Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2011-τεύχος 373                              

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤτης ΄Αντας Σεϊμανίδη
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος  κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,  παρά το γεγονός ότι  με την κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι «έρχεται από ένα υπουργείο που βρέθηκε στην αιχμή της κρίσης, σε ένα υπουργείο που αποτελεί το μέλλον», έχει στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει μεγάλους «πονοκεφάλους» και δύσκολες ισορροπίες.


Από τη μία, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τον « πράσινο» αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας με βάση και την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα προς ψήφιση στη Βουλή. Κάτι, που σημαίνει πρακτικά, σημαντική αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και εμπέδωση ενός ελκυστικού και σταθερού πλαισίου για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.  Παράλληλα,  ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να προετοιμάζει το έδαφος και  για τη μεταλιγνιτική εποχή , κάτι που προϋποθέτει την άμεση προώθηση εναλλακτικών μεγάλων επενδύσεων. Όπως όμως θα δούμε παρακάτω, οι επενδυτές του χώρου έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν σχετικά με την «πράσινη» ανάπτυξη,  που χαρακτηρίζεται  από ορισμένους «ακριβή» λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. 
Η διασφάλιση σταθερού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ παραμένει  σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα, καθώς μάλιστα, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, θεωρείται ως ένα από τα βασικότερα στοιχεία της πολιτικής που πραγματοποίησε το ΥΠΕΚΑ τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο.  Μια επίσης σημαντική προτεραιότητα,  είναι η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η πρόσβαση ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα που έχει «παγώσει» ατύπως σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η προώθηση του ενεργειακού νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία το λεγόμενο 3ο ενεργειακό πακέτο της κοινότητας, τα θέματα της έρευνας υδρογονανθράκων και των αγωγών  ( τα οποία διαχειρίζεται ο  υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης) και  τέλος το πλέον «καυτό», οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας.
  ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ
Οι αποκρατικοποιήσεις, αποτελούν σίγουρα τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τον νέο υπουργό, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκινώντας από την  πώληση ποσοστού 55% της ΔΕΠΑ και 31% του ΔΕΣΦΑ στο τέταρτο τρίμηνο του 2011  σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε στη Βουλή αφού έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
Η ΔΕΠΑ  θα διαχωριστεί από τη ΔΕΣΦΑ και θα αποκρατικοποιηθούν χωριστά, ενώ θα πωληθεί το ποσοστό του δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Το Δημόσιο ελέγχει το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ, ενώ το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ.
Επίσης κατά τα τέλη του 2011, τοποθετείται χρονικά η  πώληση του 55,2%των μετοχών της ΛΑΡΚΟ  σε στρατηγικό επενδυτή, παραχωρώντας παράλληλα και τη διοίκηση της εταιρίας.  Στη ΛΑΡΚΟ, που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών σιδηρονικελίου διεθνώς, το  Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 55,2%, ενώ το 33,4% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το 11,4% στη ΔΕΗ.
Την ίδια περίοδο προβλέπεται  και ο διαχωρισμό της ΔΕΗ και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρίας με τη διάθεση έως 17% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη διατήρηση του ελέγχου επί της διοίκησής της.
Στις αρχές εξάλλου του 2012,  τοποθετείται η μεταβίβαση το μετοχικού ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην «ΕΛΠΕ»  που  έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα και κατέχουν δεσπόζουσα θέση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στον ενεργειακό τομέα. Η διύλιση αποτελεί την κύρια απασχόληση του Ομίλου και τα 3 διυλιστήρια αντιπροσωπεύουν το 76% της δυναμικότητας διύλισης αργού πετρελαίου στη χώρα.Η εταιρία είναι εισηγμένη στο ΧΑ και το Δημόσιο κατέχει το 35,5% του μετοχικού της κεφαλαίου. Μειοψηφική συμμετοχή ανερχόμενη σε 41,3% ανήκει στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA.   
Στις αρχές του 2013,  τοποθετείται η αξιοποίηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» και ειδικότερα σε σχέση την μετατροπή  του σε αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου, μέσω πώλησης μέρους ή όλης της συμμετοχής του σε εταιρεία στην οποία θα εισφερθεί μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων του.
Το Δημόσιο, προτίθεται  επίσης μέσα στο 2012 και 2013 να αξιοποιήσει τα δικαιώματα εσόδων που έχει σε υπό ανάπτυξη κοιτάσματα, σε ορυχεία και μεταλλεία.


  ΔΕΗ: Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΣΙΣΜΟΣ
Όπως αναμένεται, όλες οι προαναφερθείσες αποκρατικοποιήσεις θα έχουν πολλά προβλήματα και «πονοκεφάλους» Ο μεγαλύτερος όλων είναι ασφαλώς η επικείμενη πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ μέσα στο 2012, που βρίσκει απέναντί της, τις κάθετες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, αλλά και μελών της κυβέρνησης, που εκτιμούν, ότι «πάση θυσία πρέπει, παρά την ασφυκτική πίεση της τρόίκα να διασωθεί τουλάχιστον ο έλεγχος της επιχείρησης. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει  γίνει ήδη μια πρώτη συζήτηση του κ. Παπακωνσταντίνου όταν ακόμα ήταν υπουργός Οικονομικών, με την τρόϊκα.
Σημειώνεται πάντως, ότι παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά διασφάλιση ανταγωνισμού και άνοιγμά της αγοράς σε πολλούς επενδυτές, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας. Όπως υποστήριξε πρόσφατα η κ. Ινγκε Μπερναέτς, επικεφαλής της διεύθυνσης ηλεκτρισμού και αερίου της Κομισιόν, «χρειάζεται πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών. Με μονοπώλιο στους τομείς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει βάση για ανταγωνισμό, πρέπει να υπάρξει κάποια πρόσβαση για τους καινούργιους παίκτες». Αλλά και από τη δική του πλευρά, ο αντιπροέδρος της ιταλικής Edison, Ρομπέρτο Πότι, τονίζει ότι  «το μερίδιο της ΔΕΗ είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην ΕΕ, και η διαδικασία «αν πάμε από ένα κρατικό σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο δεν αλλάζουν και πολλά». Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του προέδρου της  Ελλάκτωρ και επικεφαλής του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Αναστάσιου Καλλιτσάντση, ότι «η ιδιωτικοποίηση είναι κάτι το διαφορετικό από την απελευθέρωση της αγοράς, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανονισμούς».


Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ζητήσει από την Κομισιόν να  αναβάλει την παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε τρίτους, χάριν της ιδιωτικοποίησης, αίτημα το οποίο ακόμα εξετάζεται και έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί. Προς το παρόν πάντως, εικάζεται ότι, ακόμα και αν η Κομισιόν το κάνει δεκτό θα το συνδέσει με επιπρόσθετους όρους, που θα διασφαλίζει, πέραν της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που μέχρι πρότινος, βρισκόταν ανάμεσα στις πιο συγκεντρωμένες της Ε.Ε.  


 ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ: ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΙΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Από τη δική της πλευρά, η διοίκηση της ΔΕΗ, μέσα σε όλες τις καυτές  εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την τύχη της, δηλαδή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, την ταυτόχρονη  αναδόμηση της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και τις  όποιες αλλαγές επιβληθούν τελικά σε σχέση με τη χρήση των εγχώριων λιγνιτικών κοιτασμάτων, προετοιμάζει με προσοχή   τις επόμενες κινήσεις της. Αυτές, στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της και θα της δώσουν τη δυνατότητα να ανακτήσει κατά κάποιο τρόπο την πρωτοβουλία.
     
Σε ότι αφορά την ανταπόκριση  της εταιρείας στον τομέα απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με  τον διευθύνοντα σύμβουλο  της ΔΕΗ  κ. Αρθούρο  Ζερβό,  με  το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του 2010 που έδωσε κάποιες αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης των ιδιωτών στην ελληνική αγορά ενέργειας, η ηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ μέσα στο 2010 κάλυψε το 77% της συνολικής ζήτησης, έναντι 86% το 2009.  Το ποσοστό της μείωσης, επωφελήθηκαν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ενέργειας.  Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Ζερβό, η εταιρεία έχει σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος, ιδρύοντας ανάμεσα σε άλλα,  ανεξάρτητες θυγατρικές εταιρείες σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο,   με στόχο  την  έναρξη της νέας εταιρείας μεταφοράς ΙΤΟ από τον Αύγουστο του 2011. Σημαντική  είναι επίσης, η απευθείας σύνδεση της χονδρεμπορικής αγοράς με τη λιανική αγορά.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, όπως επιμένει ο ίδιος  με έμφαση στις πιέσεις που ασκούνται προς την εταιρεία το τελευταίο διάστημα,  η εταιρεία είναι κάθετα αντίθετη «σε μια βίαιη, άρα και άνιση για τον καταναλωτή  απελευθέρωση». 


ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


Στην παρούσα φάση, η διοίκηση της ΔΕΗ,  προωθεί δυναμικά, επενδυτικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, έστω και σε επίπεδο…αλά-
κάρτ αφού το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί επί της προηγούμενης διοίκησης ( με διευθύνοντα σύμβουλο τότε τον καθηγητή Τάκη Αθανασόπουλο) φαίνεται δύσκολο να υλοποιηθεί εξολοκλήρου στις σημερινές συνθήκες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, υπενθυμίζει ότι: Από το 2005 μέχρι το 2009, ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους άνω των 4,4 δις. ευρώ, από τις οποίες, τα 1,33 δις. σε ηλεκτροπαραγωγή και τα 2,35δις. σε δίκτυα διανομής. Το 2010, παρά τις δυσκολίες του οικονομικού περιβάλλοντος, οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν στο ύψος του 1 δις. ευρώ και θα συνεχιστούν και τα προσεχή χρόνια. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ θα επενδύσει τα προσεχή τρία με πέντε χρόνια, 750 εκ. ευρώ σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, 500 εκατ. για τις μη διασυνδεδεμένες νήσους όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενέργειας αλλά και 1,3 δις ευρώ για τη νέα σύγχρονη  λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα.
Σε ότι  αφορά την ανανεώσιμη ενέργεια, η επιχείρηση σκοπεύει να επενδύσει 2 δις ευρώ με άξονα το 2015, προκειμένου να φτάσει η συμμετοχή των ΑΠΕ στο 20% της ηλεκτροπαραγωγής σε πρώτη φάση και στο 30% ως το 2020.


     ΟΙ ΑΠΕ
Ανάμεσα στις προγραμματισμένες επενδύσεις  της ΔΕΗ στον τομέα των  ΑΠΕ, ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν το Φωτοβολταϊκό Πάρκο της Μεγαλόπολης, ισχύος 50ΜW , όπου σύντομα αναμένεται η επιλογή του αναδόχου, αλλά και το μεγάλο Φωτοβολταϊκό Πάρκο  στην Κοζάνη. Γα την κατασκευή του πάρκου, ξεκίνησε  ήδη,
 η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με την πρόσκληση για την υποβολή προσφορών από της εταιρείες που προκρίθηκαν κατά την πρώτη φάση.


Για το έργο, εκδήλωσαν ενδιαφέρον  είκοσι μία συνολικά εταιρείες και κοινοπραξίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο, αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW -του μεγαλύτερου στον κόσμο- σε παλαιά λιγνιτωρυχεία στην περιοχή της Κοζάνης και στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πάνελ, καθώς και στην επέκταση της συνεργασίας σε από κοινού ανάπτυξη άλλων έργων AΠΕ ή ενεργειακές -τεχνολογικές δράσεις στην περιοχή.
Σημειώνεται, ότι  η ΔΕΗ έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες, με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς παίκτες στον τομέα των ΑΠΕ όπως η EDF Energies Nouvelles,
και η κινεζική Sinovel.


Εν τω μεταξύ, μετά από δυο συνεχείς χρονιές κερδοφορίας , η ΔΕΗ ,παρουσίασε στο α' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης πτώση κερδών της τάξης του 66,9%, μειωμένο  κατά 6% κύκλο  εργασιών, ενώ τα EBITDA υποχώρησαν  κατά 41,7%.  Ο όμιλος, εμφανίζει αυξημένα κόστη για καύσιμα (+36,1%) και αγορές ενέργειας (+36,9%) και μειωμένο το κόστος για μισθοδοσία (-15,6%). Κατά τον κ. Ζερβό πάντως, ο όμιλος, όχι απλώς πραγματοποίησε επενδύσεις της τάξης των  1 δις. ευρώ το 2010, αλλά επιπλέον κατέβαλε 1,5 δις. έναντι δανείων, διατηρώντας ταυτόχρονα και τα επίπεδα της ρευστότητάς του στο ύψος των 2δις. ευρώ.


 


ΟΙ «ΠΑΙΚΤΕΣ» ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Εν τω μεταξύ, τις εξελίξεις στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιχειρούν να αξιοποιήσουν οι έξι μεγαλύτερες  ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού στη χώρα μας και συγκεκριμένα οι: Elpedison Eνεργειακή ΑΕ, η Koρινθος Power AE, η Ηρων ΑΕ, η Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΕ, η Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ και η  ΜοtorOil Hellas AE.  Οι συγκεκριμένες εταιρείες, έχουν συστήσει
Σύνδεσμο εταιρειών ηλεκτρισμού, με την επωνυμία «Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΕΣΑΗ) . Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΑΗ είναι ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Γεωργαντώνης και μέλη οι κ.κ. Ιωάννης Κοσμαδάκης, Ντίνος Μπενρουμπής, Ανδρέας Τζούρος και Ευάγγελος Χρυσάφης. Στους κύριους στόχους του ΕΣΑΗ είναι η προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, η προώθηση των διεθνών συνεργασιών, οι πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου, έχουν υλοποιήσει μέσα στο 2010 επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ με συνολικό δυναμικό παραγωγής ηλεκρισμού που ξεπέρασε σε εγκατεστημένη ισχύ τα 2.000MW, μέσα στο 2010.
Στην παρούσα συγκυρία, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι "παίκτες" που που διαθέτουν, εκτός από άδεια προμήθειας, και μονάδες παραγωγής ρεύματος θα δραστηριοποιηθούν πλέον ενεργά και στη λιανική αγορά του ρεύματος.
 
«ΗΡΩΝ ΙΙ- ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ»: ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ
Το μεγάλο πλεονέκτημα των παραγωγών ενέργειας είναι ότι ουσιαστικά μπορούν να εγγυηθούν ταυτόχρονα, τόσο  την τιμή και τη ροή του ρεύματος που προμηθεύουν. Ιδού οι κινήσεις τους:  Η  «ΗΡΩΝ ΙΙ- ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε»  που έχει ήδη κάνει τις  πρώτες κρούσεις για προμήθεια ρεύματος προς  μεγάλους πελάτες, ζητώντας τους να την προτιμήσουν έναντι της ΔΕΗ, αποτελεί ένα σχήμα συνεργασίας του ελληνικού κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ και της GDF Suez. Η δεύτερη  είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας στον κόσμο, με έσοδα 74,3 δις Ευρώ (2007) και δυναμικό 200.000 εργαζομένων. Η «ΗΡΩΝ ΙΙ- ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε»  κατέχει και λειτουργεί  σήμερα δύο δικά της εργοστάσια, εγκατεστημένης ισχύος 582 MW με άμεσο  στόχο  επέκτασης (έως το 2012) στα 2.000 MW.  Η  δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της  με φυσικό αέριο τέθηκε σχετικά πρόσφατα σε λειτουργία.
Προκειμένου να υποστηρίξει καλύτερα το επιχειρούμενο άνοιγμά της στην λιανική αγορά ενέργειας, η «ΗΡΩΝ» έχει συνάψει συνεργασία με την  MGD Energy , η οποία λειτουργεί ως βασικός  ντήλερ της, παρέχοντας ενημέρωση και εξυπηρέτηση στους πελάτες της και εξηγώντας τα σχετιζόμενα  με την εναλλακτική παροχή ρεύματος θέματα. Μεγάλοι  εμπορικοί  όμιλοι, εμπορικές αλυσίδες καταστημάτων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και σούπερ-μάρκετς περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στο πελατολόγιο που χτίζει βήμα- βήμα η εταιρεία με όπλο ανταγωνιστικές τιμές και την ορμητικότητα του νεοεισερχόμενου στον χώρο. Η εταιρεία, διευθύνεται από τον κ. Δημήτρη Γεωργαντώνη και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του κ. Γιώργου Περιστέρη, εκ των βασικών μετόχων του μητρικού ομίλου  ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και από τους ελάχιστους ‘Ελληνες επιχειρηματίες που επένδυσαν εδώ και χρόνια, επίπονα και συστηματικά στον δύσκολο χώρο της ενέργειας.
ΦΩΤΟ σε  αυτό το σημείο:
 Ο κ. Γιώργος Περιστέρης, εκ των βασικών μετόχων του ομίλου  ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
 Ο κ. Δημήτρης Γεωργαντώνης της  «ΗΡΩΝ ΙΙ- ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε» 
 
ELPEDISON: ΚΙΝΗΣΗ-ΜΑΤ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΛΙΑΝΟΠΟΥΛΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Μπορεί με τις επενδύσεις που κάνουμε, να  διασφαλίζουμε προϋποθέσεις αυξημένης ανταγωνιστικότητας. Από την άλλη όμως, η δυναμική με την οποία αλλάζει το τοπίο στον τομέα της ενέργειας,  μας αναγκάζει να επεκταθούμε  σε τομείς, που θα αποκτούν όλο και πιο μεγάλο βάρος στον τομέα της ενέργειας….».
Ελάχιστο καιρό πριν, ο πρόεδρος της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» κ. Τάσος Γιαννίτσης, συνόψιζε με αυτόν τον  τρόπο το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.  Για όσους δε  παρακολουθούν τα του χώρου, συνδέουν άμεσα το ενδιαφέρον αυτό με τις  προσπάθειες που έκαναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να αναπτύξουν την Elpedison, επενδύοντας στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού με φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη. Πρόκειται, για την  δεύτερη σήμερα, μετά τη ΔΕΗ, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία συμμετέχουν  η «Ελληνικά Πετρέλαια», ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Edison και η «Ελλάκτωρ».
Η εταιρεία, λειτουργεί σήμερα , δύο εργοστάσια, το ένα  στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στη  Θίσβη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 820 MW και συνολικής επένδυσης ύψους 525 εκατ. ευρώ.  Στόχος της ΕΛΠΕ είναι  καταρχήν η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου της τάξεως των 2.000 MW περίπου. Βέβαια, όπως επισημαίνουν τόσο ο κ. Γιαννίτσης, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γ. Κωστόπουλος,  η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυτήν την περίοδο επηρεάζεται από στρεβλώσεις της αγοράς που δεν έχουν αρθεί, από τις δυσμενείς συνθήκες στη ζήτηση και από διάφορα θεσμικά προβλήματα, με συνέπεια η απόδοση της ELPEDISON, να είναι κάτω των προσδοκιών.
Προκειμένου αυτή να βελτιωθεί, η διοίκηση της ΕΛΠΕ,  προχώρησε σε μια αρκετά αιφνιδιαστική κίνηση «ματ», που έχει αναστατώσει τους ανταγωνιστές της:  «χτυπά»  πλέον επιθετικά  τη λιανική αγορά ενέργειας, και μάλιστα, χρησιμοποιώντας ένα ακαταμάχητο όπλο: 80 περίπου πρατήρια των θυγατρικών του ομίλου ΕΚΟ και BP.  Πρόκειται, για ένα δίκτυο έτοιμο, το οποίο, χωρίς καθόλου έξοδα, παρέχει σημαντικό πλεονέκτημα  στον ελληνικό όμιλο και τους συνεταίρους του.
Πρατηριούχοι της ΕΚΟ και της ΒΡ, εργολήπτες και τεχνικά γραφεία, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο δίκτυο αντιπροσώπων της ELPEDISOΝ ,που θα διαθέτει στους καταναλωτές "πακέτα" ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς.


    Η ELPEDISON TRADING


Για την πιο αποτελεσματική  διαχείριση της εμπορικής λειτουργίας της, η  ELPEDISOΝ  συνέστησε την ELPEDISON Trading, με την συνεργασία των εταιρειών ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (πρώην ΒΡ), με πρόεδρο τον κ. Α. Τζούρο, διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Μ. Piguet και  διευθυντής πωλήσεων τον κ. Α. Μουρελάτο. Η εταιρεία, οργάνωσε τις προάλλες  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  τις πρώτες της συναντήσεις  με υποψήφιους να συμμετάσχουν στο  Δίκτυο Αντιπροσώπων. Στόχος της, είναι, να απευθυνθεί στους καταναλωτές το φθινόπωρο του 2011.
Στα πλαίσια της προετοιμασίας για το εγχείρημα , τα ΕΛΠΕ προχώρησαν πριν από λίγους  μήνες  και σε διοικητικές αλλαγές στην κορυφή σε ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα με στόχο την μεγαλύτερη ομοιογένεια μεταξύ τους. Ετσι, τη  θέση του διευθύνοντος συμβούλου και των δύο εταιριών έχει αναλάβει ο κ. Ι.Ψυχογιός, αντικαθιστώντας τον κ. Σ. Χριστογιάννη, που αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου στις δύο εταιρίες, με πρόεδρο τον κ. Γιαννίτση.
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του ομίλου στην ενέργεια, μετά την έναρξη λιανικών πωλήσεων στα πρατήρια; ο  κ. Κωστόπουλος, επιβεβαιώνει  ότι  «η βιομηχανία διύλισης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της αργής οικονομικής ανάκαμψης».  Από τη δική του πλευρά, ο κ. Γιαννίτσης, επισημαίνει,  ότι ο όμιλος, επιδιώκει  διαφοροποίηση της παρουσίας του και σε άλλες δραστηριότητες του ενεργειακού τομέα ανάμεσα στις  οποίες και οι ΑΠΕ.  Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο κατά την οποία  ο όμιλος, χτυπά επιθετικά την πόρτα της ενέργειας,  ολοκληρώνει ταυτόχρονα και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων του  στη Θεσσαλονίκη και την Ελευσίνα. Η  επένδυση αναβάθμισης του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης ήδη ολοκληρώθηκε, ενώ το έργο  της Ελευσίνας,  που αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση τα τελευταία χρόνια στη χώρα και το μεγαλύτερο σε εξέλιξη διϋλιστηριακό έργο στην Ευρώπη, προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου.ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΚΑΙ Η «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
Το φθινόπωρο του 2011 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία  και η τρίτη  μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους Αγ. Θεοδώρους,  του ομίλου Μυτιληναίου. Με την μονάδα αυτή,  ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου στην ενέργεια, ύψους € 1 δις.  H δεύτερη μονάδα, βρίσκεται ήδη σε εμπορική λειτουργία, επιταχύνοντας τον  ανταγωνισμό σε έναν χώρο που παρουσιάζει σημαντικές εξελίξεις.  Σημειώνεται,  ότι η δεύτερη μονάδα, θεωρείται  από τις  πιο σύγχρονες  μονάδες  συνδυασμένου κύκλου που κατασκευάστηκαν  στην Ελλάδα, με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστικής ισχύος 444 MW. Η μονάδα ολοκληρώνει ουσιαστικά την  λειτουργία του ενεργειακού κέντρου του ομίλου στον Αγ. Νικολάο  Βοιωτίας. Το κέντρο  έχει στόχο να συμβάλει  στη διείσδυση του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της λειτουργίας αγωγών μεταφοράς για τις ανάγκες του κέντρου, με αντίστοιχα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους.   ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ
Πάντως, παρά την επιμονή των ιδιωτών επενδυτών στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και στην δραστηριοποίηση των προμηθευτών στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, το σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο με διαφανείς κανόνες, φαίνεται να είναι ακόμα το μεγάλο ζητούμενο.
Από τη δική του πλευρά, ο Σύνδέσμος Ιδιωτών Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ)  δια στόματος του προέδρου του κ. Α. Καλλιτσάντση  έχει επισημάνει ότι ενώ η κατανάλωση συρρικνώθηκε κατά 12% σε σχέση με τον αρχικό ενεργειακό σχεδιασμό, το πρόγραμμα απόσυρσης των παλαιών και ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ δεν προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Οι εισαγωγές από Κoζλοντούι υπό συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έφτασαν να καλύπτουν το 14% της κατανάλωσης, επιβαρύνοντας το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών , ενώ η   χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών συνεχίζει να γίνεται κατά τρόπο αδιαφανή από τη ΔΕΗ.
Σημειώνεται, ότι πριν από ελάχιστους μήνες, οι ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή είχαν βρεθεί προ αδιεξόδου, λόγω του μέχρι πρότινος ισχύοντος τρόπου  υπολογισμού της Οριακής Τιμής του  Συστήματος. Για τους μη γνωρίζοντες πώς λειτουργεί το σύστημα, το βασικότερο πρόβλημα της αγοράς εντοπίζεται στη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή της φθηνότερης τιμής πώλησης του ρεύματος από τους παραγωγούς (ΔΕΗ και ιδιώτες) στον ΔΕΣΜΗΕ, τον διαχειριστή του συστήματος, ο οποίος φροντίζει για τον εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια. Κάθε πρωί ο ΔΕΣΜΗΕ ανακοινώνει πόσο ρεύμα θέλει να αγοράσει για την ημέρα και ξεκινά από τον φθηνότερο παραγωγό με βάση την Οριακή Τιμή του Συστήματος. Στη συνέχεια, αγοράζει από τον αμέσως επόμενο φθηνότερο, ώσπου να συμπληρωθεί η καθημερινή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, από νοικοκυριά, εμπόρους και βιομηχανίες.


  ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΙΜΗ
Η ΔΕΗ, έχοντας στη διάθεσή της υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες είναι σε θέση να πετυχαίνει χαμηλότερο κόστος παραγωγής- άσχετα με το  αν χρησιμοποιεί ή όχι τις μονάδες αυτές για την παραγωγή ρεύματος τη συγκεκριμένη ημέρα- και να διαμορφώνει την Οριακή Τιμή Συστήματος. Ετσι, πουλάει πρώτη το  ρεύμα που παράγει ημερησίως, και μόνο όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη ο ΔΕΣΜΗΕ αγοράζει και από ιδιώτες. Από τη δική της βέβαια πλευρά, η ΔΕΗ «αποποιείται» τις κατηγορίες αναφέροντας δια στόματος του προέδρου της κ. Α. Ζερβού , ότι  η εταιρεία θεωρητικά είναι καθετοποιημένη και αδιάφορη στην οριακή τιμή και σε ότι  αφορά τις μονάδες που εντάσσονται στο σύστημα, ακολουθεί πιστά τον νόμο  ενώ σύντομα θα επιλυθεί και το ζήτημα του διοξειδίου του άνθρακα που θα υπολογίζεται με μεγαλύτερη τιμή και άρα υψηλότερο κόστος στην οριακή τιμή του συστήματος.
Προς το παρόν και μετά τον νέο τρόπο υπολογισμού που υπεγράφη πρόσφατα  με υπουργική απόφαση της μέχρι πρότινος υπουργού ΠΕΚΑ κ.  Μπιρμπίλη και την συνυπέγραψε ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης , ο τρόπος υπολογισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος άλλαξε στο καλύτερο υπέρ των ιδιωτών. Συγκεκριμένα, προβλέπει μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού με την υποχρεωτική δήλωση εβδομαδιαίας χρήσης των υδροηλεκτρικών, ώστε να υπολογίζεται πιο προσεγγιστικά το  κόστος τους, αλλά και ενίσχυση των ελέγχων από τη ΡΑΕ, η οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων κόστους των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που δηλώνει ο κάθε παραγωγός. Το θέμα πάντως παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο. 
ΦΩΤΟ:Ο προέδρος της  Ελλάκτωρ και πρόεδρος   του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Αναστάσης Καλλιτσάντζης

AEGEAN: Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ
Σε 170 χιλιάδες πελάτες και 200 εκατ. ευρώ τζίρο στοχεύει μέσα στο 2011 η  Aegean, που δραστηριοποιείται με επιτυχία μέχρι στιγμής στον τομέα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Η  Aegean Power  του Δημήτρη Μελισσανίδη «έκλεισε» το 2010 με τζίρο 123,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ, κατακτώντας έτσι,  μερίδιο αγοράς πάνω από το 10% και δημιουργώντας έναν υπολογίσιμο ελληνικό πόλο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Power κ. Βασίλης Μηλιώνης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνθεση του πελατολογίου της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη της γίνεται σε υγιή βάση και με  χαμηλές επισφάλειες.  Η εταιρεία ετοιμάζει από το φθινόπωρο νέα καμπάνια με έμφαση τόσο στους επαγγελματικούς πελάτες όσο και στα νοικοκυριά. Σήμερα, η Aegean αυξάνει το πελατολόγιό της με ταχύτατους ρυθμούς προσθέτοντας 15 με 17 χιλιάδες νέους πελάτες το μήνα ενώ  καταστρώνει σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της σε μεγαλύτερο φάσμα υπηρεσιών και φιλοδοξεί να δημιουργήσει πακέτα υπηρεσιών. Ήδη σε αδειοδοτικό επίπεδο η Aegean Power έχει εξασφαλίσει άδεια virtual operator και υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί το πρώτο πακέτο internet τηλέφωνο και ρεύμα. 
ΦΩΤΟ:Ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Power κ. Βασίλης Μηλιώνης «ΟΥΡΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΑ 
Τρέχει και ...δεν φθάνει τους τελευταίους δύο μήνες, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης. Ενόψει ιδιωτικοποίησης της κερδοφόρας εταιρείας , η διοίκηση επιχειρεί την άμεση αύξηση της άϋλης αξίας της από κάθε πιθανή πηγή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογράφηκε τις προάλλες στο Medias της Ρουμανίας από τον κ. Σαχίνη και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο  της Romgaz κ. Μαρσέλ Πιτέγιου, Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στη ρουμανική εταιρεία φυσικού αερίου .Στο Μνημόνιο Συνεργασίας, εκφράζεται η βούληση των δύο εταιρειών για συμπράξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώ επίσης αποτυπώνονται τα θέματα που θα εξετασθούν από τις δύο εταιρίες προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο της κοινής δραστηριότητας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, ο κ. Σαχίνης πραγματοποίησε και μία «μυστική» αποστολή στο Ισραήλ, όπου έχουν εντοπιστεί δύο σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σχετικές εξορύξεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων έχουν ήδη προχωρήσει από τον αμερικανικό κολοσσό «Noble Energy» και από ισραηλινή εταιρεία. Στο πλαίσιο της θετικά εξελισσόμενης ελληνοισραηλινής συνεργασίας είναι βέβαιο ότι η ΔΕΠΑ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μια σημαντική ποσότητα από τα εν λόγω κοιτάσματα, που βρίσκονται πολύ κοντά στη χώρα μας. Από κοντά και ο όμιλος Μυτιληναίου, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέστειλε στο Ισραήλ πέντε στελέχη του για τον ίδιο λόγο. Ο όμιλος, έχει μπει πλέον για καλά και στην αγορά φυσικού αερίου, που επίσης απελευθερώνεται και ενδιαφέρεται διακαώς να διασφαλίσει καλές πηγές τροφοδοσίας.


Ο όμιλος, που παρουσίασε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 αύξηση τζίρου της τάξης του 30% και αναμένεται  μέχρι το τέλος του 2011 να έχει ρευστότητα που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ  έχει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ.  Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ομίλου κ. Ευ. Μυτιληναίου, η  ΔΕΠΑ, παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον όμιλο λόγω των συμμετοχών που έχει στις 3 ΕΠΑ, στον αγωγό ITGI και για τα συμβόλαια που έχει με μεγάλους πελάτες. Ο κ. Μυτιληναίος, είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ του πλήρους διαχωρισμού του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, ώστε να παραμείνει η ΔΕΠΑ αποκλειστικά εμπορική εταιρεία.


Θα συναντήσει πάντως δύσκολους  ανταγωνιστές, με πρώτους και καλύτερους τους Αζέρους. Προ ημερών, ο Βαγκίφ Αλίγιεφ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Socar, επιβεβαίωσε  τη συμμετοχή του ομίλου στον επικείμενο  διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Ήδη από τον Απρίλιο, η αζέρικη εταιρεία, υπέγραψε συμφωνία για την απευθείας παροχή αερίου στη ΔΕΠΑ, παρακάμπτοντας τους Τούρκους μεσολαβητές. Οι εκτιμώμενες πωλήσεις της  Socar προς την Ελλάδα για το 2011, είναι της τάξης των  0,7 δισ. κυβικών  μέτρων.
   ΠΙΟ ΩΡΙΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ


Σημειώνεται, ότι σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, οι συνθήκες για την ιδιωτικοποίηση του 32% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), είναι πιο ώριμες με το μεγάλο «αγκάθι» να εντοπίζεται στις στρατηγικής για τη χώρα σημασίας, υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου. Με το  σχέδιο διαχωρισμού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου από την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), που ελέγχει τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου, και το οποίο πρότεινε ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης (σσ Αlpha bank), διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση. Με δύο όμως προϋποθέσεις: ότι θα διευθετηθεί το θέμα που έχει προκύψει με τα ΕΛΠΕ τα οποία κατέχουν ποσοστό 35% της ΔEΠA ( όπως και έγινε),  αλλά και με τη ΔΕΗ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της ΔΕΠΑ, καταναλώνοντας περίπου το 65% των συνολικών ποσοτήτων φυσικού αερίου. Οι τρέχουσες πάντως εξελίξεις στην ΔΕΠΑ  έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών, ανάμεσα στους οποίους και ο όμιλος  «Μυτιληναίος».  
Ο όμιλος που παρουσίασε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 αύξηση τζίρου της τάξης του 30% και αναμένεται  μέχρι το τέλος του 2011 να έχει ρευστότητα που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ  έχει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ.  Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ομίλου κ. Ευ. Μυτιληναίου, η  ΔΕΠΑ, παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον όμιλο λόγω των συμμετοχών που έχει στις 3 ΕΠΑ, στον αγωγό ITGI και για τα συμβόλαια που έχει με μεγάλους πελάτες. Ο κ. Μυτιληναίος, είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ του πλήρους διαχωρισμού του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, ώστε να παραμείνει η ΔΕΠΑ αποκλειστικά εμπορική εταιρεία. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
PHARMA CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΩΤΗΣ
SPECIFAR: ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ WATSON PHARMACEUTICALS
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ-FIAT
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
DEUTSCHE BANK: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
FOLLI FOLLIE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site