνες του 2010 κατά 250 εκατ. ευρώ.
• Μεγάλη ωφελημένη των ανακατατάξεων που σημειώνονται, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι η ελβετικής ιδιοκτησίας Novartis, η οποία έχει αυξήσει κατά 0,6% το μερίδιό της στη συνολική αγορά, με πωλήσεις της τάξεως των 347,9 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι του 2009 μόνο κατά 5,9%.
•  Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των πέντε πρώτων παρουσιάζει η αμερικανικής ιδιοκτησίας Pfizer (-0,9% σε μερίδιο και 20,8% στα έσοδα), η οποία έχει απορροφήσει την Wyeth.
• Η ΒΙΑΝΕΞ με πωλήσεις ύψους 250,1 εκατ. ευρώ είναι μακράν πρώτη ανάμεσα σε όλες τις ελληνικής ιδιοκτησίας φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς συνεργάζεται με πληθώρα διεθνών οίκων για την παραγωγή φαρμάκων που προορίζονται τόσο για την εγχώρια όσο και για τη διεθνή αγορά. Τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 13,6%, ενώ το μερίδιό της έμεινε αμετάβλητο.
• Η βρετανικής ιδιοκτησίας GlaxoSmithKline, η οποία στις αρχές της δεκαετίας είχε βρεθεί στην πρώτη θέση, έχει περιοριστεί στην έκτη θέση με μερίδιο 4,6% (έσοδα: -15,1%), ακολουθούμενη στην έβδομη θέση από την ελληνοαμερικανικών συμφερόντων Pharmaserve (3,9%) και στην όγδοη από την αμιγώς ελληνικής ιδιοκτησίας Elpen, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο Έλληνα παραγωγό δικών του φαρμάκων, καθώς και αντιγράφων, και έχει αυξήσει το μερίδιό της από το 3,1% στο 3,3% (έσοδα: -5,9%).
• Η αμερικανικών συμφερόντων Abbott ακολουθεί στην ένατη θέση με μερίδιο 3% (από 3,8%), καθώς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων (-30%) μεταξύ όλων των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Στη δέκατη θέση βρίσκεται πλέον η Bristol Myers Squibb με μερίδιο 2,9% (από 3,3%).
• Τη λίστα των 20 πρώτων σε πωλήσεις ολοκληρώνουν η γερμανικής ιδιοκτησίας Boehringer Ingelheim, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φαρμάκων και είναι η μόνη εκ των θυγατρικών πολυεθνικών οίκων που διατηρεί βιομηχανική μονάδα στη χώρα μας, με μερίδιο 2,6%, η Janssen Cilag (2,4%), η Roche Pharma (2,4%), η Alapis (2,3%), η Bayer Health Care (1,7%), η Merck Sharp Dohme που αποτελεί μετεξέλιξη της Schering Plough (1,5%), η Galenica (1,4%), η Menarini (επίσης 1,3%), η Servier (1,2%) και η Lundbeck με 1,1%.
• Τις μεγαλύτερες μειώσεις εσόδων, μεταξύ αυτών, κατέγραψαν οι επιχειρήσεις Abbott (-30%), Bristol Myers Squibb (-22,2%), Pfizer (-20,8%), Roche Pharma (-19,3%), Janssen Cilag (-16,1%) και GlaxoSmithKline (-15,1%). Αύξηση εσόδων κατέγραψε μόνο η Menarini (+1,6%). Μονοψήφια πτώση εσόδων, δηλαδή πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου (-12,6%), είχαν η Servier (-1,6%), η Lundbeck (-4,6%), η Sanofi-Aventis (-5,9%), η Elpen (-5,9%), η Galenica (-7%) και η Alapis (-7,8%).
• Τα στοιχεία της IMS κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των εσόδων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων το 2011 (-21% τον Ιανουάριο).


 


ΧΡΕΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΨΟΥΣ 1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Πονοκέφαλος για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι η εξόφλησή τους από το Δημόσιο. Στα τέλη του 2010, η κυβέρνηση έκανε επιτέλους τη ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007-2009, αλλά παρά τις δεσμεύσεις της, το πρόβλημα διαιωνίζεται.
Το 2010 τα κρατικά νοσοκομεία και φαρμακεία αγόρασαν φάρμακα αξίας 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν εξοφλήσει μόλις το ένα τρίτο! Μάλιστα, οι πιο κακοπληρωτές δεν είναι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά του ΙΚΑ και τα στρατιωτικά.
Ειδικά για τα τελευταία, πρέπει να αναφερθεί ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία χρωστούν 48 εκατ. ευρώ για το 2010 και για το πρώτο τρίμηνο του 2011 και άλλα 52 εκατ. μέχρι και το 2009. Δηλαδή, υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ μόνο για φάρμακα.
Τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη χειρότερα για το 2011. Ενώ η κυβέρνηση υποσχόταν ότι με τη νέα χρονιά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πλήρωναν σε πραγματικό χρόνο, το πρώτο τρίμηνο του έτους, αγόρασαν φάρμακα ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν αποπληρώσει μόλις το 1,12%! Στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και του στρατού, το ποσοστό εξόφλησης είναι σχεδόν μηδενικό!
Η ανάλυση των οφειλών δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε ορισμένα νοσοκομεία, ενώ άλλα εμφανίζονται να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές.
• Είναι χαρακτηριστικό το ότι στα μεγάλα νοσοκομεία, δηλαδή, στα νοσοκομεία με συνολικές αγορές φαρμάκων μεγαλύτερες από 20 εκατ. ευρώ, τα ποσοστά αποπληρωμής τιμολογίων κυμαίνονται από 1% έως 45%!
• Ενδεικτικά αναφέρονται οι διακυμάνσεις στην εξόφληση παρόμοιου ύψους τιμολογίων ανάμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου τα ποσοστά εξόφλησης είναι 1,2% και 44,6% αντίστοιχα.
• Σημαντικές διακυμάνσεις στην εξόφληση τιμολογίων παρατηρούνται και στα μεσαία νοσοκομεία, δηλαδή στα νοσοκομεία με συνολικές πωλήσεις από 20 έως 10 εκατ. ευρώ, όπου τα ποσοστά αποπληρωμής τιμολογίων κυμαίνονται από 17% έως 59%, με το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο» να έχει εξοφλήσει το 16,5% των τιμολογίων, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς «Τζάνειο» το 50,6% των τιμολογίων.
• Ακόμη μεγαλύτερες διαφορές στην αποπληρωμή τιμολογίων εμφανίζουν τα μικρά νοσοκομεία, δηλαδή τα νοσοκομεία με πωλήσεις μικρότερες από 10 εκατ. ευρώ, όπου τα ποσοστά αποπληρωμής κυμαίνονται από 0,3% έως 97%, με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου να έχουν εξοφλήσει το 0,34% και το 57,9% των τιμολογίων, αντίστοιχα.
• Την 31/03/2011, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης αποπληρωμής του συνόλου των οφειλών για τιμολόγια που εκδόθηκαν το 2010 ήταν στους 10,1 μήνες (303 ημέρες), ήτοι οι οφειλές εκκρεμούν – κατά μέσο όρο - από τον Ιούνιο του 2010.
• Παρατηρείται υψηλός βαθμός συγκέντρωσης των χρεών σε λίγα νοσοκομεία. Τα δέκα πρώτα – βάσει οφειλόμενου ποσού - δημόσια νοσοκομεία έχουν συνολικά χρέη προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που ξεπερνούν τα 565,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 48,3% των συνολικών χρεών.


 


 


ΑΡΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ


Το 1,1 τρισ. δολάρια θα φθάσουν οι πωλήσεις φαρμάκων το 2015.
Η λήξη της πατέντας πολλών φαρμάκων και οι πολιτικές μείωσης του κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη.


Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων θα φθάσει το 2015 το 1,1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διεθνούς εταιρείας αναλύσεων IMS. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, θα έχουμε ανάπτυξη στον κλάδο μόλις 3-6% σε ετήσια βάση.
Οι εκτιμήσεις της IMS περιλαμβάνονται στη μελέτη: The Global Use of Medicines: Outlook Through 2015. Κατά τους αναλυτές, κύριοι παράγοντες που θα διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς την τρέχουσα πενταετία είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου (ΗΠΑ), η λήξη της πατέντας πολλών φαρμάκων στις ανεπτυγμένες αγορές, η αύξηση της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Τουρκία κ.λπ.) και τα μέτρα ελέγχου των δαπανών υγείας, που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες.
Για παράδειγμα, το 2011 έχασε σταδιακά την πατέντα του το υπ’ αριθμόν 1 φάρμακο σε πωλήσεις παγκοσμίως, το Lipitor της αμερικανικής Pfizer, το οποίο πραγματοποιούσε ετησίως πωλήσεις 12 δισ. δολαρίων! Ίσως έτσι γίνεται αντιληπτό γιατί η Pfizer έδωσε 64 δισ. δολάρια να εξαγοράσει τη Wyeth, που διαθέτει προϊόντα βιοτεχνολογίας με λαμπρό παρόν και μέλλον.
Το μέλλον ανήκει ξεκάθαρα στη βιοτεχνολογία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Evaluate Pharma, το 2014, τα έξι φάρμακα που θα έχουν τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως θα είναι όλα προϊόντα βιοτεχνολογίας! Συνολικά, επτά από τα 10 πρώτα φάρμακα το 2014 θα είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας, το 2008 ήταν πέντε και το 2000 μόνο ένα. Γενικότερα, τα βιοτεχνολογικά φάρμακα θα αποτελούν το 50% των 100 φαρμάκων με τις υψηλότερες πωλήσεις το 2014.
 Πρώτο σε πωλήσεις το 2014 αναμένεται να είναι το αντικαρκινικό Avastin της Roche με έσοδα ύψους 9,23 δισ. δολαρίων. Οι επόμενες πέντε θέσεις θα καταλαμβάνονται από το Humira της Abbott Laboratories, το Rituxan της Roche, το Enbrel της Pfizer και της Amgen, το Lantus της Sanofi-Aventis και το Herceptin της Roche.
Τα βασικά σημεία των εκτιμήσεων της IMS είναι τα εξής:
• Επώνυμα φάρμακα (branded medicine). Η συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού στις μεγάλες αγορές θα τονώσει τη ζήτηση επώνυμων φαρμάκων. Όμως, η τάση αυτή αντισταθμίζεται από τη λήξη της πατέντας πολλών φαρμάκων με υψηλές πωλήσεις (blockbusters). Το αποτέλεσμα θα είναι οι πωλήσεις επώνυμων φαρμάκων στις ανεπτυγμένες αγορές να διατηρηθούν το 2015 στα επίπεδα του 2010. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μερίδιο αγοράς τους, το οποίο έπεσε από 70% το 2005 σε 64% το 2010, θα συνεχίσει να μειώνεται και θα φθάσει το 53% το 2015. Η ζήτησή τους στις αναδυόμενες αγορές θα είναι σημαντική, αλλά υπολογίζεται ότι το 2015 το 80% των πωλήσεων στις αγορές αυτές θα αφορούν γενόσημα φάρμακα!
• Μείωση δαπανών για φάρμακα. Το πρωτοφανές, για τα δεδομένα της αγοράς, υψηλό ποσοστό φαρμάκων που χάνουν την πατέντα τους, θα έχει ως συνέπεια την εξοικονόμηση 98 δισ. δολαρίων στις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το 2015. Να σημειωθεί ότι την πενταετία 2006-2010, η αντίστοιχη μείωση δαπανών για φάρμακα ήταν 54 δισ. δολάρια. Η λήξη της πατέντας θα οδηγήσει σε μείωση δαπανών ύψους 120 δισ. δολαρίων, που θα αντισταθμιστεί με πωλήσεις 22 δισ. για τα αντίστοιχα γενόσημα. Ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θα έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στα γενόσημα φάρμακα, ενώ η Ιαπωνία θα εξακολουθήσει να έχει το μικρότερο ποσοστό, παρά τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η ιαπωνική κυβέρνηση.
• Καινοτόμες θεραπείες. Τα νέα φάρμακα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, καθώς και εκείνα που αναμένονται, θα παρέχουν σημαντικές, νέες θεραπευτικές επιλογές, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πρόκειται για φάρμακα που αφορούν θεραπείες σε μορφή χαπιού για την πολλαπλή σκλήρυνση, δύο νέα φάρμακα για τις αρρυθμίες, που δίνουν νέες δυνατότητες για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, θεραπείες για το μεταστατικό μελάνωμα που βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης. Ακόμη, το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο, που αφορά τον καρκίνο του προστάτη, το οποίο αποτελεί μια επαναστατική εξέλιξη στην επονομαζόμενη «εξατομικευμένη ιατρική».
• Αναδυόμενες αγορές. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, οι λεγόμενες αναδυόμενες αγορές αναμένεται να διπλασιάσουν τις δαπάνες για φάρμακα φθάνοντας στα 285 έως 315 δισ. δολάρια, έναντι 151 δισ. το 2010. Κύριοι παράγοντες είναι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις χώρες αυτές, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεών τους να επεκτείνουν την πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας. Οι προβλέψεις της IMS αναφέρουν ότι έως το 2015 οι αναδυόμενες αγορές θα ξεπεράσουν το σύνολο των 5 μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) και θα προσεγγίζουν πλέον τη Νο 1 αγορά, τις ΗΠΑ. Το 2015, οι αναδυόμενες αγορές θα έχουν το 28% των παγκόσμιων πωλήσεων έναντι μόλις 12% το 2005!
• Μέτρα ελέγχου του κόστους. Μακροπρόθεσμα οι πωλήσεις επηρεάζονται άμεσα από τα μέτρα που έχουν λάβει πολλές κυβερνήσεις. Στις ΗΠΑ, ο νέος νόμος the Affordable Care Act θα επεκτείνει την κάλυψη υγείας σε 25-30 εκατ. Αμερικανούς. Μειώσεις τιμών είχαμε σε Κίνα, Ιαπωνία, Ισπανία, ενώ στη Γερμανία είχαμε υποχρεωτικά μελέτες κόστους οφέλους. Επιπλέον, διάφορες εκπτώσεις και επιστροφές (rebates) εφαρμόζονται σε ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία. Συνολικά, οι εκπτώσεις αυτές το 2010 έφθασαν τα 60-65 δισ. δολάρια και θα αυξηθούν σε 65-75 δισ. το 2015.
• Βιο-όμοια φάρμακα (biosimilars). Έως το 2015, η IMS αναμένει οι πωλήσεις των biosimilars να ξεπεράσουν τα 2 δισ. δολάρια ετησίως, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 1% των συνολικών πωλήσεων των βιολογικών φαρμάκων. Νέα προϊόντα αναμένονται στις ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές αγορές έως το 2014. Η τάση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους να αυξηθούν κατά 311 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2010.
• Μοχλός ανάπτυξης η Ογκολογία. Τα φάρμακα κατά του καρκίνου θα εξακολουθήσουν να είναι τα πρώτα σε πωλήσεις, αλλά οι πωλήσεις τους θα αυξάνονται με αργότερο ρυθμό (5-8% ετησίως). Ακολουθούν τα φάρμακα για το διαβήτη (4-7% ετησίως), οι πωλήσεις των οποίων τροφοδοτούνται από την αύξηση στην επίπτωση της νόσου και από την κυκλοφορία νέων αντιδιαβητικών δισκίων. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ι. ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΕ THALES-CEO & CSR 2011
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
CRÉDIT AGRICOLE LIFE
ΟΜΙΛΟΣ FIAT: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΑΖΟΓΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
MCARTHURGLEN ATHENS
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΚΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΡΙ ΚΡΙ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕΡΙΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ Ο.Λ.Π.
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site