Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2011-τεύχος 373                              

ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ


της ΄Αντας Σεϊμανίδη

Η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου, συνέπεσε εφέτος με μια σειρά γεγονότων, που απολύτως δικαιολογημένα, προκάλεσαν …ρίγος στους επενδυτές του χώρου της αιολικής ενέργειας.


Ανάμεσα σε αυτά, η ματαίωση, κάποιων από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της  Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και πρωτίστως, της επίδειξης μπροστά από το Ζάππειο μέγαρο, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ανεμογεννητριών Vestas.  Αιτία της ματαίωσης,  η γενική απεργία και η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο κέντρο της Αθήνας, με τελικό θύμα την πραγματική άτρακτο ανεμογεννήτριας V90, ισχύος 3ΜW, που είχε επιστρατευτεί για τον εορτασμό και η οποία θύμιζε πόση απόσταση έχει διανύσει η επιστήμη από την εποχή των ανεμόμυλων!
Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα που διανύει την εποχή της τρόϊκα και των αγανακτισμένων πολιτών, οι συνθήκες, δεν συνέβαλαν στην ευόδωση της ενδιαφέρουσας επίδειξης, ενώ τα γνωστά πολιτικά γεγονότα  που μεσολάβησαν από τις 15 Ιουνίου μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στις 17 Ιουνίου και της διασφάλισης της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόίκα και το ΔΝΤ, δημιούργησαν επιπρόσθετες ανασφάλειες στους επενδυτές.
Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται, όχι μόνον στον τομέα της αιολικής, αλλά  σε ολόκληρο το φάσμα της «πράσινης» ενέργειας, είναι, κατά πόσο, οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην τρόικα, η γνωστή απουσία αναπτυξιακών πόρων και το «ακριβό» κατά την άποψη ορισμένων κόστος ανάπτυξης των ΑΠΕ θα αναστείλουν την ορμητικότητα που μέχρι τώρα παρουσίαζαν οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.  Το κρίσιμο θέμα των εγγυημένων τιμών  αγοράς, απασχολεί ιδιαίτερα τους επενδυτές που έχουν κάνει τους υπολογισμούς  τους και σε μεγάλο βαθμό έχουν προχωρήσει τις επενδύσεις τους με βάση  τις τιμές αυτές.


Και ναι μεν ο νέος υπουργός ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, παραλαμβάνοντας από την πρώην συνάδελφό του υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη ,επεσήμανε ότι « η σημαία της πράσινης ανάπτυξης δεν πρόκειται να υποσταλεί» και ότι  έρχεται για να συνεχίσει και όχι να ανατρέψει τα πράγματα, πλην όμως, η πραγματικότητα είναι ότι πολλά θέματα που αφορούν το μέλλον των ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα, παραμένουν ανοικτά  .   

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ
Πριν τα δούμε αναλυτικά, να υπενθυμίσουμε  και την πρόσφατη πρόταση του  υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  σύμφωνα με την οποία, η εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος.


Συγκεκριμένα ο κ.  Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το «πώς θα μπορέσει να  πάρει μπροστά» η ελληνική οικονομία και παρατηρώντας, ότι ακόμα και μια επιτυχής μείωση του χρέους μέσω ιδιωτικοποιήσεων θα πάρει χρόνο, επεσήμανε: «Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο απ’ ό,τι εμείς στη Γερμανία και θα μπορούσε να εξαγάγει σε μας ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι η ελληνική οικονομία θα διέθετε ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο. Χωρίς παρόμοιες και άλλες αναπτυξιακές προοπτικές θα μου ήταν πολύ δύσκολο να φορτώσω στο γερμανό φορολογούμενο το τεράστιο ρίσκο ενός νέου προγράμματος…»
Η πρόταση του κ. Σόιμπλε ερμηνεύτηκε ως πρόταση    παραχώρηση της εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε γερμανικές επιχειρήσεις και  ως όρος για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο νέο δάνειο που πρόκειται να συμφωνηθεί για την Ελλάδα αυτή της Γερμανίας.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ , πρότεινε στην ΕΕ  να δοθεί μια προοπτική ευημερίας στους Έλληνες πολίτες μέσα από συγκεκριμένα έργα, όπως η ενσωμάτωση της Ελλάδας σε μια στροφή στον ενεργειακό τομέα,έτσι ώστε να μπορεί να "εξαχθεί" ηλιακή ενέργεια από την Αθήνα στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη». 


  ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΝΥΣΗΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών   σε σχέση με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας  απασχολεί και το Ευρωκοινοβούλιο που παρακολουθεί με ανησυχία  τις πιέσεις που δέχεται η Πορτογαλία για την αναθεώρηση των κινήτρων ανάπτυξης ΑΠΕ στο πλαίσιο του πρόσφατου πακέτου στήριξης και του σχετικού μνημονίου. Μάλιστα, το θέμα αυτό θα φέρει  προς συζήτηση στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κ. Άννυ Ποδηματά.
Σημειώνεται, ότι σε  εκδήλωση με θέμα την προσαρμογή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στις ανάγκες των φωτοβολταϊκών, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Ιουνίου  και διοργανώθηκε από την  Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανίας Φωτοβολταικών (European Photovoltaic Industry Association- ΕΡΙΑ) αναγνωρίστηκε το δυναμικό της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι κ. Reinhold Buttgereit, γενικός γραμματέας της ΕΡΙΑ,. M. Sanchez Jimenez, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, D. Marchand Maillet, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Energy Pool και  K. Staschus, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ENTSO-E  πρότειναν  υπάρχουσες και μελλοντικές λύσεις στο πεδίο των 'Έξυπνων Δικτύων' και τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης ολοένα και περισσότερης ηλιακής ενέργειας στα Ευρωπαϊκά δίκτυα.  ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ 
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ
Στην Ελλάδα πάλι, η Ελληνική  Εταιρεία  Ανάπτυξης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ζητά επίμονα από την Πολιτεία, να πάρει καθαρή θέση,  κυρίως πάνω στο μείζον ερώτημα που απασχολεί αυτήν την περίοδο τον κλάδο της αιολικής ενέργειας και το οποίο είναι να  η επαρκής εγγύηση των συμβάσεων πώλησης ενέργειας και ορθή αποτίμηση του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε;
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου βρήκε την Αιολική Ενέργεια στην Ελλάδα με δύο πρόσωπα, σε μια κατάσταση που θυμίζει Ιανό:
Από τη μια, υλοποιούνται επενδύσεις αιολικών πάρκων  που θα οδηγήσουν το συνολικό νούμερο αιολικών MW που θα συνδεθούν στο σύστημα μέσα σε όλο το 2011, γύρω στα 350 MW. Το νούμερο αυτό, αντιστοιχεί σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων Ευρώ και σε υπερδιπλασιασμό του ετήσιου μέσου όρου της προηγούμενης πενταετίας. Από την άλλη, η οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας δημιουργεί και στην Αιολική Ενέργεια πρόσθετα προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται  με το επιχείρημα ότι οι Α.Π.Ε. είναι ένα είδος «ακριβής» ανάπτυξης που δεν μπορεί να προωθείται εν μέσω οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό και για τη διασφάλιση των σημαντικών επενδύσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται, ο ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει:
  
 …ΚΑΙ Η ΟΡΘΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Πρώτον, να υπάρξει επαρκής εγγύηση των συμβάσεων πώλησης ενέργειας και ορθή αποτίμηση του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε. που σήμερα είναι τεχνητά υπερτιμημένο σε βάρος των καταναλωτών και των Α.Π.Ε.  Σε σχέση ειδικά με τις καθορισμένες  τιμές πώλησης της ενέργειας, ο κ. Παπασταματίου επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο μείωσής τους, καθώς οι επενδύσεις στα αιολικά είναι ήδη οριακές. Δεύτερον, να αναλάβει η Υπηρεσία Α.Π.Ε. του ΥΠΕΚΑ την εξουσία και αρμοδιότητα για την ενιαία εφαρμογή και ερμηνεία όλων των επιμέρους νομοθεσιών και διαδικασιών που εμπλέκουν τις Α.Π.Ε. και να επιλυθούν τα χρόνια και γνωστά προβλήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας. Τρίτον, να  επιταχυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να εφαρμοσθεί τίμιος και διαφανής ανταγωνισμός καυσίμων και μορφών ενέργειας Τέταρτον, να αλλάξει ριζικά ο τρόπος σχεδιασμού και ανάπτυξης των υποδομών και του συμβατικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής ώστε να υποστηριχθεί η μεγάλη διείσδυση Α.Π.Ε.  Πέμπτον, να προωθηθούν οι μικρές ανεμογεννήτριες ώστε ο κάθε πολίτης να απολαύσει τα οφέλη της αιολικής ενέργειας και έκτον να  εκτελεστούν εκτενή και μόνιμα προγράμματα ενημέρωσης για τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση, τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την απόδοση του 1% του τζίρου των αιολικών πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές.    ΞΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σημειώνεται, ότι ο κλάδος των αιολικών «ξενοκρατείται», καθώς οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες του είναι ξένων συμφερόντων και χρηματοδοτούν ιδίοις πόροις τις επενδύσεις τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η «ΡΟΚΑΣ»,συμφερόντων του ισπανικού ομίλου IBERDROLA, η επίσης ισπανική GAMESA, η ACCIONA Ενεργειακή, ενώ, στους μεγάλους ΄Ελληνες παίκτες συμπεριλαμβάνονται η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» και οι θυγατρικές του ομίλου «Ακτωρ», που όμως βρίσκονται αντιμέτωπες με την μη επαρκή χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα επενδύσεων αυτού του μεγέθους.


 ΑΠΡΟΘΥΜΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Τις προάλλες, ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας του ομίλου «ΑΚΤΩΡ» κ. Σάκης Καλλιτσάντσης, επεσήμανε αυτήν την δυσκολία, που κατά την εκτίμησή του, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον μέσα από την ενεργοποίηση στον κλάδο ξένων επενδυτών που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και μπορούν να συμβάλουν με ίδια κεφάλαια στην χρηματοδότηση  των projects τους. Από τη δική του πλευρά, ο κ.  Παπασταματίου, προσθέτει ότι  τα υψηλά επιτόκια και τα απαιτούμενα από τις τράπεζες χρηματοδοτικά σχήματα, που απαιτούν υψηλά ποσοστά ίδιας συμμετοχής, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε περιοχές με μέση και χαμηλή ταχύτητα ανέμου. Οι περιοχές αυτές, λόγω της χαμηλότερης απόδοσης τους, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν, καθώς τα υψηλά επιτόκια κάνουν τις επενδύσεις μη ελκυστικές για χρηματοδότηση.


Ο κ. Γ. Μιχόπουλος, γενικός διευθυντής της VESTAS ( προμηθεύτριας εταιρείας εξοπλισμού),  υπενθυμίζει τις προσπάθειες που κάνουν οι εταιρείες προμήθειας εξοπλισμού «χωρίς αυτό να είναι δική τους δουλειά»  να λειτουργήσουν και ως φορείς χρηματοδότησης, χωρίς όμως αυτό να λύνει το πρόβλημα.  Από τη δική του πλευρά, ο κ. Δ. Τσαντίλας, γενικός διευθυντής της «ΡΟΚΑΣ», επισημαίνει  την σημασία που έχει στην παρούσα φάση, η αξιοποίηση από πλευράς των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου, των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνασυγκρότησης και ανάπτυξης (EBRD). 
Επισημαίνει επίσης ότι σε μια αγορά που θεωρείται πλέον ώριμη από πλευράς «παικτών», πολλοί θεωρούν ότι η πολιτεία πρέπει να κάνει τις επιλογές της και να ξεχωρίσει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τους επενδυτές, που διαθέτοντας την οικονομική ισχύ και  εμβέλεια μπορούν άμεσα να τις υλοποιήσουν.  Επειδή δε, μέσα στα τρία τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τα δεδομένα, πέραν της αξιολόγησης των επενδυτών, προτείνεται να υπάρξουν και κάποιες ρήτρες σε σχέση με τις καθυστερήσεις, που θα προέρχονται από τους εμπλεκόμενους στις επενδύσεις κρατικούς φορείς.
Και ναι μεν, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κάνοντας κατά γενική ομολογία «πολύ καλά» τη δουλειά της, ξεμπλοκάρισε ένα μεγάλο τμήμα των αιτήσεων για  την ανάπτυξη  έργων σε όλους του τομείς των ΑΠΕ , οι γνωστές όμως γραφειοκρατικές δυσκολίες παρέμειναν και  μεταφέρονται πλέον στην περιφέρεια.
Στην περιφέρεια, όπου με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» από αρχές Ιουλίου εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν παραπέρα καθυστερήσεις, λόγω πιθανής ευθυνοφοβίας και άγνοιας του αντικειμένου από τους  νέους περιφερειάρχες.


   Η ΡΑΕ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


Χαρακτηριστική προς αυτήν την κατεύθυνση η εκτίμηση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Γ. Τσιπουρίδης, ο οποίος δηλώνει μεν αισιόδοξος, γιατί «παρά τις δυσκολίες η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα την μόνη προοπτική»,  εκτιμά όμως ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα δυσχεράνει την πρόοδο των έργων.  Παράλληλα θα πρέπει να διευκολυνθεί  και η υποδοχή των έργων ΑΠΕ από την κοινωνία.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπουρίδης, το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο της «ΔΕΗ Ανανέωσιμες» αντιμετωπίζει σήμερα δυο προσφυγές στο ΣΤΕ από κυνηγούς που θεωρούν ότι το έργο θα ενοχλεί…τα πουλιά. Αλλά και δεκάδες άλλοι σημαντικοί  βιώνουν αντίστοιχες  περιπέτειες και μάλιστα με ήδη υλοποιημένα έργα. Εκτιμάται δε, ότι   οι καθυστερήσεις,  και δυστυχώς συχνά και οι γνωμοδοτήσεις του πέμπτου τμήματος του ΣτΕ, αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή κακών για τις επενδύσεις στη ενέργεια. Ιδιαίτερα τα αιολικά πάρκα, βάλλονται από υπερβάλλουσες συχνά περιβαλλοντικές ευαισθησίες και από την λογική του «όχι στη δική μου αυλή».  Το πρόβλημα βέβαια επιτείνεται,λόγω των αναβολών και καθυστερήσεων που δημιουργεί το έλλειμα χωροταξίας και το οποίο  καθιστά εύκολη  την προσβολή επενδυτικών σχεδίων στο ΣτΕ. Και ναι μεν έχουμε δημοκρατία, αλλά όταν ο καθένας, δικαιούται με 2000 ευρώ να προσβάλει οιαδήποτε επένδυση θεωρεί ότι τον ενοχλεί για τον οιονδήποτε λόγο, ποιο είναι στην προκείμενη περίπτωση και το δικαίωμα του επενδυτή που υφίσταται  την καθυστέρηση, τα έξοδα και την ταλαιπωρία;
‘Εχει έρθει  ανεπιστρεπτί η ώρα να μπουν περιορισμοί στην ελεύθερη μέχρι στιγμής  δυνατότητα οιουδήποτε, να καθυστερεί την ανάπτυξη σε βάρος όλων. Έχουν γίνει κατ΄επανάληψη προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και ο κ. πρωθυπουργός είναι ο πλέον αρμόδιος να κοιτάξει το θέμα κατάματα, αν έχει αποφασίσει πράγματα ότι θα διευκολύνει την επενδυτική  ροή στην χειμαζόμενη οικονομία μας.

ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ
Πάντως, όπως έχει επισημάνει στη στήλη ο καθ΄ύλην αρμόδιος διευθυντής για τις ΑΠΕ του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Χαβιαρόπουλος, η χώρα μας, υπολείπεται αρκετά του στόχου ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας  που είχε τεθεί αρχικά για το 2011 –2012  γι΄αυτό  το επόμενο βήμα στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ θα αφορά τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, που έμειναν πίσω σε σχέση με αυτές των φωτοβολταϊκών. 


 Αλλά και από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής Δικτύου της ΔΕΗ κ. Δρόσος, αναφερόμενος στο ο ν.3851/2010, τονίζει ότι   επέλυσε σημαντικά προβλήματα στην αδειοδότηση των αιολικών πάρκων,  τελικά προωθήθηκαν …τα  φωτοβολταϊκά.


Σήμερα, ο μεγαλύτερος όγκος αιτημάτων για σύνδεση με το δίκτυο που υποδέχεται η ΔΕΗ ,αφορά τα ΦΒ, έναν κατά πολύ μικρότερο αριθμό για  επενδύσεις στη βιομάζα ενώ δεν υπάρχουν καθόλου αιτήματα για μικρά αιολικά πάρκα. Ο κ. Δρόσος, επισημαίνει ακόμα, ότι η ευκολία υποβολής των αιτήσεων αποτελεί ουσιαστικά την μεγάλη αδυναμία του νόμου (σς πρόκειται να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις σχετικά), καθώς κινητοποιείται ένας ολόκληρός μηχανισμός για να εξετάσει τις αιτήσεις για αδειοδότηση, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί ένα φιλτράρισμα σε σχέση με το ποιες μπορούν και ποιες δεν μπορούν να προχωρήσουν. Έτσι, τα «μικρά», κάνουν τελικά κακό στα «μεγάλα»
Το πρόβλημα, δείχνουν να συνειδητοποιούν πια και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά, αφού ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) έχει ήδη προτείνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με πολύ πιο αυστηρούς όρους για τη σύνδεση στο σύστημα. Το πρόβλημα δείχνουν να συνειδητοποιούν πια και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά, αφού ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ)  έχει ήδη προτείνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με πολύ πιο αυστηρούς όρους σε ότι ειδικά αφορά   την κατάθεση των εγγυητικών επιστολών για τη σύνδεση στο σύστημα 


  Η ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ


Για την ιστορία σημειώνεται, ότι  μέσα και μόνον στο πρώτο 3μηνο μέσα του 2011, τα νέα συστήματα  φωτοβολταικών που συνδέθηκαν στο δίκτυο ,ισοδυναμούν με τα μισά απ’ όσα μπήκαν μέσα σε ολόκληρο το 2010 ! Σύμφωνα με προσωρινές  εκτιμήσεις, τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, το σύνολο νέων φωτοβολταικών κάθε κατηγορίας ανήλθε σε 70 μεγαβάτ, όταν όλο το 2010 εγκαταστάθηκαν 150 μεγαβάτ. Από αυτά, γύρω στα 5 MW προέρχονται από τον οικιακό τομέα, όταν όλο το 2010 είχαν τοποθετηθεί σε στέγες κατοικιών περί τα 7,3 MW.  ‘Αλλωστε  και τα στοιχεία από τις τράπεζες, δείχνουν ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2011, έδωσαν περισσότερα δάνεια για οικιακά φωτοβολταικά, απ’ ότι όλη τη χρονιά πέρυσι. Και ο χορός των ΦΒ συνεχίζεται…


 


 
ΦΒ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ: ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ
Η  πρόσφατη φημολογία, περί  ενδεχόμενης μείωσης των εγγυημένων τιμών αγοράς του ρεύματος από ΑΠΕ, και ειδικότερα από τα φωτοβολταϊκά,  είχε, πέρα από την αναστάτωση που δημιούργησε και ένα θετικό για τους επενδυτές αποτέλεσμα:
Μέσα σε μια νύχτα σχεδόν, λήφθηκαν από την Πολιτεία, αποφάσεις επίσπευσης της όλης διαδικασίας και κινητοποίησης των μηχανισμών με απίστευτες ταχύτητες,  προκειμένου μικροί και μεγάλοι επενδυτές να «προλάβουν» τις ισχύουσες ταρίφες.
Με την πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να μεταφέρει τις αρμοδιότητες για την υπογραφή συμβάσεων πώλησης ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά από το ΔΕΣΜΗΕ στη ΔΕΗ, αναμένεται ότι θα αποσυμφορηθεί ο όγκος των … 3.000 αιτημάτων, που ήταν αδύνατον να  διεκπεραιωθούν από την υποδομή του ΔΕΣΜΗΕ.
Η σχετική απόφαση, προβλέπει την παροχή εξουσιοδότησης από τον ΔΕΣΜΗΕ στη ΔΕΗ, για την υπογραφή συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι συνδέονται στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης, υπό την προϋπόθεση, ότι κάτω από την υπογραφή του εξουσιοδοτούμενου προσώπου θα αναγράφεται, για λόγους ασφάλειας των συναλλαγών, ο όρος ότι: «Επισημαίνεται ότι έναντι του συμβαλλομένου πωλητή, μόνος συμβατικά υπεύθυνος παραμένει ο ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ».
Σημειώνεται, ότι σε μεγάλο βαθμό, η σχετική απόφαση ευνοεί  τους πολύ μικρούς επενδυτές όπως οι αγρότες, αλλά και τους πολύ μεγάλους όπως η ΔΕΗ, που σπεύδουν αυτήν την περίοδο να  καταθέσουν στον ΔΕΣΜΗΕ αίτηση για σύμβαση αγοραπωλησίας με τις ισχύουσες ευνοϊκές τιμές.
Εν τω μεταξύ, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, μέσα στον ενάμισυ τελευταίο χρόνο, έχει τετραπλασιάσει τα μεγέθη του: Σύμφωνα με τα στοιχεία που  μας παρέχει ο διευθύνων σύμβουλος της Positive Energy κ. Kωνσταντίνος Μαύρος, συνολικά στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί 200 Mwpφωτοβολταϊκών, δημιουργώντας, πάνω από 5.000 θέσεις μόνιμης εργασίας. 
   
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Βέβαια, ο κ. Μαύρος δεν κρύβει ότι ακόμα και αυτός ο «ανθηρός» κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας,  καθώς οι χρηματοδοτήσεις των έργων γίνονται πιο δύσκολα αλλά και πιο επιλεκτικά.  Το 2010  πάντως οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότησαν 150 νέα MWp.  Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 εγκαταστάθηκαν 70 νέα MWp  ενώ η εκτίμηση  για ολόκληρο το 2011 είναι ότι θα εγκατασταθούν  περίπου 250-280 ΜWp. Το μέγεθος αυτό, αντιστοιχεί σε μία επιπλέον σημαντική αύξηση της αγοράς των φωτοβολταϊκών της τάξης του 70-80% με τους επενδυτές να διαφοροποιούν  τις επενδυτικές τους επιλογές.


 


 


 


 ΔΡ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΦ
Η ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗΣωστός προγραμματισμός, ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, διαφάνεια στις διαδικασίες , εξάλειψη της γραφειοκρατίας και πάταξη του παρεμπορίου αδειών, είναι το πεντάπτυχο  που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ο   νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Δρ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου. Ο κ. Ζαχαρίου, που είναι και ο ίδιος ενεργό στέλεχος του κλάδου  των φωτοβολταϊκών , διαδέχθηκε πρόσφατα, τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του Συνδέσμου Χρήστο Καλυβιώτη.  Στον μαχητικό, για όσους έχουν παρακολουθήσει τις δυναμικές παρεμβάσεις  του, κύριο Καλυβιώτη, αποδίδεται εν  μέρει ο τετραπλασιασμός  του μεριδίου των ΦΒ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας κατά το  2010.  Στον κ. Ζαχαρίου , εναπόκειται η συνέχιση της αύξησης της διείσδυσης των ΦΒ στο δίκτυο, αλλά και το ξεκαθάρισμα της αγοράς από παρασιτικά φαινόμενα όπως το παρεμπόριο αδειών.
  
Επεκτείνοντας τη συζήτηση στη συνολικότερη εικόνα  του κλάδου και στις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, ο κ. Ζαχαρίου, υπενθυμίζει, ότι σήμερα, τα φωτοβολταϊκά ,καλύπτουν λιγότερο από το 0.5% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, έναντι  στόχου του  ΣΕΦ για 12% μέχρι το 2020 το οποίο αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 6 GWp εγκατεστημένης ισχύος. Ειδικά για το 2011, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΦ, εκτιμά ότι υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 250-300 MWp φωτοβολταϊκών στο δίκτυο με μια  όμως προϋπόθεση: ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα στη χρηματοδότηση νέων έργων, από τράπεζες και επενδυτές.
   
ΜΕ ΜΕΤΡΟ
Στην εύλογη ανησυχία πολλών ότι μια πολλή μεγάλη ανάπτυξη ΦΒ ενδέχεται να επιβαρύνει το δίκτυο  μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας , απαντά ότι είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί αρκεί να μη συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων σε μια περιοχή. Απαιτείται σωστός προγραμματισμός τόσο στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών όσο και των λοιπών ΑΠΕ και ταυτόχρονα εκσυγχρονισμός του δικτύου. Ενδιαφέρουσα όμως είναι η πρόταση του κ. Ζαχαρίου  και για το παρεμπόριο των αδειών.  Επισημαίνοντας  ότι η λήψη αδειών με αποκλειστικό σκοπό την μεταπώληση δε βοηθάει την αγορά, αντιθέτως περιορίζει τη διαθέσιμη ισχύ και αυξάνει το κόστος της επένδυσης, κάνει την εξής επισήμανση:  Αν, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλλει αίτημα για άδεια και να πάρει έγκριση σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από απλές διαδικασίες, το φαινόμενο θα εκλείψει αφού έτσι κι αλλιώς η άδεια  θα χάσει την αξία της.  Σε ότι αφορά την υπερβολική  ανάπτυξη  φωτοβολταϊκών και αυτή, μπορεί πλέον να περιοριστεί με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής για τη λήψη όρων σύνδεσης.


 


 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣΑς δούμε όμως πολύ συνοπτικά με βάση τα στοιχεία  που μας παρέχει ο κ. Ζαχαρίου πώς διαμορφώνονται μέχρι στιγμής οι επιχειρηματικές προοπτικές στον κλάδο των ΦΒ. Στην  παρούσα φάση, περισσότερες από 7000 αιτήσεις (~3.2 GWp) εκκρεμούν για έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ενώ ο ελάχιστος εθνικός στόχος είναι ~800MWp μέχρι το 2020. Υπάρχει  δυνατότητα εγκατάστασης πολύ μεγάλων έργων (25-50MWp) ενώ πολλά υποσχόμενη είναι η αειφόρος αγορά με την ανάπτυξη μικρών οικιακών συστημάτων κιεγκαταστάσεων στον κτιριακό τομέα (BIPV)Το νέο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης για τα ΦΒ, προβλέπει συμβόλαιο πώλησης ενέργειας για 20 χρόνια με αναπροσαρμογή σύμφωνα με τον πληθωρισμό Παρέχεται  40% επιδότηση στο κεφάλαιο της επένδυσης (Αναπτυξιακός Νόμος –ελάχιστη επένδυση 100k€, όχι για νέα έργα >2ΜWp) και παράλληλα παρέχονται  κίνητρα για τον οικιακό τομέα (αυξημένη τιμή kWh, 25 χρόνια,απλοποίηση διαδικασιών – για συστήματα <10kWp).


Οι  δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης στον τομέα περιλαμβάνουν :Κεντρικά συστήματα παραγωγής (τάξη μεγέθους  MWp), Εμπορικές εφαρμογές (δεκάδες kWp), Οικιακές εφαρμογές (μερικά kWp) και την ανάπτυξη τοπικής βιομηχανίας.


    ΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ 
Σήμερα στον τομέα κατασκευής τμημάτων ΦΒ δραστηριοποιούνται οι εξής εταιρείες: Solar Cells Hellas – Δισκία, Φ/Β στοιχεία και πλαίσια (μερική λειτουργία, 60MWp),  Silcio/Piritium – Δισκία, Φ/Β στοιχεία και πλαίσια (μερική λειτουργία, 40MWp),  Energy Solutions S.A. – Φ/Β πλαίσια (σε λειτουργία, 12MWp), Exel Group – Φ/Β πλαίσια (υπό κατασκευή, 60-70MWp), Heliosphera – Φ/Β πλαίσια λεπτών υμενίων (υπό κατασκευή, 60MWp),Stel Solar – Φ/Β πλαίσια (σε λειτουργία, 15MWp), GLB Bulgaria ltd – Φ/Β πλαίσια (υπό κατασκευή, 6MWp),SolarPro Bulgaria – Φ/B πλαίσια (μερική λειτουργία, 18MWp) και Heliodomi S.A. – Φ/Β πλαίσια άμορφου πυριτίου (σε εκκρεμότητα, 5+2MWp)


.   
    


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
PHARMA CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΩΤΗΣ
SPECIFAR: ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ WATSON PHARMACEUTICALS
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ-FIAT
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
DEUTSCHE BANK: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
FOLLI FOLLIE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site