Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος - Αύγουστος 2007                               Τεύχος 334

Οι προοπτικές που - επιτέλους -  διανοίγονται από την επικείμενη ψήφιση του νέου
θεσμικού πλαισίου για τις οικιστικές περιοχές


Του Στέφανου Κοτζαμάνη


Όταν στη σημερινή Ευρώπη, οι πολιτικοί μιλούν για «μεταρρυθμίσεις», συνήθως αναφέρονται σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
1. Απεμπλοκή από το δημόσιο τομέα και απελευθέρωση πολύ σημαντικών αγορών, όπου πολλές φορές μέχρι πρότινος, τον πρώτο λόγο είχαν οι δημοσίου συμφέροντος επιχειρήσεις και οργανισμοί. Οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια αποτελούν δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα.
2. Χαλάρωση των θεσμικών περιορισμών που συνήθως θέτουν οι κυβερνήσεις σε κλάδους που μέχρι πρότινος εθεωρούντο ως «στρατηγικής σημασίας».
3. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου εργασίας, έτσι ώστε η συγκεκριμένη κατηγορία κόστους να τείνει να καταστεί μια μάλλον ελαστική, παρά μια ανελαστική δαπάνη για τις επιχειρήσεις (ευκολία προσλήψεων-απολύσεων, μεγάλη ευχέρεια για μερική απασχόληση, έλλειψη περιορισμών σε ό,τι αφορά στα κατώτερα ημερομίσθια, κ.λπ.).
4. Μείωση της γραφειοκρατίας για την υλοποίηση επενδύσεων, ενθάρρυνση για καινοτομίες και ίδρυση νέων επιχειρήσεων, τόνωση της κινητικότητας των εργαζομένων και των κεφαλαίων, μεταξύ χωρών, κλάδων, κ.λπ.
5. Η όσο το δυνατόν εγκαιρότερη και «τολμηρότερη» προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης, με τρόπο ώστε να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
6. Δραστικές προσπάθειες των κυβερνήσεων για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών και περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
7. Πολιτικές για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, μέσω χαμηλότερων φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως, διεθνώς, οι όποιες μεταρρυθμίσεις προϋποθέτουν και κάποιο κόστος, που καλούνται να το επωμισθούν διάφορες κοινωνικές ομάδες και έτσι δημιουργούνται εστίες αντιδράσεων. Και γι' αυτό το λόγο οι δυτικές κοινωνίες ζουν τα τελευταία χρόνια σε μια πολιτική μάχη μεταξύ της «αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων» και του λεγόμενου «πολιτικού κόστους». Στην περίπτωση για παράδειγμα της αγοράς εργασίας, οι εργαζόμενοι συχνά διαμαρτύρονται γιατί καλούνται να υποστούν αυτοί τις επιπτώσεις της κυκλικότητας της αγοράς, ή επίσης αρνούνται επίπεδα αμοιβών κάτω από ένα «ελάχιστα επιτρεπτό όριο».


Προσέλκυση Βορειοευρωπαίων
Στο σημερινό Ε7 θα αναφερθούμε σε μια μεταρρύθμιση, που δεν έχει ουσιαστικά πολιτικό κόστος, ούτε επιφέρει ζημιές και βάρη σε συμπολίτες μας. Πρόκειται για την πολιτική προσέλκυσης Βορειοευρωπαίων ώστε να ημιδιαμένουν (συνήθως από τρεις έως έξι μήνες το χρόνο) στην Ελλάδα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και αρκετά χρόνια, εκατομμύρια πολίτες της Βόρειας Ευρώπης (κυρίως συνταξιούχοι ή άτομα που διακρίνονται για την οικονομική τους άνεση) αγοράζουν σπίτια σε επιλεγμένες -φυσικού κάλους- οικιστικές περιοχές της Μεσογείου, που δημιουργούνται ειδικά για το σκοπό αυτό.  Στόχος τους είναι να διαμένουν συνήθως σε αυτές από τρεις έως έξι μήνες κάθε χρόνο, προκειμένου να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και να κάνουν τις διακοπές τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μέχρι σήμερα, οι Βορειοευρωπαίοι έχουν «κατακλύσει» τις ισπανικές ακτές, ενώ έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και σε πολλές άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία, η Κύπρος (ελεύθερη και κατεχόμενη), κ.ά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκετά ακόμη εκατομμύρια Βορειοευρωπαίων θα επιλέξουν την ημιδιαμονή τους στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Η μεγάλη πρόκληση
Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει ουσιαστικά μείνει «εκτός παιχνιδιού» σ' αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα αγορά, κυρίως λόγω του ανελαστικού της θεσμικού πλαισίου και των απίστευτων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται, προκειμένου να δημιουργηθούν επίλεκτες οικιστικές περιοχές που θα προβλέπουν ήπιες παρεμβάσεις στο ευρύτερο περιβάλλον.
Τα δυνητικά οφέλη της ελληνικής οικονομίας από τη δραστηριοποίηση στην προσέλκυση ημιδιαμονής των Βορειοευρωπαίων είναι τεράστια και ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
. Μεγάλη εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, λόγω των χρημάτων που θα αντληθούν από τις πωλήσεις των κατοικιών στις νέες οικιστικές που θα δημιουργηθούν.
. Θετικότατες επιπτώσεις στους λεγόμενους οικοδομικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα στις τσιμεντοβιομηχανίες, στα προφίλ αλουμινίου, στην ξυλεία, κ.λπ. Στους κλάδους αυτούς έχει στηριχτεί εδώ και δεκαετίες η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προσέλκυσης Βορειοευρωπαίων θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση για τα προϊόντα αυτά, μετά τις θετικότατες επιπτώσεις από την δημιουργία υποδομής των Ολυμπιακών Αγώνων και από την έκρηξη των στεγαστικών δανείων.
. Ευεργετική επίδραση στην απασχόληση κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου των παραπάνω projects.
. Τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς οι επενδύσεις θα γίνουν σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, μακριά από βιομηχανίες και άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τον τοπικό πληθυσμό. Ωστόσο, η τόνωση της απασχόλησης θα είναι εντονότερη μετά την ολοκλήρωση του project, λόγω της ανάγκης εξυπηρέτησης των Βορειοευρωπαίων σε αγαθά και υπηρεσίες.


Έμφαση στον τουρισμό
Ο μεγαλύτερος ωστόσο ωφελημένος της όλης υπόθεσης είναι ο κλάδος του τουρισμού για τους παρακάτω λόγους:
. Η μέση διαμονή του κάθε Βορειοευρωπαίου υπολογίζεται γύρω στους τρεις με τέσσερις μήνες, περίοδος έξι έως οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή του μέσου τουρίστα που επισκέπτεται τη χώρα μας.
. Κάθε Βορειοευρωπαίος θα έρχεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τους άλλους τουρίστες όπου είναι ζήτημα το εάν και πόσο συχνά θα επαναλάβουν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Ένας δηλαδή ημιδιαμένων αλλοδαπός ισοδυναμεί περίπου με αρκετές δεκάδες τυπικούς τουρίστες!
. Κάθε Βορειοευρωπαίος που ημιδιαμένει σε μια χώρα συνήθως προσελκύει και άλλους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα (συγγενείς, φίλους, κ.ά.), με αποτέλεσμα οι τουριστικές αφίξεις να πολλαπλασιάζονται.
. Διευρύνεται η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού, η οποία μέχρι σήμερα περιορίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
. Αμβλύνονται οι ανταγωνιστικές πιέσεις που δέχεται ο ελληνικός τουρισμός από τις χώρες-προορισμούς χαμηλότερου κόστους όπως, η Τουρκία και άλλες χώρες της Νοτίου Μεσογείου.
. Περιορίζονται οι διακυμάνσεις του τουριστικού ρεύματος από έτος σε έτος λόγω έκτακτων γεγονότων και της κυκλικής πορείας της διεθνούς οικονομίας.
. Κάθε ένας από τους διαφημιζόμενους Βορειοευρωπαίους αποτελεί μια ζωντανή και ανέξοδη διαφήμιση για τη χώρα.

Η μέχρι τώρα εμπειρία του εγχειρήματος έχει δείξει ότι η προσέλκυση ημιδιαμενόντων Βορειοευρωπαίων έχει επιδράσει θετικά στις χώρες-προορισμού. Υπήρξε φυσικά η «υπερβολή» της Ισπανίας, ή και κάποια μικροπαράπονα των ξενοδόχων της Πάφου στην Κύπρο, ωστόσο οι Κύπριοι ξενοδόχοι κατάλαβαν γρήγορα ότι κυρίως υπεύθυνοι για τις περιορισμένες πληρότητές τους ήταν οι ίδιοι που προχώρησαν σε μια άνευ λογικής αύξηση της προσφοράς κλινών και όχι οι ξένοι αγοραστές ακινήτων.

  Περιεχόμενα
Editorial
Προτάσεις αγοράς / Χρηματιστήριο
Αφιέρωμα : Ελληνική επιχειρηματικότητα
Αφιέρωμα : Καταθετικά προϊόντα - Στο επίκεντρο όσο ποτέ
Αφιέρωμα : Kαλοκαιρινές αποδράσεις
Άρθρο : Η επιστροφή του κύκλου
Άρθρο : ΚLEEMAN το "διαμάντι" απ' το Κιλκίς
Άρθρο : Η πειρατεία λογισμικού πλήττει την ελληνική οικονομία και στερεί νέες θέσεις εργασίας
Άρθρο : Κύπρος - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των επιχειρηματικών σήριαλ
Άρθρο : Το project της προσέλκυσης βορειοευρωπαίων για ημιδιαμονή στην Ελλάδα
Άρθρο : Κατά πόσο συμφέρει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα
Άρθρο : Τρόποι "διάγνωσης" των λογιστικών παρεμβάσεων
Άρθρο : Εφαρμογή δυναμικής τεχνικής ανάλυσης ομολόγων
Ανασκόπηση : Επενδύσεις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Ταμείο : Το δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης!

 Όροι και προϋποθέσεις του site