Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2011-τεύχος 373                              

ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ


Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ή καλύτερα, η ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων την χώρας, αποτελεί χωρίς αμφιβολία πρώτιστο στόχο της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως και μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος αυτός οπότε και θα αποδώσει οικονομική ευρωστία στα κρατικά ταμεία, η ελληνική κυβέρνηση καλείται -ακολουθώντας και το μνημόνιο-, να καλύψει ελλείμματα, χρέη, «μαύρες τρύπες» και σαφώς τις καθημερινές ανάγκες πληρωμής των υποχρεώσεων της οικονομίας. Την ισορροπία αυτή που αναμφισβήτητα είναι εύθραυστη είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να την διατηρήσει λαμβάνοντας αποφάσεις που δε θίγουν ούτε την επιδιωκόμενη ανάπτυξη ούτε όμως και την ροή των εσόδων τα οποία πρέπει και να αυξηθούν. Στο πλαίσιο της ισορροπίας αυτής, έγινε και η επιλογή των μέτρων που συνθέτουν το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-2015. Ωστόσο τα μέτρα αυτά όπως φαίνεται «βαραίνουν» περισσότερο προς την πλευρά των εισπράξεων παρά προς την πλευρά της ανάπτυξης. Η εκτίμηση αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο κατά πόσο τελικά τα εισπρακτικά μέτρα δε θα αποτελέσουν βαρίδι στην ανάπτυξη, που η χώρα έχει ανάγκη και σίγουρα μπορεί να επιτύχει. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα του μεσοπρόθεσμού πλαισίου θα υπερβούν κατά τις προβλέψεις τα 28 δις, για το μεσοδιάστημα 2011-2015, (χωρίς να περιλαμβάνονται τα μέτρα ύψους 2,9 δις που θα ληφθούν το τελευταίο έτος) από τα οποία τα  6,4 δις ευρώ υπολογίζονται μόνο για το 2011. Πρέπει να επισημανθεί ότι τα μέτρα θα ισχύσουν είτε άμεσα, είτε από το Σεπτέμβριο του 2011, είτε αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011. Οι σημαντικότερες αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη είναι οι εξής:
1. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις μεγάλου αριθμού υπηρεσιών, φορέων, και οργανισμών του Δημοσίου, όπως εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες πρόνοιας, κέντρα υγείας, αστυνομικά τμήματα, σχολεία και ΤΕΙ. Με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στα υπουργεία θα εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ η 2,5 δις ευρώ, ενώ από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις 0,5% του ΑΕΠ η 1,1 δις ευρώ.
2. Αλλαγή της αναλογίας προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο δημόσιο σε 1 προς 10. Περιορισμός του αριθμού των συμβασιούχων 10% κατ’ έτος, με την μη ανανέωση των συμβάσεων και απολύσεις υπαλλήλων σε φορείς που θα καταργηθούν.
3. Εξορθολογισμός δαπανών Υγείας  με εξοικονόμηση 1,2 δις ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ και  της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης για εξοικονόμηση 1,5 δις ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.
4. Αποκρατικοποιήσεις και μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΔΕΗ από 51% στο 34%, στην ΔΕΠΑ στο 34%, στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ, στον ΟΠΑΠ, στον ΟΔΙΕ και μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων.
5. Δημιουργία Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας με τη συμμετοχή ξένων συμβούλων για την πώληση, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας μετά από την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων και δημόσιας γης που έχει στην κατοχή της η ΚΕΔ καθώς και η ΕΤΑ με προτεραιότητα τα ολυμπιακά ακίνητα.


ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Αντίβαρο βέβαια στην αναπτυξιακή διάσταση του μεσοπρόθεσμού πλαισίου θεωρούνται τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα τα οποία είναι πολύ περισσότερα και βαραίνουν την επιχειρηματικότητα αλλά και τα φυσικά πρόσωπα είναι συνοπτικά τα εξής:
Τετραετής έκτακτη εισφορά ενός κλιμακωτού φόρου αλληλεγγύης από 1% έως 3% η οποία και θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Το μέτρο αυτό θα αφορά όσους διαθέτουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως (12.000 έως 20.000 – 1%, 20.000 έως 50.000 – 2%, > 50.00 – 3%).
Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και για τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.
Μείωση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ για την εφαρμογή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Επιβάλλεται ειδικό τέλος ακινήτων, της τάξεως του 0,1%-0,2% επί της αντικειμενικής αξίας, για ακίνητα αξίας άνω των 100.000 ευρώ το οποίο θα ενσωματωθεί ως νέο ΕΤΑΚ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
 Επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης της τάξεως του 3% υπέρ των ανέργων στον ΟΑΕΔ από τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρος της οποίας θα καταβάλλεται και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, που θα γίνουν  το Σεπτέμβριο. Αυτές θα περιοριστούν αρχικά στα είδη και στις υπηρεσίες εστίασης.
 Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων του 1994 και αύξηση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης που επιβλήθηκαν από τη χρήση το 2010.
Αυξήσεις στα φορολογικά τέλη στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας και τα καρτοκινητά.
Μειώσεις στα αφορολόγητα όρια στα 200.000 ευρώ για απόκτηση πρώτης κατοικίας, και ανά άτομο σε περιπτώσεις κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών.
Αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και είσπραξη εσόδων από νέες εμπορικές δραστηριότητες.
 Περικοπές σε απαλλαγές συνταξιούχων, πολύτεκνων, τρίτεκνων και αναπήρων από τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης οχημάτων ανάλογα με τη καθιέρωση περιουσιακών κριτηρίων.
Επιβολή ειδικής εισφοράς 8 % στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ το μήνα και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων του δημοσίου και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Μείωση στο εφάπαξ. Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, περικοπές επιδομάτων και πρόσθετων αμοιβών.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
PHARMA CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΩΤΗΣ
SPECIFAR: ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ WATSON PHARMACEUTICALS
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ-FIAT
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
DEUTSCHE BANK: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
FOLLI FOLLIE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site