Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2006                               Τεύχος 318

Με μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, που μάλιστα έχει και χρηματιστηριακές προεκτάσεις για Κατσέλη, Καραμολέγκο και Elbisco, αναμένεται το περιεχόμενο της τελικής ψήφισης του νομοσχεδίου, που θα δώσει τη δυνατότητα στις βιομηχανίες αρτοσκευασμάτων να προωθήσουν ευρύτερα το ψωμί τύπου bake off. Οι βιομήχανοι πιέζουν και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Οι βιομηχανίες ζητούν σαφείς βελτιώσεις στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, καθώς πιστεύουν ότι με διάφορες «τρικλοποδιές» επιχειρείται για μια ακόμη φορά, η ουσιαστική παρεμπόδιση της ελεύθερης επιχειρηματικής δραστηριότητας και τώρα κινούνται σε δύο μέτωπα: πρώτον, στις προσπάθειες για βελτίωση προς όφελός τους του περιεχομένου του νομοσχεδίου και δεύτερον, στη δρομολογούμενη καταδίκη της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, με το θέμα να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο (έχει ήδη υπάρξει «αιτιολογημένη γνώμη» και ολοκληρώθηκε η δίκη, της οποίας η απόφαση αναμένεται).
Υπάρχει φυσικά και η αντίθετη άποψη των συνδικαλιστών, που αντιτίθενται στην απελευθέρωση της αγοράς, ωστόσο οι βιομήχανοι εκτιμούν, ότι σήμερα ζούμε το τελευταίο στάδιο των αντιδράσεων.
Τα οφέλη για τις βιομηχανίες από το ψωμί τύπου bake off  αναμένεται να είναι μεγάλα και φυσικά δεν θα προέρχονται τόσο από τις πωλήσεις σε super markets, αλλά από πωλήσεις σε φούρνους.
Οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι με το bake off όχι μόνο θα επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη (π.χ. εύρεση ψωμιού το απόγευμα), αλλά επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα για παραγωγή premium γεύσεων. Το κέρδος για την προώθηση του bake off ψωμιού δεν προέρχεται ούτε από το χαμηλότερο κόστος, ούτε από την υψηλότερη τιμή πώλησης, αλλά από το γεγονός ότι θα αποφευχθεί μια πολύ σημαντική ζημιά, αυτή των επιστροφών. Το περιθώριο EBITDA των βιομηχανιών θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 17%!


Διπλασιασμός πίτας!
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις των βιομηχάνων, το bake off μπορεί άνετα μέσα σε τρία χρόνια να διπλασιάσει το σημερινό μερίδιο αγοράς του βιομηχανοποιημένου ψωμιού, από το 6,5%-7% που είναι σήμερα, στο 14%! Με δεδομένο ότι η συνολική αγορά ψωμιού κυμαίνεται μεταξύ 650 και 690 χιλιάδων τόνων, αυτό σημαίνει, επιπλέον πωλήσεις βιομηχανοποιημένου ψωμιού της τάξεως των 50 εκατ. τόνων.
Με μια συντηρητική πρόβλεψη για τιμή πώλησης στο ένα ευρώ ανά κιλό, οι βιομηχανίες προβλέπουν έναν επιπλέον τζίρο 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενδεικτικές είναι οι προβλέψεις της ICAP που ανεβάζουν τις πωλήσεις βιομηχανοποιημένου ψωμιού από τα 42,25 εκατ. τόνους του 2005 στα 66,3 εκατ. τόνους το 2008 και το μερίδιο αγοράς από το 6,5% το 2005 στο 10,2% σε τρία χρόνια από σήμερα.
Ποιοι όμως θα καρπωθούν τον επιπλέον τζίρο των 50 εκατ. ευρώ;
Το πιθανότερο, οι βιομηχανίες που σήμερα κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στον κλάδο: πρόκειται για τους εισηγμένους Ομίλους Κατσέλης (πρώτη θέση), Καραμολέγκος (δεύτερη θέση) και Elbisco. Leader στην αγορά είναι ο Κατσέλης με μερίδιο 40% και ειδικότερα με 55% μερίδιο στο φρέσκο ψωμί, με 44% στα τοστ, με 45% στο ψωμί τύπου Γερμανίας και με 55% στα Rolls. Αν υποθέσουμε ότι ο Κατσέλης διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του και στο ψωμί τύπου bake off, τότε μιλάμε για έναν επιπλέον τζίρο της τάξεως των 20-25 εκατ. ευρώ ετησίως και μάλιστα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους λόγω της έλλειψης – ή έστω δραστικού περιορισμού - των επιστροφών.
Έτσι, δεν είναι τυχαίος και ο στόχος του Κατσέλη για το 2008, σύμφωνα με τον οποίο οι πωλήσεις του Ομίλου θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν στα 100 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής θα προέλθει από το ψωμί τύπου bake off.


του Στέφανου Κοτζαμάνη

  Περιεχόμενα
Editorial: Έξι χρόνια μετά...
Επενδύσεις: «ΜΑΧΕΣ ΓΙΓΑΝΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Επενδύσεις: Ανοχή στον κίνδυνο δείχνουν οι επενδυτές
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανίες: Σκληρές μάχες χωρίς θύματα!
Θέμα: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΣΤΡΟΦΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Αφιέρωμα: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Αφιέρωμα: Μαζική Εστίαση: Σε φάση περισυλλογής
¶ρθρο: H Ελληνική Επενδυτική Δραστηριότητα και η διείσδυση των Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια
¶ρθρο: Coca-Cola 3Ε: Συνδυασμός αμυντικού τίτλου και growth story
Θέμα: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Ιανουάριο του 2006
Θέμα: H Αγορά του Aλουμινίου
¶ρθρο: Από το 1999... έως σήμερα
Θέμα: «Μάχες» στην αγορά του ψωμιού

 Όροι και προϋποθέσεις του site