Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2011-τεύχος 373                              

DEUTSCHE BANK:
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


της Άντας Σεϊμανίδη


«Ηier ist das wirkliches Pαradies (Εδώ είναι ο αληθινός Παράδεισος)», είπε στους συνδαιτυμόνες του, ο Γιόζεφ Άκερμαν και άναψε το πούρο του, ακουμπώντας το βλέμμα του στη θρακιώτικη παραλία μπροστά του.


Η σκηνή εκτυλίσσεται ένα όμορφο σεπτεμβριάτικο σούρουπο του Σεπτεμβρίου του 2009, στο φημισμένο εστιατόριο της παραλίας του Αη-Γιώργη, λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη. Ανάμεσα στους ομοτράπεζους του κ. Άκερμαν, δύο όμορφες Εβρίτισσες κυρίες, η κα Κατερίνα Καραγιάννη, στέλεχος παλιότερα της Deutsche Bank και ιδρύτρια του Οικονομικού Φόρουμ της Θράκης, η κα Σοφία Λαμπάκη, δραστήρια επιχειρηματίας της ακριτικής περιοχής και τοπικοί παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο τότε νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης.
Οι ευρυμαθείς σερβιτόροι, στους οποίους δόθηκε εντολή να περιποιηθούν ιδιαίτερα τον ξένο προσκεκλημένο, πληροφορήθηκαν ότι ο ευγενικός κύριος με το πούρο ήταν ο κεντρικός ομιλητής του 1ου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιούνταν εκείνες τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη, ότι είναι επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και λάτρης της Σαμοθράκης, στην οποία έχει σκεφθεί ακόμα και να αποκτήσει ένα εξοχικό σπίτι. Πληροφορήθηκαν, ακόμα, ότι ο κ. Άκερμαν, που κατάγεται από την Ελβετία, ερχόταν στα ελληνικά νησιά από την παιδική του ηλικία, μιλά όσο μπορεί αρχαία ελληνικά, λατρεύει την Οδύσσεια και, επιπλέον, διευθύνει τη μεγαλύτερη σε ενεργητικό τράπεζα της Γερμανίας, την «Deutsche Βαnk».
Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την επίσκεψη του Άκερμαν στη Θράκη, και μετά τις καταιγιστικές για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, η «Deutsche Βank», υπό την ηγεσία του, αναπτύσσει έναν καταλυτικό παρασκηνιακό ρόλο. Στα πλαίσια αυτού, κλιμάκιο ανώτατων στελεχών της τράπεζας από τη Φραγκφούρτη ήρθαν στην Αθήνα στις 9 και 10 Ιουνίου για μια σειρά συναντήσεων και επαφών, σε συνέχεια (προφανώς όχι τυχαίας) της έλευσης στην ελληνική πρωτεύουσα και του επιτελείου της Deutsche Telecom. Οι επαΐοντες μιλούν για την ανάπτυξη μιας σημαντικής, πλην όμως χαμηλού προφίλ, πρωτοβουλίας, με στόχο τη διαφύλαξη ασφαλώς των γερμανικών συμφερόντων. Ειρήσθω εν παρόδω, η Deutsche Βαnk έχει ήδη αναλάβει σύμβουλος αποκρατικοποίησης σε δύο υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις του δημοσίου, συμμετέχει δε και στους επόμενους διαγωνισμούς, αναμένοντας ότι θα αναλάβει ακόμα περισσότερα.


ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Είναι προφανές, ότι η ζωή και το ελληνικό χρέος τα έφεραν έτσι, ώστε ο κ. Άκερμαν αναγκάστηκε πλέον να ενσωματώσει πλήρως στην τραπεζική του καθημερινότητα τον «ελληνικό παράδεισο», με τη μορφή προσεγμένων παρασκηνιακών κινήσεων.
Ο κορυφαίος τραπεζίτης - που υπήρξε στενός φίλος του αείμνηστου διοικητή της Εθνικής κ. Θ. Καρατζά και γνωρίζει τους Ν. Νανόπουλο και Ν. Καραμούζη από την προηγούμενη δεκαετία, όταν η Deutsche Bank ήταν ακόμη μέτοχος με ποσοστό 10% της Eurobank - διαφώνησε εξαρχής με τους χειρισμούς, από πλευράς Άγγελας Μέρκελ, του ελληνικού ζητήματος. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά, αφού οι επιφυλάξεις του σε πολλές επιλογές οικονομικής και επιχειρηματικής στρατηγικής της Καγκελαρίου έχουν καταγραφεί συχνά στο γερμανικό τύπο. Η καθυστέρηση αντίδρασης στο χειρισμό της ελληνικής κρίσης ήταν μία από αυτές και δικαίωσε τελικά τον κ. Άκερμαν, καθώς, κατά γενική ομολογία, συνέβαλε σημαντικά στη μεγέθυνση του προβλήματος.
Με αυτά πάντως τα δεδομένα, και παρόλο που ο ίδιος εξαρχής (ακόμα και μετά την οριστικοποίηση του πρώτου μνημονίου τον Ιούνιο του 2010) είχε διατυπώσει αμφιβολίες σε σχέση με κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να αποφύγει τη χρεοκοπία, για ένα μεγάλο διάστημα ενθάρρυνε και έβαζε εμφανώς «πλάτη» στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μνημονίου. Γνωρίζει δε και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, στον οποίο επέδωσε πριν από ελάχιστους μήνες στο Βερολίνο, το βραβείο QUADRIGA, «Δύναμη για Αλήθεια», με το κριτήριο ότι όταν η ώρα της χρεοκοπίας πλησίασε επικίνδυνα, ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε την ευθύνη της ίδιας της Ελλάδας και ανέλαβε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ
Ο πρόεδρος της Deutshe Bank είχε μάλιστα τονίσει ότι «δεν πρέπει να κάνει κανείς αυτό που θέλει η πλειοψηφία, αλλά να πείσει την πλειοψηφία…», για να πριμοδοτήσει ακόμα και σε δύσκολες στιγμές το κυβερνητικό έργο, τονίζοντας ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία προχωρούν, ακόμη κι αν σε κάποιους φαίνεται ότι αυτό δε συμβαίνει με επαρκή ταχύτητα και σε επαρκή βαθμό. Σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, επίσημη θέση του είναι ότι θα ήταν ένα μοιραίο λάθος, όχι απλώς για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί. Έχει επίσης ταχθεί υπέρ της αντιμετώπισης των εξελίξεων από τα παρασκήνια, σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί.
Από τη δική της πάντως πλευρά, η Deutsche Bank έλαβε πλήρως τα μέτρα της όχι απλώς για να προστατευτεί αλλά, όπως αποδεικνύεται, για να κερδίσει ενδεχομένως και κάτι από την ελληνική περιπέτεια. Ιδού και οι συγκεκριμένες ενέργειες:
Πρώτον: Η τράπεζα υπαγόρευσε εξαρχής τη λογική της εισαγωγής του θεσμού της ελεγχόμενης πτώχευσης για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2010, και αφού είχε εγκριθεί το γνωστό πακέτο των 110 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης κρίσων της τράπεζας Ούγκο Μπούντζικερ, παρουσίασε στη Μαδρίτη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε για τη γερμανική τράπεζα μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η τράπεζα θα αντιμετωπίσει ικανοποιητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτός αν επεκταθεί η κρίση και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, η Deutsche Bank κατέχει κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών συνολικής αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ, κατά πρόσφατη δε δήλωση του προέδρου της, δεν σκέπτεται ούτε να μειώσει ούτε να αυξήσει την «ούτως ή άλλως μικρή» έκθεσή της σε ομόλογα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Επίσημος, εξάλλου, εκφραστής της άποψης ότι «μια χώρα πρέπει να μπορεί και να ξέρει πώς θα χρεοκοπήσει» και αρχιτέκτων τού υπό δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού συντεταγμένης πτώχευσης είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας κ. Τόμας Μέγιερ. Ως ένθερμος οπαδός της δημοσιονομικής εξυγίανσης, εκτιμά ότι οι περικοπές δαπανών είναι λιγότερο επιζήμιες για την ανάπτυξη σε σχέση με τις φορολογικές αυξήσεις.

ΤΑ 8 ΔΙΣ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ
Δεύτερον: Παρά τις επίσημες θέσεις της υπέρ της «διάσωσης» της Ελλάδας, η Deutsche Bank είναι ανάμεσα στους χρηματοοικονομικούς ομίλους που έχουν βγάλει το τελευταίο διάστημα απίστευτα ποσά «ποντάροντας» στην... πτώχευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του γερμανικού ομίλου (σ.σ. βρίσκονται στη διάθεσή μας), δύο μέρες πριν τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του «Spiegel» περί στάσης πληρωμών στην Ελλάδα κ.λπ., η τράπεζα τοποθέτησε ασυνήθιστα μεγάλα ποσά σε πιθανή πτώση του ευρώ, όπερ και συνέβη μετά το δημοσίευμα. Τα κέρδη της, μέσα σε τρεις μέρες, εκτιμώνται σε 8 δισ. ευρώ. Πόσο δε κέρδισε συνολικά ο όμιλος από αυτό το «παιχνίδι» των τελευταίων μηνών, το γνωρίζει μόνον ο ίδιος.
Τρίτον: Ο γερμανικός όμιλος έχει μακρά εμπειρία σε τεχνικά θέματα στις αγορές ομολόγων και η εμπλοκή του στο υπό επεξεργασία νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο ουσιαστικά θα δεσμεύει σημαντικά δημόσια περιουσιακά στοιχεία, είναι δεδομένη. Τα στελέχη της, άλλωστε, γνωρίζουν καλά και τις δυσκολίες στο πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφού η τράπεζα ήταν και παραμένει σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σε πολλές από αυτές.


 


ΚΛΑΟΥΣ ΜΑΓΙΕΡ ΚΟΡΝΤΙΓΚ
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΚΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Στα τέλη Μαΐου, από το βήμα του 2ου Χρηματοοικονομικού Φόρουμ της Θράκης, ο κ. Κλάους Μάγιερ Κόρντιγκ, ανώτατο στέλεχος της Deutsche Bank με αρμοδιότητα σε θέματα ομολόγων, προέβλεψε ότι θα απαιτηθούν οκτώ χρόνια, προκειμένου η ελληνική οικονομία να καταφέρει να δανειστεί με ανεκτά επιτόκια. Αλλά και αυτή η προθεσμία τελεί υπό την προϋπόθεση ότι τα πρώτα δύο χρόνια η τρόικα θα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 4%-5%.
Τόσο ο κ. Μάγιερ Κόρντιγκ όσο και άλλοι εκπρόσωποι της Γερμανίας που μίλησαν στο φόρουμ, επεσήμαναν ότι «αν η Ευρώπη θέλει ενιαίο νόμισμα, πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στα προβλήματά της. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και το θέμα της επιστροφής στη δραχμή, αν φυσικά εξακολουθήσει να διατηρεί το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών πάνω από το 10% του ΑΕΠ, καθώς θα της είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των γειτονικών χωρών.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ 2 ΤΡΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Κατά την εκτίμηση, εξάλλου, του γενικού διευθυντή του γερμανοελληνικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου κ. Μάρτιν Κναπ, ο μεγάλος χρόνος που θα απαιτηθεί, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση σε πραγματικούς δανειστές και όχι σε κερδοσκόπους, οφείλεται στο γεγονός ότι η εικόνα της χώρας έχει τρωθεί πολύ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ενώ η Γερμανία έχει δημόσιο χρέος 2 τρισ. ευρώ, χωρίς όμως να τίθεται κανένα θέμα κινδύνου αποπληρωμής του, η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης για χρέος 350 δισ. ευρώ, εξαιτίας της χαμένης της αξιοπιστίας. Τελικά οι λύσεις θα προέλθουν από την πραγματική οικονομία και όχι από την πολιτική, με το σκεπτικό ότι αν τα έξοδα λειτουργίας του ευρώ ξεπεράσουν το όφελος που έχει ο βιομηχανικός Βορράς από αυτό, θα αποφασίσει να το θυσιάσει.
 
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Από τη δική του πλευρά, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής (CFO) της Εθνικής Τράπεζας κ. Μπάμπης Μαζαράκης, στη «γραμμή» του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ κ. Απ. Ταμβακάκη ότι «η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας», αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών αξόνων, αλλά και σε άλλα έργα που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, ο CFO της Εθνικής επεσήμανε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση να συνεχιστεί η έμμεση χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν αυτές να ανταποκριθούν καλύτερα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται, ότι με πρόεδρο την κ. Κ. Καραγιάννη, παλιότερο στέλεχος της Deutsche Bank, με τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες στα μέλη του Δ.Σ. και με σημαντικούς Ευρωπαίους υποστηρικτές, όπως ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, επίτιμος δημότης Ορεστιάδας και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κομοτηνής, αλλά και ο Γιόζεφ Άκερμαν, το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης φιλοδοξεί να αποτελέσει το ελληνικό «Νταβός».
Φέτος, ο κ. Άκερμαν επέλεξε να μην είναι στο φόρουμ, λόγω της κρισιμότητας της περιόδου, η «σκιά» του όμως ήταν εκεί. Ενδεχομένως, η ελληνική πλευρά να μπορούσε να αξιοποιήσει περισσότερο τις ειδικές γνώσεις του κ. ‘Ακερμαν για την Ελλάδα, ενόψει τόσων εξελίξεων…

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
PHARMA CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΩΤΗΣ
SPECIFAR: ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ WATSON PHARMACEUTICALS
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ-FIAT
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
DEUTSCHE BANK: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
FOLLI FOLLIE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site