Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2011-τεύχος 372                              

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


της Άντας Σεϊμανίδη


«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στον πάτο. Παρόλα αυτά, παραμένουμε αισιόδοξοι, εκτιμούμε ότι, πράγματι, το επόμενο βήμα για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα θα πραγματοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, ενδεχομένως και από κάποιες νέες επιχειρήσεις, και, ασφαλώς, συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε, αλλά πλέον πολύ επιλεκτικά. Το σίγουρο είναι ότι, στην παρούσα φάση, οι πελάτες του παθητικού εκδικούνται τους δανειολήπτες…».


Με τον τρόπο αυτό, συνοψίζει στο «ΧΡΗΜΑ», μέλος της διοίκησης μεγάλης ελληνικής τράπεζας, που προτιμά να τηρήσει την ανωνυμία του, τον τρόπο που βλέπουν αυτήν τη στιγμή οι περισσότερες τράπεζες τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Από την off the record - πλην όμως απόλυτα ενδεικτική του πώς βλέπουν οι τράπεζες την ανάπτυξη - συζήτηση, σταχυολογούμε επίσης τα εξής ενδιαφέροντα:
Οι τραπεζίτες, πάνω και πέρα από όλα, εκτιμούν ότι οι σημαντικές αλλαγές θα έρθουν, εφόσον υπάρξει αλλαγή της νοοτροπίας και των όρων με τα οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Το επόμενο ή παράλληλο στάδιο είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων μιας εξωστρεφούς οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει ένα νέο επιχειρηματικό κίνημα.
Σε σχέση τώρα με τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, η πλειοψηφία των οποίων αντιμετωπίζει προβλήματα, ο συνομιλητής μας δεν κρύβει ότι στους τραπεζικούς κύκλους επικρατεί μια απογοήτευση σε σχέση με το προφίλ των Ελλήνων επιχειρηματιών, το οποίο, είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο επίπεδο, τα τελευταία χρόνια είχε διαβρωθεί. Καταθέτει δε την τραπεζική άποψη για την αδυναμία ανταπόκρισης μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων σε δανειακές υποχρεώσεις που είχαν δημιουργηθεί παλιότερα.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ


Η μία πτυχή έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οι ‘Ελληνες υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες δεν είχαν διαχειριστεί σωστά τα χρήματα που, με πολλή ευκολία, λάμβαναν από τις τράπεζες, μετατρέποντας το επιχειρηματικό «πορτοφόλι» σε οικογενειακό και ικανοποιώντας μη επιχειρηματικές ανάγκες.
Η δεύτερη πτυχή αφορά τα επιχειρηματικά – επενδυτικά λάθη που έγιναν και η τρίτη είναι ότι, πράγματι, η κρίση δημιούργησε σημαντικά προβλήματα σε μια κατηγορία επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιστρέψουν τα δάνειά τους.


Αυτό πάντως που δεν μπορούν να καταλάβουν οι τράπεζες, είναι το πώς είναι δυνατόν, επιχειρήσεις που έχουν μειωμένους τζίρους, άρα και μειωμένες ανάγκες σε χρηματοδότηση, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραδέχονται ότι «μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά», δηλαδή αποκλείονται από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεις που τηρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης, όπως επίσης αποδέχονται και τις δικές τους ευθύνες για την παροχή αλόγιστων δανείων την τελευταία δεκαπενταετία, στο πλαίσιο της διεθνούς ρευστότητας.


ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ


Από τη δική του πλευρά, ο καθ΄ύλην αρμόδιος για την ανάπτυξη υπουργός, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, τηρεί προσεκτική στάση πάνω σε αυτό το θέμα, κυρίως γιατί έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Κι αυτή είναι, ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, οι τράπεζες, για ένα μεγάλο διάστημα, το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί, δε θα μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Αντίθετα, όπως συμβαίνει πάντα στις οικονομικές κρίσεις, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα συρρικνώνεται, ακόμα κι όταν η χώρα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. «Θα κάνουμε πάντως ό,τι μπορούμε» υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών», κ. Β. Ράπανος στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όταν ο δεύτερος κάλεσε τον πρώτο να του αναπτύξει τις υπάρχουσες δυνατότητες για μεγαλύτερη ρευστότητα.


Τι σημαίνει το «ό,τι μπορούμε»; Ότι η αγορά θα κινηθεί με επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και με τις τονωτικές ενέσεις του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και πάντα με την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν με λογικά κριτήρια και αυτά τα χρήματα (σ.σ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ), εφόσον οι ενδιάμεσοι φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων είναι και πάλι τράπεζες.


Σημειώνεται, πάντως, η τάση μικρών ξένων τραπεζών που ενεργοποιούνται στην ελληνική αγορά (χαρακτηριστική η περίπτωση της Εμπορικής) να υφαρπάξουν πελάτες από ελληνικές τράπεζες, παρέχοντάς τους δάνεια με ικανοποιητικούς όρους και για πολλούς τομείς δραστηριότητας. Η συγκεκριμένη στρατηγική αρχίζει δειλά να αποδίδει καρπούς και μόλις το οικονομικό τοπίο σταθεροποιηθεί - έστω και στον…πάτο - εκτιμάται ότι ικανός αριθμός επιχειρήσεων, μην έχοντας εναλλακτική λύση, θα αξιοποιήσουν αρκούντως αυτά τα προϊόντα.
Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς διαμορφώνεται το τοπίο της ρευστότητας στην παρούσα φάση.


ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ
Είναι γνωστό ότι, στην παρούσα φάση, η κύρια δραστηριότητα των τραπεζών είναι οι αναχρηματοδοτήσεις ληξιπρόσθεσμων δανείων και οφειλών, προκειμένου να μη χάσουν εντελώς τα χρήματά τους. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: οι ελληνικές τράπεζες κάλεσαν την τελευταία περίοδο 300.000 πελάτες τους να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των οφειλών τους, σε μια προσπάθεια ενημεροποίησης δανείων περίπου 10 δισ. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, φυσικά και νομικά πρόσωπα, με κάθε μορφής δανεισμό, ενδιαφέρθηκαν και επιμήκυναν το χρόνο αποπληρωμής των δανείων τους, προσφέροντας, κυρίως, ελεύθερα βαρών ακίνητα, με εξαίρεση τους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία καταγγέλθηκαν.
Σε επίπεδο αναπτυξιακών χρηματοδοτήσεων, προωθούνται μόνον επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις τομέων, με μικρό ρίσκο. Ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε, τις προάλλες, ότι τα μοναδικά δάνεια που κινούνται αυτήν τη στιγμή στην αγορά είναι αυτά των φωτοβολταϊκών, λόγω των εγυυημένων αποδόσεων, και τα δάνεια του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον» μέσω του ΕΤΕΑΝ, που είχαν τόση ζήτηση, ώστε πήραν τρίμηνη παράταση (το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτεί φυσικά πρόσωπα/νοικοκυριά για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους).


Για τους άλλους κλάδους, οι τραπεζίτες προωθούν πλέον τους πελάτες στο factoring, που εξελίσσεται στο υπ’ αριθμόν ένα χρηματοδοτικό προϊόν …της ύφεσης, λόγω επίσης του προβλέψιμου κινδύνου, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον πελάτη της.


Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΟ «ΠΑΛΕΥΕΙ»
Να δούμε όμως πώς αντιμετωπίζουν και οι ελληνικές τράπεζες τη χρηματοδότηση του επιχειρείν, που μπορεί να αποτελέσει μερική λύση στα προβλήματα της ανεργίας και της απασχόλησης. Η Εθνική παραμένει μία από τις ελάχιστες ελληνικές τράπεζες που, παρά τις απύθμενες μέχρι στιγμής δυσκολίες, συνεχίζει, ως ένα βαθμό, να επιτελεί το έργο της: να χρηματοδοτεί, έστω και επιλεκτικά, τις ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά δείγματα: Μέσα στην τελευταία χρονιά, κερδίζοντας σημαντικούς πόντους στα μερίδια αγοράς των τραπεζών στον τομέα των στεγαστικών δανείων, ο όμιλος άγγιξε το 25% του συνόλου, δηλαδή 1 στα 4 στεγαστικά. Σημειώνεται, ότι  το μερίδιο αγοράς των τριών μεγαλύτερων τραπεζών υπερβαίνει το 52% και ότι, παρά την οριακή μείωση στα υπόλοιπα ?????????  των στεγαστικών το 2010, αυτά συνεχίζουν να αποτελούν το 31% της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και το 68% του συνολικού χρέους των νοικοκυριών. Ειρήσθω εν παρόδω, η τράπεζα προβλέπει ότι το 2011 τα δάνεια σταθερού επιτοκίου μέχρι 5 χρόνια θα βρεθούν στο επίκεντρο της ζήτησης των καταναλωτών.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η Εθνική μέσα στο 2010 ενέκρινε νέες πιστοδοτήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ προσέλκυσε και 3.000 νέους πελάτες. Το ίδιο διάστημα, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις της στους τομείς της στεγαστικής, της καταναλωτικής πίστης και των μικρών επιχειρήσεων ανήλθαν στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ.
ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ JEREMIE


Από τον προηγούμενο, εξάλλου, μήνα, η Εθνική άρχισε να προσφέρει δάνεια με επιτόκιο κάτω του 3% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Τα δάνεια αυτά απευθύνονται σε νέες και νεοϊδρυόμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με διάρκεια λειτουργίας έως 36 μήνες και απασχολούμενο προσωπικό μέχρι 50 άτομα.
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμμετέχει και η Alpha Bank.
Να πούμε, επίσης, ότι στο κρίσιμο, για τη χρηματοδότηση της αγοράς, πόστο του Γενικού Διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής ορίστηκε πρόσφατα ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, που αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Ταμβακάκη.
Οπαδός, και από τη δική του πλευρά, της προσπάθειας για την ταχύτερη έξοδο της οικονομίας από την κρίση και για μια νέα ανάπτυξη, ο κ. Αθανασόπουλος έχει ξεκάθαρη εντολή να αξιοποιήσει στο έπακρο τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, τόσο από πρωτοβουλίες τύπου JEREMIE όσο και μέσω ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης).


Σημειώνεται, επίσης, ότι τις προάλλες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ξεκίνησε πρόγραμμα περιοδείας σε ολόκληρη την Ελλάδα από την Ήπειρο και θα το συνεχίσει, προσεχώς, σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Ειδικά στην Ηπειρο, η Εθνική έχει επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης καταστημάτων, ενώ, παράλληλα, έχει αναπτύξει σχέσεις με πάνω από 3.000 επιχειρήσεις.


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ


Η επίσκεψη του κ. Ταμβακάκη στην Ήπειρο ήταν πλήρης: είχε διαδοχικές συναντήσεις και συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Φίλιππο Φίλιο, τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, τον Πρύτανη κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικά με τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου, συζήτησε προτάσεις της Εθνικής Τράπεζας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και προτάσεις για τη χρηματοδότηση ανάλογων δράσεων.
Επίσης, επισκέφθηκε καταστήματα της τράπεζας στα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα, ενώ παρέστη και σε συγκέντρωση του προσωπικού της Εθνικής στην Ήπειρο, παρουσιάζοντας τη γενικότερη στρατηγική της τράπεζας, καθώς και τις δράσεις της για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της περιοχής.
Τέλος, ο κ. Ταμβακάκης δεν παρέλειψε στη διάρκεια της ομιλίας του στο επιχειρηματικό κοινό της περιοχής (στο ξενοδοχείο «Du Lac») να καθησυχάσει τις ανησυχίες περί χρεοκοπίας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.


 


Η MARFIN TOY FACTORING


Από τη δική της πλευρά, η Μarfin, με βραχίονα τη θυγατρική της Marfin Factors & Forfaiters, υποδεικνύει στις επιχειρήσεις την εναλλακτική λύση του factoring, έναντι των κλασικών τραπεζικών ορίων που περιορίζονται καθημερινά, εκτιμώντας ότι, μέσω του factoring, αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά και το γνωστό πρόβλημα της οικονομικής αφερεγγυότητας. Χαρακτηριστική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η εκτίμηση του κ. Πάνου Παπαθεοδώρου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Marfin Factors & Forfaiters και μέλους του Executive Board της Διεθνούς Οργάνωσης Factors Chain International, σύμφωνα με την οποία, στην παρούσα φάση, τo factoring ήταν και παραμένει το καταλληλότερο εργαλείο χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις των περισσότερων κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος είναι ότι οι εισροές για μια επιχείρηση σχετίζονται άμεσα με το ύψος των πωλήσεων.
Σε σχέση με την αντίληψη ότι τα κόστη του factoring είναι απαγορευτικά, ο κ. Παπαθεοδώρου επισημαίνει ότι το factoring θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακριβό, μόνο αν δει κανείς το liquidity. Αν όμως συνυπολογιστεί στο σύνολό της η δέσμη υπηρεσιών που περιλαμβάνει, τότε η σχετική υπηρεσία δεν είναι ακριβή και είναι άδικο να χαρακτηρίζεται έτσι, συγκρινόμενη με τον απλό τραπεζικό δανεισμό. Η χρηματοδότηση είναι συνήθως μία μόνο από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ εξίσου πολύτιμες είναι η είσπραξη των απαιτήσεων, η διαχείριση και η ασφαλιστική κάλυψη.
Μάλιστα, πολυεθνικοί όμιλοι κάνουν χρήση υπηρεσιών, είτε μόνο για διαχείριση και είσπραξη απαιτήσεων, χωρίς χρηματοδότηση, είτε επίσης ωθώντας τους προμηθευτές τους να κάνουν factoring με ευνοϊκούς όρους, όπως για παράδειγμα το reverse factoring.
Στο ερώτημα, εξάλλου, αν ένας πελάτης με δυσμενή οικονομικά στοιχεία μπορεί να κάνει χρήση του factoring, ο κ. Παπαθεοδώρου απαντά με συγκεκριμένη περίπτωση επιχείρησης, που είχε μπει στον «Τειρεσία» και παρόλα αυτά, για μεγάλο διάστημα, κατάφερε να συνεχίσει την εξαγωγική της δραστηριότητα μέσω factoring.


 Η EUROBANK ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


H εντατική χρηματοδότηση των εξαγωγών και συγκεκριμένων κλάδων του τουρισμού περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες της Eurobank, η οποία επίσης διαθέτει εταιρεία factoring που, μαζί με τη Marfin Factors, βρίσκονται μέσα στην πρώτη δωδεκάδα των καλύτερων 252 εταιρειών σε όλο τον κόσμο.


Πόσο ενδιαφέρουν την τράπεζα του Σπύρου Λάτση οι εξαγωγές, φαίνεται και από τις συνολικότερες χρηματοδοτήσεις της σε σχέση με τον κλάδο: Από τον Ιούνιο του 2009, έχουν εκταμιευθεί πάνω από 750 εκατ. ευρώ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, με σκοπό την προ-χρηματοδότηση παραγγελιών, την προεξόφληση ΦΠΑ, τη χρηματοδότηση επενδύσεων εξαγωγικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης.
Παράλληλα, η Eurobank παρέχει τα εξής νέα προϊόντα και υπηρεσίες για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις: Πρώτον, χρηματοδότηση εξαγωγών μέσα από Buyer’s credit, με συμφωνία στην οποία προχωρά μέσω τριμερών συμβάσεων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Δεύτερον, ενίσχυση του εξαγωγικού factoring και αξιολόγηση του εισαγωγέα από τις κατά τόπους θυγατρικές τράπεζες του ομίλου στις χώρες όπου έχει παρουσία στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Τρίτον, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του εξαγωγικού factoring, με αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση των εξαγωγών μέσω factoring πάνω από 60%. Τέταρτον, ενίσχυση του ρόλου της τράπεζας σε υπηρεσίες «One Stop Shop» για θέματα ασφάλισης εξαγωγών, με στόχο την επίτευξη της αποτελεσματικότερης και πιο συμφέρουσας συμφωνίας για τον πελάτη.
Αλλά και τον τουρισμό έχει προσεγγίσει η Εurobank, χρηματοδοτώντας φέτος μια πρωτοποριακή μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η οποία αναδεικνύει τους τομείς που έχουν προοπτική. 
Οι χρηματοδοτικές, πάντως, επιλογές της τράπεζας δικαιώνονται, καθώς αποδεικνύεται ότι η έξοδος από την τρέχουσα κρίση είναι δυνατή μόνο με την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητάς της στις διεθνείς αγορές. Σχετικά πρόσφατα, εξάλλου, η τράπεζα έχει δώσει ώθηση και στον τομέα των «πράσινων» δανείων, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής.Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Από τη δική της πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς, διατηρώντας ακόμα τα σκήπτρα της πρώτης ελληνικής τράπεζας που ανέπτυξε συστηματικά το Green Banking, συνεχίζει να χορηγεί δάνεια στην ανάπτυξη χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων των ΑΠΕ, που υπόσχονται μεγάλη ανάπτυξη, διασφαλισμένη απόδοση, άρα και λελογισμένο ρίσκο. Η τράπεζα, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες, στρέφει το βλέμμα προς τις μεγάλες, 52 συνολικά, επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 7.269.814 ευρώ, που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινη Επιχείρηση 2010».
Το σχετικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο, η δε επιχορήγηση των επιχειρηματικών σχεδίων ανέρχεται στο 35% για την περιοχή της Αττικής και στο 45% για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους. Επίσης, η τράπεζα αναζητά, μέσα από το πελατολόγιό της, επιχειρήσεις μεσαίου κυρίως μεγέθους, που, ανεξαρτήτως κλάδου, καταφέρνουν ακόμα και εν μέσω κρίσης, να διατηρούν αξιοπρεπείς ρυθμούς ανάπτυξης. Δίνει, ακόμα, μεγάλη έμφαση στις βιομηχανικές περιοχές, οι οποίες εμπίπτουν, όπως είναι γνωστό, στις αρμοδιότητες της Πειραιώς, μετά την απορρόφηση της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ και της ΒΙΠΕΤΒΑ.


ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΕ ΟΙ VENTURE CAPITAL
Την «πράσινη» ανάπτυξη χρηματοδοτούν επίσης οι 18 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του venture capital, λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζεται για τις υπηρεσίες τους, αλλά και λόγω της ανάπτυξης ορισμένων κλάδων της ελληνικής επιχειρηματικότητας που υπόσχονται σημαντικά κέρδη.
Αυτό επισημαίνεται ιδιαίτερα, καθώς οι εταιρείες venture capital και private equity, αναλαμβάνοντας σημαντικό χρηματοδοτικό ρίσκο κατά την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, αναμένουν πολλαπλάσιο οικονομικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, κ. Βασίλης Τακάς, το 2010, οι ελληνικές εταιρείες πραγματοποίησαν νέες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, συγκέντρωσαν νέα κεφάλαια προς επένδυση, ύψους 115 εκατ. ευρώ, για τρία funds που επενδύουν κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ανάμεσα στις πιο δραστήριες από τις 18 συνολικά ελληνικές εταιρείες του χώρου περιλαμβάνονται οι: ΑTTICA VENTURES, GLOBAL FINANCE, AIMS MANAGEMENT, EFG EQUITIES, PIRAEUS CAPITAL MANAGEMENT, THERMI VENTURES. Στο πλαίσιο, εξάλλου, πρόσφατης πραγματοποίησης του 11ου VENTURE CAPITAL & PRIVATE EQUITY FORUM (συνδιοργανώθηκε από την Invest in Greece, την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ), 16 εταιρείες του χώρου συναντήθηκαν με εκπροσώπους 113 εταιρειών με επιχειρηματικά σχέδια προερχόμενες σε ποσοστό 87% από την Ελλάδα. Το συνολικό ποσό που αιτείται για χρηματοδότηση μέσα από τα επιχειρηματικά σχέδια είναι 455 εκατ. ευρώ, ενώ αν πραγματοποιηθούν όλες οι επενδύσεις, θα δημιουργηθούν πάνω από 3.100 νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται, πάντως, ότι οι εταιρείες είναι σαφώς διστακτικές, λόγω ειδικών συνθηκών, προτιμώντας σε κάθε περίπτωση να κινηθούν σε τομείς που να έχουν όσο το δυνατόν πιο εξασφαλισμένη απόδοση, κάτι που λειτουργεί όμως ανασταλτικά. 


 ΟΙ «OUTSIDERS» ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ


Οι δυσκολίες των ελληνικών τραπεζών να ανταποκριθούν στις δανειοδοτικές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αρχίζουν να επιδρούν θετικά στις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια η Εμπορική, προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία. Είναι χαρακτηριστική η εντυπωσιακή (κατά 58% το Μάρτιο σε σύγκριση με το Φεβρουάριο) αύξηση των νέων δανείων της τράπεζας σε ιδιώτες, η οποία αποδεικνύει μια ισχυρή ανοδική τάση. Η τράπεζα δεν κατάφερε, βέβαια, να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στις καταθέσεις, παρά τα ελκυστικά προϊόντα που έβγαλε στην αγορά, η αύξηση των δανείων αρχίζει όμως δειλά να δικαιώνει τις αιματηρές και κοστοβόρες προσπάθειες των Γάλλων να επανατοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.
Ο κ. Alain Strub, Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, επιβεβαιώνει ότι η προσπάθεια χρηματοδότησης των ελληνικών νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί, για να προσθέσει ότι, στο πρώτο τρίμηνο του 2011, η τράπεζα συνέχισε να παρουσιάζει σταθερή βελτίωση στη λειτουργική της απόδοση.
Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και μία άλλη ξένη τράπεζα, η Citibank, η οποία δεν είχε, μέχρι στιγμής, δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λιανική τραπεζική. Προκειμένου, μάλιστα, να ενισχύσει το Consumer Banking, η Citibank ενέταξε τις προάλλες στο δυναμικό της τον κ. Grant Carson, που έχει σημαντική εμπειρία στη διεθνή τραπεζική και διετέλεσε σε υψηλόβαθμες θέσεις στη Citi, διεθνώς, επί 13 χρόνια.


Από τη δική της πλευρά, η Τράπεζα Κύπρου, με την πρόσφατη χορήγηση δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ που διασφάλισε από την China Development Bank Corporation, στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων, κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αναπτυξιακών έργων, που θα ενδυναμώσουν έμπρακτα την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Κίνας. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ι. ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΕ THALES-CEO & CSR 2011
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
CRÉDIT AGRICOLE LIFE
ΟΜΙΛΟΣ FIAT: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΑΖΟΓΛΟΥ
ΑΡΘΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
MCARTHURGLEN ATHENS
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΚΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΡΙ ΚΡΙ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕΡΙΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ Ο.Λ.Π.
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site