Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2011-τεύχος 372                              

CEO &CSR MONEY CONFERENCE 2011
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ «ΗΘΙΚΗΣ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΕνθάρρυνση  των παραγωγικών δυνάμεων ,έξυπνες και ηθικές πρακτικές και συντονισμένες πολιτικές ,τα κλειδιά της επιχειρηματικότητας του μέλλοντος


Από την Αγγελική Γυπάκη


Για να οδηγηθεί η χώρα ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας χρειάζονται δύο πράγματα: Ηθική και Επιχειρηματικότητα. Σε κάθε δραστηριότητα. Είτε αυτή προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε από το Δημόσιο Τομέα.   Για την επίτευξη του σκοπού αυτού δεν απαιτείται μόνον χρήμα. Απαιτούνται πρωτίστως  έξυπνες κινήσεις , ορθολογικές και συντονισμένες πολιτικές και ενεργοί  πολίτες.
Σ’ αυτό συμφώνησε το σύνολο σχεδόν των ομιλητών από το χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας ενεργών πολιτών που συμμετείχαν στο Συνέδριο CEO & CSR Money Conference 2011: «Ηθική Επιχειρηματικότητα : Δυνατότητα, οφέλη ,εργαλεία και προοπτικές για υγιή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία» που διοργάνωσε το οικονομικό-επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ και τα Money Conferences ,την Πέμπτη 5 Μαίου,στο Αthenaeum InterContinental.
Στόχος του συνεδρίου ήταν να στοχεύσει και να αναδείξει, μέσα από τα δεινά της οικονομικής κρίσης, τη θετική πλευρά της επιχειρηματικότητας. Αυτή, που προασπίζει και στηρίζει την παραγωγικότητα, την δεοντολογία, την υπευθυνότητα, την άμιλλα, την διαφάνεια και εντέλει την αλληλεγγύη  με αποτελεσματικές δράσεις προς όφελος του συλλογικού συμφέροντος.
Και μάλλον το πέτυχε. Τόσο οι τρείς εκπρόσωποι της κυβέρνησης ,οι υφυπουργοί Οικονομικών, κ. Δημήτρης Κουσελάς, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης και  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Άννα Νταλάρα όσο και  οι επιχειρηματίες συμφώνησαν  στην ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, ενεργοποιώντας τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και ευνοώντας τις αρχές της ηθικής επιχειρηματικότητας. Κι αυτό όχι χάριν του κέρδους και μόνον. Το ξέσπασμα της κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας είναι  ήδη απειλητικά κοντά μας .
Η φτώχεια φέρνει το έγκλημα . Το είδαμε πρόσφατα με την πλέον δραματική του μορφή όταν νέος σύζυγος και πατέρας βρήκε το άδικο θάνατο στο δρόμο για μια βιντεοκάμερα .
«Διαχειριζόμαστε ακραίες μορφές φτώχειας…» τόνισε με αγωνία  ο κ Γιάννης Σφακιανάκης Πρόεδρος του Κέντρου υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και εξήγησε ότι οι καταγεγραμμένοι  άστεγοι της Αθήνας  είναι σήμερα 5000 ,αλλά –όπως προέβλεψε- θα αυξηθούν σε 20.000.
Σημαντική ήταν για το θέμα και η τοποθέτηση της  κας Αθηνάς Βασιλοπούλου από την Τράπεζα Τροφίμων που δημιούργησε ο Ιδρυτής της ΑΒ, κ. Γεράσιμος Βασιλόπουλος. Όπως είπε η ανάγκη για δωρεάν συσσίτια αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 40%!
Και ενώ η οικονομική και κοινωνική κρίση μαστίζει τη χώρα μας μια άλλη μεγαλύτερη απειλή ,η περιβαλλοντική υποβάθμιση έρχεται να μας υποδείξει νέα μοντέλα ανάπτυξης που σέβονται το περιβάλλον επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα σημαντική  οικονομία  και διεύρυνση  τομέων   απασχόλησης.


Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΗ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ (ΕΔΩ ΦΩΤΟ ΜΑΝΙΑΤΗΣ)
Στο θέμα αυτό επικεντρώθηκε ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο οποίος  αφού χαρακτήρισε «ηθική την επιχείρηση που επενδύει στις πράσινες τεχνολογίες», τόνισε ότι «τα βασικά βήματα που έχουμε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι έχουμε εκπονήσει για πρώτη φορά εθνικό σχέδιο δράσης για ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας ενώ προωθούνται προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, όπως το δεκαετές πρόγραμμα ‘Χτίζοντας στο μέλλον’ όπου θα δημιουργηθεί και μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας». Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό πως μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης δαπανούμε ετησίως 2 δις ευρώ και εξοικονομώντας ένα ποσοστό 20-25% μπορούμε να μειώσουμε τη δαπάνη αυτή κατά 500 εκατ. ευρώ το χρόνο».
Ο ίδιος  αφού ανέδειξε «την έλλειψη επιχειρηματικής ηθικής ως το κυριότερο αίτιο της οικονομικής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά :«Δε  βγαίνει άλλο μια οικονομία που έστηνε διαγωνισμούς αντί να προωθεί τους άξιους. Πρέπει να κάνουμε μη συμφέρουσα τη συμμετοχή στη διαφθορά».
Τέλος, κατέληξε σχολιάζοντας ότι «στην κοινωνία του 21ου αιώνα η ηθική προσδίδει ποιότητα στις επιχειρήσεις και η ποιότητα είναι το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες του μέλλοντος και εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό».


Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Από την πλευρά του ο  υφυπουργός, Οικονομικών, κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη να «απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της ανάπτυξης». Όπως δήλωσε σχετικά, «σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις με πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών τους προς τους καταναλωτές, το περιβάλλον και την κοινωνία. Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που χρειαζόμαστε». Για το ρόλο του Υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθεια αυτή, τόνισε ότι «έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε εμπόδια με διάφορες δράσεις όπως η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων και η μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων που επενδύουν τα κέρδη τους κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες». Επιπλέον ανέφερε ότι «δημιουργούμε επενδυτικό περιβάλλον, ενισχύουμε τη ρευστότητα με νέα επενδυτικά εργαλεία, ενισχύουμε την αγορά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και προωθούμε την εξωστρέφεια».


ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ
ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Άννα Νταλάρα ανέφερε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξαλείψουμε τους παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά στον κλάδο των επιχειρήσεων και να εφαρμόσουμε πολιτικές και εργαλεία που θα δώσουν κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες». Σχετικά με το έργο που επιτελεί το Υπουργείο στον τομέα της νεανικής απασχόλησης, τόνισε το έργο του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Γιάννου Λιβανού που επιχειρεί την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας αλλά και την εξασφάλιση χορηγιών από ιδιωτικές εταιρείες για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδαστών από άπορες οικογένειες. Τέλος, δήλωσε ότι «η πολιτεία θα είναι αμείλικτη σε φαινόμενα μαύρης εργασίας»


ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ  ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Πολύ εποικοδομητικές ήταν επίσης οι τοποθετήσεις  επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων που συμμετέχουν στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Όλοι τόνισαν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αξιών που πρέπει να διέπει τους θεσμούς και την επιχειρηματική πρακτική, παρουσίασαν το έργο τους προς την κατεύθυνση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την πρόθεση τους να συνεχίσουν την προσπάθεια, καθώς θεωρούν ότι είναι πλέον μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας.
Αναλυτικότερα:  
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, κ.  Κωνσταντίνος Μπακούρης (ΕΔΩ ΦΩΤΟ ΜΠΑΚΟΥΡΗΣ) , αφού επεσήμανε ότι η διαφθορά έχει λάβει διαστάσεις οικονομικής επιδημίας αποτελώντας μέγιστο κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να ξεριζωθεί χωρίς μία αποφασιστική συλλογική προσπάθεια και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι ηθικές αρχές που επιβάλλονται βίαια δεν ξεριζώνουν φαινόμενα διαφθοράς. Η ευημερία της κοινωνίας πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο μέσα από πολιτικές που σέβονται το ευ ζην».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής
Αντώνης Γκορτζής,  αφού τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης επιχειρηματικής ηθικής  διαπίστωσε ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι ευκαιρίες για μεταρρυθμιστικό έργο. Ενημέρωσε δε, ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται το πρόγραμμα EBEN GR Business Ethics Excellence, το οποίο έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα: οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, ενίσχυση πιστότητας των πελατών, διατήρηση και ενίσχυση της εταιρικής φήμης


Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος, Invest in Greece κ. Αριστομένης Συγγρός (ΦΩΤΟ ΣΥΓΓΡΟΣ), αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο τόνισε τα πλεονεκτήματα του νόμου για την επιτάχυνση και τη διαφάνεια των στρατηγικών επενδύσεων( Fast Track), χαρακτηρίζοντας το νόμο αυτό ως «μία μικρή επανάσταση για να προχωρήσουμε στο αύριο». Επισήμανε ότι ο νόμος εξασφαλίζει τη φερεγγυότητα των επενδύσεων και δίνει σημασία στα τεχνικά χαρακτηριστικά της επένδυσης.
Ο κ Γενικός Διευθυντής, Pressious Arvanitidis. Θωμάς Αρβανιτίδης είπε ότι « το 40% του παγκόσμιου δασικού πλούτου χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Πολύ σημαντική για το περιβάλλον είναι πλέον η χρήση  του  πιστοποιημένου  χαρτιού FSC το οποίο είναι ίδιας ποιότητας με το συμβατικό, αλλά χρησιμοποιεί λιγότερους φυσικούς πόρους ενώ έχει και χαμηλότερο κόστος».
Ο κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος,  Πρόεδρος, ECOCITY τόνισε ότι «το Ecocity δημιουργήθηκε το 2004 επενδύοντας στη νέα γενιά πολιτών». Το πλάνο του 2011, όπως ανέφερε, είναι προσανατολισμένο σε άξονες όπως η εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εφήβων σε περιβαλλοντικά θέματα, σε προτάσεις για αλλαγές στις μετακινήσεις εντός πόλεων, σε εκδηλώσεις παρουσιάσεων, στη διοργάνωση διαλόγου σε τοπικό επίπεδο, στην απονομή των βραβείων Οικόπολις και άλλες δράσεις. 


Ο κ. Αλέξανδρος Λιβάς, Γενικός Διευθυντής, Βιολογικά Κυριακίδης, διαπίστωσε στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή  ως μία γενικότερη στάση ζωής, η οποία οδηγεί στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων και τα οποία σήμερα με την πιστοποίηση που διαθέτουν πληρούν πάνω από 95% τις απαιτήσεις ποιότητας. Ο ίδιος όμως τόνισε ότι «υπάρχει και η κατηγορία προϊόντων ολοκληρωμένης διαχείρισης, τα οποία είναι συμβατικά αλλά χρησιμοποιούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό λιπάσματα με φυτοφάρμακα. Έχουν οικονομικότερο αποτέλεσμα με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση. Οι τιμές τους είναι πιο χαμηλές από τα βιολογικά και είναι κυρίως γεωργικά προϊόντα. Στα προϊόντα αυτά επικεντρώνεται μεταξύ άλλων η εταιρεία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ και ιδιαίτερα στο κεντρικό της κατάστημα στον Άλιμο.
Την ιδιαιτερότητα της ελληνικής σκέψης ως προς την ευεργεσία ανέλυσε ο Ανάστος Δημητρόπουλος (ΦΩΤΟ), Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη διαφορά της έννοιας της ευεργεσίας και του ευεργέτη στη Δύση και στο χώρο του Ελληνισμού. Επίσης τόνισε ότι στην αρχαία Ελλάδα ο θεσμός της χορηγίας αποτελούσε δημόσιο και επιβεβλημένο χρέος για κάθε πολίτη και ειδικότερα των επιφανέστερων. «Ο Homo Hellenicus  αντιστοιχεί στην ιδεώδη σύζευξη του Homo Ethicus (καλοκαγαθία) και του Homo Economicus (ηθική επιχειρηματικότητα έναντι του άπληστου οικονομισμού και του τεχνολογικού αυτισμού της εποχής μας)» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΟΛΠ την ίδρυση Μουσείου Ελληνικής Διασποράς, στο πρώτο και παλαιότερο λιμάνι του κόσμου, τον Πειραιά, προκειμένου να τιμηθεί η μεγάλη έξοδος των Ελλήνων μεταναστών. 


ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛ


ΠΑΝΕΛ Ι «Ηθικές επενδύσεις – Ηθικές Τράπεζες»


Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου αναλύθηκε η θεματική ενότητα «Ηθικές επενδύσεις – Ηθικές Τράπεζες», στο οποίο συμμετείχαν ως ομιλητές οι κ.κ Παναγιώτης Γεννηματάς, Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, ΥΠΕΚΑ, Αθανάσιος Κατρής, Πρόεδρος ΣΕΒΙΑΝ, Θωμάς Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος, V+O, Βασίλης Τακτικός, Συντονιστής, Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών (ΟΚΠ) και συντονιστής στη συζήτηση ήταν ο κ. Ηλίας Σιακαντάρης, δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ .
Η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, ΥΠΕΚΑ, επισήμανε ότι στη χώρα μας η κρίση, δεν είναι μόνο οικονομική. Αντικατοπτρίζει  λανθασμένες επιλογές των κοινωνιών και εμφανίζει χαρακτηριστικά διαχρονικά. Η απόσταση από προγράμματα αειφορίας οφείλεται στο γεγονός ότι υφίσταται άγνοια από την πλευρά της κοινωνίας.
Ο κ. Αθανάσιος Κατρής, Πρόεδρος ΣΕΒΙΑΝ, ανέφερε πως «οι θεσμοί είναι αυτοί που πρέπει να δημιουργήσουν το απαραίτητο πλαίσιο για επιχειρηματική δράση με ηθικούς κανόνες» και πρόσθεσε πως ο κόσμος δεν απολαμβάνει τους πόρους, καθώς δεν διατίθενται ορθά. Μόνο όταν εισχωρεί ο ανταγωνισμός και η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να αναπτυχθεί πολιτική προσαρμοσμένη στο κοινωνικό συμφέρον». 
Ο  κ. Θωμάς Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος της V+O, δήλωσε πως «η  έννοια της εμπιστοσύνης απέναντι στις επιχειρήσεις μπαίνει δυναμικά και αποτελεί το κυρίαρχο ζητούμενο της νέας στρατηγικής για κάθε επιχείρηση και χρειάζεται να ακουμπά στο DNA της. Σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να στηριχθούν σε αξίες και αρχές ηθικής λειτουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης, που δείχνουν το δρόμο για την έξοδο από την κρίση, προδιαγράφοντας ένα μακροπρόθεσμο βιώσιμο μέλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε win win συνθήκες για όλους. Τόσο η εταιρεία όσο και οι εργαζόμενοι μπορούν μόνο να ωφεληθούν από ένα πλάνο ηθικής και βιώσιμης ανάπτυξης. 
Ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέφερε πως «οι τράπεζες μπορούν να συντελέσουν στην υλοποίηση των αρχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία».
Τέλος ο κ. Βασίλης Τακτικός, Συντονιστής στο Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών τόνισε ότι το «Παρατηρητήριο είναι ένας νέος θεσμός που έχει σαν στόχο τη συμμετοχή της ΚτΠ στη διαβούλευση». «Η κοινωνική οικονομία είναι η δίδυμη αδερφή της εταιρικής ηθικής» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «όπου έχουμε  κοινωνική οικονομία δεν έχουμε έντονα σημάδια κρίσης».


ΠΑΝΕΛ ΙΙ «Ηθικό εμπόριο – Ηθικά προϊόντα: Εργαλεία για την καταπολέμηση της φτώχειας»


Στο δεύτερο πάνελ οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στο πολύ ευαίσθητο κοινωνικό θέμα «Ηθικό εμπόριο – Ηθικά προϊόντα: Εργαλεία για την καταπολέμηση της φτώχειας». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ.  Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της Fair Trade Hellas, Γιάννης Σφακιανάκης, Πρόεδρος του Κέντρου υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Νανά Βασιλοπούλου, Μέλος Δ.Σ. της Τράπεζας Τροφίμων, Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας και Παύλος Δασκαλάκης, Πρόεδρος, της εταιρείας ενδυμάτων  Heel. Ως συντονίστρια παρευρέθη η δημοσιογράφος κα Αγγελική Γυπάκη.  
Ο κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης περιέγραψε το Δίκαιο Εμπόριο ως μία προσπάθεια που στοχεύει στην ανάπτυξη του τρίτου κόσμου σε αντιδιαστολή με τη φιλανθρωπία, η οποία όπως είπε δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Το Δίκαιο Εμπόριο, όπως ανέφερε, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε άλλες χώρες ενώ στη χώρα μας ξεκίνησε να γίνεται γνωστό μέσα από τις δραστηριότητες της  Fair Trade Hellas. Ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε την ανάγκη να προσανατολιστούν οι δημόσιες προμήθειες σε αναλώσιμα προϊόντα (π.χ στα κυλικεία σχολείων) σε προϊόντα Δίκαιου Εμπορίου.
Ο κ. Γιάννης  Σφακιανάκης στην παρέμβαση του έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τις χειρότερες μέρες που έρχονται, προβλέποντας ότι στην Αθήνα ο αριθμός των αστέγων από 5.000 που είναι σήμερα θα ανέλθει στις 20.000. «Διαχειριζόμαστε ακραίες μορφές φτώχιας» τόνισε και πρόσθεσε:«ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποιεί σήμερα περίπου 3.500 συσσίτια, ενώ παρέχει εντελώς δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης σε 200 οικογένειες, οι οποίες ζουν μόνο με το επίδομα της πρόνοιας». Επίσης αναφέρθηκε στο κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με την Carrefour, το κοινωνικό φαρμακείο που λειτουργεί σε συνεργασία με την Ένωση Φαρμακοποιών και τον ΕΟΦ και την Αθηναϊκή Αγορά, που με την υποστήριξη του εμπορικού κόσμου της Αθήνας προσφέρει ένδυση και οικιακά είδη σε περίπου 5.000 απόρους Έλληνες και νόμιμους μετανάστες .
Η κα Αθηνά Βασιλοπούλου υπενθύμισε ότι ο αείμνηστος Γεράσιμος Βασιλόπουλος, δημιουργός της ΑΒ, έλεγε πάντα ότι  «όταν ένας άνθρωπος που θα ξεκινήσει φτωχός γίνει πλούσιος οφείλει να επιστρέψει ορισμένα από αυτά που του έδωσε ο θεός σε αυτούς που τον έχουν ανάγκη». Σε αυτή τη φιλοσοφία στηρίχτηκε η Τράπεζα Τροφίμων που σήμερα στηρίζει 218 ιδρύματα και συσσίτια άλλων ενοριών και φορέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων, κ. Αριστομένης  Διονυσόπουλος, τόνισε ότι το έργο τους ενισχύουν 100 βιομηχανίες με προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης αλλά βεβαιωμένης ποιότητας και τα οποία η Τράπεζα μοιράζει αμέσως εξυπηρετώντας 27.000 άτομα. Μάλιστα επισήμανε ότι «οι εταιρείες δεν έχουν κάποιο όφελος από την προσφορά των προϊόντων τους, αντίθετα ζημιώνονται πληρώνοντας το  ΦΠΑ το οποίο θα απέφευγαν  αν τα κατέστρεφαν στις χωματερές».
Ο κ. Παύλος  Δασκαλάκης ως επιχειρηματίας που υποστηρίζει το ηθικό εμπόριο στην Ελλάδα, απασχολώντας εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και πνεύμα ομαδικότητας τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ακολουθούν τις αρχές της ηθικής επιχειρηματικότητας είναι περιουσία του κράτους και για το λόγο αυτό οφείλει να τις στηρίξει και να τις αντιμετωπίζει με δίκαιο τρόπο. «Η μάχη με τον ανταγωνισμό από προϊόντα που έρχονται από τρίτες χώρες σε πολύ οικονομικές τιμές είναι άνιση για μία μικρή επιχείρηση».ΠΑΝΕΛ ΙΙΙ «Green Market: Η αγορά που σέβεται το περιβάλλον»


Στο τρίτο πάνελ οι κ.κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλεξία Μαχαίρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας στην ΑΒ Βασιλόπουλος, , Αλέξανδρος Λιβάς, Γενικός Διευθυντής στα Βιολογικά Κυριακίδης, Ηλίας Κάνταρος, Γεωπόνος , Τεχνικός Σύμβουλος του Φορέα Πιστοποίησης Διαδρομές Ποιότητας Α.Ε. – QWays και Ιωάννης Μοράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Creta Farms κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα «Green Market: Η αγορά που σέβεται το περιβάλλον»


Ο κ. Γιώργος Κανελλόπουλος επεσήμανε ότι «όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να εστιάσουν κυρίως στην αύξηση της παραγωγής και σε δεύτερη φάση στην ποιότητα των προϊόντων, καθώς παρά την τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 1960 έως σήμερα η γεωργική παραγωγή της χώρας μας έχει μειωθεί. Είμαστε μια μικρή χώρα-πρόσθεσε- και οφείλουμε να αναπτύξουμε την παραγωγή μας αξιοποιώντας τα εργαλεία της νέας τεχνολογίας». Σε ότι αφορά τις βιολογικές καλλιέργειες πρότεινε να γίνεται η πιστοποίηση τους από τις τοπικές αρχές της  Περιφέρειας για να ενισχυθεί η αύξηση της παραγωγής.
Ο κ. Ηλίας Κάνταρος από την άλλη πλευρά, υποστήριξε την ανάγκη να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα. Βασικός λόγος για τον οποίο έχει μειωθεί η καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων στην περιφέρεια-είπε- είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Αν και στην Ελλάδα έχουμε 1.900.000 στρέμματα όπου καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα πολλοί παραγωγοί δεν τα πουλούν ως βιολογικά. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για την πράσινη ανάπτυξη, καθώς η οικονομία μας έχει ανάγκη την εξαγωγική δραστηριότητα.
Όσον αφορά τα προϊόντα  ολοκληρωμένης διαχείρισης ανέφερε πως σήμερα καλλιεργούνται δύο εκατ. στρέμματα με τη μέθοδο αυτή σε αυξητική πορεία. Συνήθως τα προϊόντα αυτά είναι ελιά βρώσιμη, μήλα, ροδάκινα κλπ. Παράγονται με συγκεκριμένη διαδικασία που στόχο έχει την ελαχιστοποίηση της χρήσης γεωργικών φαρμάκων όταν αυτή είναι απαραίτητη και ακολουθούν οδηγίες, ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
 Η  κα Αλεξία Μαχαίρα μίλησε για την φιλοσοφία  του πράσινου καταστήματος ΑΒ. Πρόκειται για ένα πιλοτικό κατάστημα στη Στάματα με τεχνολογία από το εξωτερικό. Όπως είπε ιδιαίτερη δυσκολία υπήρξε στην έκδοση των πολεοδομικών αδειών λόγω της τοποθέτησης φωτοβολταικών, γεωθερμικών συστημάτων κλ.π. Η εξοικονόμηση ενέργειας του πράσινου καταστήματος έναντι ενός συμβατικού φτάνει στο 30-40%. Είπε τέλος ότι η ιδέα  για τη δημιουργία του ήρθε από   ανάλογο  κατάστημα που υπάρχει στη Γερμανία.
Ο κ. Ιωάννης Μοράκης ανέφερε ότι όραμα των επιχειρηματιών που ίδρυσαν την εταιρεία είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η προσήλωση στις  αρχές της σωστής διατροφής. Όπως δήλωσε η Creta Farms αποτελεί την πρώτη εταιρεία που καθιέρωσε ως προϋπόθεση για την προμήθεια της πρώτης ύλης των προϊόντων της, τη χρήση ζωοτροφών  με  μη γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, από την τοπική παραγωγή (την Κρήτη) .Επίσης  ανέφερε ότι  ετησίως επενδύει 2 εκατ. ευρώ σε έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή.
Τέλος ο κ. Αλέξανδρος Λιβάς αναφερόμενος στα βιολογικά προϊόντα και την καταναλωτική συμπεριφορά τόνισε πως οι καταναλωτές είναι δύσπιστοι .Οι διαδικασίες όμως πιστοποίησης σήμερα μπορούν να μειώσουν αυτή την δυσπιστία. Όσον αφορά στην τιμή τους δήλωσε πως υπάρχουν βιολογικά προϊόντα που έχουν ίδια τιμή με τα συμβατικά, αλλά και προϊόντα που ανάλογα με την εποχή η τιμή τους είναι αυξημένη κατά 20-30% σε σχέση με τα συμβατικά.


ΠΑΝΕΛ ΙV «Ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές»


Στο τέταρτο πάνελ οι κ: Νίκος Αναλυτής, Πρόεδρος, Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη,  Παναγιώτης Καραμάνος, Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών,  Ιωάννης Θεοχάρης, Διευθυντής Έργου, ΟΛΠ,  Θεανώ Βασιλικού, δικηγόρος, ROXIN Rechtsanwälte LLP , Θωμάς Μοδέστου, Διευθυντής Ποιότητας και Υπεύθυνος ΕΚΕ, BSH οικιακές συσκευές ΑΒΕ συζήτησαν για τις «Ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές».
Ο κ. Παναγιώτης Καραμάνος είπε ότι στο ΔΑΑ δραστηριοποιούνται 300 εταιρίες και η δραστηριότητα αυτή μεταφράζεται στο 2% του ΑΕΠ και στο 50% του ΑΕΠ της περιοχής των Μεσογείων. Το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο είναι το θέμα όχλησης των πολιτών εξαιτίας του θορύβου, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο σε άλλα αεροδρόμια. Σε ότι αφορά τις ηθικές πρακτικές της εταιρείας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα έργα υποδομών στα Μεσόγεια, την κατασκευή 5 πάρκων, τη βράβευση μαθητών, την παροχή υποτροφιών και την κατασκευή Μουσείου. 
Ο κ. Ιωάννης Θεοχάρης ανέφερε  ότι ο ΟΛΠ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο που εξυπηρετεί  12 εκατ. επιβάτες ετησίως και 600.000 φορτηγά. Επίσης τόνισε ότι στον τομέα της κρουαζιέρας θα γίνει το πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο καθώς θα ξεπεράσει αυτό της Βαρκελώνης. Αυτή τη στιγμή ο ΟΛΠ σε ότι αφορά την περιβαλλοντική του δράση είναι αξιολογημένος βάσει ευρωπαϊκού προτύπου το οποίο επικυρώνεται από τη Lloyd’s. Μεταξύ άλλων στον ΟΛΠ λειτουργεί σύστημα απαγωγής αποβλήτων, ενώ προχωρά σε διαχείριση των στερεών και υγρών καταλοίπων.
Ο κ. Θωμάς Μοδέστου επισήμανε από την πλευρά του, ότι σήμερα είναι εφικτή η εφαρμογή καλών πρακτικών από τις επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει αρκετή διεθνής εμπειρία αλλά και βιβλιογραφία γι’ αυτό το θέμα. Αναγνώρισε  το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αναστάτωση  στον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της οικονομικής κρίσης. Για την εταιρεία του είπε πως εφαρμόζει συστήματα επιχειρηματικών πρακτικών μέσα από οδηγίες στο προσωπικό της που αφορούν σε φιλανθρωπία, στο περιβάλλον, στη διαφθορά, στον ανταγωνισμό, στα καρτέλ, στην προϊοντική ευθύνη και στην ασφάλεια των πληροφοριών.
Η κα Θεανώ Βασιλικού υπογράμμισε ότι η εικόνα σήμερα δεν είναι ίδια με αυτήν  πριν από δέκα χρόνια. Μετά από τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει σε πολλές επιχειρήσεις υπήρξε μεγάλη κινητικότητα προκειμένου οι εταιρείες  να υλοποιήσουν τις προδιαγραφές της ηθικής επιχειρηματικότητας.
Τέλος ο κ. Νίκος Αναλυτής σε σχέση με την ετοιμότητα των επιχειρήσεων ανέφερε ότι αυτό το διάστημα βρίσκονται σε κατάσταση ιδιαίτερης προσοχής. Και αυτό διότι η κοινωνία, οι δημοσιογράφοι και οι ΜΚΟ έχουν στραμμένο το βλέμμα επάνω τους, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.  Όμως ανέφερε ότι δε γνωρίζει για πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτό, «καθώς συνήθως όταν η κατάσταση επανέρχεται σε κανονικές συνθήκες όλοι έχουν τη συνήθεια να χαλαρώνουν». Εξάλλου όπως ο ίδιος δήλωσε «η σχολή του Σικάγο λέει ότι δουλειά των επιχειρήσεων είναι οι επιχειρήσεις»    
Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του ECOCITY, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε) και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών  (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.)
Το συνέδριο κορυφώθηκε με την τελετή βράβευσης «THALES - CEO & CSR 2011». Τα βραβεία ανέδειξαν τις εταιρίες που συμβάλουν με τις δράσεις τους στην αειφόρο ανάπτυξη. Τα βραβεία απένειμαν οι η κα Άννα Νταλάρα, Υφυπουργός, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο κ. Γιάννος Λιβανός, Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης, βουλευτής, ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Πάνος Σόμπολος, Πρόεδρος, ΕΣΗΕΑ  και ο κ. Νίκος Αναλυτής, Πρόεδρος, Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.Τίτλος: Εκτύπωση κατά πιστοποίηση fsc:
Η βιώσιμη ανάπτυξη ως  αποτελεσματική στρατηγική επιχειρηματική επιλογή


Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2010  η εταιρία γραφικών τεχνών και
εκτυπώσεων pressious arvanitidis αποτελεί την πρώτη εταιρία εκτυπωσεων στη χώρα μας η οποία είναι πιστοποιημένη κατά fsc. Με τον τρόπο αυτό η εταιρία προτείνει μια φιλοσοφία επιχειρηματικής δράσης η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μοχλό ανάπτυξης σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, αφού η πιστοποίηση αυτή δεν φέρνει απλά την εταιρία σε μια πρωτοπόρα θέση στο χώρο των εκτυπώσεων στον ελλαδικό χώρο, αλλά κυρίως σηματοδοτεί μια φιλοσοφία ανάπτυξης η οποία καθιστά την επιχείρηση ένας ισότιμο συνομιλητή και συνεργάτη με σημαντικές επιχειρήσεις και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε συνέχεια συζήτησης που είχε το περιοδικό μας με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρίας, κ. Θωμά Αρβανιτίδη και σύμφωνα και με την παρουσίαση της εταιρίας που φιλοξένησε το συνέδριό CEO & CSR MONEYCONFERENCE 2011 , θα είχε ενδιαφέρον να σταθούμε στα εξής:
 Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πιστοποίηση, τα αρχικά fsc, αναφέρονται στο Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (Forest  Stewardship Council-fsc), ένα διεθνής μη  κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε  το 1993 με σκοπό την υποστήριξη των δασών  του πλανήτη.
Το συμβούλιο αυτό προσβλέπει στην Δασική Αειφορική Ανάπτυξη αφού αποστολή του είναι να εξασφαλίζει  ότι η διαχείριση των δασών  πραγματοποιείται με υπεύθυνο και ορθό  τρόπο, αποσκοπεί στην προστασία των φυσικών βιοτόπων και παράλληλα δρα με τρόπο ώστε να σέβεται τα δικαιώματα  των τοπικών κοινοτήτων.
Ο οργανισμός έχει θεσπίσει τις Αρχές  και τα κριτήρια διαχείρισης των δασών,  σύμφωνα με τα οποία η διαχείριση των  δασών οφείλει να ανταποκρίνεται στις  κοινωνικές, οικονομικές και  πολιτισμικές ανάγκες της τρέχουσας  και των μελλοντικών γενεών. Έτσι, ο οργανισμός αυτός χαίρει  παγκόσμιας εκτίμησης και αναγνώρισης  κι αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο φορέα  σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης  δασών.
Ο διεθνής αυτός οργανισμός Forest Stewardship Council (FSC) έχει προχωρήσει στην έκδοση του προτύπου αειφορικής δασικής διαχείρισης, το λεγόμενο FSC Chain of Custody σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται οι απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούνται από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επιδείξουν σεβασμό προς το περιβάλλον και να δεσμευθούν για τη συμμετοχή τους στην υπεύθυνη διαχείριση των δασών.


Χάρη σε αυτό έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα διαχείρισης που έχει στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση των α΄ υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων της επιχείρησης. Η παρακολούθηση αυτή αφορά όλες τις φάσεις της επεξεργασίας των α΄ υλών, δηλαδή από το δάσος προς όλα τα ενδιάμεσα στάδια παραγωγής μέχρι την παράδοση στους καταναλωτές, διασφαλίζοντας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί α΄ ύλες και μετέπειτα διαδικασίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου.
Εναρμονισμένη με τις βασικές αξίες της pressiousArvanitidis , μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται  και ο σεβασμός όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρία και φυσικά το περιβάλλον, η εταιρία έχει προχωρήσει μέσα από σειρά πρωτοβουλιών τα προηγούμενα χρόνια τα οποία συνδέονται τόσο με τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της, αλλά και ευρύτερα με θέματα διαχείρισης α’ υλών και αποβλήτων στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας που υιοθετεί, σε σημαντικά βήματα ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό η εταιρία αναγνωρίζεται ως μια πολύ πετυχημένη περίπτωση σύγχρονης ελληνικής επιχείρησης η οποία συνδυαζει την επιχειρηματική και εμπορική ανάπτυξή της  με την αειφόρο ανάπτυξη.   Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από ενδελεχή έλεγχο και αναζήτηση, αποφασίστηκε ώστε να ενταχθεί η εταιρία στην custody of chain  των εταιριών  που υιοθετούν και το συγκεκριμένο πρότυπο.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν αποκομένη και από άλλες πρωτοβουλίες, αφού το πρότυπο FSC coc έχει συνδυαστεί με τα αλλά πρότυπα που υιοθετεί η εταιρία όπως τα ISO9001-2008 & ISO14001-2004  , όλα μαζί έχουν καθιερωθεί ως ένα κοινό Σύστημα υπεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριοποίησης για την pressious arvanitidis.
Για την συγκεκριμένη εταιρία θέματα εταιρικής κουλτούρας, αφού ως τέτοιο αντιμετωπίζει την αειφόρο ανάπτυξη, μπορούν να αποδεχθούν εξαιρετικοι μοχλοί επιχειρηματικής ανάπτυξης, ακόμη και σε περιόδους δύσκολες όπως η συγκεκριμένη,  και πράγματι, ως τέτοιο αποδεικνύεται και το εγχείρημα αυτό, αφού αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά από πολλές άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι πέρα από την  καθεαυτή προσφορά νέων και αποδεδειγμένα υπεύθυνων επιλογών χαρτιού, η εταιρία επενδύει και στον συμβουλευτικό της ρόλο προς τους συνεργάτες της, ο οποίος είναι ενεργός και αδιάλειπτος. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ι. ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΕ THALES-CEO & CSR 2011
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
CRÉDIT AGRICOLE LIFE
ΟΜΙΛΟΣ FIAT: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΑΖΟΓΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
MCARTHURGLEN ATHENS
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΚΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΡΙ ΚΡΙ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕΡΙΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ Ο.Λ.Π.
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site